9 Hushållsrisker och faror med husdjurskaniner

Jag älskar att kaniner alltmer lever i våra hem som sällskapsdjur. Många kaniner kan till och med ströva fritt runt i huset, precis som en katt eller hund. Även om inomhuslivet i allmänhet är säkrare för husdjurskaniner, betyder det inte att det inte finns några faror att vara medveten om.

Kaniner är tuggare, så de farligaste hushållsriskerna är saker som de kan tugga på och skada sig själva, som elsladdar och giftiga växter, och mjuk plast som kan vara kvävningsrisk. Andra faror är inte omedelbart närvarande, men kan orsaka hälsoproblem hos din kanin med tiden.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Ledningar

Den största faran för kaniner i de flesta hem är ledningar och elkablar. Kaniner gillar att tugga på vad som helst, speciellt allt som ser ut som en morot eller kvist. På grund av detta är kaniner ökända för att klippa alla typer av sladdar som ligger runt huset (de kommer alltid att ta tag i din mobiltelefonladdare när du behöver den som mest).

Så länge sladden inte är ansluten eller ingen laddning rör sig genom den (som en lampa som är ansluten men avstängd) kommer detta att vara irriterande för dig, men inte farligt. Men om din kanin biter i en strömförande elkabel är risken stor att den själv elektriskt stöter. I bästa fall kommer detta att orsaka brännskador runt kaninens mun, men i värsta fall kan det vara direkt dödligt.

För att skydda din kanin och dina sladdar är det en bra idé att hålla sladdarna uppe och utom räckhåll för din kanin samt använda trådskydd. Du kan använda delade vävstrådsrör linda alla dina sladdar för att förhindra att din kanin tuggar i själva sladden.

2. Krukväxter

Inneväxter är bara farliga för kaniner om de är giftiga. I en utomhusträdgård skulle de flesta kaniner helt enkelt ignorera dessa giftiga växter, men de kan ändå välja att äta en giftig krukväxt helt enkelt för att det är det enda som finns.

Se även  Kan en kanin gå i snön?

Många huskaniner har inte heller de största instinkterna för vilken mat de ska undvika, eftersom de är vana vid att bara få mat som är hälsosam. Det är bäst att vidta försiktighetsåtgärder genom att hålla dina krukväxter i ett rum skilt från dina kaniner eller placera dem på höga ytor som en disk eller mantel.

 • Lär dig mer om vilka typer av växter som är giftiga för kaniner

3. Människomat

Om vi ​​inte pratar om färsk frukt och grönsaker, bör mänsklig mat hållas borta från kaniner. Detta inkluderar saker som spannmål, kex, bröd och andra bearbetade spannmål som människor försöker mata husdjurskaniner. Det inkluderar även choklad, godis eller någon form av lagad mat (även om det är grönsaker). Det beror på att kaniner har ett mycket känsligt matsmältningssystem och kan bli sjuka snabbt om de äter fel typ av mat.

När du matar kaniner är det bäst att hålla sig till en normal diet med hälsosam kaninmat. Det betyder mycket timotejhö, några färska bladgrönsaker dagligen och en liten mängd kaninmatpellets.

Vissa grönsaker är inte heller bra för kaniner att äta. Det är bäst att undvika avokado och allt som har med potatis, lök eller vitlök att göra.

 • Lär dig mer om vilka typer av mat som inte bör mata din kanin

4. Rengöringskemikalier

Var försiktig när du rengör områden som din kanin utforskar, speciellt om din kanin gillar att slicka upp allt. För det mesta kommer det inte att vara ett problem om inte din kanin slickar något direkt efter att du har rengjort den, men det är fortfarande bäst att använda husdjurssäkra rengöringsmedel och produkter i områden som din kanin har tillgång till.

Du kan använda butiksköpta allrengöringsmedel som är säkra att använda runt husdjur, som t.ex Renhet. Du kan också göra den själv med vit vinäger blandat med vatten. Lägg bara till lika stora mängder av båda i en sprayflaska och använd som din vanliga rengöringsspray.

