Är det någonsin okej att disciplinera en kanin?

De flesta kaniner får problem någon gång i livet. Det är normalt att man vill hitta sätt att stoppa problembeteendet, men med kaniner kan det vara svårt. Kaniner är väldigt envisa när de bestämmer sig för att göra något, och det verkar som om inget du gör kan stoppa dem.

Det är aldrig okej att slå, knuffa eller på annat sätt skada en kanin om den gör något du tycker är dåligt beteende. Den här typen av straff fungerar inte och det är mer sannolikt att din kanin inte litar på dig eller ens försöker attackera dig.

Disciplin betyder dock inte nödvändigtvis samma sak som straff. Enkla handlingar som att klappa händerna eller ge din kanin en tillfällig time-out är acceptabla beroende på omständigheterna.

Som sagt, det bästa sättet att förhindra att en kanin uppvisar ett besvärligt beteende är alltid att försöka ta itu med den bakomliggande orsaken till beteendet. Att hitta orsaken och omdirigera din kanins uppmärksamhet eller använda positiv förstärkning är mer sannolikt att ändra din kanins beteende än någon form av disciplin.

Är det okej att disciplinera en kanin?

Fysisk bestraffning ska aldrig användas på kaniner. Det är inte bara grymt, det är också osannolikt att kaninen förstår varför de straffas. Istället kommer det bara att leda till att din kanin utvecklar negativa associationer till dig och andra människor. Det enda du lär din kanin är hur man slutar lita på dig.

Å andra sidan, om du pratar om disciplin som ett sätt att säga till din kanin att sluta med vad han gör (utan att skada honom), så kan det finnas ett begränsat antal tillfällen då detta är lämpligt. Det bör dock aldrig vara det dominerande sättet att närma sig en kanins oönskade beteende. Istället är det bara en kortsiktig lösning samtidigt som du lär dig att ta itu med grundorsaken till problemet.

Enligt min åsikt kan former av ”disciplin” som är beroende av distraktion eller som hjälper till att lugna en upprörd kanin användas för att hålla kaniner borta från problem och förhindra oönskat beteende (bläddra till nästa avsnitt för vad jag specifikt menar). Det mesta jag kommer att prata om i den här artikeln är inte vad folk traditionellt tänker på som en disciplin, så jag kommer att använda citat runt termen. Detta är dock det närmaste man kan komma att faktiskt ”disciplinera” en kanin.

En anteckning om ”dåligt” beteende

Det är också mycket viktigt att se om din kanins ”dåliga” beteende är ett riktigt dåligt beteende från din kanin, eller om det är något du vill inte att de ska göra det. Jag ska gå in mer på detta senare när jag pratar om alternativ till disciplin, men skaffar man en kanin måste man förstå att den kommer att bete sig som en kanin.

Kaniner gräver, kaniner tuggar, kaniner är nyfikna och gillar att utforska, och ja, kaniner kissar också för att markera sitt revir. Kaniner är också naturligt skygga och territoriella. De kommer att bita om de är rädda eller attackera om de tror att du invaderar deras territorium. Om en kanin agerar aggressivt eller är en liten bråkmakare finns det en anledning till hans beteende.

Istället för att disciplinera en kanin för att agera som en, är det bättre att försöka förstå hans behov och omdirigera hans naturliga beteende till något mindre destruktivt. Du kan också använda positiv förstärkning istället för bestraffning för att lära din kanin hur den ska bete sig på ett mycket mer effektivt sätt.

Typer av ”disciplin” som är (ibland) acceptabla

Den typ av ”disciplin” som är acceptabel kommer att tjäna ett av två syften:

 1. Det håller din kanin säker. Till exempel ett högt ljud för att skrämma din kanin och hindra honom från att tugga på något farligt.
 2. Det hjälper till att lugna din kanin. Till exempel kan korta timeouts hjälpa en upphetsad kanin att slappna av.

Det är också viktigt att komma ihåg att det bara är värt att använda någon av dessa ”disciplin”-tekniker om din kanin för närvarande uppvisar dåligt eller farligt beteende. Om du väntar tills efter att de har gjort det kommer det inte att betyda någonting (som om du kommer hem och märker att din kanin redan har tuggat igenom mattan). I dessa fall kan du hoppa till nästa avsnitt där jag pratar om konstruktiva sätt att hjälpa till att ändra din kanins beteende.

 • Högt ljud (klappa, pop eller skaka av en pillerflaska). Detta kommer omedelbart att skrämma din kanin så att han slutar med vad han gör. Den är bäst reserverad för scenarier som är aktivt osäkra för din kanin. Till exempel om de kommer in i ett stängt område med många ledningar, och du vill stoppa dem snabbt.
 • Sprayflaska (jag använder bara sprayflaska när jag binder kaniner, eftersom risken för skador är större om aggressivt beteende inte stoppas omedelbart)
 • Placera din hand på din kanins huvud (detta kan hjälpa till att lugna din kanin om den uppvisar aggressivt beteende)
 • Att plocka upp din kanin för att få honom från en osäker plats (eftersom de flesta kaniner hatar att bli plockade upp, anser jag detta som en typ av disciplin)
 • Korta timeouts är ibland lämpliga (men kom ihåg: kaniner är sociala varelser, så du bör inte hålla tillbaka tillgivenhet länge)
Se även  Hur isolerar man en kaninhydda (invändigt och utvändigt)?

