9 myter om en hälsosam kanindiet

Det finns många myter som förvirrar människor om vad en hälsosam kanindiet ska vara. Populärkultur och föråldrade kaninvårdsmetoder kan leda till att välmenande skötare tar fel beslut om sin kanins diet. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste myterna om en kanins diet och se vad vi kan göra för att rätta till dessa missuppfattningar.

En kanins kost är otroligt viktig för deras hälsa. En hälsosam kost säkerställer att kaniner får tillräckligt med näringsämnen och bibehåller en balanserad tarm. Några av de vanligaste sjukdomarna hos kaniner, gastrointestinal stas (GI-stas) och malocklusioner (övervuxna tänder) kan vanligtvis förebyggas helt enkelt genom att förbättra din kanins dagliga kost.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Myt 1: Morötter är hälsosamma för kaniner

Gång på gång visar media bilder på kaniner och morötter tillsammans. Det är inte konstigt att folk antar att kaniner är tänkta att äta morötter som sin huvudsakliga matkälla. En morotsbaserad kost är dock otroligt ohälsosam för kaniner.

Morötter är mycket sockerhaltiga livsmedel, tillsammans med de flesta andra frukter och grönsaker, speciellt för kaniner. De behöver en fiberrik kost, vilket gör hö till det hälsosammaste sättet att mata en kanin. Det överskott av socker som finns i frukt och grönsaker kan så småningom orsaka en obalans i en kanins tarm. I stora mängder kan de potentiellt orsaka ett antal sjukdomar som kan förebyggas hos kaniner.

Men det betyder inte att kaniner inte kan ha morötter alls. Istället bör morötter erbjudas som specialgodis för kaniner. Det finns en viss sanning i myten, det gör kaniner Kärlek morötter. Även om det inte är hälsosamt att ge din kanin morötter hela dagen kan du ändå unna dem lite varje dag. Se till att skära den i små bitar och ge din kanin inte mer än 1-2 matskedar av dessa läckra godsaker per dag.

Jag gillar att ge mina kaniner några bitar av torkad morot som en godbit. Jag får dem från min (och min kanins!) favoritbutik på nätet, Small Pet Select. Jag hittade dem för ungefär ett år sedan och är verkligen imponerad av kvaliteten på deras produkter. Så fortsätt och skaffa lite till din kanin torkade morotsskivorge bara inte för mycket på en gång. (och du kan få 15 % rabatt på din beställning hos Small Pet Select genom att använda koden BUNNYLADY i kassan)

Myt 2: Kaniner behöver pellets som sin huvudsakliga födokälla

Många människor, inklusive jag själv, har gjort misstaget att mata våra kaniner med en diet av huvudsakligen torra kaninpellets. Tyvärr är detta ofta ett recept för viktökning och tandproblem hos kaniner. Även friska märken av pellets bör inte övermatas till kaniner och bör endast vara en liten del av en balanserad och hälsosam kanindiet.

Pellets tillverkades ursprungligen som ett sätt att mata kaniner som fötts upp för kött. Dessa pellets var ett billigt sätt att mata kaninerna som också skulle få dem att gå upp i vikt väldigt snabbt.

Se även  Varför kaniner nyser och när man ska oroa sig

Idag finns det många företag som har stärkt sina kaninpelletsformler så att de ger mer näringsvärde till våra kaniner. Du kan få de vanliga bruna pelletsen (inte de färgglada fruktiga blandningarna) med tillsatta vitaminer, proteiner och näringsämnen. jag rekomenderar Oxbow’s Garden Välj kaninmat eftersom den har den bästa ingredienslistan och en hälsosam balans av tillsatta näringsämnen.

Det rekommenderas dock fortfarande att pellets endast utgör cirka 5 % av en kanins totala diet. Istället bör gräshö (som timotej) och färska bladgrönsaker utgöra huvuddelen av en kanins diet.

Eftersom kaniner finns i alla olika storlekar, kan mängden föda du ger din kanin dagligen variera avsevärt. Hur vet du hur mycket du ska mata din kanin?

