Älskar och förstår katter kyssar?

Katten kyssas.

Tanken att katter känner kärlek diskuteras hett. Detta gäller inte bara kattägare, utan även forskare. Att förstå hur katter kommunicerar är nyckeln till att förstå hur man visar din tillgivenhet för dem och hur de visar sin tillgivenhet för dig.

Snabb överblick

01

Katter ger och tar emot tillgivenhet från sina ägare, men de kommunicerar med kroppsspråk

02

Inte alla katter tycker om att kyssas, men de som förstår att detta är deras ägares sätt att visa dem kärlek och tillgivenhet

03

Du kan visa din katt kärlek och tillgivenhet på andra sätt, som att klappa, ansa, mata och ta emot huvudstötar, slicka och gnugga

Katter gör faktiskt det också känsla Kärlek? Vi är inte säkra. Många kattägare undrar vad som är det bästa sättet att visa kärlek till sitt husdjur, vilket ofta leder till frågan: gillar katter kyssar? Det finns inget entydigt svar som passar alla, och ofta beror det på katten. Liksom människor ger och tar våra kattsläktingar kärlek på olika, individuella sätt.

Katter förstår inte kyssar på samma sätt som människor gör. Detta beror på att katter tolkar känslor och kommunicerar tillgivenhet väldigt annorlunda än människor. Men många katter vet att en kyss är ett mänskligt sätt att visa kärlek och tillgivenhet.

Vissa katter gillar kyssar, andra inte. Du kommer snart att veta vilken kategori din katt faller i genom att de reagerar på en kyss! Det är viktigt att förstå din katts kroppsspråk och beteende. Låt oss gräva lite djupare i detta och utforska hur katter ger och tar emot kärlek och kyssar.

Läs också: De 13 mest tillgivna kattraserna som älskar att gosa

Hur visar katter tillgivenhet?

Att lära sig att förstå din katts kroppsspråk och beteende kommer bara att stärka ditt band.

Katter visar kärlek och tillgivenhet för varandra och människor genom att använda kroppsspråk. Även om de inte kysser i traditionell mening, har de många andra sätt att uttrycka tillgivenhet.

De flesta katter tycker om att vara nära de människor de älskar bilda starka band till sina ägare. De kommer att visa en stark önskan att vara nära dig och kommer att bli upprörda när de separeras från dig. När de är nära dig kommer de att uppvisa beteenden som visar att de är glada och nöjda.

Katter visar tillgivenhet genom:

 • Huvudstötar
 • Att slicka
 • Att gnida
 • Använder deras svansar
 • Blinkar sakta, deras ögon öppnas och stängs
 • Knåda
 • Sov på eller bredvid människor de älskar

Huvudstötning och gnuggning är en katts sätt att markera dig som sin egen. De har doftkörtlar i kinderna och läpparna, som de använder för att lämna sin doft på dig via feromoner. Detta är ett tecken på att de ser dig som en del av sin sociala grupp och att de känner en positiv anknytning och tillgivenhet för dig.

Att slicka är det närmaste att kyssa en katt. Det är faktiskt ett skötselbeteende de vanligtvis reserverar för sina egna kattdjur. Om din katt slickar eller ansar dig är det ett tecken på att de accepterar dig som en del av sin sociala grupp och är ett sätt att visa respekt och tillgivenhet.

Det långsamma blinkandet med ögonen över rummet är något de flesta kattägare känner till. Detta är en katts sätt att säga ”jag älskar dig” utan någon fysisk kontakt.

Gillar katter kyssar?

katten kysser

Katter kommer att visa dig om de gillar eller uppskattar en kyss.

Katter kommer att reagera positivt på dig om de tycker om att bli kysst. Deras kroppsspråk kommer att visa dig att de är avslappnade och nöjda, och de kan göra några av dessa saker:

 • Blinkar sakta medan du tittar på dig
 • Lyfter huvudet eller lutar sig framåt, med öronen uppåt
 • Spindlar
 • Huvudstötar
 • Att gnida
 • Att slicka
 • Lyft deras svans och linda den runt dig

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

Förstår katter att kyssas?

Katten kyssas.

Katter kan lära sig att förstå mänsklig tillgivenhet, även om den skiljer sig från kattens tillgivenhet.

Katter kan förstå att kyssar är ett tecken på kärlek, även om kyssar inte är en del av en katts normala kroppsspråk. I en katts värld är det ett utbyte av tillgivenhet att gnugga sin doft på dem de älskar och ta emot den från andra. Katter kan tolka en mänsklig kyss på ett liknande sätt: att vi tar fysisk kontakt och lämnar vår doft på dem.

Läs också: Vilka lukter hatar katter? Den här listan kan överraska dig

Hur vet jag om min katt gillar att bli kysst?

