7 tecken på en avslappnad kanin

Det är lätt att se när en kanin är aktiv när den surrar och stökar runt i rummet, men det är inte det enda sättet att veta att din kanin är glad och nöjd i ditt hem. Du kan titta på din kanins beteende för att leta efter lugnare tecken på lycka.

Kaniner är avslappnade när de ligger med utsträckta fötter. Eftersom det är svårare för kaninen att resa sig och springa i denna position indikerar det en känsla av lugn och trygghet för kaninen. Andra tecken att hålla utkik efter inkluderar avslappnade öron, spinnande och hälsosam aptit.

En energisk kanin kommer att visa mer uppenbara tecken på glädje, men avslappnat kroppsspråk är fortfarande en indikation på en glad kanin. Detta är tecken som du kommer att se om din kanin vilar eller bara inte känner sig lika aktiv. Äldre kaniner kan också visa detta avslappnade beteende oftare än det mer energiska kroppsspråket, eftersom de inte har så mycket energi.

1. En spretig kanin

Det enklaste sättet att upptäcka en avslappnad kanin är när de ligger utspridda på golvet med fötterna ut under dem. Kaniner är bytesdjur, vilket innebär att de måste vara på konstant beredskap och redo att springa med ett ögonblicks varsel. På grund av detta sover kaniner ofta i brödställning med fötterna under så att de snabbt kan komma igång.

Men när kaniner ligger utspridda på golvet måste de ta extra sekunder att resa sig innan de kan springa iväg. Därför, i denna position, visar kaniner oss att de känner sig trygga i sin miljö. De tror inte att det är någon omedelbar fara, så kaninen kommer att känna sig bekväm och sprida ut sig.

Se även  Varför stampar min kanin på natten? 6 huvudorsaker!

2. Spinnande kanin

Ett annat sätt att säga att din kanin är väldigt avslappnad är att titta mycket noga på hans morrhår. Du kommer att märka att när din kanin känner sig lugn och bekväm kommer hans morrhår att rycka lite. När du klappar din kanin kanske du också märker en mild vibration i pannan. Detta beror på att kaninen ”spinner” genom att slipa ihop sina bakre tänder.

Detta är helt klart inte samma sak som att en katt spinner, eftersom tandgnissling hos kaniner inte är vokalisering. Men det betyder fortfarande samma sak. Kaniner spinner så här när de känner sig avslappnade och nöjda. Du kommer att märka det oftast när du klappar din kanin och ger dem en skön massage. Om du tittar noga på din kanin kommer du också att se detta beteende när den är utsträckt och slappnar av på egen hand.

3. Kanin egenvård

När kaniner putsar sig själva är de ofta inte särskilt uppmärksamma på sin omgivning. Istället fokuserar de på att hålla sig rena och städa alla svåråtkomliga platser. Processen att rengöra sig själv från topp till tå kan ta ganska lång tid.

Genom att observera kaniner har jag upptäckt att de tenderar att vänta med att städa tills de känner sig trygga. Eftersom det krävs så mycket koncentration vill de inte bli förvånade under sin egenvårdsrutin. Jag har till och med märkt att mina kaniner väntar tills jag inte tittar på dem innan de börjar städa själva.

Allt detta gör att en kanin är mycket mer benägen att gå igenom sin pälsrutin om den känner sig trygg och avslappnad. Detta är särskilt fallet när de sköter sig själva i det fria istället för att hitta ett dolt utrymme för att gå igenom sin rutin.

Se även  Kan jag mata min kanin innan jag steriliserar?

4. När kaniner äter

Oroliga kaniner har ofta nedsatt aptit. Eftersom att leta efter mat distraherar koncentrationen och uppmärksamheten från att leta efter rovdjur, kommer kaniner att vara mindre benägna att äta om de fruktar överhängande fara.

Du kan enkelt observera detta om du tittar på din kanin när den äter hö. Om det plötsligt hörs ett högt ljud kommer du att märka att din kanin omedelbart slutar äta och tugga och går in i larmläge med öronen pekande rakt upp. Om kaniner är för stressade äter de inte ens en goding (och kaniner älskar godsaker!). Din kanin kommer inte att äta igen förrän han känner att faran är över.

Detta innebär att en kanin med en regelbunden och hälsosam aptit kommer att känna sig tillräckligt avslappnad för att äta istället för att vara pigg.

5. En sovande kanin

När kaniner sover vet du att de är tillräckligt avslappnade för att känna sig helt trygga i sin miljö. Jag älskar särskilt när mina kaniner somnar i mitt knä eller när jag klappar dem. Jag vet att det betyder att de känner sig avslappnade när de är med mig.

Man kan vanligtvis se att en kanin sover när näsan slutar rycka. Om de är i en djup sömn kan du också se din kanins öron och mun rycka i sömnen, vilket gör att det ser ut som om han drömmer. Vissa kaniner gör till och med bedårande morrande ljud som är lite som sömnsamtal.

För att ta det ett steg längre kanske du ser en kanin som helt har vänt på sidan. Kaniner sover bara i denna position när de känner sig helt trygga och avslappnade. De är mycket sårbara när de sover på sidan eftersom kaniner inte kan resa sig upp särskilt snabbt. Jag tycker också att kaniner tenderar att sova djupare när de kastas på golvet och är mindre benägna att vakna av ljud i omgivningen. Detta är bara ytterligare en indikation på hur avslappnade de är när de sover på golvet.

Se även  Hur du rör dig utan att stressa din kanin

6. När kaninens öron hänger ner

När kaniner har öronen nerför ryggen betyder det att de är mindre uppmärksamma på sin omgivning. De är tillräckligt bekväma för att känna att de inte behöver svika sin vakt för tillfället och kan slappna av sin uppmärksamhet. Kaniner lägger ofta tillbaka öronen när de är utsträckta och somnar, men de lägger också ner öronen när de bara känner sig avslappnade.

7. När kaninen ber om att bli klappad

Ibland kommer din kanin fram till dig och knuffar på din hand eller ben för att be om att bli klappad. De lägger sina huvuden platt mot marken och väntar på att du ska ge dem en massage. Detta beror på att klappning är en mycket avkopplande upplevelse för kaniner. De kommer att be dig att klappa dem om de är glada men inte energiska. De vill bara koppla av med en skön massage.

Om du undrar över det bästa sättet att klappa en kanin rekommenderar jag att du börjar med pannan och bakom öronen. När din kanin vänjer sig vid att bli klappad oftare kan du klappa hans rygg och kinder.