Allt om kaninöronpositioner och vad de betyder

Kaninöron är söta. Oavsett om din kanin har slingor eller högörade, bidrar de alltid till den övergripande söthetsfaktorn hos våra älskade husdjur. Men visste du att kaninöron kan berätta mycket om din kanins personlighet?

Kaninöronpositioner berättar vad en kanin känner. Du kan se om din kanin är självsäker när hans öron är avslappnade och rädd när hans öron är stela och spetsiga. Arga kaniner kastar öronen bakåt i 45º vinkel, medan äckliga kaniner skakar i öronen för att säga åt dig att gå bort.

Även kaniner med smalt öron, som har mycket mindre kontroll över sina öron, kan berätta mycket om sina känslor genom att bara röra på öronen. Att lära sig att titta på din kanins öron utöver deras kroppsspråk hjälper dig att förstå din kanin bättre och hjälpa ditt husdjur att känna sig trygg och lycklig hemma.

Förstå kaninbeteende som helhet

Kaniner har sitt eget unika sätt att kommunicera med världen. Eftersom kaniner inte gör så många ljud (de kan göra en del mjuka ljud) förlitar de sig främst på sitt kroppsspråk för att uttrycka sitt humör och sina behov. Rörelsen och placeringen av kaninöron är ofta den mest iögonfallande delen av kaninbeteende för att hjälpa människor att förstå vad kaninen betyder.

Det är dock viktigt att komma ihåg att öronen bara är en liten del av hela din kanins kropp. Du måste se till att du tittar på din kanins öron i sammanhanget av hela deras kroppsspråk för att få den tydligaste bilden av vad din kanin säger. För att lära dig mer om kaninernas kroppsspråk som helhet, läs min artikel om kaninbeteende.

Öronpositioner hos kaniner

Kaniner har mycket kontroll över sina öron. Öronen kan rotera 270º för att lyssna efter ljud från alla håll, och de kan även röra sig framåt och bakåt med begränsad rörelse från sida till sida. Om du observerar din kanin kommer du att märka att den rör på öronen ganska mycket. Att titta på öronen är ett bra sätt att se om din kanin är nyfiken, arg eller till och med glad.

Upprättstående och avslappnade öron

Standardpositionen för kaninöron är upprätt och avslappnad. Öronen ser inte stela ut eller pekar tydligt åt något speciellt håll. Öronen kommer vanligtvis att vara brett isär och inte vidröra eller nära varandra denna gång, men det kan bero på kaninrasen. Vissa raser har naturligt tätt åtskilda öron. Du kanske också märker att öronen gungar eller vickar lite i denna position när kaninerna hoppar runt.

Upprättstående och stela öron

När kaniner blir rädda sticker de öronen rakt upp och håller dem i den positionen. Öronöppningen kommer ofta att peka rakt fram, men öronen kan också peka åt ett annat håll där kaninen hörde ett konstigt ljud. Din kanin kan vara på alla fyra, eller så kan de stå på bakbenen och leta efter källan till fara.

Det är då kaninen är försiktig. De kan ha hört ett hotfullt ljud och försöker lyssna noga för att ta reda på vad faran är och varifrån den kommer. Du kommer förmodligen att se din kanin frysa och höja öronen för att lyssna. Sedan flyttar de till en annan plats och fryser för att lyssna igen. Kaninen kommer att fortsätta att ha en stel attityd och öron tills de lugnar ner sig och tror att faran är över.

Se även  Har kaniner ett agg? (beteendetecken)

Öronen lutade framåt

När en kanin lutar öronen framåt över huvudet tyder det på nyfikenhet och försiktighet. Öppningen av örat kommer också att vara vänd framåt och pekar över din kanins huvud. Din kanin kan vara nyfiken på ett nytt föremål i rummet, eller så vågar han sig sakta på att utforska ett nytt område i huset.

Tillsammans med de framåtlutande öronen kommer du sannolikt att märka att din kanins nos blir snabbare när de samlar information om sin miljö genom doft. Du kommer också att upptäcka att din kanin går på tå för att försiktigt närma sig det de är intresserad av, ofta med att hålla bakbenen på plats medan de sträcker sig framåt med frambenen.

Öronen lutade bakåt

När kaniner flyttar sina öron bakåt i en hård 45º vinkel är det ett tecken på ilska eller aggression. Insidan av örat kommer också att vändas bakåt och nedåt och du kan höra din kanin morra. Samtidigt reser sig kaninens svans och du kan se dem sticka ut hakan, redo att bita.

