8 djur som kommer bra överens med kaniner

Kaniner är några av de bästa husdjuren du kan ha, speciellt om du letar efter ett startdjur till dina barn. Men om du har andra husdjur i huset kan det vara svårt att avgöra om kaninen kommer att komma överens med eventuella nuvarande husdjur du kan ha.

Åtta djur som kommer bra överens med kaniner är:

 1. Katter
 2. Hundar
 3. fåglar
 4. marsvin
 5. Chinchilla
 6. Igelkottar
 7. Grisar
 8. Sköldpaddor

Det finns en ton det finns en mängd olika husdjur som kommer överens med kaniner, oavsett om din kanin är frigående eller i bur. De åtta djuren vi pratar om här kommer säkerligen att fungera bra för dig och din nya kanin.

1. Katter är fantastiska kaninkompisar

Du kanske blir förvånad över att lära dig att katter faktiskt är fantastiska sällskap för kaniner. Trots att katter är naturliga rovdjur (och kaninernas naturliga byte) accepterar huskatter i allmänhet att ha en kanin i huset.

Katter och kaniner kan bli snabba vänner, men det är viktigt att hålla ett öga på dem de första gångerna de träffas. Katter kommer vanligtvis bra överens med kaniner, men om du märker att din katt förföljer eller håller på att kasta sig, se till att hålla samtalet kort.

En annan viktig sak att tänka på är att ju mindre din kanin är, desto mer sannolikt kommer din katt att se ”byte” snarare än en ny pälsad vän. Introducera inte en kaninunge för en vuxen katt – det är bäst att bara vänta på att kaninen ska mogna.

Katter och kaniner är ännu bättre tillsammans om de växte upp i samma hushåll.

Du kan verkligen introducera kaninungar till kattungar utan oro. Detta borde faktiskt hjälpa din katt att utveckla en bättre attityd till andra djur.

2. Hundar och kaniner är fantastiska vänner

Alla vet att hundar är sociala djur som kommer överens med massor av andra olika typer av djur, och kaniner är inget undantag! Hundar är dock rovdjur av naturen, precis som katter, så det är viktigt att hålla ett öga på djuren när de möts. Det finns några saker du kan göra för att faktiskt göra den här processen enklare.

En sak du kan tänka på är att vänja din hund vid doften av kanin. Om du har en hund vet du att de kommer att nosa överdrivet mycket på dig om du har varit runt andra djur.

Tillbringa lite tid med att klappa eller hålla i din kanin, och se till att du får så mycket kaninpäls på din skjorta som möjligt. Sen är det bara att spendera lite tid med din hund! Låt dem veta att lukten är vänlig och de kommer lättare att möta kaninen.

Något att tänka på är det hundar är vanligtvis irriterade – detta kan vara väldigt skrämmande för kaniner, speciellt om din hund är stor. Detta kan göra att kaninen blir fientlig, vilket också kan leda hunden till rovinstinkter. Se till att spåra de första mötena som dina lurviga vänner har.

Om din hund gillar att leka med leksaker eller är allmänt hyper, se till att du alltid håller ett öga på de två djuren tillsammans. När det kommer till mindre djur leker många hundar ”katt och råtta”; med andra ord kan din kanin knuffas runt, vilket kan skapa en dålig situation.

3. Fåglar och kaniner kommer bra överens

I de flesta fall kan fåglar och kaniner bli riktigt goda vänner! Småfåglar är bäst när det gäller att hantera kaniner, och de är också det säkraste alternativet. Större fåglar, som afrikanska gråor, är rovdjur, medan andra fåglar, som diamantduvor, inte är det.

Kaniner är otroligt känsliga för höga ljud. Om du letar efter en fågel som visslar mycket, eller om din fågel är särskilt bullrig, skaffa inte en kanin. Men om du letar efter en mindre, tystare fågel, kan de två djuren lätt bli vänliga!

Se även  9 myter om en hälsosam kanindiet

Om du råkar ha både en stor fågel och en kanin är det viktigt att du släpper ut och ut dem ur buren vid olika tidpunkter för att skydda din kanin. Detta ger också din kanin frid eftersom de flesta kaniner kommer att vara nervösa kring djur som uppvisar rovdjursvanor.

Om du har en kanin eller en fågel och är orolig för att få den andra, ring gärna din veterinär! Han eller hon kan ge dig utmärkta råd om din specifika situation och vad som är bäst för det husdjur du har just nu.

4. Marsvin och kaniner går bra ihop

Marsvin och kaniner är fantastiska vänner och det är ett roligt sätt att ge båda husdjuren en känsla av lycka. Faktum är att många marsvin faktiskt kommer bättre överens med kaniner än de gör med andra marsvin.

Dessa djur är ungefär lika stora, så du behöver inte oroa dig för att det ena lätt skadar det andra eller bara försöker leka. På grund av deras liknande storlek bör inget av djuren känna sig tillräckligt hotade för att lätt knäppa.

