9 tips för att hjälpa din kanin att bosätta sig i ett nytt hem

Oavsett om du tar med dig en kanin hem för första gången eller flyttar in i ett nytt hus eller lägenhet, kommer din kanin säkerligen att känna sig uppryckt och förvirrad i sitt nya utrymme. Kaniner är ofta rädda och stressade när de flyttar till ett nytt hem. Om du inte är försiktig med processen kan kaninen till och med drabbas av stressrelaterade hälsoproblem. Den goda nyheten är att det finns mycket du kan göra för att hjälpa din kanin att anpassa sig till sin nya hemmiljö.

Kaniner behöver vanligtvis 2 dagar till 2 veckor för att anpassa sig till en ny livsmiljö. Hjälp din kanin att känna sig trygg under denna tid genom att hålla honom på en lugn plats och hålla sig till en konsekvent daglig rutin. Du kan också öka självförtroendet genom att belöna din kanin för att vara modig och utforska nya områden.

Om du flyttar med en kanin, kolla in min guide för att få flyttdagen att gå smidigt. Tipsen här kommer väl till pass för att hjälpa din kanin att vänja sig vid sitt nya hem efter inflyttningsdagen. De är också gjorda för nya kaninskötare som vill se till att deras kanin ska trivas i sitt nya hem.

  • Relaterad läsning: Hur du hjälper din kanin att känna sig bekväm under de första 24 timmarna i sitt nya hem

1. Skapa en hemmabas

Innan du ens flyttar in din kanin till sitt nya hem, vill du se till att du har skapat en hemmabas för dem. Oavsett om din kanin strövar fritt eller bor i dess inhägnad, är detta ett viktigt steg för att se till att din kanin känner sig säker och bekväm. Hembasen ska ha allt din kanin behöver. Se till att ta med kattlådan, ett skydd, mat- och vattenskålar och några leksaker att leka med.

En hemmabas ska vara en plats där din kanin känner sig trygg. De kommer att kunna lära sig att koppla av i sin omgivning och de kommer att ha en plats att dra sig tillbaka på när de är redo att utforska resten av rummet och huset.

Om du flyttar in i ett nytt hus med en kanin du redan bor med, försök att inreda deras utrymme på samma sätt som du gjorde i ditt gamla hus. Placera kattlådan, matskålarna, skyddet etc. i samma position i förhållande till varandra där de var före flytten. Detta kommer att göra övergången lättare för din kanin eftersom deras hembas redan är bekant för dem.

  • Läs mer: vad är det väsentliga du behöver för en kanin?

2. Ge din kanin välbekanta föremål

Om det alls är möjligt, vill du flytta din kanin till sitt nya hem tillsammans med några välbekanta leksaker, sängkläder eller levande möbler. Anledningen till att detta är så användbart är att kaniner är väldigt känsliga för hur allt luktar. De sprider sin doft på föremål för att bli bekanta och göra anspråk på sitt territorium. Det hjälper dem att känna sig säkrare och ha kontroll när de omges av sin egen doft.

Det är lätt att se till att en kanin du har bott med har föremål som de känner sig kopplade till. Allt du behöver göra är att se till att du ger din kanin alla sina välbekanta leksaker och möbler när du flyttar in honom i sitt nya hem.

Se även  Kaninsvansar: vad är de till för?

Detta är lite svårare när du tar in en ny kanin i ditt hem. Du måste vanligtvis köpa dina egna kaninförnödenheter och kan inte ta hem kattlådan eller matskålen som kaninen är bekant med. Beroende på var du adopterar din kanin kanske du kan ta med dig några bekanta leksaker hem. Om det inte är möjligt, ta med en handduk att placera i bäraren med din kanin. När du får hem kaninen ska handduken ha lite kaninlukt, så att sätta den i hemmet med honom kan hjälpa honom att känna sig lite mer bekväm.

3. Se till att din kanin äter en hälsosam kost

De första dagarna på en ny plats kan vara väldigt stressande för en ny kanin. Tyvärr kan stress mycket lätt leda till hälsoproblem, särskilt de som är relaterade till en kanins matsmältningssystem. Om de inte äter tillräckligt med fibrer har kaniner en ökad risk att gå in i GI Stasis under denna tid.

För att förebygga dessa hälsoproblem vill du vara extra säker på att din kanin äter en hälsosam kost. Se till att de har timotejhö tillgängligt att äta hela tiden och övervaka deras aptit för att se till att de äter det. Om din kanin slutar äta helt är detta en akut situation och du bör träffa en veterinär så snart som möjligt.

Du vill också hålla ett öga på din kanins bajs för att kontrollera hur de hanterar stress. Kaniner som är hårt stressade kommer att ha små bajsar. Det är typiskt att se dessa små avföringsgranulat på din kanins första dag i sitt nya hem, eftersom det är den mest stressiga situationen. Men om de inte återgår till det normala inom de första 24 timmarna, då vill du ta extra steg för att hjälpa till att lugna ner din kanin.

Kolla in min artikel för mer information om hur du spårar din kanins hälsa med sin bajs.

4. Håll din kanin i ett tyst rum

De flesta kaniner är mycket känsliga för höga ljud och snabba rörelser. Under de första dagarna hemma vill du se till att din kanins rum är fritt från större distraktioner. Se till att barnen är lugna och tysta runt kaninen, och glöm inte att använda hörlurar om du använder elektroniska enheter (eller håll volymen väldigt låg). Ett lugnt boende säkerställer att din kanin kan vänja sig vid sitt nya hem snabbare. De kommer att känna sig trygga och istället för att ständigt vara uppmärksamma på de konstiga eller höga ljuden i omgivningen.

