Är Cat TV verkligen bra för katter?

När jag slår mig ner i soffan på natten och mina katter hoppar upp för att mysa, verkar de vanligtvis sova mer i mitt knä än vad jag tittar på på Netflix.

Snabb överblick

01

Cat TV kan vara en form av visuell stimulans; katter tycker att rörliga bytesliknande föremål är mest intressanta att titta på.

02

Vissa katter blir frustrerade när de tittar på bytesliknande djur eller föremål när de faktiskt inte kan fånga dem.

03

För att förhindra skador på din katt och skador på din TV, övervaka alltid din katt för att förhindra att hon hoppar på TV-skärmen.

Men många husdjursföräldrar vänder sig till skärmtid för att underhålla sina katter. Ett brett utbud av tv-program görs speciellt för katter, men är denna form av visuell stimulering till hjälp eller skadlig?

Som med alla saker i livet finns det för- och nackdelar med katt-TV. Skärmar kan säkert ge viss mental stimulans, men vissa kattägare kan upptäcka att deras husdjurs jaktinstinkt leder dem till bus. Läs vidare för att lära dig mer om TV för katter.

Varför gillar min katt TV?

Det är svårt att veta vad som drar vissa katter till tv, men det kan vara blinkande ljus och rörliga bilder.

TV är en mycket mänsklig hobby. Visst, jag minns inte en kattvideoutbildning när jag var i veterinärmedicin! Dock, studier visar att katter kan identifiera vissa bilder, inklusive mönster och konturer.

Det är mindre säkert hur katter bearbetar dessa bilder och vad de tror att de ser. Katter i det verkliga livet är mycket beroende av lukt och hörsel för att navigera i sin miljö, synen är ett mindre sinne. Det kan vara den stimulerande naturen hos blinkande ljus och rörliga bilder som fångar deras uppmärksamhet.

Läs också: Varför är min katt så desperat efter uppmärksamhet? Topp 10 anledningar

Vilka är fördelarna med Cat TV?

TV kan stimulera katter med vissa behov, till exempel katter som återhämtar sig från en skada.

TV kan vara underhållande för katter! Det kan vara en källa till berikning, särskilt för skyddskatter, eller en stillasittande innekatt, eller kanske en katt som återhämtar sig från en sjukdom eller skada och därför har restriktioner för sina normala aktiviteter.

Se även  Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret

Om du vill förse din katt med tv finns det gott om lämpliga spellistor. Katter verkar tycka om program där små djur rör sig, till exempel djurlivsshower, och de föredrar också de nyare TV-apparaterna med hög uppdateringsfrekvens. a studera i skyddskatter fann att kombinationen av bytesliknande föremål och rörelse sannolikt höll katters uppmärksamhet.

Läs också: Varför leker katter med sitt byte?

Vilka är nackdelarna med Cat TV?

Om din katt är mycket stimulerad att titta på TV, ge den en fysisk leksak att hoppa upp och fånga så att den inte attackerar skärmen.

Det finns inga bevis för att titta på tv kan skada en katts ögon. Det verkar dock tilltala katter med högre bytesdrift, som då kan bli frustrerade över sin oförmåga att faktiskt fånga något av byten de ser på skärmen. Vissa katter kan till och med hoppa på själva TV:n och orsaka skador på ditt husdjur och skada på din TV!

Katter som blir extremt upphetsade av tv kan behöva extra tillsyn kring denna nya hobby. Tecken på en stimulerad katt inkluderar en spänd, hopkrupen kroppsställning, tjattrande eller upphetsade mjauljud, öron spetsade framåt och viftande svans.

Att tillhandahålla en fysisk leksak för din katt att hoppa på när den blir upprörd kan minska frustration och ge fångstens tillfredsställelse utan att skada din skärm. Om din katt hoppar mot skärmen och faller obekvämt, eller till och med drar TV:n ovanpå, kan detta leda till ett besök hos veterinären, så en säker TV-skärm och adekvat övervakning är att rekommendera.

Läs också: Heterokromi hos katter: katter med olikfärgade ögon

Tycker min katt verkligen om TV:n?

Vissa katter kan tycka att det är obehagligt eller till och med jobbigt att titta på TV.

Det kan vara svårt att se skillnad på en upphetsad katt och en rädd katt. En katt som tittar på tv med spetsade öron, upphöjd svans, smala pupiller och morrhår som pekar framåt är förmodligen bara väldigt intresserad av vad de ser.

Se även  Praziquantel för katter: översikt, dosering och biverkningar

Om du märker att din katt har vidgade pupiller, en böjd hållning och tillplattade öron kan han tycka att TV:n är lite läskig. Det är alltid bäst att se till att din katt kan lämna rummet och hitta en säker plats om den vill.

Läs också: Varför sticker katter öronen bakåt?

Alternativ till Cat TV?