En sak att tänka på är att marsvin är lata av naturen; de gillar egentligen inte att springa runt så mycket, speciellt när man jämför med kaniner. De flesta kaniner, om de känner sig bekväma, kan springa runt större delen av sin vakna tid. Om du har en mycket hyperaktiv kanin kan detta frustrera vissa marsvin. Dessutom har du inget att oroa dig för när det gäller att föra samman dessa två djur!

5. Igelkottar och kaniner är vänliga mot varandra

Igelkottar blir populära husdjur och är fantastiska burdjur att ha. De kommer också bra överens med kaniner! Igelkottar är inte rovdjur och de blir i allmänhet inte stressade över kaniner om de springer över ett rum.

En viktig sak att komma ihåg är det igelkottar kan vara territoriellaså det är inte en bra idé att hålla båda djuren i samma område för länge eller i trånga utrymmen.

Vissa människor försöker hålla olika djur i samma bur, och det stämmer inte något du borde göra med igelkottar och kaniner.

6. Chinchillor och kaniner är fantastiska vänner

Chinchillor och kaniner är en annan vanlig kombination. På grund av sin liknande storlek är de i samma båt som marsvin. Dessa två djur kommer bra överens, men det betyder inte att de kommer att vara bästa vänner i alla fall.

Chinchillor och kaniner, även om de i allmänhet är ganska fredliga, kan verkligen skada varandra om de inte kommer överens eller om något händer mellan dem. Av denna anledning är det ganska viktigt att övervaka dem när de är tillsammans, särskilt i början.

7. Grisar och kaniner är söta tillsammans

Små grisar blir mer och mer populära när folk delar videor av söta minigrisar som går runt i huset, och kaniner kan vara bra följeslagare för dessa små grisar! Eftersom inget av djuren är riktiga rovdjur, är de bra följeslagare för varandra.

Det enda du behöver oroa dig för är storleken på din gris, även om det är en minigris. De flesta kaniner är ganska små, så även en liten gris kan av misstag kliva på eller falla på en kanin och orsaka betydande skada på ditt husdjur.

Var noga med att övervaka lektiden mellan dessa två djur, men det finns inte mycket att oroa sig för mellan dessa kaniner och grisar jämfört med andra djur. Om de två djuren inte blir vänner kommer grisen oftare än inte att ignorera kaninen.

8. Sköldpaddor och kaniner är en fantastisk duo

Sköldpaddor (och sköldpaddor) och kaniner är en annan bra kombination av husdjur. I allmänhet kommer inget djur att bry sig särskilt mycket om att det andra är där, och de kan till och med leka tillsammans i viss utsträckning.

Eftersom sköldpaddor är så långsamma, behöver du egentligen inte oroa dig om du låter dem ströva omkring tillsammans. Det enda är att se upp för en grinig sköldpadda; när de blir arga kan de lätt skada små djur genom att stampa dem, och kaniner är inget undantag.

Se även  Varför stampar min kanin på natten? 6 huvudorsaker!

Det du måste se upp med är kaninernas tendens att äta bajs från andra djur.

Sköldpaddor kan bära på sjukdomar som salmonella som kan passera genom deras avföring, och salmonella är extremt dödligt för kaniner.

Se till att förvara dem i separata burar och låt dem inte vara ifred för länge!

Bonus: kaniner kommer överens med kaniner!

Föga överraskande är kaniner faktiskt ett av de bästa husdjuren att hålla med andra kaniner! Om du någonsin har sett hur kaniner beter sig tillsammans när du köper dem, kommer du snart att se varför.

Kaniner, liksom andra djur, lever naturligt i små grupper. Eftersom de är sociala djur kommer de överens med de flesta andra kaniner utan alltför mycket besvär. Även om kaninerna inte växte upp tillsammans, binder de sig ganska snabbt och du kommer att se dem krypa ihop på nolltid.

I alla fall, kaniner med dålig karaktär kan fortfarande skada varandra. Se till att du kan mäta hur bra de är tillsammans innan du lämnar dem ifred, och ge dem gott om utrymme att springa runt – kaniner gillar att leka tillsammans.

Vad man ska tänka på när man introducerar kaniner för andra djur

Saker och ting är inte alltid så svartvita som ”det här djuret kommer överens med kaniner.” Det finns massor av olika faktorer som kan bidra till hur bra dina husdjur kommer överens, så se till att bläddra igenom dessa innan du tror att du är ledig.

Kaninens personlighet

Oavsett hur fridfull eller hur bra en annan art är, bör din kanin vara tillräckligt fridfull för att komma överens.

Om din kanin är skrämd eller inte särskilt social, kanske det inte är den bästa idén att låta de två djuren vara tillsammans.

Det kan vara svårt att veta hur din kanin kommer att reagera på andra djur. Det finns personlighetsdrag som kan hjälpa dig att avgöra var din kanin kommer eller inte kommer att klara sig bra med andra djur.

