7 tips för att förhindra att din kanin bajsar överallt

Kaniner bajsar mycket. När du väl har en kanin blir detta alltför uppenbart när du hittar deras lilla kakaobaj utspridda i ditt hem. De flesta kaniner kan pottränas relativt enkelt. Vissa kaniner är dock lite mer envisa och kommer att fortsätta att lämna sitt bajs utanför sin kattlåda.

Det bästa sättet att förhindra att din kanin bajsar överallt är att få dem kastrerade eller kastrerade. Detta minskar de territoriella instinkterna som får kaninen att sprida sin avföring. Se också till att de alltid har en inbjudande och lättillgänglig kattlåda.

Även kulltränade kaniner kommer då och då att bajsa utanför sin box. Det är praktiskt taget omöjligt att stoppa detta beteende helt och hållet, men det finns åtgärder du kan vidta för att avsevärt minska mängden bajs du hittar utspridda.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför bajsar din kanin överallt?

I allmänhet är kaniner faktiskt ganska rena djur. De kommer att försöka välja några utrymmen som inte står i vägen för att använda dem som badrum så att resten av deras utrymme är rent. Vissa kaniner är dock inte särskilt bra på att hålla platsen ren. Vissa kaniner har en starkare instinkt att markera sitt revir, eller så behöver de fortfarande lära sig husmanier.

De vanligaste orsakerna till att du kan hitta kaninbajs i ditt hem är:

  • Territoriellt bajsande: Kaniner är territoriella djur som sprider sitt bajs runt ett område för att hävda att det är sitt eget. De kommer att göra detta när de utforskar ett nytt område för första gången och när de delar ett träningsområde med ett annat djur som de inte är bundna till.
  • När en kanin mognar: När unga kaniner når vuxen ålder kommer de att agera snabbare och börja bajsa överallt, även om de tidigare var pottränade. I de flesta fall kommer detta beteende att avsevärt minska eller helt eliminera att få din kanin kastrerad eller kastrerad.
  • Kaninen har aldrig blivit pottränad: Om din kanin aldrig har tränat strö, är det mycket mer sannolikt att de använder slumpmässiga hörn av rummet eller utrymmen under möbler för sitt badrum. Det är fortfarande möjligt att potträna en vuxen kanin, men ju äldre de är desto mer fixerade blir de, så det kan ta ytterligare tid. (lär dig hur man pottränar en kanin)
Se även  10 miljövänliga kaninvårdstips

Kan du någonsin låta en kanin använda kattlådan 100% av tiden?

Även den mest väluppfostrade, kulltränade kaninen lämnar fortfarande ibland en bajs utanför sin kattlåda. Om din kanin någonsin blir förvånad, upphetsad eller rädd, kan den tillfälligt glömma bort sitt kattskåp och lämna en bajs bakom sig.

En kanin som utforskar en ny plats för första gången kommer också att kasta lite bajs för att göra anspråk på det nya territoriet som sitt eget. Detta beteende bör dock upphöra efter att din kanin blivit bekväm i det nya utrymmet.

1. Håll din kanins livsmiljö ren

Om din kanin är ökänd för att använda badrummet utanför sin inhägnad eller kattlåda, är det första stället att titta på själva inhägnad. Om deras hem inte är tillräckligt rent kan kaniner protestera och försöka hitta en toalett någon annanstans. Försök ta för vana att ösa ur de smutsiga delarna av kattlådan varje dag och håll den ren för resten av din kanins hem.

  • Läs mer: Hur håller man ett kaninhägn rent?

2. Låt din kanin kastreras eller kastreras

Om din kanin inte har kastrerats ännu, kan detta vara den enkla lösningen på ditt problem. Många kaniner kattlådans vanor förbättras ganska snabbt efter att de fixats. Det är viktigt att notera att det kan ta upp till en månad efter operationen för att se en förbättring av deras bajsvanor. Det tar några veckor för kaninens hormoner att sätta sig efter att de kastrerats.

För den kastrerade eller kastrerade rekommenderar jag att du hittar en kaninveterinär snarare än en allmän veterinär som ser katter och hundar. titta på House Rabbit Society vet listor för att hitta en nära dig (USA och Kanada), eller Kanins välfärdsförening om du bor i Storbritannien.