Se även  Varför kaniner nyser och när man ska oroa sig

5. Stående fläktar och värmare

Kaniner är nyfikna varelser och många av dem har inte tillräckligt med instinkt för att hålla sig borta från apparater som fläktar och värmare. Om de sticker näsan runt dessa enheter eller välter dem, kan kaninen skada sig själv allvarligt.

Det är bäst att placera fläktar och värmare på höga ytor så att kaniner inte kan ta sig till dem, hålla dem bakom ett inhägnat område eller köpa enheter som är speciellt framtagna för att undvika att nyfikna husdjurs näsor skadas.

6. Halka golv

Kaniner har inte tassskydd som katter och hundar. Det gör att de har mycket svårare att få grepp om hala golv. Tyvärr har kaniner också en ömtålig benstruktur. Om de blir rädda och försöker springa iväg på ett halt golv finns det en möjlighet att kaninen kastar ut ryggen och blir förlamad i bakbenen.

Det betyder inte att kaniner kan aldrig på hala golv, men du vill minimera risken för en olycka genom att använda mattor och områdesmattor där det är möjligt.

7. Cedermöbler

Cederträ producerar fenoler (den starka doften av cederträ) som kan orsaka leverskador med tiden. Den tydligaste kopplingen är mellan barr- och cederspån som används som strö och leversjukdom, varför jag rekommenderar att man använder pappersbaserat strö istället för träavfall.

Cedermöbler verkar inte vara lika dåliga som spånen som används för skräp, men med tiden kan det att vara nära möblerna och andas in ångorna förändra utvecklingen av enzymer i skräpet och så småningom orsaka leversjukdom.

Medan cederträ är det mest studerade träet, kan andra aromatiska träslag också orsaka skador. Jag undviker i allmänhet alla typer av möbler som har den speciella trälukten eftersom de innehåller fenoler som kan skada kaniner om de andas in.

 • Lär dig om vilka träslag som inte ska användas runt kaniner
Se även  5 steg för att låta en kanin ströva fritt i ditt hem

8. Plastpåsar eller förpackningsmaterial

Tunna plastpåsar eller mjuk gummiplast är en annan potentiell fara för kaniner. Den första är faran med att din kanin försöker äta den. Jag vet inte varför, men förmodligen har åtminstone hälften av de kaniner som jag har vårdat genom åren försökt tugga på tunn plast, speciellt den som används som förpackningsmaterial. Detta är uppenbarligen inte bra för en kanins matsmältningssystem och kan orsaka allvarliga problem om kaninen äter tillräckligt av det.

Den andra faran är kvävning. Precis som med små barn, om en kanin nyfiket undersöker insidan av en plastpåse och inte vet hur den ska ta sig ut igen, finns det en liten risk för kvävning. Även om detta inte är vanligt alls, är det ännu en anledning att hålla plast borta från din kanins livsrum.

9. Doftsprayer och oljediffusorer

Det kan vara frestande att använda doftsprayer och oljor runt kaninens kattlåda för att dölja urinlukten, men detta kan orsaka kortvarig irritation i luftvägarna och vissa dofter kan orsaka leverskador (liknar cederträ, som nämnt ovan).

Detta betyder inte att du aldrig kan använda eteriska oljor och doftsprayer runt huset, men du vill använda dem i områden längst bort från din kanins livsmiljö, se till att du bara använder dem i stora rum och bara använder dem under en kort period av tid.

Om du vill använda oljediffusorer i ditt hem regelbundet, föreslår jag att du pratar med din veterinär. De kan ge dig råd om vilka dofter som är säkra att använda och hur du använder dem på ett sätt som inte orsakar din kanin någon skada eller sjukdom.

Det finns också några lukter du vill undvika, eftersom de gör mer skada med tiden:

 • Eukalyptusolja
 • Tea tree olja
 • Kanel
 • Citrus
 • Pennyroyal
 • Pepparmynta
 • Tall
 • Söt björk
 • Evergreen

källor:

 1. Harriman, Marinell. ”Literlådor och leversjukdom.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/1/liver-disease.html.
 2. ”Eterisk oljespridare och ditt husdjur.” Djursjukhuset Coralville. Februari 2018. https://coralvilleanimalhospital.com/news/essential-oil-diffusers-and-your-pet