Jag skulle också vilja notera att det är mycket viktigt att med kärlek följa upp all form av disciplin som skrämmer eller skrämmer din kanin. Om du skrämmer din kanin genom att klappa, var noga med att klappa honom eller ge honom en godbit efter att han avslutat sitt dåliga beteende. På så sätt vet din kanin att du fortfarande älskar honom.

Vad man ska göra istället för att disciplinera en kanin

Enligt min erfarenhet är det mycket mer effektivt att försöka förstå varför din kanin beter sig illa än att blint försöka säga nej till honom och disciplinera honom. I många fall är en kanin som biter mycket faktiskt en orolig kanin. En kanin som gräver ur kattlådan är ofta bara en uttråkad kanin.

När du väl tar dig tid att undersöka beteendet och leta vidare kan du närma dig problemet mer konstruktivt. Ibland kan du aktivt träna din kanin att inte göra vissa saker. Men ibland måste man också acceptera att det är ett naturligt kaninbeteende och att allt man kan göra är att försöka förändra beteendet och göra miljön mer kaninvänlig.

Istället för att straffa en kanin, prova några av följande tips för att uppmuntra bättre beteende.

1. Ta reda på det Varför Din kanin gjorde något dåligt

Kaniner är i allmänhet inte aggressiva djur av naturen. Om de slår ut och försöker bita dig så finns det oftast en anledning till det. Kanske är de extremt rädda, eller så kanske det är hormonellt territoriellt beteende.

Detsamma gäller andra problembeteenden. Ibland är din kanin uttråkad och frustrerad, varför han reagerar så konstigt. Om du först får reda på varför din kanin beter sig illa kan du vidta åtgärder för att korrigera beteendet eller förändra miljön så att den inte är så destruktiv.

Några frågor du kan ställa för att fastställa orsaken till problemet inkluderar:

 1. Är din kanin hormonell? När kaniner mognar blir de ibland mer aggressiva och destruktiva. Att fixa din kanin är det första steget för att lösa dessa typer av beteendeproblem.
 2. Är de uttråkade? Kaniner är nyfikna varelser som behöver gott om utrymme att utforska och mental stimulans. Utan tillräckligt med dessa två är det mycket mer sannolikt att en kanin blir frustrerad och agerar ut.
 3. Är de rädda? Skygga kaniner kan försöka bita eller attackera människor om de är rädda. Detta är ofta orsaken till mycket aggressivt kaninbeteende.
 4. Uppvisar de bara normalt kaninbeteende? Du kan inte hindra en kanin från att gräva eller tugga. Istället måste du kringgå detta beteende och hitta sätt för din kanin att göra det på mindre destruktiva sätt.
Se även  För- och nackdelar med han- och honkaniner

2. Har din kanin säkra platser där den kan använda sitt naturliga beteende?

Kaniner är grävare och tuggare. Detta är normalt beteende som din kanin kommer att fortsätta att uppvisa oavsett hur många gånger du försöker säga åt honom att inte göra det. Du kan dock ge din kanin bättre sätt att använda sina naturliga instinkter som inte kommer att vara farliga för din kanin eller skadliga för din egendom.

 • Om din kanins dåliga beteende innebär att bita golvlister och möbelben, fundera över vilka typer av leksaker han har tillgängliga. Kartonger, äppelstavar och pilbollar kan vara bra för kaniner som gillar att tugga.
 • Om din kanin gräver i mattan eller gräver ut sin kattlåda, har han något han kan gräva och förstöra? Återigen, kartonger är bra för detta, du kan också köpa billiga områdesmattor eller göra en DIY-grävlåda till din kanin (handledning här).
 • Om din kanin är bullrig och skramlar med galler i sitt hölje, har han tillräckligt med utrymme? De flesta burar som marknadsförs och säljs för kaniner är för små, vilket gör dem frustrerade och uttråkade eftersom de inte kan vara så energiska som en kanin borde vara. Att öka mängden utrymme en kanin har kan lösa ett överraskande antal beteendeproblem. (se varför jag rekommenderar en övningspenna istället för en bur)
 • Hur mycket uppmärksamhet ger du din kanin? Kaniner har sociala behov, och de är mer benägna att vidta åtgärder för att få din uppmärksamhet om dessa behov inte tillgodoses.

