Är det normalt att kaniner bara sitter på ett ställe?

Alla kaniner kommer att ha sina favoritplatser. Mina gillar att välja två eller tre sovplatser och varva dem. Det liknar hur folk alltid väljer samma plats i soffan för att koppla av eller sova på samma sida av sängen varje natt. Men om din kanin väljer en plats och bara sitter där utan att röra sig mycket kan det vara ett tecken på att något är fel (beroende på de specifika omständigheterna).

När en kanin väljer att sitta på ett ställe betyder det oftast att din kanin sover eller inte mår bra. Det är också vanligt att kaniner sitter mycket när de är äldre eller när de är rädda.

Att förstå omständigheterna kring beteendet kan hjälpa dig att avgöra om din kanin är sjuk och måste tas till veterinären, eller om han helt enkelt behöver en förändring i sitt schema eller miljö för att få mer motion.

 • Lära sig mer om hur du uppmuntrar din kanin att träna mer

1. Kaniner sover mitt på dagen

Det första att förstå är att kaniner inte följer samma dagliga rytm som människor. Människor är dagaktiva, vilket innebär att vi är aktiva på dagen och sover på natten. Å andra sidan är kaniner crepuskulära, vilket betyder att de är mest aktiva runt gryning och skymning, men sover mitt på dagen och mitt i natten.

Så om din kanin sitter på ett ställe när du släpper ut honom ur sitt inhägnad för att utforska, är det första du ska göra att titta på tiden på dygnet. Om det är mitt på dagen (någonstans mellan klockan 11 och ca 17) är det helt normalt att kaninen letar efter ett bra ställe att sova på resten av eftermiddagen. De kommer att sitta på ett ställe hela eftermiddagen eftersom de är sömniga. Om du vill uppmuntra din kanin att träna mer, försök att låta honom utforska vid olika tider på dagen.

Du kanske inte inser att din kanin sover eftersom han kan sova med öppna ögon. De ligger heller inte alltid ner när de sover och kan sitta i vad jag kallar en ”bröd”-ställning (på grund av hur det ser ut som en limpa.

 • Läs mer om kaninernas sömnvanor
Se även  15 sätt kaniner kommunicerar med varandra

2. Kaniner är inga dyra djur

En annan aspekt av kaninbeteende att vara medveten om är att kaniner inte kommer att vara aktiva under längre perioder. Jag säger alltid att kaniner är sprinters, inte långdistanslöpare.

Med detta menar jag att det är ganska vanligt att kaniner har korta perioder av aktivitet och utforskande, följt av längre viloperioder. Detta kan få det att verka som om din kanin sitter mycket, när det i verkligheten bara är den normala rytmen för kaninaktivitet.

3. Kaniner som inte mår bra föredrar att sitta på ett ställe

Kanske är detta inte en vardaglig händelse, men istället är du orolig eftersom din kanin bara hänger mer än vanligt just nu. Det kan vara så att din kanin bara slappnar av lite mer idag, men det kan också vara så att det är ett tecken på att din kanin inte mår bra.

Det enklaste sättet att testa om din kanin mår bra är att testa sin aptit. Ge dem en liten bit av deras favoritgodis. Om de är exalterade och äter godbiten direkt, mår din kanin förmodligen bra. Om han vägrar behandla kan din kanin lider av gastrointestinal stas (läs mer) eller annan sjukdom och bör tas till en veterinär som är specialiserad på kaniner eller smådjur.

Om din kanin inte har ätit eller bajsat alls under de senaste 10 timmarna, ta honom till veterinären omedelbart. Detta är en nödsituation.

Det här är några vanliga beteenden du kan stöta på hos kaniner som inte mår bra:

 • En förändring i matvanor
 • En förändring i bajset (för liten, för klibbig, etc.)
 • En förändring i urineringsbeteende (plötsligt inte längre använder kattlådan)
 • Sitter i krökt ställning
 • En förändring av den vanliga energinivån
 • Dregla
 • Mycket varma eller mycket kalla öron
 • Förlust av balans
 • Snosig näsa
 • Förstorad mage
 • Mer aggressiv än normalt
 • Skallighet eller överdriven repning

Lär dig mer om detta beteende och hur du känner igen det

Se även  11 tips för att hålla din kanin glad under semestern

4. Äldre kaniner sitter oftare

Precis som människor kommer äldre kaniner att ha mycket mindre energi än yngre kaniner. Det beror på kaninrasen, men när en kanin är 8 år kommer den att sakta ner och sitta mycket mer. Detta är helt normalt och en del av livet med en åldrande kanin.

Även medelålders och unga vuxna kaniner kommer att ha betydligt mindre energi än sina yngre motsvarigheter. För de flesta kaniner kommer deras bebisenergi att vara tills de är ungefär 2 eller 3 år gamla, då de kommer att slappna av och sitta lite mer.

5. Kaniner som är rädda letar efter en säker plats att sitta på

Det är ganska standard för nya kaniner som nyligen kommit hem som letar efter en plats att sitta och gömma sig för att de är rädda. Om du precis skaffat en kanin och undrar varför den inte kommer ut för att leka eller utforska, är det förmodligen därför. Ge din kanin lite tid och utrymme att komma ut ur skalet så blir han eller hon mer aktiv också.

6. Kaniner som är deprimerade tränar inte lika mycket

En kanin som blir deprimerad sitter troligen hela tiden eftersom han har tappat intresset för omvärlden. De kommer inte att vara lika intresserade av leksaker eller umgänge. Istället kommer de att sitta på samma ställe hela dagen och inte göra någonting. De väljer ofta att stanna kvar, även om dörren till deras inhägnad är öppen. I allmänhet kommer kaninen att bli alltmer tillbakadragen och frånkopplad från världen omkring honom.

I allmänhet blir kaniner deprimerade för att de känner sig ensamma eller uttråkade. Precis som människor är kaniner sociala djur, vilket betyder att de behöver mycket uppmärksamhet varje dag. I det vilda lever de med en grupp andra kaniner där de interagerar nästan konstant med andra. Det betyder att om din kanin bor ensam med andra kaniner, måste du ge honom mycket uppmärksamhet. Om kaniner inte får tillräckligt med social interaktion kommer de sannolikt att dra sig undan och sitta medan de utforskar.

 • Läs mer om tecken och symtom på depression hos kaniner
Se även  Är det någonsin okej att disciplinera en kanin?

7. Kaniner som är lite varma kommer att röra sig mindre

Du vill också tänka på temperaturen. De flesta kaniner föredrar temperaturer mellan 60ºC och 70ºC eller lägre (15-20ºC). När huset eller kaninmiljön är varmare än så här är det normalt att kaniner svarar med lägre energinivåer.

Varje år märker jag att mina kaniner visar en märkbar ökning av aktivitetsnivån när temperaturen börjar sjunka. Jag håller i allmänhet mitt hus på 70-80ºF på sommaren för att spara elektricitet, så mina kaniner är extatiska när temperaturen äntligen sjunker till 60-talet

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.