Anses bruna katter vara sällsynta?

Katter finns i en vacker regnbåge av färger och mönster. Vissa kattfärger och mönster är mycket vanliga och andra är sällsynta. Om du undrar om bruna katter anses sällsynta, svaret är att det beror på!

Snabb överblick

01

Vissa bruna färger och mönster, som brunt tabby, är ganska vanliga hos katter, men andra är sällsynta.

02

Solida bruna katter, även kallade choklad, sobel eller kastanj, är sällsynta.

03

Endast en ras av stamtavla kommer endast i brunt: Havanna Brown, som är helt brun, inklusive nos, tassdynor och morrhår.

Vissa bruna färger och mönster hos katter är ganska vanliga, men vissa bruna katter är ganska sällsynta. Läs vidare för att lära dig om katternas olika färger och mönster, vad som orsakar dem brun täcka Färg hos katter, de olika arterna brun katt jackor, och vilka brun täcka mönster är sällsynta och vanliga.

Kattfärger Och Mönster

är bruna katter sällsynta?

Solida bruna katter har en jämn färg genomgående.

För att förstå vad a brun kattEftersom färgningen är sällsynt eller vanlig, hjälper det att ha en god förståelse för den katt päls färger och mönster. När vi tänker på katternas övergripande färg bidrar två saker till deras kompletta utseende: färg och mönster.

Färg är kattens allmänna nyans. Katter finns i många olika färgerinklusive vit, svart, brun, kanel, röd/orange, grädde, blå/grå, lila/lavendel och fawn. Vissa katter har alla en färg och vissa finns i mer än en färg.

Mönster hänvisar till vilken typ av markeringar en katt har. Katter finns i många olika mönster, av vilka några innehåller flera färger. Några vanliga mönster hos katter inkluderar:

 • Fast: En konsekvent färg utan andra färger eller markeringar.
 • randig katt: Ränder över en enfärgad markfärg. Ränderna finns i fyra möjliga varianter (makrill, klassisk, prickig eller rutig).
 • Partifärg: Mer än en färg, inklusive sköldpaddablå kräm, lavendel kräm och kalikå.
 • Två tonig: Kallas även en smoking eller skåpbil, en flerfärgad katt med fasta vita fläckar eller fläckar och en annan färg och/eller mönster.
 • Spetsig: Som framgår av Siamesisk katten ljus kropp med mörkare färgpunkter på benen, svansen och huvudet.

Läs också: Tabby Cats – Colors, Longevity, Personality & Fun Facts

Vad orsakar brun pälsfärg hos katter?

Olika gener orsakar de olika mönstren som ses hos katter.

Hos katter är färgerna svart, brunt och kanel relaterade färger, orsakade av kattens primärgen för pälsfärg (B/b/b1). Dominerande allel B orsakar svart missfärgning, den recessiva allel b leder till brunt/choklad och det recessiva allel b1 orsakar en tändare kanel färg.

Helt olika gener orsakar de olika mönstren som ses hos katter, såsom tabby-, part-color, bi-color och spetsiga mönster. Som ni ser är det ganska komplicerat!

Läs också: 150 bästa bruna kattnamn du kommer att älska

Olika typer av bruna kattrockar

kattraser som lever längst

Bruna katter finns i en mängd olika färger, från mycket ljusbrun till djup chokladbrun.

Katter kan vara fast brun eller brun med mönster. Fast brun katter finns i olika nyanser, från mycket ljusbrunt till djupt chokladbrun. Flera ord används för att beskriva katter som kommer in fast brunInklusive sabelchoklad, kastanj eller sepia.

Du kommer att se sådana termer som används i rasstandarderna för vissa stamtavlakatter. Förutom fast brunmönster som syns i bruna katter inkluderar bruntabbig, brunfläckig tabby, bruntickad, brunfläckig, brunspetsig (ofta kallad chokladspets) och bicolor (brun med vitt).

Många av dessa färger och mönster finns på långhårig katter, korthåriga katter, trådhåriga katter och katter med mycket korta, sammetslena päls som ses på Cornish Rex eller Devon Rex.

