9 anledningar till varför en kyckling vägrar att äta – och vad man ska göra åt det

Kycklingar är fantastiska husdjur och binder mycket väl till sina ägare. Men om något går fel kan det vara jobbigt för både ägaren och kycklingen och vad kan vara mer oroande än att en kyckling inte äter sin mat?

Våra 9 anledningar till att en kyckling vägrar att äta är en angripen gröda, mobbning, sjukdomar, skadedjur, fysiska skador, gifter, stress, äggbunden och tumörer. Vi har också gjort en omfattande lista över vad du ska göra åt dessa problem om du stöter på dem hos dina fåglar. Oroa dig inte, de flesta kycklingar kommer att återfå aptiten om de sköts om ordentligt.

Kyckling vill inte äta – är detta normalt?

Kycklingar är kanske de konstigaste husdjuren du kan hitta. Deras enda stora motivation i livet är mat. Så om du märker att dina kycklingar inte proppar i sig mat på vanligt sätt gör du rätt i att vara orolig.

Nej, det är inte normalt om en kyckling inte äter men den goda nyheten är att om du är medveten om problemet har du goda förutsättningar att ta itu med det. Du kan inte vara som en struts med huvudet i sanden när kycklingarna slutar äta – du måste vidta omedelbara åtgärder.

Hur länge kan en kyckling gå utan att äta?

Kycklingar klarar sig inte länge utan vatten och om de lämnas utan vatten i 24 timmar kommer de att sluta lägga sig och det kan ta över en vecka att börja igen även om du vattnar dem. De kommer också att dö om de lämnas utan vatten mycket längre.

När det kommer till mat är de lite starkare men kommer förmodligen att hända mycket mindre trevlig för en flock. Efter 2 dagar av svält slutar kycklingarna värpa och börjar äta sina egna ägg. Efter 3-4 dagar när äggen tar slut börjar de picka på varandra och börjar sedan äta de svagaste kycklingarna. Detta fortsätter tills alla kycklingar är uppätna och den sista svälter.

9 anledningar till varför en kyckling vägrar att äta och vad man ska göra

Det finns 9 goda skäl till varför kycklingar vägrar att äta och att ta reda på vad problemet är kan ibland vara ganska förvirrande. Du kan behöva träffa en veterinär om du inte kan fixa detta själv – svält inte dina kycklingar oavsett vad du gör. Det är inte nödvändigt.

En påverkad gröda

Skörden är en liten ås i svalget av matstrupen som fungerar som förvaringsplats för mat. När den är tom kommer kycklingen att leta efter mat tills den är mätt igen. Tyvärr, ibland är grödan ”påverkad”, vilket betyder att den har skadats av olycka eller sjukdom eller kontaminering.

När detta händer, grödan kan inte längre lagra mat och kycklingen kommer att försöka få upp det den redan har ätit. Så småningom kommer smärtan från den drabbade grödan att hindra en kyckling från att ens försöka äta.

Det slutliga resultatet

Om den lämnas obehandlad är det troliga resultatet att kycklingen kommer att dö av svält or grödan kan svälla så mycket att kycklingen har kvävts på grund av esofagusobstruktion. En påverkad gröda kan dock behandlas fullständigt. En veterinär kommer att ge kycklingen en mindre operation för att lindra påverkan och snart kommer din kyckling att småäta som om inget är fel.

Några mycket förhärdade själar hävdar att de ger sina kycklingar denna typ av operation själva hemma, men vi kommer att rekommendera att du litar på en veterinär – om något går fel kan det bli blodigt och rörigt med en mycket grym utgång för fågeln.

Mobbning hos höns

Kycklingar är väldigt sociala djur och de har en fullständig hierarki inom varje besättning som bestämmer en enskild kycklings plats i deras samhälle. Detta är känt (ingen ordlek avsedd) som sekvensen”.

Se även  Kan en kyckling leva med bara ett ben?

När par klarar sig själva Kycklingar som är högre i hackordningen tenderar att bli bättre av de lägre kycklingarna och se till att de vet sin plats. Förändringar i hackordningen kommer vanligtvis bara med sjukdom eller ålder.

Dock, i vissa kycklingsamhällen (som hos människor) är hackordningen inte längre ett instrument för social disciplin och fåglarna blir mobbare plocka på en enskild kyckling. Om detta händer kan en period av separation och sedan gradvis återintroduktion till flocken ibland hjälpa, men det mest troliga resultatet är permanent separation av den mobbade fågeln.

Olyckliga kycklingar kan (och kommer) sluta sitt foder precis som vissa olyckliga människor är kända för att göra.

Mer information om hackordningen på YouTube finns här:

Äggbundna kycklingar

Tuppar är immuna mot detta problem eftersom de inte lägger ägg. Kycklingar blir det däremot ägg bundet när ett ägg fastnar i utrymmet mellan kloaken och livmodern. De kommer att fortsätta att försöka passera ägget, men kommer inte att kunna.

