Är cederträ lämplig för hönshus? Allt du behöver veta

Om du har att göra med kycklingägare kanske du har hört från vissa att cederträ är en hemsk sak att ha runt kycklingar, men samtidigt kan du ha hittat andra kycklingägare som håller sina kycklingar i cederträskåp och de svär att detta är problemfritt. Så vem har rätt?

Är cederträ ok för hönshus? Ceder är ett utmärkt material för att göra ett hönshus, men det är inte nödvändigtvis en bra idé för hönsströ. Det är till och med möjligt att förgifta dina kycklingar genom att använda cederträ. Så gå med oss ​​när vi utforskar varför du kanske vill bygga en cederträ, men varför du också vill hålla cederträ borta från den färdiga buren.

Varför använda cederträ för att bygga ett hönshus?

Det är viktigt att inse det det finns säkert billigare material att göra ett hönshus av och det betyder att om du arbetar med en mycket snäv budget, kanske du inte vill välja cederträ för din hydda. Men som du förväntar dig, Priset på ett visst material speglar ofta också dess kvalitet.

Hönshus gjorda av cederträ är byggda för att hålla. Du får en mycket hållbar slutprodukt med några verkliga fördelar jämfört med produkter gjorda av andra träslag. Cedar, till exempel, är särskilt stark och är inte benägen att skeva eller hänga.

Ingen kemisk behandling krävs

Det är en direkt fördel cederträ är ett av få träslag som du kan köpa kommersiellt i Nordamerika som är lämpligt att användas i ett hönshus utan någon form av kemisk behandling på utsidan.

Som du kanske har hört, kycklingar har särskilt känsliga lungor och genom att avstå från kemiska behandlingar på din gårdsstruktur – kan du kanske också rädda dina kycklingar från andningsproblem längre ner i raden.

Det finns också några andra uppenbara fördelar med att använda cederträ när du bygger ditt hönshus:

 • Den är väldigt lätt. Ju lättare ett trä är, desto lättare är det att arbeta med och du kommer att upptäcka att det är mindre stressande att bygga en koja av cederträ än något tyngre.
 • Den håller formen. Allt av trä som står utanför ska klara årstidernas gång. Från värme på sommaren till iskall på vintern, temperaturen och luftfuktigheten gör att plankorna sväller och krymper, vilket orsakar både böjning och sprickbildning i många träslag. Ceder å andra sidan tenderar att inte göra detta, den har en ovanlig cellulär sammansättning och som tenderar att få träet att torka snabbare och även motstå ruttnande.
 • Den har en hög termisk verkningsgrad. Du kanske inte omedelbart uppskattar den här funktionen, men dina kycklingar kommer nästan säkert att göra det. Det fina med att använda cederträ till ditt hönshus är att det inte överför värme från insidan eller utsidan. Det betyder att det på sommaren vanligtvis är en svalare och trevligare plats inne, men på vintern får du en varmare gård utan att värma upp den.
 • Den är full av oljor. Det låter kanske inte viktigt, men oljorna i cederträ fungerar som naturliga konserveringsmedel som förhindrar träröta. Du kan förvänta dig att ett hönshus tillverkat av cederträ håller mer än ett decennium utan att det behövs några riktiga reparationer och i vissa fall kan det hålla mycket, mycket längre.
 • Den innehåller tujapliciner. Oroa dig inte, du behöver inte uttala det, det kan inte vi heller. Vad det betyder är dock att träet är packat med en naturlig mängd kemikalier som ger cederträ dess distinkta doft och dessa kemikalier fungerar också som ett naturligt avvisande medel mot insekter, ohyra och andra skadedjur. De tros också hjälpa till att skydda träet från mögel.
 • Det är lätt att köpa. Det finns andra alternativ till cederträ som har liknande egenskaper, men de tenderar att vara dyrare och sällsynta – du vill inte spendera mer pengar på att bygga en coop än du behöver.
 • Det är lätt att måla. Ceder är ett utmärkt trä, speciellt för utomhusbruk, för att absorbera färg eller fläckar. Om du väljer detta, kom ihåg att köpa mycket låga VOC-fläckar då de är bättre lämpade för användning kring kycklingar än de flesta andra produkter.
 • Du behöver inte måla den. Med tiden kommer cederträet att anta det där snygga gråa utseendet som folk ofta förknippar med träet, och det kommer lyckligtvis att hålla 10-15 eller ännu fler år utan någon färg.
 • Du kan försegla den. Du kommer att behöva försegla den vart 6-8:e år. Tänk på att tätningar inte varar för evigt, men om du vill behålla den ursprungliga färgen i träet kan du enkelt försegla och sedan återförsegla cederträ. Glöm inte att rengöra koppen innan du stänger den igen.
Se även  Är din råtta gravid eller bara tjock? Hur säger jag

