Använder aktivt kol för hundar

Hundars nyfikenhet kan leda till att de stoppar potentiellt giftiga ämnen i munnen. Och det är här aktivt kol för hundar kommer väl till pass.

Vi skapade den här guiden för att hjälpa dig att lära dig när och hur du effektivt använder aktivt kol för hundar vid förgiftning.

Syftet med aktivt kol för hundar

aktivt kol för hundar 9

När kan jag ge aktivt kol till min hund? Aktivt kol binder till gifter och hindrar dem från att tas upp i kroppen.

Dess sammansättningsbindande egenskaper gör aktivt kol till ett akutbehandlingsalternativ för vissa toxinintag hos hundar, såsom:

 • Paracetamol
 • Antikoagulerande rodenticider
 • Karbamat insekticider
 • Digoxin
 • Pyretroider
 • Stryknin

Aktivt kol för hundar har dock sina begränsningar, vilket innebär att det inte alltid är svaret på alla typer av förgiftning. Det binder inte effektivt till vissa giftiga kemikalier som:

 • Alkohol
 • Arsenik
 • Bromid
 • Etylenglykol
 • Fotogen
 • Metaldehyd

Om din hund har fått i sig ett giftigt ämne, meddela veterinären omedelbart eftersom de kommer att bedöma om aktivt kol är lämplig akutbehandling för den typen av förgiftning.

Om din hunds symtom på toxicitet är allvarliga, kommer du förmodligen att rekommenderas att hoppa över administreringen av aktivt kol och skicka honom till veterinären omedelbart.

Andra användningsområden för aktivt kol för hundar

Läkemedel mot diarré

Djurägare frågar ofta: ”Kan jag ge min hund aktivt kol för diarré?” Aktivt kol kan ges till hundar med diarré eftersom det binder och neutraliserar bakterierna som orsakar problemet i mag-tarmkanalen.

Stoppar den otäcka hundlukten

Aktivt kol fungerar som en luktneutraliserare och hjälper till att ta bort stanken från din pälsiga väns päls eller mun. Vissa hundschampo- och tandkrämsmärken använder det i sina formler.

Se även  Kan hundar äta svamp?

Hur fungerar aktivt kol?

aktivt kol för hundar 4För att lära dig hur aktivt kol fungerar för hundar måste vi visa dig hur aktivt kol tillverkas.

Genom att bränna naturliga kolkällor som kokosnötskal och trä vid höga temperaturer skapas aktivt kol. Den går sedan igenom aktiveringsprocessen för att skapa många sprickor och sprickor som kallas porer i kroppen.

Så, vad kommer aktivt kol att göra med en hund när det används för att behandla förgiftning? De många porerna ökar toxinbindningskapaciteten hos det aktiverade kolet, vilket möjliggör bättre kontroll av toxinerna. På bara 180 minuter kan den minska toxiner med 80%.

Aktivt kol för hundbiverkningar

aktivt kol för hundar 6Är aktivt kol säkert för hundar? I allmänhet är det säkert att använda till hundar så länge som det administreras på lämpligt sätt. Följande oönskade biverkningar av aktivt kol uppstår vanligtvis när husdjursägare inte ger rätt dosering:

 • Strävan
 • Förstoppning
 • Diarre
 • Hypernatremi
 • Tarmblockering
 • Svart avföring
 • Minskar styrkan hos vissa läkemedel

Relaterat till detta ämne, låt oss svara på den vanligaste frågan, ”Kan jag ge min hund aktivt kol för choklad?”

Användning av aktivt kol rekommenderas endast i fall av högdos chokladtoxicitet. Detta för att förhindra den onormala ökningen av natriumnivåerna i ditt husdjurs kropp, vilket kan vara livshotande.

Rekommenderad dos aktivt kol för hundar

aktivt kol för hundar 8”Hur mycket aktivt kol ska jag ge min hund?” är en avgörande fråga att ställa när du planerar att administrera aktivt kol till din hundvän.

Som vi nämnde tidigare leder felaktiga doser till utvecklingen av biverkningar. Helst bör 1-3 gram aktivt kol ges till hundar per kilo kroppsvikt.

Så en hund på 20 pund bör få cirka 20-60 gram aktivt kol. Upprepade doser av aktivt kol kan göras med 4 till 6 timmars intervall. Administrera dock bara hälften av den ursprungliga dosen under dessa perioder.

Se även  Kan hundar äta aubergine?

Om du undrar hur länge aktivt kol stannar i din hunds system kan det vara 4-6 timmar, men i vissa fall kan det stanna i hans system i upp till 12 timmar. Det intagna aktiverade kolet kommer senare att utsöndras från hans kropp genom avföringen.

Kom ihåg att tiden är avgörande när du ger aktivt kol till hundar. När det administreras omedelbart efter toxinintag kan det förhindra utvecklingen av förgiftningssymtom.

Aktivt kol för hundar blir mindre effektivt om det administreras för sent, eftersom giftet redan har absorberats i kroppen.

Administrering av aktivt kol till hundar

aktivt kol för hundar 10Hur ger veterinärer hundar aktivt kol? Veterinärerna administrerar vanligtvis aktivt kol för hundförgiftning efter att ha framkallat kräkningar.

Aktivt kolpulver för hundar kan blandas med en liten mängd hundmat för att göra det mer attraktivt. Detsamma kan göras för aktivt kol av suspensionstyp.

Aktivt koltabletter för hundar kan gömmas i godsaker som ost för att förhindra att din hund vägrar att äta dem. Eller placera försiktigt tabletten i baksidan av munnen så att han kan svälja.

Administrering av aktivt kol med hjälp av en spruta görs med försiktighet eftersom det finns risk för aspiration. Vid användning av denna metod bör hundens huvud placeras horisontellt.

Att luta upp huvudet bör undvikas, eftersom han av misstag kan andas in det aktiva kolet i lungorna, vilket kan leda till lunginflammation.

Om en hund vägrar att ta aktivt kol, kommer veterinären att bedöva den och använda en magsond för att administrera behandlingen.

Alla tre alternativen kan göras hemma efter eget gottfinnande. Den senare metoden bör dock utföras av veterinären för att säkerställa din hunds säkerhet.

Se även  Kan hundar äta tomater?

Handla aktivt kol för hundar

aktivt kol för hundar 1Var kan man köpa aktivt kol för hundar? Du kan få aktivt kol över disk i djuraffärer och online, till exempel carbodote för hundar.

Men de är inte lika effektiva som de med receptbelagda formuleringar, som kan köpas på ditt lokala husdjursapotek.

Korrekt förvaring av aktivt kol för hundar

De flesta läkemedel med aktivt kol för hundar har lång hållbarhet när de förvaras på rätt sätt. Placera dem i rumstemperatur och borta från fukt, ljus och värme.