Läs också: 11 bästa kattborstar och hårborttagningsverktyg för lång- och korthåriga katter

Anses bruna katter vara sällsynta?

Anses bruna katter vara sällsynta?

Medan bruna tabbies är något vanliga, är solida bruna katter sällsynta.

Därför att brun missfärgning resultat av den recessiva versionen av genen som är ansvarig för svartbrunt och kanel, bruna katter är sällsynta än svarta katter. Bruna tabbies är de vanligaste brunfärgade katterna. Fast brun katter är mycket sällsynta, såväl som flerfärgade, tvåfärgade och spetsiga bruna kattersåsom Seal Point Siamese.

Läs också: Är siamesiska katter hypoallergena?

Kattraser som kommer i enfärgat brunt

Olika varianter finns även i vanlig brun förutom andra färger.

Bara en renrasig katt lopp kommer endast i brunt – den Havanna brun. Vissa populära raser finns i många färger inklusive fast brunvilken är sällsynta nyans av brunt. Den här fast brun katter kunde kallas chokladkatter. Vissa inhemsk kort hår katter eller inhemsk långt hår katter kan också komma in fast brun. Raser som kan vara fast brun Involverar:

Andra kattraser som är bruna

Många andra populära kattraser och huskatter kommer i bruna mönster, som tabby, delfärgad, tvåfärgad och spetsig. Vissa färgmönster som den bruna tabby är inte lika sällsynta som andra som brun bicolor (fast brun med vitt). Några raser som kommer i olika bruna mönster inkluderar:

 • Amerikansk Bobtail
 • Amerikansk curl
 • amerikansk Kort hår
 • Amerikanskt trådhår
 • Birman
 • brittisk Kort hår
 • Cornish Rex
 • Devon Rex
 • Exotiskt korthår
 • LaPerm
 • Maine Coon
 • Manx
 • Norsk Skogkatt
 • persiska
 • Trasdocka
 • Skotsk veck
 • Selkirk Rex
 • Siamesiska
 • Sibirisk
 • toybob

Vanliga frågor

Vilken är den sällsynta färgen på katter?

Den sällsynta färgen på katter är albino, som är rent vit. En albinokatt kan se ut som en vanlig vit katt, men sann albinism orsakas av ett genetiskt tillstånd som resulterar i brist på pigmentering. Albino katter är rent vita och har mycket ljusblå eller rosa ögon. Albinokatter är mycket känsliga för solljus på grund av bristen på melanin i huden.

Vad är chansen för en brun katt?

Medan bruna tabbykatter är något vanliga, är solida bruna katter, även kända som choklad, sobel eller kastanj, mycket sällsynta. Generna som gör att en katts päls blir brun är recessiva gener, så de uttrycks mindre ofta än den dominerande versionen av genen, vilket gör att en katt blir svart. Som ett resultat är svarta katter mycket vanliga och solida bruna katter är mindre vanliga.

Vad kallas en brun katt?

Olika termer används för att beskriva bruna katter beroende på om katten är enfärgad eller mönstrad. Vissa termer som används för att beskriva katter som är bruna är sobel, choklad, kastanj eller sepia. Bruna katter kan också vara brunfläckiga, brunfläckiga, brunfläckade, brunfläckiga, bruna spetsiga (ofta kallade chokladspetsar) och bicolor (brun med vitt).

Vilken sorts katt är helt brun?

En kattras kommer bara i enfärgad brun: Havanna Brown, en rik och jämn nyans av varm brun (självbrun, vilket betyder att även kattens nos, tassdynor och morrhår är bruna). Några andra populära kattraser kommer i enfärgat brunt, såväl som andra färger. Några exempel är burmesiska, europeiska burmesiska, orientaliska korthår och RagaMuffin. Många andra populära kattraser kommer i mönstrade eller spetsiga bruna nyanser. Vissa sorter blir aldrig brun, inklusive Bombay, Burmilla, Chartreux, egyptisk Mau, Korat, Nebelung och Russian Blue.

Se även  Min katt vill gå ut och slutar inte jama