Allt om analkörtelproblem hos hundar

vad ska man göra med analkörtelproblem hos hundar?

Högst upp på listan över nästan varje hunds dagliga agenda kommer mat och så mycket av det som möjligt. En evig strävan efter mer verkar vara en viktig del av en hunds liv. Och när naturen tar sin gång måste det som går in också ut.

Hundar har 2 analkörtlar vid den punkt där smält mat når sin slutliga utgång. Ta reda på vad dessa små ovala säckar på båda sidor om anus gör när vi tittar på några av de problem som de ibland kan orsaka våra hundar.

Varför har hundar analkörtlar?

Varje körtel är ansluten till ett litet rör som utsöndrar en distinkt och illaluktande vätska. Lukten av denna vätska är unik för varje hund.

Det finns ett antal teorier om syftet med dessa analsäckar och vätskan de producerar. De kan fungera som territoriella doftmarkörer. Andra människor tror att vätskan kan vara där som ett smörjmedel för att hjälpa hundar att passera sin avföring.

Doften kan låta andra hundar veta mer om varandra. Den avslöjar information om en hunds kön, hälsa och åldersgrupp. Påsarna utsöndrar den starkt luktande vätskan när en hund har tarmrörelse. Men ibland kan detta hända ofrivilligt när en hund blir stressad eller rädd.

De flesta hundar tenderar att gå igenom livet utan problem med sina analkörtlar. Men det finns tillfällen då dessa körtlar kan bli trånga, påverkade eller till och med infekterade. Om du ser något av dessa symtom bör du alltid i första hand kontakta en veterinär för råd.

Vanliga tecken på analkörtelproblem hos hundar

Sjuka eller angripna analkörtlar kan vara smärtsamma för hundar. Det är en bra idé att känna igen tecknen på problem och förstå vad man ska göra om de uppstår. Här är några vanliga symtom som hundar kan uppvisa när de har problem med sina analkörtlar:

 • Att skjuta sina bakdelar på marken
 • Plötsligt tittar de runt på deras baksida
 • Överdrivet slickande, nafsande eller klåda i analområdet, inklusive nedre delen av ryggen
 • Blod eller pus dyker upp i avföringen eller nära ändtarmen
 • Plötsligt obehagligt att sitta
Se även  Hur man väljer en husdjursråtta: var ska jag köpa husdjursråttor?

Vilka är huvudtyperna av analsäcksproblem?

Analsäckssjukdom är en term som används för att täcka ett antal tillstånd. Dessa inkluderar analsäckabscesser, analsäckspåverkan och analkörtelcancer.

När en körtel blir infekterad, orsakar bakterier att pus byggs upp i körteln. Infektionen kan orsaka en böld när den pusfyllda säcken och svullen vävnad hindrar körtelöppningen. Om den lämnas obehandlad kan en böld brista. Detta kan orsaka extrem smärta. Du kan se gulgrönt eller blodigt pus från den spruckna körteln.

Drabbade analkörtlar är också smärtsamma. Om analkörtelvätskan blir för tjock täpper den till körtlarna och kan skapa svåra att röra vid. I typiska fall är det möjligt att klämma analkörtlarna med tillräckligt tryck.

Analkörtlarna kan vara där du hittar cancerväxter. De orsakar inte nödvändigtvis smärta och är vanliga hos mer mogna, honhundar.

Vad orsakar analkörtelproblem hos hundar?

Analkörtelproblem är vanligtvis ett problem för små raser, även om de ibland kan drabba större hundar. Miniatyr- och leksakspudlar, Lhasa Apsos, Basset Hounds, Cocker Spaniels, Chihuahuas och Beagles är särskilt benägna att drabbas av analkörtelsjukdom.

Andra faktorer som kan öka sannolikheten för analkörtelproblem inkluderar:

 • Otillräckligt med fibrer i en hunds diet eller en allmänt dålig kost
 • fetma
 • Miljö- och/eller matallergier
 • parasiter
 • Stora förändringar i avföringens konsistens, t ex diarré eller mycket hård avföring
 • Allvarliga eller kroniska hudåkommor

Ska jag uttrycka min hunds analkörtlar?

De flesta hundar kommer att uttrycka sina analkörtlar naturligt. Om de äter högkvalitativ mat, har en hälsosam vikt och får tillräckligt med motion, borde det inte finnas något behov av att få sina analkörtlar uttryckta. Om det inte är några problem behöver du inte göra något.

Se även  Varför simmar min fisk högst upp i akvariet? [Explanation]

Ett krav på att uttrycka körtlar på grund av ett medicinskt problem kan förekomma. Innan du försöker detta själv, kontakta alltid en veterinär. Detta är inte en särskilt trevlig procedur och är vanligtvis bäst att lämna till din veterinär eller för att ge dig råd om hur du ska gå tillväga.

Hur uttrycker man en hunds analkörtlar?

Om du gillar att uttrycka din hunds analkörtlar, och endast på rekommendation av en veterinär, kommer här några tips. Du behöver följande:

 • latex handskar
 • Petroleum eller ett vattenbaserat smörjmedel
 • En andra person som kan hjälpa till att kontrollera hunden

Placera din hund på ett bord eller, om den är stor, knäböja bakom den. Den som hjälper dig ska hålla i hunden genom att placera ena armen under och runt dess hals. De ska lägga sin andra arm runt resten av kroppen och hålla den nära sig.

Ta på dig latexhandsken och smörj in pekfingret. Lyft din hunds svans och för in ditt pekfinger i ändtarmen.

Med pekfingret och tummen, känn efter ett litet men stadigt, runt föremål mot ändtarmens bas.

När du har hittat en körtel, placera en vävnad mellan din hand och ditt husdjurs anus. Mjölk innehållet i körteln genom att trycka lätt på den längsta sidan av körteln och pressa den mot dig.

När du väl är tom ska du knappt kunna känna körteln. Torka av området och upprepa processen för den andra körteln.

Behandling och förebyggande av blockerade analkörtlar

För många analkörtelproblem kommer det att ge lindring att uttrycka dem. Mediciner som antiinflammatoriska och/eller antibiotika är vanligtvis bara nödvändiga om det inte går att ta bort blockeringen av din hunds körtlar eller om de har blivit smärtsamma och orsakat en böld eller infektion.

Se även  Vad kan skäggdrakar äta: kostbehov från baby till vuxen

Om din hund har ihållande analkörtelproblem kan din veterinär rekommendera att skölja dem under narkos.

Överviktiga hundar tenderar att ha svagare muskler runt bakänden. Detta kan göra det svårare att tömma körteln. Din veterinär kan rekommendera att lägga till kli till din hunds mat för att hjälpa deras analkörtlar att fungera bättre och förhindra ytterligare problem.

Fiber främjar hälsosam matsmältning och avföring. Effekten av en fast, skrymmande avföring mot tjocktarmsväggen nära anus gör det lättare att uttrycka analkörtlarna när det finns en tarmrörelse.

Rådfråga en veterinär om analkörtlar.

Om du är orolig över beteendet ditt husdjur uppvisar som gör att du tror att han har problem med analkörtlarna, vänligen kontakta oss nu. Vi har ett team av högkvalificerade veterinärer tillgängliga för att ge hjälp och råd 24/7, alla dagar i veckan.