Är det normalt att kaniner har ögonbryn eller flytningar?

Som ansvarsfulla husdjursföräldrar är vi alltid på jakt efter allt som kan tyda på sjukdom hos våra husdjur. En av de saker du kanske lägger märke till är eye Boogers. Du kan känna att du ständigt drar små knapriga snoppar ur din kanins inre öga, vilket gör att du fruktar att något är fel med din kanin.

Det är normalt att se ett litet antal ögonbågar på din kanin varje dag. Du kan ta av dem eller vänta på att din kanin ska rengöra sitt eget ansikte. Men om du märker överdrivet rinnande ögon, skallig hud runt ögonen eller rodnad, kan din kanin behöva läkarvård.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hur ofta ska du se eye Boogers på din kanin?

Precis som du kommer att se några av dina egna ögonbågar varje morgon, bör du förvänta dig en liten sårskorpa i det inre ögonvrån efter att din kanin vaknar efter en lång tupplur. Du kanske till och med märker detta flera gånger om dagen, eftersom kaniner ofta tar en tupplur mitt på eftermiddagen.

Om allt du ser är den här lilla mängden ögonskorpor eller krämer, har du inget att oroa dig för. Men om du märker överdrivna rinnande ögon eller ögonbryn och skorpbildning som är tillräckligt för att orsaka tovig päls eller till och med förlust av päls, kanske du vill träffa en veterinär.

Är bögar som flyter på en kanins öga normalt?

Du kan också ibland se en kråka på din kanins öga själv. Även om jag inte skulle gå så långt som att säga att detta är vanligt, är det varken onormalt eller farligt. Detta är vanligare hos dvärgkaniner och raser med utbuktande ögon, men vilken kaninras som helst kan få knäpp i ögat då och då.

Kaniner har ett tunt, genomskinligt membran (det tredje ögonlocket) som täcker utsidan av deras öga och skyddar det väl från damm och smuts. Detta kan resultera i en liten ansamling av en vitaktig gunk som byggs upp om en päls- eller dammfläck fastnar på kaninens öga. Du kan ta bort dessa smutsbitar från din kanins ögon om du vill, men det är vanligtvis bättre att vänta på att de tar bort smutsen själva under deras skötselrutin. På så sätt kommer du inte att av misstag skada din kanins ögon eller repa hans hornhinna medan du försöker ta bort den ofarliga biten från hans öga.

Vad kan du förvänta dig om din kanin har en partner?

Om din kanin har en annan partnerkanin, kanske du märker mindre av de dagliga ögonbråkarna än om du har en enda kanin. När kaniner lever i par, kommer de att sköta varandra som en form av tillgivenhet. Ett av de områden som kan få särskild uppmärksamhet är deras ögon.

Se även  10 träslag som är giftiga för kaniner

Vanligtvis kommer de mer dominerande kaninerna att få sina ögon rengjorda av sin kompis, inklusive öga boogers, sårskorpor och flytande gunk. Ibland kommer kaninerna att rengöra varandras ögon i ett ömsesidigt förhållande. Hur som helst, du kommer förmodligen inte att se många eye Boogers om du håller flera kaniner tillsammans.

Är det okej att plocka dina kaninögonbågar?

Om du märker att din kanin har en ögonbåge går det bra att försiktigt bända av den. Eftersom det är vad kaniner gör för varandra när de är i par och grupper, kan det också ses som en form av bindning mellan dig och din kanin.

Naturligtvis vill du vara försiktig så att dina naglar inte skadar din kanins ögon eller hud. Du vill också se till att du inte drar så hårt att du tar av pälsen när du är igång. Var alltid försiktig och försiktig när du rör vid områden runt din kanins ansikte och ögon.

Vad är onormal ögonflytning hos kaniner?

Även om det är normalt att se några ögonskorpor eller sårskorpor dagligen, är vissa typer av ögonflytningar onormala och kan tyda på hälsoproblem eller infektioner. Om du märker något av följande symtom rekommenderar jag att du bokar en tid hos din kaninveterinär.

 • Ständigt rinnande ögon (epiphora). Kaniner gråter inte, så rinnande ögon är ett tecken på att något är fel. Det kan vara något så enkelt som en mild allergi eller irritation i deras omgivning, eller det kan vara en allvarligare sjukdom eller infektion.
 • Tjock, klibbig flytning. Om din kanins ögon ger tjockare flytningar, är detta vanligtvis ett tecken på någon form av ögoninfektion eller en allergi.
 • Skalliga fläckar och irriterad hud runt ögonen. Även om det inte verkar finnas mycket överskott av flytningar vid det här laget, är skallig och irriterad hud nära ögonen vanligtvis ett tecken på att kaninen gnuggar ögonen eller att det finns ögonflytningar på huden. Det kan också vara ett tecken på en ögoninfektion.
 • Stora hudområden med sårskorpor eller sårskorpor. Stora sårskorpor eller sårskorpor nära ögat är ett tecken på skada eller infektion.
 • Rosa öga (ögats vita). Såvida inte din kanin har röda ögon, bör du inte se en signifikant rosa nyans i ögonvitan. Detta är ett tecken på rosa öga (konjunktivit).
 • Knölar eller pus runt ögat. Ovanliga knölar runt ögat kan vara en böld, ofta orsakad av tandproblem.

