8 skäl till varför du aldrig ska straffa din katt

Katter kan ge mycket glädje i ditt liv, med kramar, spinnande och kärleksfulla huvuden. Men det betyder inte att livet med en katt är rossigt. Ibland kan det vara lite av en utmaning att leva med en katt, särskilt om de ständigt kissar på din dörrmatta, skrapar dina möbler eller äter människomat utanför disken.

Snabb överblick

01

Träning baserad på straff eller rädsla anses allmänt vara föråldrad och ineffektiv, eftersom katter inte verkar förstå konceptet att göra något ”fel”.

02

Straff kommer i många olika former, inklusive skrik, andra höga ljud, vattenstrålar, aluminiumfolie eller vibrerande kragar.

03

Katter svarar mycket bättre på positiva förstärkningsmetoder, inklusive att ignorera oönskat beteende och använda godsaker för att belöna gott beteende.

Om din katt har en dålig vana eller ett beteendeproblem som du tycker är störande, obehagligt eller till och med farligt, hur kan du stoppa det? Är det någonsin en bra idé att straffa din katt?

Vad räknas som straff?

Använd aldrig fysisk bestraffning för att fixa oönskat beteende.

Beteendeproblem kan vara frustrerande, men ingen ska någonsin använda någon form av fysisk bestraffning för att motverka ett husdjurs dåliga beteende. Att medvetet skada eller skada ett djur är inte acceptabelt under några omständigheter, men straff kommer i många olika former, och icke-fysisk bestraffning är inte heller svaret.

Många kattträningsmetoder är beroende av avskräckande ämnen, inklusive skrik, andra höga ljud, vattenstrålar, aluminiumfolie eller vibrerande halsband.

Om du är på topp med din katts beteendeproblem kan du vara desperat efter ett svar och villig att prova vad som helst. Men låt oss se varför det är en dålig idé att straffa din katt.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

Varför ska du inte straffa din katt?

Att straffa din katt för dåligt beteende kommer förmodligen inte att hjälpa situationen, och det kan faktiskt göra den värre. Det här är varför:

1. Straff är ineffektivt

Bestraffningsbaserad träning är inte bara ineffektiv, utan det kan också skada bandet med din katt.

Träning baserad på straff eller rädsla anses nu allmänt vara föråldrad och ineffektiv. Katter verkar inte förstå konceptet att göra något ”fel”.

Även om det kan verka logiskt i det mänskliga sinnet att katten associerar sitt oönskade beteende med straffet och undviker det i framtiden, kommer den i verkligheten troligen att bli stressad och förvirrad och inte visa någon förbättring i sitt beteende.

Läs också: Hur vet du om en katt är arg?

2. Något kan vara fel

Felint beteende hos katter har vanligtvis en bakomliggande beteendemässig eller medicinsk orsak.

Det kan verka som att din katt är stygg och bara missköter sig. Men mycket oönskat beteende hos katter har en anledning. Detta kan vara ett medicinskt problem eller till och med ett beteendeproblem som separationsångest eller stress. Det är bäst att få din katt undersökt av en veterinär eller att prata med en djurbeteendeläkare för att se till att allt är okej.

Läs också: Känner katter sig ledsna?

3. Du kan skada din relation

Att straffa din katt fixar sällan beteendet, men det kan göra att din katt blir rädd för dig.

Katter är väldigt känsliga, och precis som det kan ta ett tag att bilda ditt vackra band, kan det också skadas väldigt snabbt. Om din katt börjar associera dig med att känna dig obekväm eller rädd, kanske den inte litar på dig längre och deras beteende kring dig kan förändras. Det kan innebära att du är mindre mysig i soffan, eller att de slipper dig helt.

Läs också: Varför ignorerar min katt mig?

4. Det kan stressa dem

katt vägrar äta från en skål

Eftersom katter inte förstår varför de straffas, kan aversiva metoder få dem att känna sig stressade.

Vissa katter är särskilt känsliga för stress och kan påverkas av förändringar i hemmet eller miljön, som nya människor, nya katter eller nya lukter. En förändring i ditt beteende när du straffar dem, såväl som plötsliga höga ljud, skrik eller andra avskräckande medel kan lätt få dem att känna sig stressade.

Läs också: 7 ljud som katter hatar som du bör undvika

5. De kan få cystit

Av orsaker som är oklara kan stressade katter ibland utveckla medicinska problem, som urinvägsinfektioner orsakade av stress.

Stress är inte bara en obehaglig känsla, det kan också leda till andra symtom och hälsoproblem. Ett exempel på detta är cystit. Stressinducerad cystit är ganska vanligt hos katter. Om din katt är drabbad kanske du märker att hon anstränger sig eller skriker när hon kissar. Det kan också finnas blod i urinen och ibland har de problem med att kissa alls.

Du bör alltid få din katt undersökt av en veterinär om hon har urinvägssymtom, men det är särskilt viktigt om du har en katt som tränar eftersom den kan ha en blockerad urinblåsa.

Läs också: Urinvägsinfektion hos katt

6. Det kan orsaka överdriven grooming

När de är stressade kommer vissa katter att anamma sig själva så att de tappar hår.

Ett annat hälsotillstånd som orsakas av stress är håravfall och hudskador från övervård. När de är stressade kommer katter att ansa för mycket, särskilt på magen, i ljumsken och runt skinkorna.

Så småningom går hårstråna av och lämnar en trasig päls som känns borstig och sträv. Med tiden uppstår kala fläckar och om slickandet fortsätter blir huden röd, smärtsam och infekterad.

Läs också: Har min katt tråkigt? 8 tecken att se upp för

7. Det kan orsaka destruktivt beteende

Försök att bestraffa din katt kan slå tillbaka och leda till nya beteendeproblem, som olämplig repning.