Det här är din kanin som låter dig veta att de är redo att slå till. De kan bita eller repa dig om du närmar dig. Ibland blir kaniner aggressiva av rädsla och kaninen är rädd för dig eller någon som närmar sig. Andra gånger är detta beteende territoriellt och kaninen försvarar sitt utrymme.

Öron ihop längs kaninens rygg

När kaniner lägger ner öronen på ryggen slappnar de av. Du kommer vanligtvis att märka detta när kaninen slappar eller sträcker ut sig för att slappna av. Kaninen kommer att lägga öronen mot ryggen för att indikera att han är väldigt avslappnad och inte ser något behov av att vara uppmärksam på sin omgivning. De känner sig trygga och nöjda.

Hos många kaninraser kommer öronen naturligt att sitta nära varandra och beröras när de är så avslappnade. Men raser med öron brett isär kommer också att slappna av med öron breda på ryggen. Min kanin har till och med ett hängande öra som kommer att ligga nästan åt sidan när hon ligger utspridda på golvet.

Öronen isär längs kaninens rygg

När en kanin ligger platt på golvet med öronen spridda bakåt intar kaninen en undergiven position. De är mer benägna att göra detta runt andra kaniner än runt människor, så du kanske inte ser detta om du bara har en kanin. Kaninen kommer att göra detta för att underkasta sig den mer dominerande kaninen i paret för att se till att de inte hotar ledaren.

Det är också därför det är viktigt att vara uppmärksam på hela din kanins kroppsspråk. Om kaninen är avslappnad och öronen är brett isär, är det förmodligen en avslappnad ställning. Om öronen är breda och stela längs ryggen medan kaninen är stel mot marken, är det mer sannolikt att de blir rädda och antar en undergiven attityd.

Ett öra upp

Ibland känner sig kaniner inte alls hotade, men vill ändå uppmärksamma. När kaninen är avslappnad på golvet eller i en grubblande position, kan den sticka upp ena örat för att låta dig veta att han är lat medveten och uppmärksam. Däremot känner de inte behov av att vara uppmärksamma eller ens röra sig mycket från sin bekväma position.

Jag ser det också ofta när mina kaniner äter och vill behålla en viss nivå av vakenhet. De är mest fokuserade på att njuta av sin mat, men de håller ett öra uppe för att bibehålla en grundläggande medvetenhetsnivå. Ett öra upp är som en lat och icke-brådskande nivå av vakenhet.

Se även  Är dvärgkaniner bra husdjur?

Roterbara öron

Kaniner vänder sina öron åt vilket håll som helst för att lyssna efter ljud runt dem. I vissa fall vrider de bara på ett öra för att fånga upp ett ljud från ett håll. Vanligtvis är detta bara en flyktig nivå av vakenhet för kaniner. I likhet med hur människor omedelbart ser ut för att se alla rörelser i rummet, kommer kaniner instinktivt att röra sina öron för att fånga upp alla ljud.

Men du kommer också att se samma beteende om din kanin är försiktig. I dessa fall har kaninen upprättstående stela öron, och de kommer att vända dem för att ta reda på varifrån ett farligt ljud kommer. Detta beror på att kaniner kan lokalisera ljud mycket effektivt. Den skålformade formen på deras öron gör att de kan samla in ljudinformation på ett målinriktat sätt. Det är en värdefull överlevnadsmarkör för vilda kaniner som försöker ta reda på vilken riktning ett potentiellt rovdjur kommer ifrån.

Skakande öron

Ibland kommer du också att märka att din kanin skakar i öronen. De kommer att röra hela huvudet för att tappa öronen från sida till sida. Detta är ett beteende som faktiskt har lite olika betydelser beroende på sammanhanget. Även om beteendet är väldigt likt, måste du titta noga på din kanin för att ta reda på vad de säger.

  • Kliande öron. Om en kanin skakar sina öron några gånger i rad, snarare än bara en gång, betyder det vanligtvis att öronen kliar. Det kan följas av att några öron kliar sig med bakbenen, eller så kan de försöka rengöra örat genom att ta tag i det med frambenen och föra det till munnen. Detta är inget att oroa sig för om det bara händer ibland. Emellertid kan ofta kliande öron vara ett tecken på öronkvalster eller en infektion.
  • Lämna mig ifred. Om du försöker klappa din kanin eller närmar dig honom när han vill lämnas ensam, kan kaninen skaka öronen åt dig för att säga åt dig att gå bort. Vanligtvis händer det när din kanin utforskar. Om du når ut till dem kommer de att skaka på öronen och hoppa iväg för att berätta att de måste ta hand om sina egna saker nu.
  • Mini binkie. Den andra gången du kommer att märka att din kanin skakar i öronen är när den gör en mini-binky. En binky är ett snurrande hopp som kaniner gör när de är väldigt glada. Ibland känner de inte för att göra en hel binky utan skakar istället bara på huvudet och axlarna för att visa hur exalterade de är.