Kanin vikt Mängd pellets per dag
2 lbs 2 matskedar
3 lbs 3 msk
4 lbs ¼ kopp
5 lbs 1 matsked + ¼ kopp
6 lbs 2 matskedar + ¼ kopp
7 lbs 3 matskedar + ¼ kopp
8 lbs ½ kopp
9 lbs 1 matsked + ½ kopp
10 lbs 2 matskedar + ½ kopp

Myt 3: Sallad är ett hälsosamt foder för kaniner

Bladgrönt är en viktig del av en kanins kost, men inte alla bladgrönsaker är hälsosamma för kaniner. Sallad är ett bra exempel på detta. Närmare bestämt isbergssallat.

Isbergssallat är en av få bladgrönsaker som bör undvikas när man letar efter hälsosam mat för kaniner. I bästa fall är isbergssallat en tom kalorimåltid. Isbergssallat har hög vattenhalt och låg näringstäthet. Som ett resultat får kaniner lite näringsvärde av att äta isbergssallad. De fyller upp den och kan inte få i sig mycket näringsämnen under processen. Detta innebär också att kaninen inte längre är hungrig på att äta hö, vilket är en väsentlig del av deras dagliga kost.

Isbergssallat innehåller också en liten mängd av en kemikalie som kallas lactucarium. Om den ges konsekvent över tiden kan denna kemikalie vara dålig för en kanins matsmältningssystem. Det kan potentiellt orsaka allvarliga gastrointestinala komplikationer, så det är bäst att inte mata isbergssallad till din kanin alls.

Men hur är det med andra typer av sallad och bladgrönt? Bladsallat (som romaine, smör, bladrött och bladgrönt) är säkert att mata din kanin. Men du vill fortfarande inte att dessa ska vara huvudkällan till din kanins diet. Timothy hö och annat gräsbaserat hö bör vara din kanins huvudsakliga födokälla, men det är hälsosamt att ge din kanin några koppar gröna bladgrönsaker varje dag.

 • Läs mer: Vilka grönsaker är hälsosammast för kaniner?

Myt 4: Alfalfa hö är bra för kaniner

Hö bör definitivt vara huvuddelen av din kanins diet. Alfalfahö är dock en typ som bör undvikas i en diet för vuxna kaniner. Alfalfa är en typ av baljväxthö med mycket högt protein- och kalciuminnehåll. Det kan orsaka snabb viktökning hos kaniner och kan bidra till njursjukdomar, såsom blåsslam och blåssten.

Istället bör du välja att mata din kanin med gräsbaserat hö. Timothy anses allmänt vara det bästa för kaniner på grund av dess extremt höga fiberinnehåll. Återigen, jag kan inte rekommendera Small Pet Select tillräckligt. De har ett stort urval av mycket färskt hö som de skickar till dig. Min kanin älskar dem 2:a snittet Timothy hö (och glöm inte att få 15% rabatt på din beställning med koden BUNNYLADY).

Se även  5 minsta rasen husdjurskaniner (du kan köpa)

Det finns dock många fler sorters hö som du också kan ge din kanin. Du kan kombinera ett antal olika typer av hö för att ge din kanin en mer varierad och näringstät kost.

Prova en kombination av dessa typer av hö:

 • Timothy
 • Fruktträdgård
 • Havre
 • Vassle
 • Kryddor
 • Bluegrass
 • svingel
 • träsk
 • Rågräs

Undantaget från denna regel är en diet för unga kaniner. Unga kaniner växer fortfarande och kalcium- och proteinhalten i alfalfahö är idealisk för att främja hälsosam viktökning och starka ben. Men när en kanin är 6-12 månader gammal bör den bytas till en timotejbaserad diet.

Myt 5: Kaniner ska få mjölk

Detta är en frustrerande myt som jag ser i böcker och filmer hela tiden. En välmenande huvudperson hittar en övergiven kanin (eller katt) och ger dem en skål med mjölk att dricka. Detta är inte hälsosamt för kaniner. Faktum är att det inte är hälsosamt för något djur. Människor är de enda som regelbundet dricker mjölk som vuxna.

Även kaninungar som är beroende av modersmjölk (2 månader och yngre) ska inte utfodras med komjölk. Komjölk har inte samma näringssammansättning som kaninmjölk och skulle inte vara lättsmält för kaniner. Istället ska kaniner få vatten att dricka. Dagligt färskvatten är mycket viktigt för att hålla kaniner friska och återfuktade.

