Är det OK att bara ha en kanin som husdjur?

Ett av de mest kontroversiella ämnena i kaninvårdsgemenskapen är om det är okej att hålla en kanin som husdjur. Vissa säger att det är absolut nödvändigt att ha två kaniner för att vara lycklig. Jag håller med om att det i de flesta fall är idealiskt att ha mer än en kanin i huset tillsammans. Men som en som frivilligt arbetar med kaninräddningar har jag också sett hur stor skillnad mänskligt sällskap kan göra i livet för en enda kanin.

Kaniner kan bara hållas som husdjur om de får daglig uppmärksamhet och socialisering från sina mänskliga följeslagare. Det är bäst om enstaka kaniner hålls som husdjur så att du kan spendera mycket tid på att klappa och leka med dem. Om du inte kan ge en enskild kanin tillräckligt med uppmärksamhet är det viktigt att knyta den till en annan kanin.

Missförstå mig inte. Kaniner är sociala djur, och det är jag också Gör tror att kaniner hålls bäst i par eller grupper. Om du har möjlighet att få in flera kaniner i ditt hem rekommenderar jag att du gör det. Men om du av någon anledning inte kan få in en andra kanin i ditt hem, din enda kanin burk fortfarande vara glad och undvika depression.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Fallet för vissa kaniner

Jag ser mycket dömande om människor som bara har en kanin. Det finns inställningen att om man inte kan ta hand om två kaniner så ska man inte skaffa en till att börja med. Även om jag tror att den här attityden kommer med de bästa avsikterna, från människor som bara vill att varje kanin ska ha det bästa möjliga livet, ignorerar den också verkligheten många människor och många kaniner står inför.

Oavsett om du är en person med begränsade resurser och livsutrymme, eller om du är en kanin som kommer från en försummad bakgrund och bara behöver ett kärleksfullt hem, så finns det många anledningar till varför kaniner hålls som enstaka husdjur. Även om det inte är det bästa scenariot, kan mänskligt sällskap fortfarande göra mycket för att ge en kanin ett kärleksfullt och lyckligt hem.

Adoptera några kaniner

Som en som frivilligt arbetar med skyddskaniner kan jag med säkerhet säga att jag älskar att se kaniner gå till ett kärleksfullt hem oavsett om de är singlar eller inte. Många kaniner i härbärgen kommer från platser där deras hälso- och sociala behov helt har ignorerats. Även om adoptanten bara kan ta hem en kanin är det ändå en betydande förbättring i kaninens liv. Om du bara kan adoptera en kanin, ger du fortfarande en kanin ett kärleksfullt och lyckligt hem.

Jag rekommenderar faktiskt inte att du tar hem två kaniner samtidigt om de inte redan är bundna eller du har erfarenhet av kaninvård. Att binda kaniner, även i neutralt territorium, är mycket svårt och kräver viss förståelse för kaninbeteende och kroppsspråk. Om det är första gången du adopterar en kanin är det bättre att leva med en enda kanin ett tag tills du kan förstå dem bättre. Än du kan börja fundera på att ta in en andra kanin. Läs min artikel (med bilder) för att lära dig mer om kaninernas kroppsspråk.

Även om man vill adoptera två kaniner är det inte alltid möjligt. Under de 5+ år jag varit volontär på djurhem är det relativt sällsynt att hitta bundna kaninpar. Medan jag ibland har sett par komma, är de allra flesta kaniner singel när de kommer. Dessutom, eftersom två okända kaniner sannolikt kommer att slåss mot varandra, har de flesta härbärgen en policy att bara adoptera en kanin åt gången (såvida de inte redan är bundna).

Se även  Vilken är den bästa kaninrasen för ett barns husdjur?

Kaniner och mänskligt sällskap

Kaniner är sociala djur och de har stor nytta av att umgås med en annan kanin. Det betyder inte att mänskligt sällskap inte betyder någonting. Gång på gång har jag sett kaniner komma in i skyddet med en försummad bakgrund. De kommer in som deprimerade och tillbakadragna kaniner, men även med den lilla mängd uppmärksamhet de får från volontärer och personal kan dessa kaniner piggna till och komma ur sina skal.

Det finns tillräckligt många djur i skyddssystemet för att vi bara kan spendera så mycket tid på att umgås med ett enda djur. Ändå kan även denna lilla mängd interaktion göra en enorm skillnad i en kanins liv. Föreställ dig hur mycket större skillnaden blir om kaninen går hem till en familj som kan ägna mycket mer tid och uppmärksamhet åt dem.