Positioner av kaniner med snedöra

Drop-eared kaniner är svårare att förstå än stick-eared kaniner. Lops har mycket mindre kontroll över sina öron och kan inte alltid sätta sina öron i samma position som andra kaniner. De flesta kaniner med snedöra kan fortfarande vända på öronen, men med begränsad rörlighet i öronen är detta ofta en mer subtil rörelse som är svårare att fånga.

Vissa hängande kaniner har mer kontroll över sina öron än andra. De kanske till och med kan höja sina öron till en helt upprätt position. De flesta Lops kommer dock inte att kunna lyfta öronen särskilt långt, och vissa kommer inte att kunna lyfta öronen alls.

Se även  Varför stirrar min kanin på mig?

Kaniner med slingor har fortfarande mycket personlighet, naturligtvis, och deras öron är ett sött sätt att hjälpa dem att uttrycka sig. Titta noga på din kanin för att se vilka öronpositioner du kan känna igen.

Slappna av i öronen

Lop kaninöron vilar som standard försiktigt på sidorna. De kommer inte att vara stela och kommer bara att vara vända mot kaninens kropp. När din kanin rör sig eller hoppar runt kommer du att se hans öron studsa upp och ner med kaninens rörelse, eftersom de inte hålls i någon speciell position.

Dessa avslappnade öron antyder att kaninen i allmänhet är glad och bekväm. De känner inte att det finns ett överhängande hot att vara medveten om, så de låter bara öronen hänga i en naturlig position.

Kaniner med luva öron är osannolikt att vända sina öron lättvindigt till olika ljud i rummet på det sätt som stickörade kaniner gör. Detta kräver en starkare och bättre avstämd öronmuskel som kaniner med smala öron inte alltid har.

Öronen svänger framåt

En hängande kanin som svänger sina öron framåt liknar de framåtlutande öronen hos andra kaniner. De kommer lätt att lyfta och skjuta sina öron framåt om kaninen är nyfiken eller försiktig med ett närliggande föremål eller ljud.

Du kommer ofta att se detta beteende med samma nyfikna eller försiktiga kroppsspråk som du ser hos kaniner med pricköra. Den hängande kaninen tippar långsamt tårna framåt eller håller fötterna planterade på ett ställe när de sträcker sig framåt med frambenen.

Öronen svänger tillbaka

När en kanin med snett öron slår hårt upp och ner med öronen, liknar det de aggressiva öronsignalerna som kaniner visar. Antingen är de rädda och säger åt dig att backa, eller så är de defensiva och skyddar sitt territorium.

Inte alla kaniner med snett öron har tillräckligt med kontroll över sina öron för att trycka dem till denna position. Om du är orolig för att märka aggressivt beteende hos dessa kaniner, var uppmärksam på de andra tecknen. Morrande, en upphöjd svans och en utskjutande haka är andra tecken på aggression som kaniner med snedöra visar i sitt kroppsspråk.

vridna öron

Även om kaniner med snedöra har begränsad rörlighet i öronen kan de fortfarande vrida dem lite. De kan vända vardera örat mot närliggande ljud när de är nyfikna eller försöker uppmärksamma.

Ibland när en kanin med sned öron försöker vända på ena örat, kommer den också att vrida på huvudet något för att göra det lättare att höra ljudet. Detta gör att de ser söta ut, som en nyfiken valp när de lutar på huvudet.

Flygplans öron

En annan vanlig position som du kommer att se hos kaniner med smala öron som har större rörlighet kallas flygplansöron. Alla kaniner är inte kapabla till detta, men de med kraften kommer att höja sina öron till en horisontell position och se ut som ett flygplan.

Du brukar se detta beteende när din kanin är väldigt exalterad över något. De höjer öronen och gör ett glatt surrande ljud. Men du kan också se när din kanin är på vakt. Att hålla i öronen på detta sätt gör det lättare för kaninen att höra ljud runt dem, så de kanske försöker identifiera riktningen för ett hotfullt ljud.