Myt 6: Kaniner kommer att vägra äta en växt som är giftig

Tamkaniner har inte alltid förmågan att urskilja vad som är bra för dem att äta. Vanligtvis växer våra kaniner upp utan att behöva göra dessa val själva. De gillar att äta vad de får. Detta innebär att vissa kaniner aldrig slutar tänka på vad de äter och kan hamna på jakt efter växter som är giftiga för dem.

Det betyder att du måste vara noga med att kontrollera att krukväxter eller trädgårdsväxter din kanin har tillgång till inte är giftiga för dem. Håll krukväxter utom räckhåll för din kanin.

Du bör också dubbelkolla alla nya bladgrönsaker du ger din kanin för att se till att den är säker för kaninkonsumtion. Om din kanin någonsin äter från växter på din gräsmatta eller trädgård, vill du också se till att eventuella gödningsmedel eller bekämpningsmedel du använder inte skadar kaniner.

Myt 7: Snacks som säljs i djuraffärer är bra för kaniner

Tyvärr är många typer av godsaker i påsar och godisblandningar som säljs i djuraffärer och marknadsförs till kaniner inte riktigt bra för dem. Detta inkluderar allt från yoghurtgodis till sockrad torkad frukt och blandningar som innehåller en mängd olika nötter och baljväxter. Den höga sockerhalten, samt nötter, frön, majs och ärtor är dåligt för en kanins matsmältningssystem och bör inte ges som godis.

Se även  Kan kaniner få anfall?

De typer av godsaker i djuraffärer som faktiskt är okej att ge till kaniner är de smaksatta bakade högodisarna, Oxbows enkla belöningar. Många människor hoppar över dessa eftersom de inte är lika färgglada och välsmakande för våra mänskliga hjärnor, men de smakar fortfarande bra för kaniner.

Bakade högodis har en hög höhalt med bara lite söt smak, vilket gör dem mycket hälsosammare för kaniner. Du kan också mata dina kaniner med färsk eller torkad frukt och grönsaker som en godbit.

Myt 8: Kaniner ska få vatten på flaska

Dessa vattenflaskor med inverterad pip är ett bekvämt sätt att vattna kaniner. De tenderar att vara mindre röriga, vilket gör städningen lättare. Det är dock dessa vattenflaskor inte idealisk för kaniner. Den lilla pipen begränsar mängden vatten en kanin kan få åt gången, och det krävs mycket extra ansträngning att dricka när det behövs.

Istället är det mycket bättre att ge kaniner deras vatten i en behållare. Detta är ett mycket mer naturligt sätt för kaniner att dricka, och den enkla åtkomsten främjar korrekt återfuktning hos kaniner. Vissa kaniner har för vana att vända sin vattenskål upp och ner, så du vill ha dem en kraftig keramisk vattenskål.

Om din kanin ändå lyckas vända sin vattenskål regelbundet, kan du behöva överväga att ge honom en vattenflaska med stor pip, men detta bör ses som en sista utväg, inte ett första alternativ.

Myt 9: Cheerios ska inte äta kaniner

Många skötare ger sina kaniner människoföda som en godbit, som spannmål och bröd. Detta bearbetade spannmålsfoder är mycket ohälsosamt för kaniner och bör undvikas. När maten bearbetas förlorar de det mesta av det näringsvärde som kaniner kan få ut av det. Du sitter kvar med en produkt som huvudsakligen består av stärkelse och socker, två saker som inte borde utgöra en stor del av en kanins kost.

I allmänhet är det bäst att inte mata din kanin med något som normalt skulle betraktas som mänsklig mat, med undantag för färsk eller torkad frukt, grönsaker och bladgrönsaker. Allt tillagat eller bearbetat kommer inte att behålla näringsämnen och fibrer på ett sätt som är till hjälp för en kanins matsmältningssystem. Om du vill ge din kanin en godbit, håll dig borta från cheerios och ge dem en liten bit banan istället.

källor:

 1. ”Kaninmat.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/faq-diet.
 2. ”Vad kan kaniner äta.” RSPCA. https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/rabbits/diet/myths.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

relaterade inlägg

Kanindiet 101: Vad ska du mata din kanin?

LÄS MER

En hälsosam kost för unga kaniner

LÄS MER