9 kattbeteendeförändringar att oroa sig för

Katter kan bete sig på konstiga och gåtfulla sätt, men deras udda personligheter är en del av det som gör dem så älskade. Så hur vet vi om våra katters bisarra handlingar är normalt kattbeteende eller något att oroa sig för?

Snabb överblick

01

Medicinska tillstånd, smärta, stress och ångest kan alla orsaka beteendeförändringar hos katter.

02

Vanliga beteendeförändringar som indikerar ett problem inkluderar att gömma sig, sova mer, spela mindre, interagera mindre, bli ovanligt bullriga, aggressivitet och intolerans mot hantering, ovilja att hoppa eller gå i trappor.

03

Boka ett veterinärbesök om du märker några förändringar i din katts typiska beteende.

I den här artikeln kommer vi att diskutera nio kattbeteenden som du aldrig bör ignorera, eftersom de kan tyda på ett allvarligt medicinskt, känslomässigt eller fysiskt problem. Det är mycket viktigt att få din katt undersökt av veterinären om du märker dessa (eller andra) förändringar i hans beteende.

Beteendeförändringar: sista tankar

Katter i en utforskande miljö

Medicinska tillstånd, smärta, stress och ångest kan alla orsaka beteendeförändringar hos katter.

Alla katter har individuella egenheter och ägare undrar ofta om deras husdjurs konstiga beteende är normalt. Medicinska tillstånd kan ofta orsaka beteendeförändringar, såväl som smärta, stress och ångest. Det är viktigt att alltid vara medveten om eventuella förändringar i din katts normala beteende och få dem undersökta av en veterinär för att se om det finns något att oroa sig för.

Läs också: Varför nosar min katt plötsligt på allt?

Vanliga frågor

Varför är min katt plötsligt rädd för mig?

Tänk tillbaka på de senaste dagarna för att se om du kan komma ihåg en specifik händelse som kan ha skadat eller skrämt din katt för att förklara beteendeförändringen. Det är aldrig acceptabelt att straffa din katt, och det kommer uppenbarligen att få dem att frukta dig. Om det inte finns någon uppenbar orsak bör du söka hjälp och råd från din veterinär.

Din katt kan vara stressad och orolig för något annat, välja att gömma sig och undvika social interaktion. Katter med smärta gömmer sig ofta för sina ägare och kan vara rädda för att bli plockade eller klappade kommer att skada dem (de kan till och med bli aggressiva om du försöker).

Vilka beteenden kan tyda på att en katt har ont?

Katter är bra på att dölja smärta, och det enda tecknet kan vara en förändring i deras beteende, som att gömma sig, sova mer eller leka och interagera mindre. Smärtsamma katter kan också bli ovanligt högljudda, aggressiva och intoleranta mot människor som hanterar dem.

Katter som lider av ledvärk är ofta stela efter vila och kan ändra sitt normala beteende genom att sluta gå upp och ner för trappor och mindre angelägna om att hoppa upp och ner från höjder (vilket ofta kräver en förändring av deras föredragna sovställning).

Varför beter sig min katt konstigt och gnäller på mig?

Om din katt skriker på grund av uppenbar smärta och obehag bör han kollas upp av en veterinär så snart som möjligt. Katter med urinblockeringar ylar ofta av smärta och kan dö utan omedelbar medicinsk behandling.

Vissa kattraser, som siameserna, är vokala till sin natur, men om din katt sjunger mer än vanligt kan det vara ett tecken på att något är fel. Katter med hörselnedsättning, demens, hypertyreos, stress och separationsångest skriker ofta mer åt sina ägare.

Visa resurser

Kaleta T., Borkowska N., Goral-Radziszewska K. Studien av tamkatters personlighet (Felis catus), baserad på forskning i Polen. Anim. Vetenskap 2016; 55(1):33-46.

Sordo Sordo, L., Breheny, C., et al (2020). Prevalens av sjukdomar och åldersrelaterade beteendeförändringar hos katter: tidigare och nutid. Veterinärmedicin, 7(3).

Se även  Hur du håller din katt borta från din julgran