Innan du introducerar ett djur för din kanin som husdjur, överväg följande frågor:

 • Blir din kanin lätt rädd? I så fall kan det orsaka allvarliga problem när det kommer till andra djur. Att bli rädd kan aktivera din kanins defensiva tendenser och göra andra djur rovdjur.
 • Trivs din kanin i ditt sällskap? Om så är fallet är detta ett gott tecken på att din kanin är vänlig! Du vill ha en kanin med humör när du ska köpa ett annat djur.
 • Är din kanin hyper? Om så är fallet är detta ett gott tecken på att din kanin kommer bra överens med andra djur!

Det andra djurets personlighet

Förutom att vara uppmärksam på din kanins personlighet bör du Var också mycket uppmärksam på personligheten hos det husdjur du presenterar för din kanin! Med så många olika typer av djur är det svårt att använda en filt. Djur, liksom människor, har olika personligheter, så det är viktigt att tänka på det.

Djur beter sig ofta annorlunda mot människor än med djur. Vissa husdjur är mycket vänliga mot människor men extremt fientliga mot andra djur och vice versa. Anta aldrig att ditt husdjur kommer att gilla andra djur eftersom det gillar människor.

Du kan använda samma riktlinjer ovan för både din kanin och det andra husdjuret. Om du redan har ett husdjur och vill skaffa en kanin, försök att ta ditt husdjur till allmänna utrymmen och se hur de kommer överens med andra djur de ser.

Om du letar efter ett nytt husdjur, prova att ta med din kanin för att se hur det nya djuret reagerar. Det är viktigt att se till att både din kanin och det nya husdjuret trivs med varandra.

Se även  Varför faller hankaniner omkull efter parning?

Arten av varje djur

En annan viktig faktor att tänka på innan du skaffar ett nytt husdjur att interagera med din kanin är den olika rasen på djuren vi pratade om. Vissa hundraser kommer till exempel mycket bättre överens med kaniner och andra smådjur i allmänhet.

När det kommer till hundar, gör lite forskning och se vad din hunds ras ursprungligen avlades för. Vissa hundar, som labradorer, är stora men mycket vänliga med små djur. Andra hundar, som Yorkshire Terriers, verkar dock komma överens initialt men är faktiskt inte särskilt bra med små djur.

Yorkshire terrier och många andra hundraser föddes upp med avsikten att döda små djur under jaktsäsongen. På grund av detta, vissa hundar har fortfarande mycket större rovaptit än andra, och du vill veta det innan du sätter din kanin framför en rovhund. Se för en omfattande lista över hundar som fötts upp för jakt denna hundrasinformationsartikel.

Bakterier och sjukdomar som dessa djur kan bära på

Detta kanske inte är ditt främsta sinne, men djur bär på många olika sjukdomar och bakterier, av vilka några kan vara mycket skadliga, om inte dödliga, för kaniner. I vissa fall kanske du vill hålla dig så långt borta från vissa djur som möjligt, till exempel råttor.

Men så länge som kaninen inte kommer i bajsen på de flesta djur, borde detta inte vara något stort problem. Det bästa du kan göra är att prata med din veterinär om vilken typ av djur du vill skaffa och om det kan utgöra ett hot mot din kanin.

Var också försiktig om du skaffar ett husdjur som kan överföra dödliga sjukdomar till kaniner; kaniner är ökända för att äta bajs, och du vill till varje pris hindra din kanin från att äta det andra djurets bajs! Du kan göra detta genom att se till att burarna är långt ifrån varandra och begränsa speltiden till korta serier snarare än timmar åt gången.

Här är en lista över djur att prata med din veterinär om innan du introducerar dem för din kanin:

 • Katter
 • Råttor
 • Grisar
 • Friluftsdjur som possums och skunks

Djur som gör kaniner Inte Kom överens med

Ormar

Under inga omständigheter bör du någonsin ha en orm och en kanin tillsammans i samma hus. Det finns några anledningar, men främst ormar att äta kaniner.

Ormar är köttätare och kommer att se en kanin som mat och inte som en vän.

Ormar är också mycket vildare än några av de andra djuren på denna lista. De är svårare att förstå och läsa, så det är svårt att bedöma deras personlighet när det kommer till andra djur. Men vi kan berätta att ormar och kaniner inte kommer överens.

Även om du håller dem helt åtskilda från varandra har ormar en tendens att fly från sin bur. Om detta händer kommer din kanin att bli en sittande måltid i en bur; detta är inte idealiskt av uppenbara skäl.

Illrar

Illrar, som ormar, kommer inte överens med kaniner (eller andra små varelser). Illrar är också köttätare uppfödda speciellt för att jaga små djur; du vill inte sätta ihop en iller och kanin av samma anledning som du inte vill ha en kanin och en yorkshire terrier tillsammans.

Liksom ormar är illrar extremt lömska. Du kan försöka hålla de två djuren åtskilda, men det är svårt med smarta illrar. Återigen, din nya kanin blir en måltid som serveras på ett gyllene fat om din iller råkar hitta den.

Hitta rätt följeslagare till din kanin

Att välja det bästa husdjuret för din kanin kan vara förvirrande, och vi hoppas att den här guiden hjälper! Kom bara ihåg att kaniner är sociala varelser och de brukar trivas med de flesta andra djur.