Om du tror att din katt behöver lite mer berikning i sitt liv, men du inte vill att han ska sitta framför tv:n hela dagen, har du många alternativ. Det finns tillräckligt med bevis att berikning är oerhört viktigt för katter.

1. Speltid

Vrid leksakerna för att hålla dem intressanta, ta dem ut i några dagar och lägg dem sedan.

Att investera i vissa kattspel och leksaker är en win-win-situation för alla. Leksaker ger berikning och motion för din katt och är ett perfekt sätt för ägare och katt att knyta an. Att avsätta lite tid varje dag för att leka kommer att minska bytesdriften och frustration hos dessa katter med mycket kablar och bränna bort all extra energi.

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

2. Matleksaker

Att ”jaga” sin mat med hjälp av en pusselleksak är väldigt stimulerande för katter.

Pusselmatare och godisbollar är den perfekta berikningen för katter som lämnas ensamma ett tag och i behov av underhållning, samt stillasittande innekatter och katter som är benägna att drabbas av fetma. Lägg lite av deras dagliga kattmat i ett pussel eller en leksak och få dem att arbeta för det.

Läs också: Hur länge kan man lämna en katt ifred?

3. Klättring och repning

Överväg att hålla olika typer av krabbor för att ge din katt variation.

Att klia och krypa är både naturliga och normala kattaktiviteter. Skrapstolpar, kattträd och tillgängliga höga platser är alla bra för att ge träning, berikning och uppfylla medfödda beteendebehov.

Läs också: Bästa Cat Window Seat & sittpinnar

4. Visuell berikning

Många katter tycker om att titta på riktiga fåglar eller ekorrar utanför.

TV är en form av visuell stimulans, men ett tillgängligt fönster med utsikt över en gata eller trädgård kan också vara upphetsande för katter. Precis som med TV kan vissa katter tycka att det är frustrerande att se byten men inte kunna fånga det, så titta på din katt efter tecken på att de blir överstimulerade.

Se även  Varför flyr katter hemifrån?

Läs också: Varför stirrar min katt i väggen? En veterinär förklarar

5. Sociala interaktioner

Att borsta är hälsosamt för din katts päls, men säkerställer också bindning och berikning.

Att binda sig till andra katter, husdjur och människor är viktigt för många katter. Grooming är ett utmärkt sätt att tillbringa tid med din katt. Egenvård är en viktig egenskap hos katter, med många katter som är extremt kräsna om sina skötselvanor. Att delta i dessa grooming-ritualer kan vara en form av social bindning och lindra spänningar och ångest för katter.

Läs också: 11 bästa kattborstar och hårborttagningsverktyg för lång- och korthåriga katter

Cat TV: sista tankar

Vissa katter ogillar TV och föredrar att få visuell stimulans på andra sätt.

Katter behöver berikning, antingen genom att gå ut, naturliga jakt- och lekbeteenden, eller genom ägaruppmuntrade interaktioner som spel, matpussel eller skötsel.

TV kan vara en form av visuell stimulans, där katter tycker att rörliga bytesliknande föremål är mest intressanta att titta på. TV kan vara väldigt spännande för vissa kattdjur och kan leda till frustration eller till och med fysisk skada om de försöker attackera skärmen. Det rekommenderas att skräddarsy ett TV-program för din individuella katt, och att tillhandahålla många olika typer av berikning är optimalt.

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

Vanliga frågor

Frustrerar katt-TV katter?

TV kan vara frustrerande för katter om det rör sig bytesliknande föremål på skärmen som din katt inte riktigt kan fånga. Att tillhandahålla leksaker som kan hoppa på och fysiskt fångas kan minska denna frustration.

Är katt-TV stimulerande för katter?

TV är en form av visuell stimulans för katter. Vissa tycker det är mer intressant än andra. Katter med en välutvecklad jaktinstinkt är mer benägna att bli upphetsade, särskilt av små rörliga föremål som liknar bytesdjur.

Ska jag lämna TV:n på för katter?

Katter behöver berikning i sina liv, särskilt innekatter. TV är en form av visuell berikning, men det finns många andra sätt att underhålla katter, som leksaker, pusselmatare, kattträd och social interaktion.

Vad ska jag sätta på TV:n för min katt?

Katter verkar mer stimulerade av små rörliga föremål på TV än något annat, förmodligen för att de liknar byten. Naturprogram är därför förmodligen mest tilltalande för katter, eller så finns det speciella TV-spellistor för katter.

Visa resurser

Clark, D. & Clark, R. (2014) ’Optotypigenkänning synskärpa hos huskatten’ Res. Pastor Biosci. 8(11)

Ellis, S. & Wells, D. (2008) ”The Influence of Visual Stimulation on Animal Shelter Behavior” App An Behav Sci 113(1-3) s. 166-174

Ellis, S. (2009) ”Environmental Enrichment: Practical Strategies to Improve Cat Welfare” J Fel Med & Surg 11(11)