3. Kan du anpassa beteendet?

Vissa kaniner kommer att vara små bråkmakare oavsett hur många leksaker de har och hur mycket uppmärksamhet de får. Ta bort det faktiskt Allt Kaniner kommer ibland att vara små bråkmakare, oavsett hur bra du är på att möta den lilla kaninens behov.

Om din kanin gör något han inte borde göra är det bästa du kan göra att försöka distrahera honom med en mer konstruktiv användning av hans beteende. Några sätt du kan distrahera din kanin inkluderar:

 • Placera en kartong, leksak eller liknande föremål direkt framför din kanin
 • Starta ett träningspass med din kanin (läs mer om att träna kaniner)
 • Gå ner på händer och knän och agera dumt så att din kanin kommer för att se vad du gör
 • Pet din kanin
 • Försök att gosa din kanin (han brukar hoppa ifrån dig)

Du vill undvika att ge dem godsaker för att distrahera dem eftersom det kommer att verka som en belöning för dem. Din kanin kommer att tro att han belönas för sitt beteende och är mer benägna att göra det igen, inte mindre.

4. Vilka yttre förändringar kan du göra för att blockera din kanins oönskade beteende?

Efter att ha distraherat din kanin eller låtit honom lugna sig kan du vidta åtgärder för att göra förändringar i hans miljö och livsmiljö så att den inte blir så destruktiv. Det här är en del av kaninsäkring, och det är något du ständigt måste förbättra när din kanin upptäcker nya saker att krypa in i, göra en enda röra av och förstöra.

Det är här du måste förstå att kaniner kommer att vara kaniner. De kommer inte att sluta gräva, så vad kan du göra för att minska röran och göra beteendet mindre destruktivt? Det här är några vanliga problem och möjliga lösningar:

 • Din kanin gräver i kattlådan och gör oreda
  • Se om din kanin använder en täckt kattlåda (vissa kaniner gillar inte detta)
  • Använd en hög kattlåda
  • Placera kattlådan i en större behållare för att fånga upp röran
  • Använd mindre strö och mer hö i lådan
 • Din kanin tuggar på golvlisterna
  • Blockera väggarna med staket eller tillplattade kartonger
  • Spraya med en bitter äpplespray (fungerar vanligtvis bara tillfälligt)
 • Din kanin gräver i mattan
  • Täck mattan med en billig matta
  • Använd skrivbordsmattor av plast i hörnen av rummen
  • Placera kartonger strategiskt på platser där din kanin gillar att gräva
  • Använd staket för att stänga av områden som är särskilt problematiska
 • Din kanin låter mycket på natten
  • Ge din kanin mer utrymme
  • Byt ut din kanins leksaker mot tystare (kartong kan vara ganska bullriga)
  • Kläm fast en filt över sidan av pennan
  • Bär hörlurar när du sover

5. Vilka typer av positiv förstärkning kan du använda istället?

Vissa typer av oönskat beteende åtgärdas bättre med positiv förstärkningsträning. Detta kommer att vara den bästa lösningen för kaniner som biter. Eftersom denna typ av beteende ofta motiveras av rädsla, kommer du att vilja ta itu med det genom att lära din kanin att sluta vara rädd.

Se även  Hur många kaninraser finns det?

Tanken är att lära din kanin att när du närmar dig tar du med godsaker eller klappar honom. Du skadar dem inte eller försöker få dem att göra något de inte vill göra. Beroende på hur rädd din kanin är kan processen vara långsam, men du vill vara så försiktig och tålmodig som möjligt med din kanin. Varje form av straff eller disciplin kommer sannolikt att sakta ner hela processen.

 • I min andra artikel om aggressiva kaniner går jag in mer i detalj på att träna kaniner att inte bita. Om detta är något du kämpar med rekommenderar jag att du kollar in det för mer information.

6. Låt din kanin veta om han har skadat dig

Ibland vill kaniner som biter eller biter inte skada dig. Detta är ofta fallet med kaniner som biter din hand när de vill ha en godbit för att de har dåligt sikte. Det är också vanligt att kaniner biter dig för att säga åt dig att gå ur vägen, eller att de av misstag biter dig när de gör något annat och inte är uppmärksamma.

Jag gillar till exempel att ligga på golvet bredvid mina kaniner och läsa med en mysig filt. Min kanin, Nallebjörn, älskar att leka, tugga och gräva under filten, och det är helt okej för mig. Han kommer dock ibland bita mig i benet medan han spelar för att försöka få mig att röra på mig.

I dessa fall vill du låta din kanin veta att han skadat dig så att han vet att han inte ska göra det igen. I allmänhet är sättet jag hanterar detta på ett omedelbart ”OW!” och sätt dig upp, bort från kaninen. Då kommer jag att vända honom ryggen så att han vet att jag är upprörd (detta är något som kaniner gör när de är arga eller hyser agg).

När min kanin kommer till mig som för att be om ursäkt, eller lugnar ner sig och lägger sig bredvid mig, ska jag ge efter och ge honom några huvudskrapor för att låta honom veta att jag älskar honom.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.