8 grisintelligensfakta du inte har hört ännu

Du kanske har hört att grisar är ett av de mest intelligenta djuren i världen och det är inte många som är medvetna om detta! Det är förvånande för de flesta att veta hur fantastiska grisar kan vara, så vi har listat några imponerande fakta relaterade till gris smart.

Grisar rankades nyligen som det fjärde smartaste djuret i världen

Forskare undersökte grisars intelligens för många år sedan, men en gris intelligens bekräftades inte förrän omkring år 1990.

De fick flera tester och de gjorde flera experiment och blev förvånade över att ett av de mest missförstådda och felrepresenterade djuren i världen faktiskt är ett av de smartaste.

Många laboratorier föredrar än i dag att arbeta med grisar eftersom de är lättare att träna, lättare att hantera och kan ha högre framgång än andra djur.

Grisar är rena och vet hur man håller sig rena

Det måste vara förvirrande för vissa människor som är felinformerade om grisar att veta att de också är ett av de renaste djuren. Det är bara sanningen och grisar är intelligenta nog att hålla sig rena om möjligt.

Det är också just på grund av deras intelligens som grisar vältrar sig i dem lera. Grisar har små svettkörtlar som inte kan producera tillräckligt med svett för att en gris ska svalna under ett varmt klimat.

Eftersom de är ganska smarta rullar det mycket grisar i dem för att svalka sig. De har alltid problem med att justera sin kroppstemperatur, men att rulla sig i leran hjälper grisarna att anpassa sig lite.

Lera blev deras alternativa alternativ eftersom de flesta grisar inte har tillgång till vattenpölar eller något annat vatten.

De är inte kräsna och går därför på lera när det inte finns vatten. Men faktiskt vill grisar hellre ha vatten än lera.

I fångenskap gillar grisar också att separera sitt toalettområde från sitt boende eftersom de inte vill smutsa ner sitt inhägnad.

Grisar kan också bli irriterade om deras box hålls orena, vilket också är dåligt för hälsan.

Här är några inte så vanliga fakta om gris intelligens som du kanske inte har hört talas om.

1. Grisar har kraftfulla minnen

Grisar kan komma ihåg sina ägare, även efter år av separation, och upp till 30 andra djur. Vem vet? Kanske kan grisar komma ihåg mer än så.

De är kapabla att hysa agg och tacksamhet.

Grisar kommer ihåg ansiktena på sina fiender eller förövare så länge de lever. De kanske inte beter sig aggressivt, men de kommer aldrig att glömma det.

En traumatiserad och misshandlad gris skulle springa iväg vid åsynen av sina förövare eller bli bedövad.

Å andra sidan kommer grisar som håller fast vid tacksamhet alltid att vara trogna den person eller djur de är skyldiga. De kommer att visa tillgivna beteende och också vara beskyddande ibland.

Grisar kommer också ihåg ställen att hitta mat, ställen att gömma mat och farliga ställen att undvika.

Se även  Hur snabbt växer grisar?

De kan komma ihåg ledtrådar och till och med komma ihåg många kommandon som de har fått lära sig.

2. Grisar lär sig mycket snabbare än de flesta djur

Många ägare säger att grisar kan lära sig ännu snabbare än hundar bara genom att göra ”belöningsmetoden”. På plussidan är grisar inte noga. De är opportunistiska, varför de vet att om de behärskar ett kommando kan de belönas.

De är också vanligtvis tysta och mycket fogliga, vilket gör dem lättare att hantera än andra husdjur.

Vissa forskare säger till och med att de kan lära sig som en schimpans gör.

3. Grisar är medvetna om tidens gång

Även om grisar inte kan säga det, är de tydligt medvetna om tidens gång eftersom de vet när de ska gå upp och sova. De är dagliga djur, vilket betyder att de är mer aktiva under dagen och somnar på natten.

Trots att många djur gör detta är det fortfarande anledningen till att grisar är ett av de mest intelligenta djuren i världen.

Vissa djur kan inte göra något alls i timmar, men inte grisar.

Deras tidskänsla gör dem sårbara för tristess. De är nyfikna djur av naturen, tack vare deras klurighet. Deras nyfikenhet uppmuntrar dem att fortsätta utforska och lära sig nya saker!

Ju mer man är medveten om tidens gång, desto mer tenderar de att vara aktiva för att hålla tristess borta från sina system.

4. Grisar vet när en älskad eller följeslagare dör

Eftersom grisar minns människor och andra djur vet de hur de ska fästas vid dem och vet när de dör.

När en älskad eller följeslagare lämnar, kommer det att finnas synliga eller märkbara förändringar i en gris beteende som bör hanteras med försiktighet.

Grisar vet också när de medvetet överges, vilket kan leda till aggressivt beteende och förlust av förtroende för människor.

Deras intelligens bearbetar dessa situationer åt dem och får dem att förstå innebörden av ”förlust”.

5. De vet hur man sörjer och sörjer till den grad att de gråter riktiga tårar

De har ett brett och djupt känslomässigt spektrum tack vare sin intelligens. Det sägs att ju mer intelligens någon har, desto mer tenderar de att känna saker djupare eftersom de tänker mer än genomsnittsbefolkningen.

Detsamma kan sägas om grisar.

De är smarta nog att veta vad smärta är, de vet vad döden är, de kan vara ledsna och lyckliga nog att påverka dem och det märks.

Grisar kan le av lycka, vifta på svansen och vara uttrycksfulla. För att uttrycka sin sorg kan de gråta så mycket att de gråter riktiga tårar.

Även om det är vetenskapligt sett är att producera tårar ett sätt att smörja in ögonen. Det är fortfarande möjligt för grisar att gråta känslomässigt som människor gör eftersom de bara gör det vid en sorglig tidpunkt i sitt liv.

Se även  Vad ska grisar inte äta?

6. De kan vara deprimerade på grund av deras förmåga att förstå saker djupare än de flesta djur

Förutom att gråta kan deras intelligens leda till att de faller in i depression. Förmågan att förstå begreppet död och förlust kan verkligen göra en person så ledsen att de blir deprimerade.

Kanske kan vi hålla med talesättet, ”Okunnighet är lycka”. Om grisar var okunniga, skulle de inte känna smärta, sorg eller förmodligen ens lycka.

De kan vara känslolösa varelser, men de är inte gjorda på det sättet. De föds intelligenta och kommer alltid att reagera på saker med sina känslor.

7. Grisar kan också vara manipulativa och dominerande när de märker svagheten hos ett djur eller till och med en människa

Beroende på en gris ras kan de bli manipulativa och dominerande när det kommer till interaktion med människor och andra djur.

En gris kan lära sig att dra nytta av en människas känslor. Jag kommer att ge några situationsexempel nedan.

Ex. 1: Om en gris gör något dåligt och du skrattar åt det, kommer de att tycka att det är okej att upprepa vad de har gjort.

Ex. 2: Om du försöker disciplinera en gris, beroende på din metod, kommer de att hitta ett sätt att stoppa dig, som att begå ”brottet” bakom din rygg.

Ex. 3: De kan vara väldigt lömska och känner ingen ånger om de gör dåliga saker när ingen tittar för de vet att de inte kommer att åka fast.

Ex 4: Grisar kan försöka vara ”dominerande” med små barn eftersom de tenderar att se barn som svaga varelser i motsats till vuxna.

Ex 5: Grisar kommer också att försöka dominera vuxna människor genom att använda sina egna resurser. Det kan vara genom känslomässig manipulation eller fysiskt beteende. Om en människa korrumperar en gris kan det betraktas som dominans.

Trots detta är grisar inte dåliga djur som standard, och dåligt beteende kan åtgärdas med rätt disciplin.

8. Grisar överlista schimpanser

Det finns specifika studier med grisar och schimpanser som har visat att grisar kan överlista dem.

En studie involverade att lära sig ett specifikt spel designat av forskare för att leka båda djuren och se vilket som får högre poäng.

Tänk på att de inte konkurrerade direkt med varandra, det var ett spel där de spelade individuellt.

Till slut överraskade resultatet forskarna när grisen fick högre poäng än schimpansen, eftersom schimpansen bestämde sig för att de inte ville delta i ett sådant spel.

Detta beteende kan uppfattas annorlunda av andra människor. Vissa människor ser schimpansens beteende som något i stil med: ”Jag är för smart för att lyda dessa forskare, så jag slutar.”

Det går att diskutera, men det går inte att förneka att grisen koncentrerade sig bättre och fick högre poäng än schimpansen, ett av de mest intelligenta djuren vi känner.

Se även  Kan grisar äta potatis?

Slutsats

Grisar är inte så enkla som vi trodde att de borde vara. De vet hur de ska dra fördel av sin intelligens, sitt utmärkta luktsinne och sin goda hörsel.

De är naturliga födosökare, vet hur man undviker fara så mycket som möjligt och vet när de ska fly när de är i fara.

Grisar känner sorg från andra djur eller människor och kan till och med trösta dem. Vissa grisar kan fungera som känslomässiga stöddjur eller terapidjur som kan hjälpa till att minska depression hos vissa människor.

Av naturen är grisar vänliga, nyfikna, opportunistiska och fogliga djur, vilket är anledningen till att de kan göra stora husdjur. Det ligger förmodligen mer bakom deras intelligens än vi redan vet och vi hoppas kunna lära oss mer om dem i framtiden.

Relaterade frågor

  • Har grisar självkännedom?

Hittills har forskare fortfarande inte bekräftat om grisar har självkännedom eller inte.

Men flera observationer tydde på att grisar visar vissa tecken på självigenkänning och reagerar på att se sin egen reflektion i spegeln.

Det enda knepiga för våra forskare är om grisen vet att det är dem i reflektionen eller inte.

Det finns tillfällen då en gris ser sin reflektion i spegeln och de kommer inte att rycka till som om de är medvetna om att det är deras egen bild.

Men det finns också tillfällen då en gris reagerar väldigt olika och går runt spegeln eller försöker byta position för att se om det fanns en annan gris i närheten.

Oavsett om grisar har självkännedom eller inte, förändrar det inte det faktum att de fortfarande är en av de smartaste.

Grisar vet vad de vill, utvecklar sina personliga preferenser, har individuella personligheter och vet hur de ska prioritera sina chanser att överleva.

Enbart dessa fakta är tillräckligt för att stödja teorin om självmedvetande hos grisar.

  • Kan grisar lära sig deras namn?

Vanligtvis, ja. Grisar kan lära sig sina namn så fort de är två till tre veckor gamla. Trots sin unga ålder vet de hur de ska svara när de blir uppringda.

Vissa grisar kan lära sig långsammare än andra, men alla lär sig i tid och med tålamod.

Min personliga övertygelse tyder på att grisar kan ha olika nivåer av intelligens. Vissa grisar har självinsikt och andra inte, vilket förklarar olika grisars olika reaktioner.

Precis som människor är inte alla lika eller rör sig i samma fas.

Men också, vem vet? Kanske försöker grisar medvetet att förvirra oss eftersom de är för intelligenta för att låta oss veta!

Baserat på olika studier tyder vissa studier på att grisar har samma intelligensnivå som ett tvåårigt barn och de kan antagligen förstå en del av de saker vi berättar verbalt.