Är det okej att låta din kanin äta gräs från din trädgård?

Du tittar utanför, tittar på utsikten och ser några vilda kaniner som knaprar i gräset på din trädgård. Det får dig att tänka på din egen kanin. Varför matar vi dem med torkat hö när det finns allt det där färska gräset? Det verkar vara ett naturligt sätt för kaniner att äta, så borde inte våra huskaniner kunna äta gräs också?

Tamkaniner kan äta lika mycket färskt gräs som hö. Du bör dock se till att gräset är fritt från bekämpningsmedel innan du betar din kanin. Det är också bäst att introducera gräs långsamt, eftersom en plötslig förändring i kosten kan orsaka matsmältningsproblem hos kaniner.

Högkvalitativt gräs innehåller vitaminer, näringsämnen och fibrer som arbetar för att stödja din kanins matsmältningssystem. Även om gräs är säkert att mata kaniner, betyder det inte att du måste byta dem till en helt gräsbaserad diet över natten. Cellstrukturen hos gräs förändras när det torkar. Om din kanin är van vid en diet med hö (torrt gräs), kommer dess matsmältningssystem att behöva tid för att anpassa sig till en diet som huvudsakligen består av färskt gräs.

Det är också viktigt att överväga om det är praktiskt att mata din kanin med färskt gräs. Det skulle vara svårt för de flesta att odla tillräckligt med gräs för att mata en kanin hela sommaren om de inte också kompletterar med lite extra hö. På vintern kan det hända att färskt gräs inte är tillgängligt alls, beroende på var du bor.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Fördelarna med gräs i en kanindiet

Gräs är ett utmärkt tillskott till alla kaniner. Faktum är att det gräsbaserade höet vi matar våra kaniner dagligen är (du gissade rätt!) bara torkat gräs. Men även om dessa i huvudsak är samma livsmedel, är de inte exakt identiska på näringsmässig nivå.

Under torkningsprocessen tas många av näringsämnena och vitaminerna bort från gräset. Det gör att färskt gräs har en mycket rikare variation och tätare mängd hälsosamma vitaminer och mineraler än torkat hö. Dessutom innehåller färskt gräs mer vatten och kan uppmuntra bättre hydrering. Genom att äta färskt gräs kan kaniner få mycket av det naturliga vatten de behöver från sin mat och de behöver dricka mindre från sin vattenskål.

Färskt gräs är också bra för kaninens tandhälsa. Gräs har ett lager av kiseldioxid som suger upp det från jorden runt det för att skapa en grov taggig yta. Detta lager är mikroskopiskt, vilket gör det för litet för att se med blotta ögat, men det spelar fortfarande en viktig roll när det gäller att slipa mot kanintänder för att hålla dem från att bli för långa. Övervuxna kanintänder är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos kanin.

Hö upprätthåller också detta lager av kiseldioxid, varför hö också är känt för att vara bra för kanintänder. Men detta kiselskikt tenderar att vara grövre och starkare i färskt gräs, vilket gör det mycket bättre på att förhindra att kanintänderna växer över.

Kan kaniner äta gräs istället för hö?

Om gräs egentligen bara är färskt hö med mer näringsämnen intakt, varför matar vi inte bara kaniner med gräs i deras normala kost? I det vilda är det vanligt att kaniner betar på gräs hela dagen, vilket gör det till en stor del av deras totala kost. Kaninkroppar och matsmältningssystem kan leva på en diet av färskt gräs, men det är vanligtvis inte ett lätt arrangemang för kaninhanterare. Gräs växer inte året runt för kaniner att äta och en plötslig byte från torkat hö till färskt gräs kan få en kanins matsmältningssystem ur balans och orsaka hälsoproblem.

Se även  Varför andas kaniner snabbt och när är det farligt?

Om du vill ge din kanin en diet med färskt gräs, var försiktig med att göra dessa förändringar och var beredd att göra dem varje år när årstiderna ändras. De flesta väljer att hålla sig till en diet baserad på torkat hö med lite nyklippt gräs för variation och näringsämnen, snarare än att följa en strikt gräsdiet.

Att övergå en kanin till en fräsch, gräsbaserad diet

Kaniner kan äta gräs istället för hö, dock det är inte en förändring som måste göras över en natt. Dessa typer av stora förändringar av en kanins kost bör göras i en långsam övergång under loppet av några veckor. Cellstrukturen hos hö är styvare än färskt gräs, så det smälts på väldigt olika sätt. En plötslig förändring skulle säkert orsaka matsmältningsproblem som GI Stasis eller rinnande näsa.

Ge din kanin bara några nävar nyklippt gräs de första dagarna. Alternativt kan du lämna dem på gräsmattan för att knapra i färskt gräs i cirka 15 minuter. Öka långsamt mängden gräs du klipper för din kanin eller hur lång tid den får att föda och knapra på gräs på gården. Eftersom de äter mer färskt gräs, kommer de naturligtvis att äta mindre hö tills du knappt behöver mata dem dagligen.

Tillgång till hö kontra gräs

Innan du bestämmer dig för att byta till gräsmat, är det också viktigt att tänka på det praktiska i ditt beslut. För att hålla en kanin matad och glad skulle du behöva massor gräs, och du skulle behöva det året runt. Även under vår- och sommarmånaderna skulle det vara svårt att mata en kanin med färskt gräs istället för hö om de inte har tillgång till ett stort gräsområde. Även då bör du ta hand om din gräsmatta på ett sätt som gör den säker för din kanin (se avsnittet Lawn Care nedan).

