8 anledningar till varför din katt gnuggar sitt ansikte överallt

Katter är kända som självständiga varelser som älskar att utforska sin omgivning. De tycker också om att utforska andra djur och föremål runt dem.

Men ibland rycks de med och gnuggar ansiktet på allt i sikte och jamar samtidigt.

varför gnuggar min katt sitt ansikte överallt

Katter gnuggar sina ansikten på saker av olika anledningar, beroende på sammanhanget eller föremålet som gnuggas.

Varför gnuggar katter sina ansikten på allt och jamar?

Det finns många anledningar till varför en katt kan göra detta. Det kan bero på att den vill ha uppmärksamhet från dig.

Eller så kanske han bara gillar att känna en varm päls över sig. Oavsett orsak, här är några av de vanligaste:

1. Din katt är uttråkad

Om en katt känner att något nytt händer, vill den uppleva det till fullo. Om din katt inte har något intressant på gång för tillfället, då vill han hitta ett utlopp för all den uppdämda energin.

Hon kunde välja att hoppa i soffan eller komma under lakanen. Men istället för att hoppa av bestämmer hon sig för att gnugga huvudet mot tyget.

Varför skulle hon göra detta? För att hon försöker känna andra känslor än vanligt. Katter är nyfikna av naturen, så de letar alltid efter sätt att lära sig mer om sig själva och sin miljö.

Genom att gnugga över hela ansiktet kommer din katt att känna texturer och lukter som hon inte har känt förut. Det gör henne glad!

2. Att lämna doftmärken

Katter har doftkörtlar i fötterna, under hakan, läpparna, svansen, öronen och i ansiktet och på huvudet. Dessa körtlar frisätter feromonhormoner, som katter använder för att markera sitt territorium.

Om din katt börjar gnugga huvudet på platser där hon gillar att sova, leka eller ta en tupplur, betyder det förmodligen att de sakerna tillhör henne.

Att gnugga allt kan vara en uppvisning av dominans över andra katter i huset, eller så kan det vara ett sätt för katten att känna sig mer bekväm i hemmet.

Se även  Varför vänder min fågel mig ryggen?

Slumpmässiga markeringar överallt betyder att din katt kan behöva hjälp att anpassa sig till en ny miljö. Detta beteende är också ett effektivt sätt att se till att de har din fulla uppmärksamhet.

Och om du har besök och din katt vill vara runt, kan han gnugga ansiktet på allt som en handling för att återta huset efter att besökarna har lämnat.

3. Katter gnuggar ansiktet på allt för att må bättre med sig själva

Om din katt verkar deprimerad eller missnöjd med sig själv, kanske hon försöker må bättre genom att gnugga ansiktet på allt runt omkring henne.

Hon kan också känna sig stressad på grund av ett problem hemma eller med ett annat djur.

Det är viktigt att övervaka hur din katt mår när hon börjar gnugga ansiktet på saker, liksom jamar och plötsliga förändringar i hennes humör.

4. Din katt kanske försöker berätta något för dig eller behöver uppmärksamhet

Kattens jamar för att kommunicera med människor. Detta engagerande sätt att tala hörs hos unga kattungar för att få sin mammas uppmärksamhet, men hörs sällan mellan katter.

Så när din katt jamar på dig är det en unik form av katt-till-människa samtal.

Om din katts jamande åtföljs av något som dina ben, möbler eller andra djur medan du gnuggar hennes ansikte, försöker hon berätta något för dig. Se till att du tittar noga på honom medan han gör detta.

Uppmärksamhet är förmodligen den vanligaste anledningen till att en katt gnuggar allt med ansiktet. När han ser någon annan titta på honom, säger han, ”Hej, jag måste se bra ut också!”

Så han går vidare och försöker få folks uppmärksamhet genom att gnugga ansiktet på saker. Eller så kanske du har glömt att mata henne, eller så hittar han inte hennes kattlåda.

Se även  Kan man bara ha en kyckling? Är min ensamma kyckling

Han kanske till och med säger till dig att han vill gå ut!

Kat gnuggar över hela ansiktet

5. Det kanske inte alltid finns ett föremål för honom

Ibland bestämmer sig din katt för att gnugga sitt ansikte mot allt som finns i närheten utan att ha sett det tidigare. Det betyder att han ibland inte behöver röra ett föremål för att få någon nytta av det.

6. Ibland är det bara roligt och ett sätt att koppla av

Det finns tillfällen när en katt bestämmer sig för att gnugga sitt ansikte på allt bara för skojs skull och lek. De betyder ingenting, men de tycker om att se sig själva i aktion.

Om din katt har bestämt sig för att leka finns det många sätt den kan välja att interagera med leksaker på. Ett alternativ är att gnugga ansiktet på den. Det hjälper till att hålla leksaken fin och mjuk när han använder munnen för att tugga på den.

När din katt slappnar av efter hård lek eller ätande, gillar han att gnugga ansiktet på allt för att lugna ner sig.

Han tänker inte nödvändigtvis ”jag ska göra det här nu”, utan snarare ”Det här gör mig glad.”

Om han vill ta en tupplur kan din katt också njuta av att gnugga ansiktet mot dig. Eftersom han vill känna sig trygg och bekväm under denna tid, kanske han vill markera var han känner sig tryggast

7. Din katt kan vara sjuk, skadad eller ha loppor

Din katt kan ha en sjukdom som gör det obehagligt att hon vill gnugga huvudet på allt. Det inkluderar saker som skador, loppor, öroninfektioner, urinvägsproblem eller matsmältningsproblem.

Se även  Anledningar till varför getter klättrar i träd - vissa är överraskande!

Om din katt har en skada kan den gnugga mot den del av hans kropp som gör mest ont.

Till exempel, om din katt har ont i tass, kan den gnugga mot ditt ben eller soffkudde.

Loppbett kliar fruktansvärt. Många katter försöker undvika att bli bitna i första hand. Ett sätt de gör detta är genom att gnugga ansiktet på allt.

Loppbett förekommer vanligtvis under grooming sessioner. Efter att ha rengjort sig kommer din katt att använda tungan för att dra lösa hårstrån mellan tårna.

När hon gör detta kan hon av misstag slå i marken. Då lyfter hon snabbt sin fot och för den närmare munnen.

Denna åtgärd hjälper till att ta bort skräp som fastnat under hennes klor. När hon märker att det finns loppor börjar hon gnugga ansiktet överallt medan hon desperat försöker bli av med dessa irriterande parasiter.

Din katt kan behöva medicinsk behandling för något av dessa tillstånd, så det är viktigt att ta ditt husdjur till veterinären om du tror att hon behöver det.

8. Katter gnuggar ansiktet på allt för att rengöra öronen

En annan sak som katter gillar att göra är att rengöra sina öron. Genom att använda tungan och tassarna trycker de försiktigt ut skräp i hörselgångarna. Sedan slickar de upp det som blev kvar.

Sista tanken

Så om du undrar hur du kan förhindra din katt från att uppvisa detta beteende är det ganska enkelt. Allt du behöver göra är att ta bort alla möjliga skäl för honom att göra det.

Om han till exempel måste gå ut för att avlasta sig själv, ta ut honom innan du spelar. Du behöver inte oroa dig för att din katt inte ska gnugga ansiktet på saker eftersom han älskar det.