Om du har försökt att disciplinera din katt, hoppades du förmodligen att hans beteende skulle förbättras snart. Tyvärr är det inte så enkelt som att låta din katt ”få budskapet” och lära sig till nästa gång. Om din katt känner sig orolig eller stressad för att han har haft en negativ upplevelse, som att du skriker på honom, kan hans beteende bli värre.

De kan börja skrapa möbler och mattor även om de inte gjorde det tidigare. Detta beror på att krabbor släpper ut feromoner, som lämnar efter sig sin välbekanta doft och får dem att känna sig säkrare och säkrare. Om din katt gör dig galen genom att klia, se till att du har gott om skrapstolpar, skrapmattor eller skrapstolpar för att distrahera från deras beteende.

Läs också: 2023 års 10 bästa skrapinlägg

8. Det kan leda till olämplig toalettbesök

Varför kissar min katt utanför kattlådan?

När katter känner sig oroliga eller otrygga kan de råka ut för olyckor i huset.

Precis som din katt kan förstöra din klädsel, kan den också börja kissa eller göra avföring i huset. Detta kan vara ytterligare ett försök till doftmärkning, men det kan också betyda att de är för angelägna om att lämna sin säkra plats för att använda sin kattlåda.

Läs också: Så förhindrar du att en katt kissar på mattan

Hur kan du effektivt korrigera din katts beteende utan straff?

Nu vet vi att straff inte är rätt väg att gå när det gäller att korrigera din katts oönskade beteende. Men detta är ingen tröst om din katts beteende orsakar dig oro eller ångest. Lyckligtvis finns det sätt att förbättra din katts beteende utan att straffa den. Här är ett bättre recept för framgång:

1. Låt en veterinär kontrollera dem

Få en ren hälsoräkning från din veterinär innan du försöker lösa din katts beteendeproblem.

Många problembeteenden hos katter är resultatet av hälsoproblem, inklusive smärta och stress. Detta gäller särskilt om din katt nyligen har börjat göra något som inte var ett problem tidigare. Innan du försöker träna din katt eller uppmuntra till bättre beteende, ta den till veterinärkliniken för att se till att det inte finns någon bakomliggande orsak som behöver behandlas.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

2. Håll dig positiv

Det första steget för att lösa beteendeproblem är att komma ihåg att vara lugn, eftersom detta också hjälper din katt att slappna av.

Katter uppfattar vårt humör och beteende. Om du känner dig stressad eller arg över deras beteende, kommer din katt att märka de negativa känslorna och kan förvärra problemet. Hur svårt det än är, försök att hålla dig lugn och kom ihåg att det inte är din katts fel.

Läs också: Känner katter sig ledsna?

3. Ignorera dåligt beteende

All uppmärksamhet, även negativ uppmärksamhet, kan få en uppmärksamhetssökande katt att fortsätta sitt beteende.

På samma sätt, om du reagerar negativt på din katts dåliga beteende, ger du honom fortfarande uppmärksamhet. Vissa katter kommer att lära sig att de får en reaktion om de beter sig så, och de är mer benägna att göra det igen. För att hindra uppmärksamhetssökande beteende från att fortsätta är det bäst att ignorera dåligt beteende helt och hållet och reservera stora svar för gott beteende.

Läs också: Så tränar du din katt i 5 enkla steg

4. Ge belöningar

Positiv förstärkning genom godsaker och beröm kan hjälpa din katt att förstå vad du vill ha av honom.

Godis är din vän när det kommer till positiv förstärkning. Genom att använda något som din katt gillar, som en leksak, mat eller människokärlek, kan du belöna honom när hans beteende är bra. Det är viktigt att uppmuntra även små steg i rätt riktning.

Så om din katt har slutat använda kattlådan och du försöker träna den att använda den igen, börja med att belöna den för att den tittar på den eller närmar sig den för att nosa på den.

Läs också: De 7 bästa kattgodisarna för träning

5. Hantera dina förväntningar

Det kan ta tid att eliminera oönskat beteende – små steg i rätt riktning är framsteg.

Kattens beteende förändras inte över en natt och det finns tyvärr ingen quick fix. Men om du är konsekvent kommer du sannolikt att se stadiga framsteg.

Läs också: Varför följer min katt efter mig till badrummet?

Straff och katter: sista tankar

I vissa fall är det lättare att blockera din katts tillgång till något med babygrindar.

Om din katt fortsätter att göra något du inte gillar kan det vara svårt att hålla huvudet kallt. Men i det långa loppet kommer att tappa humöret eller straffa honom bara göra saken värre och kan till och med göra din katt sjuk.

Genom att följa råden ovan bör du kunna ta några positiva steg för att förändra din katts beteende. Men om det inte går bra, kontakta din veterinär eller en kvalificerad veterinär beteendeläkare för lite stöd.

Läs också: 10 söta tecken som din katt har präglat på dig

Vanliga frågor

Varför ska man aldrig straffa en katt?

Katter svarar mycket bättre på positiv förstärkning än på bestraffning. Att straffa din katt kan förvärra hans beteende och orsaka stress eller andra hälsoproblem.

Tycker katter om att bli straffade?

Katter kommer att uppfatta straff som en negativ upplevelse, och detta kan göra dem oroliga. Men att straffa dem kommer sannolikt inte att ha någon gynnsam effekt på deras beteende, så det är bäst att hålla sig till positiva träningsmetoder.

Blir katter ledsna när du straffar dem?

Katter kan bli rädda, oroliga eller stressade om du straffar dem och med tiden kan detta skada bandet du delar. Du kanske märker att de låtsas vara ledsna, gömmer sig och drar sig undan, men detta är vanligtvis ett tecken på stress.

Se även  150 fantastiska irländska kattnamn för din söta katt