Vad orsakar vanliga ögonproblem hos kaniner

Det finns många möjliga orsaker till onormal ögonflytning. Det kan vara ett tillfälligt irriterande i deras miljö, som damm, eller det kan orsakas av en allvarligare bakterieinfektion eller till och med tandsjukdom. För att veta orsaken bör du besöka en kaninveterinär för en korrekt diagnos. Därifrån kan du behandla problemet.

 1. De fick damm i ögonen (eller en liten partikel). Ibland är tårar eller rinnande ögon ingen stor sak. Om kaninen återhämtar sig mycket snabbt från det rinnande ögat (inom en dag eller två), berodde det troligen på en tillfällig irriterande miljö.
 2. Blockerade eller infekterade tårkanaler. Blockerade tårkanaler är tyvärr vanliga hos kaniner, speciellt dvärg- och hängkaninraser. Även om detta vanligtvis inte är allvarligt eller livshotande, kommer det inte alltid att vara behandlingsbart och du kan behöva rengöra din kanins ögon som en del av deras normala skötselrutin. Detta kan också vara resultatet av en ben- eller tandsjukdom från käken. Tårkanalen kan också bli infekterad, ett tillstånd som kallas dacryocystit.
 3. Övervuxna tänder. En kanins tänder växer ständigt och måste slitas ner genom att tugga (som hö). Om deras tänder blir för långa (särskilt molarerna) kan de tryckas djupare in i skallen, blockera tårkanalerna eller skapa bölder längs käken och runt ögonen.
 4. Sjukdom (som sniffning). Övre luftvägsinfektioner kan orsaka rinnande ögon och rinnande näsa hos kaniner. Symtomen kan likna en enkel förkylning, men detta är en dödlig sjukdom hos kaniner som kräver antibiotika. Om du märker några förkylningssymtom hos din kanin, boka tid med din veterinär så snart som möjligt.
  1. Lär dig om kaninsnuffning (kaninförkylningen)
 5. En ögoninfektion (som konjunktivit). Kaninen kan ha en infektion i ögat, ögonlocket eller området runt ögat. Detta kan orsaka klibbiga flytningar och uppkomsten av rosa ögon.
 6. Glaukom. Detta är ovanligt hos kaniner, men det uppstår när det finns en stor mängd vätska i ögat mellan linsen och hornhinnan. Avancerat glaukom kommer att skada ögat och så småningom leda till blindhet.
 7. Genetik. Tyvärr har vissa kaniner bara dåliga gener. Kaniner med kortare ansikten eller större ögonglober är mer benägna att ha problem med dränering från ögonen, vilket orsakar ihållande rinnande ögon. Tårkanalen kan också bli infekterad, ett tillstånd som kallas dacryocystit.
Se även  Är det OK att bara ha en kanin som husdjur?

Ska du tvätta ögonen på din kanin hemma

Om din kanin har mindre ögonproblem som inte är allvarliga kan du hjälpa honom lite hemma för att hålla ögonen rena. I de flesta fall kan du använda en mjuk, fuktig handduk eller pappershandduk för att försiktigt gnugga utsidan av din kanins ögon.

Gnugga inte området runt din kanins ögon kraftigt, eftersom huden här är mycket känslig. Gnugga istället försiktigt bort eventuella sårskorpor eller toviga områden på pälsen. Försök att agera som om du klappar din kanin mer än att rengöra den. Efter att ha använt den fuktiga handduken, använd en annan mjuk handduk för att torka området.

Kan man använda ögondroppar på kaniner?

Använd aldrig mänskliga ögondroppar på en kanins ögon. Dessa kan orsaka sveda, irritation och eventuell skada på din kanins öga och hornhinna.

Om din kanin behöver skölja ögonen (konsultera en veterinär först) kan du istället använda speciella ögondroppar. Vetericyn är ett pålitligt varumärke som har en linje ögonvatten för husdjur du kan använda.

När ska du konsultera en veterinär?

Om du märker en liten mängd ögonutsläpp, till exempel ett lätt rinnande öga utan andra symtom, är det säkert att vänta några dagar för att se om ögat förbättras. I många fall beror utsläppet på en enkel miljöirritation, som hödamm, och de kommer snabbt att återhämta sig.

Men eftersom flytningar från ögonen kan vara ett tecken på en allvarligare infektion, ta din kanin till en veterinär om:

 • Ett rinnande öga förbättras inte inom 24 timmar
 • Det finns pus, rodnad i huden eller inflammation
 • Du ser kala fläckar runt ögonen
 • Du märker andra symtom på sjukdom (som aptitlöshet, minskad energi eller rinnande näsa).
  • Läs mer om vanliga symtom på kaninsjukdomar
Se även  Hur känner man igen könet på en kanin?

Källor

 1. A. Van Praag. ”Vita ögon flytningar?” MediRabbit http://www.medirabbit.com/EN/Eye_diseases/Discharge/eye_discharge.htm
 2. Krempels, Dana Ph.D. ”Kronisk rinnande näsa hos kaniner.” Föreningshuskaniner. Januari 2011. https://rabbit.org/chronic-runny-eyes-in-rabbits/

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.