Allt om grävbeteende hos husdjurskaniner

Vanor att gräva kaniner kan vara frustrerande för många kaninhanterare. Våra små lurviga vänner kan vara otroligt destruktiva om de ihärdigt gräver ner sig i mattor eller soffkuddar. Även om det kan verka som att ditt husdjur bara är en busig kanin, finns det faktiskt instinktiva och känslomässiga skäl som kommer att få din kanin att ha dessa grävvanor.

Kaniner gräver för att det är ett naturligt och instinktivt beteende. Grävning är ett sätt för kaniner att ha kul och hålla sig sysselsatta när de känner sig stressade eller uttråkade. Många kaniner har också lärt sig att grävning är ett sätt att få uppmärksamhet från sina mänskliga skötare.

För att skydda ditt hem från dina kaniner destruktiva grävvanor är det viktigt att förstå varför kaniner gräver. Du kommer att kunna lära dig hur du omdirigerar din kanins vanor till mer konstruktiva ställen utan att de känner sig frustrerade över att inte kunna använda sina naturliga instinkter.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför gräver kaniner?

Dina kaniners tendens att gräva kommer från deras vilda rötter. Tamkaniner är av en kaninart som gräver underjordiska tunnlar. Dessa nätverk av tunnlar är ett hem för kaninerna och de ger kaniner en säker plats att springa och gömma sig från de flesta rovdjur.

På grund av detta har grävning blivit en helt instinktiv del av en kanins hjärna. Att gräva är ofta en väldigt trevlig aktivitet för våra kaniner. Att gräva är ett sätt som tamkaniner leker, och det är också ett sätt för dem att blåsa av när de är uttråkade och frustrerade. Det är inte ett beteende som kan läras av en kanin. Istället är det viktigt att ge kaniner hur de kan använda detta naturliga beteende utan att förstöra delar av ditt hem.

Gräva bon

Honkaniner har ett rykte om sig att vara mer ihärdiga och destruktiva grävare än hankaniner. Enskilda kaniner har alla olika vanor och personligheter, men som en generalisering är detta sant. Det beror på att i det vilda är kaninhonor de som gräver sina bon utanför huvudtunneln. På grund av detta har honkaniner en starkare instinkt att gräva.

Nöje

Medan vilda kaniner gräver av nödvändighet, gräver tamkaniner ofta för skojs skull. Det är den typen av aktivitet som gör dem riktigt upphetsade och kan till och med leda till en glad kaninbinkyling. Du kommer särskilt att se detta glada grävbeteende hos kaniner som springer ute ett tag. De gräver ivrigt hål i sanden medan de hoppar runt och utforskar. Grävning är en berikande aktivitet för kaniner som kan hjälpa till att hålla din kanin mentalt frisk.

Se även  Hur isolerar man en kaninhydda (invändigt och utvändigt)?

Stress/tråkighet

Många kaniner gräver som ett destruktivt beteende eftersom de känner sig stressade eller uttråkade. Att gräva blir terapeutiskt och hjälper din kanin att trösta sig själv eller lindra sin frustration. Det är därför du ofta kommer att höra kaniner gräva ner sig i hörnen av sin bur om de lämnas ensamma hela dagen. Det är också vanligare att kaniner är ihärdiga med att gräva i hörnen av rummen om de inte har tillräckligt med andra leksaker att leka med och underhålla dem.

Uppmärksamhet

Många kaniner lär sig att grävbeteende kommer att få dem uppmärksamhet. Om de börjar gräva i olika delar av rummet vet de att du så småningom kommer att titta förbi. Det är viktigt att komma ihåg att kaniner är sociala varelser. Om de inte får tillräckligt med socialisering från dig kommer de att tvingas lära sig alternativa sätt att få dig att uppmärksamma.

Varför din kanin gräver på dig

Många skötare märker att deras kaniner ibland gräver i det. När kaniner blir uppslukade av människor är det oftast som ett sätt att kommunicera med oss. Eftersom människor och kaniner normalt inte interagerar i naturen måste kaniner lära sig hur de använder sitt beteende för att få vår uppmärksamhet och låta oss veta vad de vill.

Eftersom detta vanligtvis är inlärt beteende och inte helt instinktivt, kommer kaniner att lära sig att använda grävning för att kommunicera på olika sätt. Vissa kaniner kommer att använda det för att få din uppmärksamhet, medan andra kommer att försöka låta dig veta att du är lite övermodig. Du måste vara uppmärksam på sammanhanget för din egen kanins beteende om du vill förstå varför de gräver sig in i dig.

