9 kattraser som inte fäller (lika mycket).

I de flesta fall är utsöndring en oundviklig del av kattägandet. Det är möjligt att hålla koll på katthårssituationen med några beprövade metoder, som att borsta och ansa din katt regelbundet för att ta bort döda hårstrån från pälsen, dammsuga regelbundet och använda luddrullar på kläder och möbler. De flesta kattägare är nöjda med lite kattpäls i utbyte mot det roliga med att leva med katter.

Med undantag för de hårlösa raserna fäller alla katter på något sätt. Vissa katter fäller så lite att det verkar som om de inte fäller alls. Andra katter fäller så mycket att det är svårt att hålla ordning på allt och man måste vara bekväm med bilhår på allt.

Vissa människor älskar katter, men gillar bara inte håret. I dessa fall är det bäst att leta efter en kattras som fäller lite. Hårlösa och lågutgjutande raser är det bästa valet om du inte gillar tanken på katthår överallt.

Läs också: Hur man minskar kattutsläpp i 9 enkla steg

Finns det en kattras som inte fäller?

Om du letar efter en kattras med lite håravfall för att du lider av allergier, kom ihåg att det inte nödvändigtvis är katthår som orsakar allergiska reaktioner, utan kattmjäll. Personer med kattallergier reagerar på ett protein som katter producerar som kallas Fel d 1.

Detta protein finns i kattens saliv, urin och hudceller. Kattmjäll består av små bitar av torkad saliv och hudceller som flagnar av kattens kropp. Mjäll fäster i katthår, vilket gör att mjällen sitter kvar på katten och sprids även i hela huset när katten fäller.

Se även  Min katt åt ett kycklingben: borde jag oroa mig?

Lågt fällande katter är inte nödvändigtvis allergivänliga katter. Om du har kattallergier men hoppas att en kattras med lite utsöndring kan fungera för dig, se till att du spenderar lite tid med vuxna katter av den ras du funderar på innan du tar hem en kattunge. Ett besök på uppfödarens katteri kan ofta ge dig en bra uppfattning om om du kan leva med en kattras med låg fällning.

En handfull kattraser erkända av Föreningen av kattälskare Och International Cat Association anses vara låg förlust. Låt oss träffa 9 raser som fäller väldigt lite (eller inte alls).

Läs också: Kattmjäll: allergier, borttagning och behandling

Vanliga frågor

Vilken typ av katthår fäller minst?

Katter med vågigt, lockigt eller trasigt hår tenderar att fälla väldigt lite, och håret som faller fångas i pälsen, där det blir kvar tills det tas bort med borstning. Hårlösa katter och katter som är nästan hårlösa (med persikopäls) fäller inte alls. Vissa raser som tenderar att fälla mindre är Abessinier-katten, American Wirehaired Pointer, Bengal-katten, Bombay-katten, Burmese-katten, Rex-katter (som Cornish Rex och Devon Rex), Donskoy, LaPerm, Peterbald, Sibirisk katt. och Sphynx-katt.

Vilka kattraser fäller mest?

Varje kattras har potential att fälla sig. Även om långhåriga katter är ökända för att fälla, fäller korthåriga katter mer än du kanske tror. Katter med vågigt, lockigt eller grovt hår fäller vanligtvis väldigt lite, och hårlösa katter fäller inte alls.

Vilken kattras fäller inte hår?

Hårlösa kattraser, inklusive Donskoy, Peterbald och Sphynx, fäller inte hår alls.