5. Var en lugnande närvaro

När du först tar med en kanin till ett nytt hem vill du undvika att trakassera dem för mycket. Ge din kanin tid och utrymme att vänja sig vid sitt nya hem och miljö. Detta betyder dock inte att du ska hålla dig borta från din kanin helt.

Se även  Kan kaniner dricka äppeljuice?

Tillbringa istället lite lugn tid med din kanin. Läs runt dem eller arbeta i samma rum som dem i några dagar. Gå om dagen på ett lugnt och självsäkert sätt för att låta din kanin veta att allt är säkert.

Om din kanin redan känner dig, spendera lite tid varje dag på att interagera med din kanin som du normalt skulle göra innan du flyttade. Men om du tar med dig en ny kanin hem är det bäst att ge den några dagar på sig att bosätta sig innan du försöker klappa och interagera med dem. De flesta kaniner är också väldigt rädda för att bli hanterade, så det är bäst att inte hålla eller gosa om din kanin förrän du har fått deras förtroende.

6. Håll dig till en daglig rutin

Kaniner trivs med rutin. Det gör deras dagar förutsägbara, vilket kraftigt minskar deras totala stressnivå. Det gör att de känner sig mycket säkrare när det inte finns några stora överraskningar under deras dag. Din kanin kommer att veta när den ska förvänta sig mat och när den får tid att träna kommer han i allmänhet att vara mycket gladare och mindre stressad.

Rutin har också andra fördelar. Du kommer att uppleva din kanin mycket mer öppen för dig och andra skötare, och de kommer också att vara mer äventyrliga och villiga att utforska sin omgivning.

7. Se till att noggrant kaninsäkra huset

När du flyttar din kanin till ett nytt hem bör du ta dig tid att noggrant kaninsäkra den. Kaniner hittar alltid nya sätt att orsaka problem på nya platser, så anta inte att de kommer att sköta sig väl i ditt nya hem bara för att de var i ditt gamla hem.

Se till att du hittar och täcker alla trådar som din kanin kan tugga på och täcker mattan, särskilt i hörnen av rummen. Förvara farliga föremål, som giftiga krukväxter eller värmare, utom räckhåll eller i ett helt annat rum.

Läs mer om hur du kaninsäkra ditt hem helt.

8. Ge långsamt din kanin mer frihet

När du först tar med din kanin hem, vill du starta dem på ett relativt litet utrymme. Om det blir för mycket utrymme direkt kan kaniner ofta bli överväldigade och oroliga. Även om de har mer utrymme är de mindre benägna att utforska.

Att lära känna lite utrymme i taget kommer att göra dem mer självsäkra och börja utforska platsen så smått. Förvara dem i sitt hölje den första dagen. På den andra ger du dem tillgång till halva rummet. Och öka gradvis utrymmet tills din kanin har tillgång till allt sitt tränings- eller frigående utrymme. Jag rekommenderar detta tillvägagångssätt även om du planerar att låta din kanin ströva fritt i hela huset.

9. Uppmuntra din kanin att utforska

För att uppmuntra utforskning, nyfikenhet och förtroende för din kanin, ge honom ett incitament att vara modig. Göm godsaker runt om i rummet så att din kanin kan hitta. Börja med att placera dem nära din kanins hembas för att uppmuntra din kanin att lämna sin säkra plats och utforska. När din kanin får självförtroende kan du försöka gömma godsaker på olika ställen så att din kanin kan hitta dem. Kanske gömma en i en leksak tvärs över rummet, eller på en fotpall vid soffan.

Se även  Vad ska man lägga på botten av kaninburen? 9 sängalternativ!

Om din kanin gillar en skön massage kan du även använda klappning som belöning. Sitt några meter bort från dina kaniner och klappa dem när de är modiga och kommer till dig. Detta kommer att hjälpa din kanin att få självförtroende snabbare eftersom de känner sig mer bekväma i sitt nya utrymme.

Hur lång tid tar det att vänja sig vid ett nytt hem?

Vissa kaniner är väldigt självsäkra från början och kommer gärna att utforska den första dagen, men de flesta kaniner kommer att vara mer eller mindre bosatta i sitt nya hem inom 1 till 2 veckor. Vanligtvis kommer kaniner som känner dig väl och flyttar in i ett nytt hem att anpassa sig snabbare än en ny kanin som kommer in i huset.

Det finns också kaniner som är mer kroniskt oroliga. Oavsett om det bara är deras personlighet eller tidigare trauman (om du adopterar), kan dessa kaniner behöva lite extra hjälp från dig för att anpassa sig till ett nytt hem. Lär dig mina tekniker för att hjälpa din kanin få självförtroende och övervinna sin rädsla.

Räkna med territoriell markering

Som en varning till dig som tar hem en kanin för första gången, kan du förvänta dig att din kanin sprider bajs runt de platser de utforskar under de första veckorna. Det kommer sannolikt att inträffa även om din kanin redan är pottränad i kattlådan. Detta är kaninens sätt att markera sitt revir och det försvinner vanligtvis efter att de blivit bekväma med den nya platsen.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.