8 skäl till varför du aldrig ska straffa din katt

Om du har en kattfamiljemedlem ger de förmodligen mycket glädje i ditt liv. Gos, spinnande och tillgiven huvudstötning är bara några av sätten som din katt kan förgylla din dag genom att låta dig veta att den bryr sig. Men det betyder inte att livet med en katt är rosigt.

Ibland kan det vara lite av en utmaning att leva med en katt, speciellt om de ständigt kissar på din dörrmatta, skrapar dina möbler eller äter människomat utanför disken.

Så om du är kattägare och din katt har en dålig vana eller beteendeproblem som du tycker är störande, obehagligt eller till och med farligt, hur kan du stoppa det? Är det någonsin en bra idé att straffa din katt?

Vad räknas som straff?

Naturligtvis ska du aldrig använda någon form av fysisk bestraffning för att försöka avskräcka ditt husdjurs dåliga beteende.

Naturligtvis ska du aldrig använda någon form av fysisk bestraffning för att försöka avskräcka ditt husdjurs dåliga beteende. Att medvetet skada eller skada ett djur är inte acceptabelt under några omständigheter. Men hur är det med mindre extrema straff?

Förstår katter straff?

Många kattträningsmetoder är beroende av avskräckande ämnen, inklusive skrik, andra höga ljud, vattenstrålar, aluminiumfolie eller vibrerande halsband.

Om du är på topp med din katts beteendeproblem kan du vara desperat efter ett svar och villig att prova vad som helst. Men låt oss se varför det är en dålig idé att straffa din katt.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

Varför ska du inte straffa din katt?

Att straffa din katt för dåligt beteende kommer förmodligen inte att hjälpa situationen, och det kan faktiskt göra den värre. Det här är varför:

Se även  150 bästa blommiga kattnamn som passar alla katter

Hur kan du effektivt korrigera din katts beteende utan straff?

Nu vet vi att straff inte är rätt väg att gå när det gäller att korrigera din katts oönskade beteende. Men detta är ingen tröst om din katts beteende orsakar dig oro eller ångest. Så, finns det något sätt att förbättra din katts beteende utan att straffa den? Här är ett bättre recept för framgång:

1. Låt en veterinär kontrollera dem

Många problembeteenden hos katter är resultatet av hälsoproblem, inklusive smärta och stress.

Många problembeteenden hos katter är resultatet av hälsoproblem, inklusive smärta och stress. Detta gäller särskilt om din katt nyligen har börjat göra något som inte var ett problem tidigare. Så innan du börjar träna din katt eller uppmuntra bättre beteende, ta den till veterinärkliniken för att se till att det inte finns en bakomliggande orsak som behöver behandlas.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

2. Håll dig positiv

Katter uppfattar vårt humör och beteende.

Katter uppfattar vårt humör och beteende. Om du känner dig stressad eller arg över deras beteende, kommer din katt att märka de negativa känslorna och kan förvärra problemet. Hur svårt det än är, försök att hålla dig lugn och kom ihåg att det inte är din katts fel.

Läs också: Känner katter sig ledsna?

3. Ignorera dåligt beteende

Vissa katter kommer att lära sig att de får en reaktion om de beter sig så, och de är mer benägna att göra det igen.

På samma sätt, om du reagerar negativt på din katts dåliga beteende, ger du honom fortfarande uppmärksamhet. Vissa katter kommer att lära sig att de får en reaktion om de beter sig så, och de är mer benägna att göra det igen. För att hindra uppmärksamhetssökande beteende från att fortsätta är det bäst att ignorera dåligt beteende helt och hållet och reservera stora svar för gott beteende.

Se även  150 bästa latinska namn för han- och honkatter med betydelser

Läs också: Så tränar du din katt i 5 enkla steg

4. Ge belöningar

Godis är din vän när det kommer till positiv förstärkning.

Godis är din vän när det kommer till positiv förstärkning. Genom att använda något som din katt gillar, som en leksak, mat eller människokärlek, kan du belöna honom när hans beteende är bra. Det är viktigt att uppmuntra även små steg i rätt riktning.

Så om din katt har slutat använda kattlådan och du försöker träna den att använda den igen, börja med att belöna den när den tittar på den eller närmar sig den för att nosa på den.

Läs också: De 7 bästa kattgodisarna för träning

5. Hantera dina förväntningar

Kattens beteende förändras inte över en natt och det finns tyvärr ingen quick fix. Men om du är konsekvent kommer du sannolikt att se stadiga framsteg.

Läs också: Varför följer min katt efter mig till badrummet?

Översikt

Om din katt fortsätter att göra något du inte gillar kan det vara svårt att hålla huvudet kallt.

Om din katt fortsätter att göra något du inte gillar kan det vara svårt att hålla huvudet kallt. Men i det långa loppet kommer att tappa humöret eller straffa honom bara göra saken värre och kan till och med göra din katt sjuk.

Genom att följa råden ovan bör du kunna ta några positiva steg för att förändra din katts beteende. Men om det inte går bra, kontakta din veterinär eller en kvalificerad veterinär beteendeläkare för lite stöd.

Läs också: 10 söta tecken som din katt har präglat på dig

Se även  Hur mycket kommer det att kosta att ha en katt 2023

Vanliga frågor

Varför ska man aldrig straffa en katt?

Katter svarar mycket bättre på positiv förstärkning än på bestraffning. Att straffa din katt kan förvärra hans beteende och orsaka stress eller andra hälsoproblem.

Tycker katter om att bli straffade?

Katter kommer att uppfatta straff som en negativ upplevelse, och detta kan göra dem oroliga. Men att straffa dem kommer sannolikt inte att ha någon gynnsam effekt på deras beteende, så det är bäst att hålla sig till positiva träningsmetoder.

Blir katter ledsna när du straffar dem?

Katter kan bli rädda, oroliga eller stressade om du straffar dem och med tiden kan detta skada bandet du delar. Du kanske märker att de låtsas vara ledsna, gömmer sig och drar sig undan, men detta är vanligtvis ett tecken på stress.