Om en katt inte gillar eller vill ha kyssar är det bäst att respektera deras utrymme och backa för att undvika onödig stress.

Om din katt inte vill bli kysst, kommer han att meddela dig snabbt! Tecken på att de inte vill ta emot detta tecken på tillgivenhet inkluderar:

 • Vokalisering / mjauande
 • Väsa
 • Öronen är platt och bakåt
 • Slå eller svep mot dig
 • Snabb svängning av svansen

Om din katt uppvisar något av dessa beteenden när du kysser honom, bör du stanna och gå iväg för att ge honom utrymme. Att fortsätta kyssas eller göra något de inte är bekväma med leder till oönskad stress. Det kan till och med leda till att bandet mellan dig och ditt husdjur försvagas.

Naturligtvis måste din katt ha många av dessa obekväma upplevelser för att komma till denna punkt. Du måste fortfarande acceptera de signaler din katt ger dig när den inte gillar något.

Läs också: Gråter katter tårar när de är ledsna eller har ont?

Riktlinjer för att kyssa katter

Det finns många sätt att visa sin kärlek till en katt som inte uppskattar kyssar.

När det kommer till att kyssa din katt finns det några saker att tänka på för att säkerställa att du respekterar din katts utrymme och skyddar din hälsa också. Så här är våra do’s and don’ts för att kyssa din katt!

 1. Kyssa aldrig katter på läpparna – Det här kan vara för mycket av ett intrång i din katts personliga utrymme. Katter bär också på bakterier och parasiter som kan spridas till människor genom deras saliv. Det är bäst att alltid undvika munnen när du kysser din katt!
 2. Kyssa inte en katt du inte känner – Alla katter gillar inte att bli pussade. Tills du lär känna en katt och de lär känna dig är det bäst att inte gå över gränserna och komma för nära. Detta kan stressa katten och ge dig en obehaglig käftsmäll!
 3. Låt inte barn kyssa katter – Det är viktigt att lära barn hur man beter sig runt katter och hur man respekterar deras utrymme. Din lilla älskar förmodligen att spendera tid med sitt husdjur! Men vissa katter är mindre toleranta mot barn, och det finns också en högre risk att ett barn blir kliad i ansiktet om katten inte gillar att bli kysst.

Läs också: Katter och barn – Regler för säker lek

Alternativa sätt att visa din katt kärlek

Att trimma din katt är ett populärt sätt att visa tillgivenhet som de flesta katter kommer att uppskatta.

Alla katter är inte kyssande, och om din katt tillhör denna kategori, oroa dig inte eller känn dig avskräckt! Det finns många andra sätt att visa kärlek till din kattingår:

 • Att klappa
 • Att polera
 • Ge godsaker och mat
 • Prata med din katt
 • Återställ och bibehåll ögonkontakt
 • Blinka sakta med ögonen mot din katt
 • Acceptera att gnugga, slå huvudet och slicka

Genom att låta din katt visa kärlek och tillgivenhet på det sätt de väljer, och acceptera dessa gester, visar du din katt att du älskar, respekterar och uppskattar dem.

Läs också: 10 viktiga frågor att ställa innan du adopterar en ny katt

Slutgiltiga tankar

Att lära känna din katt som individ och möta hans behov och önskemål kommer att stärka ditt tillgivenhetsband.

Även om kyssar inte är en del av en katts normala kroppsspråk, kan våra kattsläktingar förstå en kyss som en uppvisning av kärlek och tillgivenhet. Även om katter kommunicerar olika med oss, lär de sig förstå vad en kyss betyder, och många katter älskar att ta emot dem.

Du kommer att veta att din katt gillar dina kyssar genom att vara mycket uppmärksam på deras kroppsspråk och beteende. Men en kyss kanske inte är vägen till din katts hjärta; inte alla katter svarar positivt på en kyss och föredrar att ta emot kärlek på andra sätt.

Läs också: Varför tycker min katt om att bli buren?

Vanliga frågor

Känner katter när du kysser dem?

Alla katter gillar inte att bli kyssade, men de som accepterar en kyss som ett sätt att visa vår tillgivenhet för dem gör det. Det kan hjälpa till att stärka vårt band med en katt, och katter tycker om att vara nära sina nära och kära eftersom de känner sig trygga och tröstade.

Vad tycker katter om att kyssas?

Det är omöjligt att säkert veta vad våra katter tänker. Men många katter tycker om kyssar och att få tillgivenhet på detta sätt. Andra katter gillar det inte och kommer snart att visa kroppsspråk för att påpeka detta för dig.

Hur berättar jag för min katt att jag älskar den?

Du kan visa kärlek till din katt genom att klappa, ansa, acceptera huvudstötar, slicka och gnugga och kyssas.

Se även  5 anledningar till varför katter älskar skor så mycket