  • Ber om uppmärksamhet. Om din kanin gräver i ditt ben medan du står, ber han förmodligen bara om din uppmärksamhet. Jag märker också detta beteende när min kanin är väldigt otålig på att få en godbit av mig.
  • Att släppas om du håller dem. Att hålla din kanin gör att den kan gräva sig in i ditt bröst så att de kan släppas. De flesta kaniner gillar faktiskt inte att hållas fast, så de kommer att gräva och eventuellt bita på dig för att få dig att lägga ner dem.
  • Att säga att du är i vägen. Om din kanin försöker ta sig till en plats och du blockerar vägen, kan han gräva sig in i dig för att säga åt dig att flytta.
  • För att begära fler klappar. Vissa kaniner gräver sig in i dig, ungefär som katter knådar något när de känner sig bekväma. Detta är vanligtvis fallet när en kanin frivilligt sätter sig i ditt knä medan du klappar den. När du slutar klappa kan din kanin gräva i ditt knä för att låta dig veta att den är bekväm och vill att du ska fortsätta.
  • Om kaninen är intresserad av strukturen på dina kläder. Ibland är kaniner bara väldigt intresserade av strukturen på kläderna du bär. Detta verkar vara fallet med stora sweatshirts eller filtar.
Se även  Kan chinchillor och kaniner leva tillsammans? Allt du behöver veta

Hur du skyddar din matta från din kanin

Den vanligaste anledningen till att människor vill hindra sin kanin från att gräva är att de tenderar att förstöra mattor. Som vi diskuterade tidigare är grävning en instinktiv kaninvana, vilket betyder att du inte kan stoppa dem från att gräva helt. Istället bör du begränsa mängden destruktiv grävning kan göras av din kanin genom att distrahera dem med platser de får gräva och genom att täcka av områden där de inte får gräva.

Alternativa golv

Om du har möjlighet är det en bra idé att sätta upp din kanins inhägnad i ett rum utan mattor. Du kan till exempel hålla din kanin i ett rum med trägolv eller klinkergolv som är svårare för kaniner att förstöra. Du kan använda mattor och områdesmattor som är billigare och lättare att byta ut om din kanin gräver igenom dem.

Täck mattan

Om du måste hålla din kanin i ett rum med en matta, vilket ofta är fallet, är det bäst att täcka de områden på mattan där din kanin tenderar att gräva. Detta inkluderar vanligtvis hörn av rummet och områden under möbler och intill dörröppningar.

För att täcka dessa områden kan du använda en kombination av mattor, plastmattor och kartong för att förhindra att din kanin förstör mattan. plastmattor, den sorten som får plats under en kontorsstolär vanligtvis det mest hållbara alternativet, men passar kanske inte alla hörn av rummet. Områdes mattor kan användas över mattan för större problemområden, som under stora möbler. Mindre mattor och kartong kan användas för att täcka över eventuella kvarvarande problemställen.

Ge din kanin andra alternativ

Förutom att täcka områden där din kanin ofta gräver, vill du se till att din kanin har andra alternativ tillgängliga för honom. Detta ger din kanin leksaker för mental berikning och distraherar honom inte bara från att hitta nya områden att vara destruktiva. Prova några av dessa grävanrikningsaktiviteter för din kanin:

  • Hink. Du kan göra en grävlåda till din kanin av en kartong. Göm godsaker inuti för att uppmuntra din kanin att gräva här istället för andra områden. Även en tom kartong kan vara en rolig distraktion för din kanin
  • Skrynkligt papper. Vanligt papper som du skulle få i ett paket som fyllning kan bli en bra grävleksak för kaniner. Stapla omslagspappret på ett ställe och låt din kanin ha mycket roligt med det.
  • Kattskrapsmatta. Vissa kaniner kommer att gilla att gräva i den kattskrapsmattor. Prova att lägga några av dessa mattor på golvet. De kan hindra din kanin från att nå mattan under och är en rolig leksak för dem.
  • Gammal handduk eller t-shirt. Många kaniner gillar att gräva i tygmaterial. Om du har gamla T-shirts eller handdukar i bomull kan du ge dem till din kanin att leka med.
Se även  Är blåögda kaniner döva?

Sterilisera eller sterilisera din kanin

Även om det inte helt löser problemet med ihållande grävning i kaniner, kan sterilisering eller kastrering ofta hjälpa. Detta gäller särskilt för honkaniner som har en instinkt att gräva bon. Men även för hanhundar kan kastrering hjälpa till att lugna deras beteende och göra dem mindre benägna att gräva destruktivt.

Ta itu med kattlådegrävande kaniner

Vissa kaniner älskar att gräva i sin kattlåda och göra en stor illaluktande röra. De flesta kaniner agerar på detta sätt av tristess. Om de hålls i en för liten bur eller inte har tillräckligt med berikningsaktiviteter, kommer de att tillgripa att gräva i det enda de har kvar.

Så det första du ska försöka är att förhindra att din kanin blir uttråkad. Ge dem ett stort utrymme och gott om tid att öva. Se till att din kanin har en mängd olika leksaker att leka med, inklusive tuggleksaker, grävleksaker och födosöksleksaker (läs mer om leksaker för kaniner). Du vill också se till att du ger din kanin massor av daglig uppmärksamhet, eftersom kaniner också är väldigt sociala varelser.

Om inget av detta hjälper kan din kanin verkligen njuta av att gräva i sin kattlåda. Du måste fokusera på att göra ändringar som minskar mängden röra som din kanin kan göra. Du kan se om din kanin är villig att använda en täckt kattlåda, eller ge den en låda med mycket höga sidor som kan fånga det mesta av det flygande skräpet. Alternativt kan du placera din kanins kattlåda i en större plastbehållare som kommer att fånga den flygande kullen. Detta gör det mycket lättare att städa.

Källor

  1. ”Problembeteende hos kaniner: Gräva och tugga.” SPCA. https://www.spca.nz/advice-and-welfare/article/problem-behavior-in-rabbits-digging-and-chewing.