Även utan en annan kaninvän kan sällskapskaninerna få från oss och hjälper dem att leva ett lyckligt liv. Det lägger mycket mer ansvar på dig, vårdgivaren. Du bör göra att umgås med din kanin är en del av din dagliga rutin. Men om du behandlar din kanin mer som ett sällskapsdjur (som en katt eller hund) snarare än ett husdjur i en bur, är det relativt lätt att integrera din kanin i ditt dagliga liv.

Resurser för två kaniner

Två kaniner tar också upp mer resurser än en. Även om många produkter kan köpas i lösvikt, vilket inte fördubblar kostnaden för mat och skräp, kostar det dig fortfarande oundvikligen mer pengar från månad till månad. Veterinärkostnaderna ökar också. Det finns såklart årliga hälsokontroller, men det är också dubbelt så stor chans att någon av dina kaniner blir sjuk. Du kanske vill överväga att skaffa någon form av husdjursförsäkring eller spara en nödfond för husdjur ifall behovet uppstår.

En annan resurs som många människor har ont om är utrymme. Även om du vill ha en andra kanin, kanske du bor i en liten lägenhet utan tillgängligt neutralt utrymme för bindning. Personligen bestämde jag mig för att det var bäst att flytta till ett större ställe innan jag letade efter en partner till min Elusive. Ditt lägenhetskomplex kan också ha en gräns för ett husdjur. Det är viktigt att kontrollera den här typen av policyer innan du bestämmer dig för att skaffa en annan kanin.

Svårt att fästa kaniner

Många människor har också några kaniner eftersom bindning är svårt och skrämmande. Professionella tjänster är sällan tillgängliga för att hjälpa människor med fäste kaniner. Det är ingen överraskning att även människor som vill att få en andra kanin är överväldigade av idén. För det första är det kostnaden för att köpa flera uppsättningar av förnödenheter (ex-kåpor, kattlådor, matskålar, etc.) för den nya kaninen och det neutrala utrymmet. Sedan finns det den känslomässiga stressen av att se dina kaniner reda ut sina olikheter och göra din del för att hindra dem från att skada varandra.

I slutändan kommer du att ha två lyckligt sammanbundna kaniner, men det kommer att bli sömnlösa nätter och många tårar på vägen. Eftersom det är en så svår och stressig process, för dig och kaninerna, kan jag inte nog betona hur viktigt det är att vänta tills du är redo.

Hur man håller en enda kanin glad

Att ha en enda kanin innebär att du måste lägga ner mycket mer arbete för att hålla dem glada varje dag. Du måste se till att du interagerar med dem varje dag och gör din kanin till en del av ditt dagliga liv. Du kan hjälpa din kanin att hålla sig glad genom att ta hand om både sociala och fysiska behov.

Se även  15 prisvärda presentidéer till din kanin

Hur man får en glad singelkanin:

 • Ge din kanin en bekväm vistelse. Kaniner behöver mycket utrymme, även om de inte kan övervakas. Ge en inhägnad som är minst 3-4 gånger så lång som din kanin. Jag rekommenderar alltid att du använder en motionshydda för husdjur som kaninhägn; den är större och billigare än de flesta kaninburar (kolla aktuella priser).
 • Ge din kanin olika leksaker. Kaniner älskar leksaker att tugga på, gräva och leta efter godsaker. Lär dig vilken typ av leksaker din kanin gillar att leka med.
 • Ha en hälsosam kost. En frisk kanin är en glad kanin! Se till att ge din kanin ett obegränsat utbud av timotejhö, med 1-2 koppar bladgrönt dagligen. Pellets ska endast ges i små mängder. Läs mer om en hälsosam kanindiet.
 • Kommunicera med din kanin dagligen. Om du inte har en annan kanin betyder det att du är ansvarig för att umgås med din kanin. Detta kan vara så enkelt som att sitta på golvet för att läsa med din kanin, eller låta din kanin hoppa i soffan bredvid dig medan du tittar på TV.
 • Peta din kanin ofta. Mest kaniner gillar att vara husdjur. Försök att klia dem bakom öronen och på pannan. Många kaniner kommer också att älska en upp och ner massage på ryggen.
 • Se till att din kanin får mycket motion. Motion är viktigt för att hålla en kanin frisk. Försök att lämna dem utanför sitt hölje i minst 4-5 timmar om dagen för att säkerställa att de får tillräckligt med motion.