Detta tillstånd kan vara dödligt om de lämnas obehandlade och tidiga varningstecken inkluderar ansträngning utan att värpa, konstant gå till holken utan ägg, gå med skinkorna nära marken, allmänt hängande, att inte äta och/eller dricka och en hård mage.

Ett varmt bad kan hjälpa kycklingen passerar ägget, men om det inte fungerar måste du ta dem till veterinären för att få ägget opererat bort.

Sjukdomar

Kycklingar tas ofta av maten när de blir sjuka. Det finns, enligt Poultry Hub, över 50 olika sjukdomar som kan drabba en kyckling – så som du kan föreställa dig finns det ingen kortfattad lista över symtom som du kan använda som en guide till varför din kyckling inte äter.

Men om du märker att de inte äter, undersök dem noga och se om de visar tydliga tecken på sjukdom och då Googla på symptomen för att se vad det kan vara – vissa kycklingsjukdomar är lätta att behandla hemma, men andra kräver ingripande av en veterinär.

Skadeinsekter

Kycklingar är också mottagliga för angrepp, särskilt kvalster och/eller löss. Medan andra insekter också är kända för att orsaka problem, är detta mer sällsynt. De första tecknen på angrepp är vanligtvis på huden (lyft upp fjädrarna), även om det ibland kan vara på kycklingens ben också.

Om detta går obehandlat tillräckligt länge smärtan och ångesten som orsakas kan hindra en kyckling från att äta och/eller dricka. Den goda nyheten är att angrepp lätt kan behandlas med kemiska/medicinska behandlingar tillgängliga från alla bra veterinärer.

Försök inte använda örtbehandling för att bli av med kvalster eller lössdet kommer inte att fungera och kommer att lämna dina kycklingar i ytterligare elände när deras symtom förvärras.

Du kan få några fler behandlingsidéer på YouTube här:

Fysiska skador

Möjlig den vanligaste orsaken förutom sjukdom för att en höna ska ta av sig maten är helt enkelt skada av någon form. Kycklingar slåss ibland, de kan falla och landa obekvämt (särskilt om platsen är dåligt utformad eller marken de landar på är för hård) och bryta något och det är andra sätt som fåglarna kan skadas på.

Om du misstänker att en kyckling är skadad är det bäst att börja med en veterinärs råddu kanske kan behandla vissa problem själv, till exempel ett brutet ben, om du är mer erfaren med kycklingar, men tills dess är det bästa alternativet att prata med en veterinär.

Förgifta

Det finns så många potentiella källor till toxiner att det skulle ta mycket längre tid att lista dem än alla sjukdomar en kyckling kan få. Symtomen på en form av förgiftning kan också skilja sig drastiskt från en annan.

Se även  Är husdjursråttor tillgivna? Förstå råttbeteende

Så om du märker att dina kycklingar inte äter och du tror att något är på gång men du inte vet vad, kanske du vill ringa in en veterinär. De kommer inte heller att kunna säga vad som är fel bara genom att titta på det i de flesta fall (om du inte har missat något). De kommer också att behöva ta blodprov och sedan ta reda på källan till giftet.

När de har tagit reda på vad som förgiftar fåglarna kan du ta bort det från deras miljö och om du har tur kan du behandla dina fåglar också för själva förgiftningen. Men för vissa kan det vara för sent och du bör inte äta ägg från förgiftade fåglar om inte veterinären ger dig tillåtelse att göra det.

Spänning

Det låter kanske galet, men höns blir stressade precis som människor och precis som människor kan det finnas många olika typer av stress de utsätter sig för.

De mest troliga orsakerna är dock:

 • Rovdjur.
  Närliggande rovdjur kommer sannolikt att skicka en kycklings hjärtslag genom taket. Du skulle också bli stressad om du trodde att något skulle äta upp dig.
 • Lägga ägg.
  Alla höns tycker inte att värp och sittande är stressande, men vissa är nervösa mammor – de är mest sårbara under värpning.
 • Dåliga dietprodukter. Allt som inte är färskt och ekologiskt i kycklingens kost kan orsaka stress, precis som snabbmat gör hos människor.
 • Uppfödning av kycklingar. När bebisarna väl kommer kan kycklingar vara lika rastlösa som mänskliga mammor, och att ta hand om de små är en stor känslomässig investering.
 • Inte tillräckligt med utrymme. Kycklingar behöver utrymme att ströva omkring och bara vara. Lägg för många på ett litet utrymme och du har ett recept på stress.
 • Väder.
  Detta får kycklingar att låta som britterna, men det är sant, dåligt väder kan stressa en hel flock.