Den enskilt viktigaste faktorn när man använder cederträ för att bygga ett hönshus

Om du planerar att använda cederträ för att bygga ett hönshus bör du göra det använd western red cedar från USA eller motsvarande importerad till Japan. Under inga omständigheter bör du använda Eastern White Cedar. Western Red Cedar är helt säker för användning runt kycklingar, Eastern White Cedar är det verkligen inte.

Varför cederträ inte är lämpligt som sängkläder i ett hönshus

Eastern White Cedar används ofta, inte för att bygga pennor, utan som marktäckare för djur och fåglar. Tyvärr, det är inte en särskilt bra produkt för kycklingar. Det kan vara bra för andra varelser, men det kan leda till att kycklingar dör och här är vad du behöver veta:

Cedar innehåller plikatsyra

Allt cederträ innehåller plikatsyra vilket är användbart för trädet. Den har en naturlig svampdödande egenskap och förhindrar att träd ruttnar i onödan i det vilda. Tyvärr, när cederträ reduceras till rester för sängkläder, skapar processen det genomgår många små dammpartiklar av cederträ.

Dessa partiklar innehåller plikatsyra och oavsett hur väl du ventilerar ett hönshus – cederträet kommer att innehålla detta damm.

Detta är dåliga nyheter eftersom vid inandning är plikatinsyra inte bra för någon varelse. Det finns många sjukdomar och hälsoproblem som orsakas av exponering för denna produkt, inklusive:

 • Hosta – ett tecken på att lungorna börjar bli irriterade
 • Slem – ytterligare en kvalitetsindikation på att kroppen försöker bli av med ett irriterande ämne
 • Tryck över bröstet, väsande andning, andningssvårigheter – en tydlig acceleration av de tidigare siffrorna
 • Astma och rinit – inflammation i både lungor och slemhinnor
 • Bronkial hyperaktivitet – detta är ett tecken på att den drabbade varelsen kämpar för att andas
 • Nedsatt lungfunktion – själva lungorna skadas och kan inte längre fungera korrekt
Se även  Allt du behöver veta om att träna din hund

Det visade en inflytelserik studie från 1970-talet cederspån ledde ofta till att små djur dog i förtid jämfört med att använda andra sängkläder.

Ytterligare utredning visar att sidlaksyra orsakar permanent skada på hudcellerna i luftstrupen och lungorna. Cellerna sönderfaller bokstavligen och smälter sedan.

I korthet, Cederdamm med dess följeslagare av plikatinsyra är potentiellt dödligt för kycklingar och även om det inte är dödligt är det inte bra för dem. Ett hönshus av cederträ genererar inte damm och säkerställer därmed att kycklingar inte får plikatinsyraförgiftning.

intressant, tall innehåller en något annorlunda syra, abietinsyra, som också har en liknande effekt på lungor och varelser. Därför är furu också ett dåligt val för sängkläder i ditt hönshus.

Slutsats

Är cederträ ok för hönshus? Ja, om du vill bygga ett hönshus i cederträ finns det många goda skäl att göra det. Det är ett mycket hållbart material som är idealiskt för utomhusbruk och är mer kostnadseffektivt än många andra jämförbara hållbara träslag.

Du bör dock se till att du inte köper sängkläder av cederträ. Detta kommer att leda till långvariga hälsoproblem i din flock, skadan den gör kanske inte är direkt uppenbar, men med tiden kommer det att göra dina fåglar sjuka och till och med döda dem.