Frågor att ställa dig själv innan du köper en andra kanin

Mitt mål är att förhindra att människor är dömande mot de som har singelkaniner. Det är inte för att avskräcka dig från att hitta en kompis till din kanin om du vill. Det finns många bra resurser för att binda kaniner (inklusive min guide).

Om du tar dig tid att göra lite research och har tålamod med dina kaniner, kan du få in en andra kanin i ditt hem. Men om du fortfarande tvekar och är osäker på om det är dags att gå vidare, ställ dig själv dessa frågor först.

Hur mycket tid spenderar du med din kanin?

Kaniner behöver mycket uppmärksamhet för att behålla sin lycka i det långa loppet. I det vilda kommer de från en art som lever i familjegrupper och tillbringar mycket tid med andra. Det betyder att ju mer tid du kan spendera med din kanin, desto bättre.

Om du ständigt är utanför huset och springer ärenden eller umgås och lämnar din kanin ensam under större delen av dagen, bör du allvarligt överväga att ta med dig en annan kanin hem. Å andra sidan, om du kan tillbringa många timmar om dagen hemma och leva sida vid sida med din kanin, är det mindre brådskande för dig att ta med en andra kanin till ditt hem.

 • Läs mer: Hur vet du om din kanin är ensam?

Visar din kanin tecken på depression?

Kaniner utan adekvat socialisering kan lätt utveckla känslor av ensamhet och depression. Om din kanin börjar visa dessa tecken, kan en andra kanin vanligtvis göra en bra bit för att förgylla deras vardag och hjälpa dem att bli en lycklig kanin igen. Detta skulle också ta lite ansvar från dina axlar eftersom den nya bullen kan umgås med din kanin hela dagen lång.

Tecken på depression inkluderar:

 • Brist på energi och nyfikenhet
 • Brist på aptit (en kanin som inte äter alls bör tas till en akut veterinärklinik)
 • Dra päls
 • Brist på egenvård
 • Ihållande destruktivt beteende
 • Oförklarat aggressivt beteende
 • pacing
 • Socialt tillbakadragen
 • Små fekal spillning
Se även  Hur du ser till att din kanin får tillräckligt med solljus

Det är viktigt att notera att ju fler symtom din kanin visar, desto mer sannolikt är den deprimerad eller sjuk på något sätt. Om din kanin bara visar ett eller två av dessa symtom behöver den inte vara deprimerad. Jag kan bara vara deras personlighet. Sätt alltid din kanins beteende i ett sammanhang.

Har din kanin några medicinska problem?

Bindning är en stressig process för kaniner. De kan bli oroliga och rädda, vilket också belastar deras kroppar. Om din kanin har medicinska problem kan stressen av bindning göra problemen värre. Det är möjligt att de är tillräckligt stressade för att utlösa en episod av gastrointestinal stas, så det är viktigt att få input från en kaninkunnig veterinär innan du försöker begå en kanin med hälsoproblem.

Av denna anledning är det ofta en bra idé att kontrollera med din veterinär innan du försöker binda en kanin över 6 år. När kaniner åldras är det mer sannolikt att de utvecklar underliggande hälsotillstånd som du kanske inte känner till.

Har du möjlighet att ta hand om flera kaniner?

Som jag sa tidigare är det väldigt viktigt att se till att du kan ge din andra kanin samma kärleksfulla hem som din första. Det kan innebära att du väntar tills du har sparat lite mer pengar, eller väntar tills du flyttar till ett annat hem.

Hur stressad är du just nu?

Det är också viktigt att vara uppmärksam på ditt eget mentala tillstånd. Till exempel, om du är orolig och överdrivet stressad över att något händer på jobbet, kanske du vill vänta på att problemet ska lösas innan du försöker knyta an till din kanin.

Inte bara kommer dina kaniner att kunna ta upp din rädda attityd, vilket gör dem mer benägna att bli upprörda mot varandra, men du kanske inte har rätt tänkesätt för att fatta bra beslut under bindningsprocessen. Du kan bli arg eller otålig på dina kaniner och försätta dem i potentiellt farliga situationer. Underskatta inte skillnaden ditt eget tänkesätt kan göra när du bestämmer dig för att ta hem en andra kanin.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.