3. Håll andra husdjur borta från din kanins område

Kaniner är mer benägna att sprida territoriell avföring om de delar ett område med andra husdjur. Detta är särskilt vanligt om de delar lekplats med andra kaniner som de inte är knutna till. Till exempel, när jag arbetar frivilligt med räddningskaniner, tas de ut en i taget för att träna på ett lekområde. Kaninerna lämnar alltid bajs överallt eftersom platsen luktar som andra kaniner.

Detta beteende är mindre vanligt hos andra typer av husdjur, såsom katter och hundar. Det är dock fortfarande möjligt att din kanin känner att hans territorium är hotat av andra husdjur och kommer att sprida hans bajs för att göra anspråk på territoriet för sig själv. Om du nyligen tog hem ett nytt husdjur är det mer sannolikt att din kanin uppvisar detta beteende. Det kan minska när de vänjer sig vid lukten av det nya husdjuret.

Se även  Kan jag raka min lejonhuvudkanin?

4. Gör kattlådan till en inbjudande plats för din kanin

Om du vill att din kanin ska använda kattlådan istället för att välja andra platser i huset vill du göra boxen till en attraktiv plats för din kanin. Det finns några enkla ändringar du kan göra i kattlådans inställning som kommer att uppmuntra bättre toalettvanor.

  1. Lägg hö i kattlådan. Kaniner gillar att tugga på hö medan de gör sina affärer, så att lägga till en hög med timotejhö i sin box kan förbättra kattlådans vanor.
  2. Använd en större kattlåda. Se till att behållaren du använder för din kanin är tillräckligt stor för att din kanin ska passa in och vända sig om. Jag rekommenderar att få en kattlåda för din kanin och undvik de små hörnlådorna som marknadsförs för kaniner.
  3. Använd en låg kattlåda för äldre, handikappade eller feta kaniner. Om din kanin har någon form av rörlighetsproblem på grund av övervikt, artrit eller annat handikapp, kan han ha svårt att hoppa in i kattlådan. Skaffa en låda med låga sidor eller en låg ingång (som dessa) för att göra det lättare för din kanin att använda.

5. Se till att din kanin är frisk

En förlust av tidigare goda kattlådevanor kan vara en indikation på ett hälsoproblem. Det är alltid en bra idé att ta med din kanin för en hälsokontroll när den visar betydande förändringar i beteende eller sådana här vanor.

Eftersom kaniner är bytesdjur har de utvecklats för att försöka dölja sina symtom när de är sjuka. Detta hjälpte till att hålla dem från att se ut som en svag länk och bli upptagna av rovdjur. Av den anledningen kan mindre beteendeförändringar (som förlust av kattlådans vanor) bero på ett annat underliggande tillstånd.

6. Låt din kanin välja platsen för sin toalett

Ibland är kaniner envisa. De kommer att bestämma sig för att de vill använda en (eller två) specifika platser för sitt badrum och vägrar att använda en annan. Tider som dessa är de bästa tiderna att jobba på av din kanins vanor mot dem.

Även om det är lite obekvämt, placera en kattlåda där din kanin föredrar att gå på toaletten. Skopa ner lite av deras spillning i lådan så att din kanin förstår att de behöver använda den. Det är också en bra idé att sätta ett kissskydd (som en av dessa potträningshundpottor) på marken runt lådan, eftersom din kanin kan gå precis bredvid lådan först.

Se även  Är kaninselar grymma? Säkert eller inte?

7. Använd flera kattlådor

Om din kanin bajsar överallt medan den utforskar och tränar, försök ge honom en eller två extra kattlådor i träningsområdet. Ibland kan kaninen helt enkelt inte bry sig om att gå hela vägen tillbaka till sin kattlåda för att använda badrummet och behöver ett närmare alternativ.

Sättet som bajsen placeras på kommer att berätta om din kanin skräpar ner för territorium eller behöver använda badrummet. Om de lämnar all sin avföring i en hög betyder det att de var tvungna att gå på toaletten och inte ville gå tillbaka till kattlådan. Om de har en bajs eller två utspridda i olika delar av rummet betyder det att de är territoriella avföring och att flera kattlådor inte hjälper mycket.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.