Är det normalt att jaga när man binder kaniner?

Att binda två kaniner kan vara en skrämmande process. Det är inte ovanligt att kaniner slåss eller agerar aggressivt mot varandra innan de så småningom blir vänner. Men i vissa fall hjälper beteenden som verkar aggressiva dina kaniner att förstå deras förhållande till varandra. Jakt är ett av dessa beteenden.

En kanin kommer att jaga den andra för att hävda dominans under bindningsprocessen. Detta är ett förväntat beteende som inte bör avskräckas. Om en jakt varar längre än 30 sekunder, avbryt kaninerna så att det inte blir bråk.

Om du aldrig har bundit kaniner tidigare, kanske du inte vet skillnaden mellan en kamp och en jakt. Jag hjälper dig att lära dig vilken typ av jakt dina kaniner förväntar sig och hur du kan förhindra att det blir ett slagsmål. Lär dig om kaninbindningsprocessen så att du vet vad du kan förvänta dig.

Varför jagar kaniner varandra?

Chasing är ett standardbeteende du kommer att se under bonding. Du kan ibland se det efter att dina kaniner är ett lyckligt bundna par också. Chasing ser lite läskigt ut att se om du är ny på bonding. Det är dock inte nödvändigtvis en dålig sak.

Så länge som en kanin jagar och den andra springer iväg är detta helt enkelt en dominansritual där chefskaninen hävdar sin position genom att jaga den andra kaninen. Den andra kaninen accepterar sin lägre position genom att springa iväg istället för att vända sig för att slåss.

Detta jagande beteende bör inte åtföljas av riktigt aggressivt beteende. Även om du ibland kan se en päls tofs dras, försöker kaninerna faktiskt inte skada varandra, de påminner bara den andra kaninen om vem som är chef. När paret kommer närmare och rätar ut sin relation med varandra, kommer du att se dem jaga allt mindre.

Se även  10 tips för när kaninbindning inte fungerar

När kaninerna väl är helt fästa kanske du inte ser någon jakt alls. Eftersom kaninerna vet sin plats i förhållandet finns det inget behov av att fortsätta jagarritualen. Du kan dock ibland stöta på detta beteende om den dominerande kaninen blir arg på något som den andra kaninen gör eller om de vill återupprätta sin dominans.

Vad är skillnaden mellan en kamp och en jakt?

Att jaga är ett normalt beteende att förvänta sig när man binder och bör tillåtas fortsätta. Det här är inte en riktig kamp där kaninerna blir territoriella med varandra. Det kan dock likna annat beteende som är aggressiv. En jakt är en del av bindningsprocessen och bör kunna fortsätta, samtidigt som du måste avsluta en kamp så fort den börjar. Du måste lära dig att se skillnaden mellan dessa två beteenden så att du kan svara på lämpligt sätt.

Normalt jaktbeteende

Normalt jagande beteende är när den ena kaninen springer efter den andra. Det kommer att springa iväg en kanin och jaga en. Vanligtvis kommer du att börja se ett mönster i förhållandet där en kanin (den dominanta kaninen) alltid leder jakten. Jakt kan innebära en nyp som kan dra en liten päls tofs, men det borde det inte inkluderar all allvarlig aggressiv bitning eller longering där en kanin försöker skada en annan kanin.

Att jaga kan verka läskigt att se, men så länge kaninerna inte skadar varandra kan det hjälpa dem att ta reda på vem som är mer dominerande i förhållandet. Det är bra att tillåta små jakter. Vanligtvis är de bara korta sprutor som varar mindre än 10 sekunder. Men om jakten varar längre än 30 sekunder kanske du vill kliva in för att förhindra att den eskalerar till något allvarligare.

Se även  Hur mycket uppmärksamhet behöver din kanin?

Aggressiv jakt

När du märker aggressivt beteende när du jagar måste du ingripa. När kaniner börjar visa aggressivt kroppsspråk kommer de att lyfta svansen medan öronen är tillbaka i 45º vinkel. De kan också grymta och sänka huvudet som om de gör sig redo att ladda. Om du märker detta beteende, ge din kanin en liten skvätt vatten på pannan för att förhindra att den faktiskt attackerar. Detta kommer att få dem att pausa och börja städa sig själva istället.

När båda kaninerna vill vara den dominerande kaninen kan en jakt istället bli en kamp. Ingen kanin kommer att fly från att acceptera den lägre positionen i förhållandet och de kommer att attackera varandra. När detta händer kommer kaninerna att orsaka en kanintornado.

Det är då kaninerna kretsar runt varandra i tätare och tätare cirklar tills de rör sig så snabbt att de ser ut som en kanintornado. Detta är en allvarlig kamp där pälsen kommer att flyga när kaninerna försöker bita varandra. Om den inte bryts ner så snart som möjligt kan det leda till allvarliga skador, så kaninerna bör separeras och ges tid att svalna.

Använd en sopskyffel, kvast eller kraftigt behandskad hand för att undvika skador på dig själv, eftersom kaninerna inte kommer att kunna se skillnad på dig och den andra kaninen när de rör sig så snabbt.

När ska man stoppa en kaninjakt?

Generellt sett bör du förhindra att kaniner jagar varandra om det varar längre än 30 sekunder. Om jakten tillåts fortsätta under en längre tid, kan den förföljda kaninen bli frustrerad och vända sig för att slå tillbaka.

Du bör också stoppa en jakt om det finns ett allvarligt aggressivt beteende. Om den jagande kaninen aktivt försöker bita, slå eller svänga den andra kaninen kan detta leda till skada. Om jakten inte har eskalerat till en tornado kan du vanligtvis stoppa jakten genom att spraya den dominerande kaninen på pannan eller störa dem med ett högt ljud.

Se även  Kan kaniner äta riskakor?

När slutar kaniner att jaga varandra?

Att jaga kommer förmodligen att vara vanligt när du först börjar binda dina kaniner. Under de första dagarna, och även de första veckorna, bör du förvänta dig detta beteende mycket. Men eftersom dina kaniner lär känna varandra och accepterar vem som är mer dominant i förhållandet, bör du se färre jakter.

Ett av sätten du vet att dina kaniner är redo att leva tillsammans på är när de nästan helt har slutat jaga. Det är en bra idé att observera dina kaniner i 24-48 timmar innan du samlar dem för att se till att de kan hålla så länge tillsammans utan allvarliga jakter.

Kommer kaniner att jaga efter att ha blivit bundna?

När dina kaniner är helt fästa bör du nästan inte se någon jakt. Men du kan fortfarande se en och annan jakt. Ibland vill en kanin hävda sin dominans, och ibland gör en kanin något som gör den andra upprörd. De kommer att ha mindre meningsskiljaktigheter som kan se ut som en jakt.

Till exempel märker jag oftast små jakter med mina kaniner när den dominanta kaninen, Ellie, vill se till att hon får första tuggan vid måltiderna. När hon väl äter bryr sig Ellie inte om hennes partner, Teddy Bear, går med henne, men hon måste se till att hon får maten först, så hon jagar iväg Teddy. Detta är inget att oroa sig för så länge ingen blir skadad och den andra kaninen inte blir alltför orolig för att äta.