Stressade kycklingar kan mycket väl vägra mat och dryck,

Tumörer

Tumörer kan vara tecken på cancer hos en kyckling eller Mareks sjukdom (en vanlig och obehaglig virussjukdom hos kycklingar – som man kan vaccinera mot, men som inte hindrar kycklingarna från att få den, bara minskar symtomen när de fångas).

I likhet med människor som drabbats av cancer kan smärtan hindra en fågel från att äta eller dricka och i fallet med Mareks tumörer kan de fylla halsen, skörden etc. för att förhindra att mat eller vatten passerar genom kycklingen. Om du hittar tumörer på en kyckling ska du omedelbart prata med en veterinär.

Vad ska man göra om en kyckling inte vill äta

Så fort du hittar en fågel (eller fåglar) som inte äter, separera den (eller fåglarna) från resten av flocken. Detta för att minska risken för överföring av infektion eller angrepp mellan fåglar.

Men om mer än en fjärdedel av din flock har problemet bör du behandla hela flocken som om de alla har problemet.

I många länder kräver alla läkemedel för djur recept från en veterinär ju tidigare du involverar veterinären, desto bättre saker kommer förmodligen att lösa sig. I vissa fall kan en kyckling som inte äter denna morgon vara död på kvällen om den lämnas obehandlad, så tiden är avgörande.

Att ringa veterinären kan vara dyrt, men det blir ännu dyrare när du lämnar honom och din besättning dör.

Om din kyckling går ner i vikt, läs en annan av våra artiklar här om vad du ska göra?

Vad ska man göra om kycklingar vägrar pellets

Det är värt att notera Kycklingar som föds upp på en hälsosam kost av frön och spannmål kommer ofta att undvika pellets helt även om det är det enda som erbjuds. Ja, kycklingar kan också vara noga med att äta och i det här fallet är det bäst att helt enkelt återställa dem till en diet de är mer bekväma med.

Se även  Hur ofta ska jag maska ​​min katt

Är det möjligt att du kan svälta dem till underkastelse när det kommer till pellets, men bara på bekostnad av deras hälsa och välbefinnande. Förvänta dig inte många ägg från undernärda och eländiga kycklingar.

I vissa delar av världen, du kan mata din kycklingbordsrester, men detta uppmuntras i allmänhet inte och kan leda till ”kycklingmat” som kan skada deras hälsa på lång sikt.

Om du gillar att ge dina kycklingar en godbit, se till att det bara är en liten del av deras totala kost
och absolut aldrig mer än 5% av vad de äter.

Vad ska man göra om kycklingar inte äter men ändå dricker

Det första vi tittar på när en kyckling inte äter men dricker är skördens påverkan, om grödan inte klarnar över natten, få in veterinären och påbörja behandlingen för grödans påverkan. Lyckligtvis är detta en helt rutinprocedur och borde inte kosta mycket.

Det kan också vara äggbindande, där kycklingen känner att magen är full och pressar äggen mot utrymmet som den annars skulle behöva fylla med mat. Prova varmbadsterapin om du tror att det är äggbindande

Den andra mest troliga möjligheten är ett insektsangrepp – kontrollera kroppen noggrant efter tecken. Använd även handskar – för du vill inte skaffa något själv. Du kan också prova att avmaska ​​kycklingarna innan du ringer veterinären.

Vad ska man göra om en kyckling slutar äta och dricka

Om du någonsin har sett kycklingar springa runt på gården vet du att de vanligtvis dricker som fiskar. Så, undviker de både vattnet och maten är något fel. Men vad är mest troligt?

Vårt bästa val här är det om det är en enskild kyckling så blir den mobbad. De saknar sannolikt fjädrar eller bitar från sin kam om de har det svårt med andra kycklingar. Tyvärr kan det vara mycket svårt att hantera detta och du kan behöva ta bort den mobbade kycklingen permanent från flocken.

Det andra mest troliga problemet är koccidios, en parasitisk infektion som är lätt att behandla, och din veterinär borde kunna hjälpa till med det, ingen stor grej alls.

Vad ska du försöka mata en kyckling som inte äter?

Om de inte äter kan du inte tvångsmata en kyckling, men om de bara inte äter mycket så kommer du öka sina chanser att överleva genom att tillsätta elektrolyter i vattnet och lägga till några strimlade hårdkokta ägg till maten är det bästa du kan göra tills veterinären kommer för att hjälpa dig ta reda på vad som är fel och fixa det.

Slutsats

Vi hoppas att du hittade vår 9 anledningar till varför en kyckling vägrar att äta och vad man ska göra åt det guide användbar för dina kycklingproblem. Kom ihåg att om du är osäker på en kycklings hälsa är det bäst att prata med en veterinär, det är bättre att vara säker än ledsen när du är orolig för ett djurs välbefinnande.

Om din kyckling går ner i vikt, läs en annan av våra artiklar här om vad du ska göra?

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: