8 naturliga sätt att minska obehaglig kattlukt

Så mycket som du älskar katter, vill du förmodligen inte att ditt hus ska lukta som dem. Faktum är dock att att vara en husdjursförälder till en katt oundvikligen ger obehagliga lukter som katturin och djurhår.

Så hur kan du minska kattlukten i ditt hem? Och ska du oroa dig för din katts lukt? Låt oss ta en titt på de naturliga sätten att kontrollera husdjurslukt och när lukt kan indikera ett problem.

Snabb överblick

01

Kattlukt kan bero på naturliga feromoner eller kroppsvätskor, men lukter kan också orsakas av hälsoproblem som infektioner och dåliga tänder.

02

Om det inte är en normal kattlukt kan din katt behöva veterinärbehandling innan du använder naturliga metoder för att ta bort lukten.

03

Djursäkra luktborttagningsmedel, ordentlig rengöring av kattlådan och regelbunden dammsugning bör hjälpa till att minska kattlukter i ditt hem.

Varför luktar katter?

Katter luktar – det är ett faktum. Katter bör dock inte lukta illa, och så länge du vidtar några grundläggande försiktighetsåtgärder bör de inte heller få ditt hem att lukta illa. Vissa kattlukter är normala, men andra kan tyda på ett hälsoproblem. Läs vidare för några orsaker till kattlukt i ditt hem.

1. Feromoner

Vissa högkänsliga personer kan känna lukten av kattferomoner.

Katter kommunicerar genom lukter. När de kliar med klorna, gnuggar mot möbler eller knådar med tassarna frigör de feromoner. Dessa kattdofter ger andra katter information om deras ålder, hälsa, kön och territorium. Kattferomoner är vanligtvis svåra att upptäcka av människor, men om de ackumuleras eller om du har ett särskilt känsligt luktsinne kan du märka dem.

Läs också: Varför älskar min katt mig men inte min man?

2. Katthår

Katthår i sig har inte mycket av en lukt, men det kan innehålla bakterier eller jäst, som kan ha en obehaglig lukt.

När döda katthår byggs upp på din katt eller i miljön kan det leda till en lukt. Detta beror på närvaron av jästsvampar och bakterier och annat skräp på håret.

3. Urin

Varför kissar min katt utanför kattlådan?

Doften av katturin är omisskännlig – och den är särskilt stickande om du har en ohoterad hankatt.

En av huvudorsakerna till en obehaglig kattlukt är lukten av katturin. Oavsett om det är i kattlådan, på mattan eller mattan eller i din katts päls, kan urinlukt vara problemet. Om din katt kissar utanför kattlådan kan det vara väldigt irriterande för dig som kattägare, men oftast finns det en anledning.

Katter ändrar ofta sina urineringsvanor när de är stressade eller mår dåligt, så fråga din veterinär eller beteendevetare om möjliga orsaker.

Läs också: Varför vaktar min katt mig när jag går på toaletten?

4. Avföring

Liksom katturin har kattbajs en stark, obehaglig lukt.

Det säger sig självt att kattbajs luktar, så kattlådor och avföringsolyckor runt huset kan vara källan till dålig lukt. Men även om du rensar kattens bajs från kattlådan direkt, om hon är långhårig och har avföring på svansen eller i pälsen, kommer lukten att dröja kvar.

Läs också: Så rengör du en kattrumpa i 6 enkla steg

5. Tandsjukdom

Dålig andedräkt hos katter är aldrig normalt och bör kontrolleras av en veterinär.

Om din katt har dålig andedräkt kan ditt hus eller rummet den befinner sig i lukta illa. Många kattägare antar att det är normalt att en katts andetag luktar illa, men lukten beror vanligtvis på överdriven bakterier och tandsjukdomar. Andra orsaker till illaluktande andetag inkluderar njursjukdom, tumörer och sår i munnen, så se till att träffa en veterinär om du tycker att din katts andetag luktar illa.

6. Hudinfektioner

Obehandlade hudproblem åtföljs ofta av en lukt som kan spridas i hela ditt hem.

Jästsvampar och bakterier kan orsaka hudinfektioner, vilket kan leda till obehagliga lukter. Om din katts hud ser flagnande, sipprig, skabbig eller röd ut, kan hon ha en hudinfektion som får henne att lukta mer.

Läs också: Vanliga hudproblem hos katter: orsaker och behandlingar

7. Bölder

En böld är en infektion under huden som kräver veterinärbehandling.

Om din katt har en böld, som ofta uppstår efter fejder med andra katter, kan du se ett sår eller svullnad med sårskorpa. Pusen i denna böld kommer att lukta illa och kan bidra till att kattlukten i ditt hus.

Läs också: Hur rengör man ett kattsår?

8. Analkörtlar

Om det kommer en obehaglig lukt från din katts baksida kan analkörtlarna vara boven.

Du kanske blir förvånad över att lära dig att inte bara hundar har analkörtlar, katter har dem också. Det är mindre vanligt att katter har problem med tilltäppta eller fulla analkörtlar, men när det händer kan det orsaka en obehaglig lukt.

När ska du ta din katt till en veterinär?

Om din tidigare luktfria katt plötsligt luktar illa, sök råd från din veterinär för att fastställa orsaken.

Om din katts doft är stark eller plötsligt har förändrats kan det finnas en bakomliggande medicinsk orsak. Detta gäller särskilt om de har andra symtom som att kissa i huset, svårt att kissa, dribblingar, repor, ömmande hud eller aptitlöshet.

Om din katt mår bra men väljer att kissa utanför kattlådan kan hon bli stressad och det skulle vara klokt att rådfråga din veterinär eller en veterinär.

Naturliga sätt att minska obehaglig kattlukt

Kattlukt: sista tankar

glad katt

Med lite ansträngning kan du framgångsrikt minska husdjurslukten i ditt hem.

Det är inte alltid lätt att hålla hemmet fräscht som en prästkrage när du har en katt. Men så länge du ansar din katt regelbundet, håller kattlådan ren och använder dammsugaren, bör du inte besväras av din katts lukt. Kom ihåg att om din katts doft är annorlunda eller obehaglig kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem.

Läs också: Så maskerar du kattlukten i ditt hem

Vanliga frågor

Hur blir jag av med min katts stickande lukt?

Om din katt luktar starkt kan det finnas ett hälsoproblem, som en hudinfektion eller dåliga tänder, så ta honom till veterinärkliniken för en kontroll. Det är också värt att förbättra din husstädning och åtgärda eventuella beteendeproblem om de kissar i huset.

Hur kan jag få min katt att lukta gott naturligt?

Katter har naturligt en doft, det är en del av hur de kommunicerar. Att se till att de har en bra kost, hålla pälsen kort runt skinkorna och ta bort döda hårstrån genom att borsta hjälper dem att lukta bättre.

Hur förhindrar du att ett rum luktar katt?

Dammsugning och tvätt av klädsel där katten sitter hjälper till att ta bort djurhår och andra luktkällor. Om du bestämmer dig för att använda luftfräschare eller tygsprayer, kontrollera alltid att de är giftfria för katter och använd dem sparsamt.

Se även  Gör kattmynta katter höga?