Hö är bekvämt torkat och kan lagras året runt. Du behöver inte oroa dig för att det förstörs eller dör. Det är ett sätt att hålla din kanin på en fiberrik diet året runt (vilket är vad deras matsmältningssystem behöver).

Om du vill ge din kanin en stor mängd gräs i kosten, rekommenderar jag att du håller honom på en delvis torr timotejhödiet. Under vår- och sommarmånaderna ger du dem både gräs och hö. Då blir det lättare att byta tillbaka dem till hö först på hösten och vintern.

Tänk på att sköta gräsmattan när du matar gräs till kaniner

Om du vill att din kanin ska äta gräs från din gräsmatta, måste du vidta några försiktighetsåtgärder för att se till att den är säker. Nästan vilket gräs som helst är lämpligt för din kanin, men många gräsmattor behandlas på ett sätt som kan förgifta dem.

Du vill behålla en gräsmatta som är så naturlig och organisk som möjligt. Använd inte bekämpningsmedel alls, eftersom nästan alla typer av kemiska bekämpningsmedel är giftiga för kaniner. Du vill också vara uppmärksam på gödseln du använder. Naturliga gödselmedel är i allmänhet okej, men många kommersiella har tillsatt kemikalier eller till och med bekämpningsmedel.

Du bör också fundera på vilka vilda djur som har tillgång till gräset du matar din kanin. En del vilddjursurin kan överföra sjukdomar, så det är bäst att förhindra att djur (inklusive grannhundar) urinerar i din kanins gräs.

Du kan göra detta genom att klippa gräset till din kanin och tvätta det på samma sätt som du skulle göra för vanliga bladgrönt innan du matar den till din kanin. Om din kanin har lös tillgång till gräsmattan är detta lite svårare. Det bästa du kan göra är att försöka förhindra att vilda djur kommer in i kaninområdet genom att sätta upp staket för att skapa en isolerad kaninruna.

Se även  Hur du håller din kanin lugn under fyrverkerier

Du vill också undvika att ge din kanin klipp från en gräsklippare. När gräs klipps i en gräsklippare går det genom en kort period av mycket hög värme förutom gräsklipparens motor. Detta gör att grässtråna jäser massor snabbare än vanligt färskt gräs, vilket gör dem farliga för kaniner att äta.

Odla ditt eget gräs inomhus

Även om du inte har en gräsmatta kan du enkelt odla gräs i ditt hus eller lägenhet genom att dra nytta av solljuset som kommer in genom dina fönster. Även om jag älskar idén att odla en trädgård för min kanin för att alltid förse henne med läckra, fräscha godsaker, har jag aldrig varit bra med växter. Jag kämpar för att hålla även de hårdaste växterna vid liv, men även jag kan odla lite gräs!

Jag hittade lite odlingssats för vetegräs för husdjur och bestämde mig för att ge det ett försök och se om jag kunde odla lite till min kanin. Den kommer med jord, frön och instruktioner. Efter att ha vattnat fröna fick jag vänta några dagar innan jag började se små grässtrån dyka upp. Efter några veckor kunde jag skära av några blad så att min kanin kunde knapra för mycket av det.

Jag har bara kunnat hitta detta speciella märke av vetegräsodlingssats från Small Pet Select (min favoritbutik för naturliga kaninleksaker och hö). Pet Greens Meadow är ganska billigt där (se aktuellt pris) och du får 15 % rabatt på ditt köp när du använder koden KANIN FRAM i kassan.

Vilken typ av gräs kan kaniner äta?

Kaniner kan äta nästan alla typer av gräs. De bästa gräsen är de som används för att göra torkat gräshö (timothyhö, fruktträdgårdshö, havrehö, etc.). Men dessa är vanligtvis inte de typer som används för gräsmattor eftersom de tenderar att växa mycket höga.

Gräs som används för gräsmattor odlas vanligtvis med det övergripande utseendet i åtanke, inte kaninmat. De är säkra för kaniner att äta, men förse din kanin med begränsad näring. För att ge din kanin den mest näringsrika gräsmattan den kan ha, prova att plantera och sprida några olika typer av gräsfrön. Du kan få din gräsmatta att mer se ut som en fin äng där det såklart växer olika sorters gräs överallt.

Den andra fördelen med att designa din gräsmatta mer som en äng eller betesmark är att du kan odla vilda växter. Växter som vi tänker på som ogräs, som maskrosor och klöver, är faktiskt ganska näringsrika för kaniner. Du kan också plantera olika typer av örter, som mynta eller basilika, för att hjälpa din kanin att leta genom växterna på gräsmattan och hitta dessa dolda, hälsosamma godsaker.

Om du odlar ditt eget gräs i en fönsterlåda eller fönsterlåda för din kanin, är vetegräs eller ängsgräs det enklaste att hitta. Dessa har vanligtvis ett högre näringsvärde för kaniner än typiska gräsfrö.

Säkra gräs för kaniner inkluderar (men är inte begränsade till):

 • vetegräs
 • Ängsgräs
 • Bermudagräs
 • Bluegrass
 • Rågräs
 • Böjt gräs
 • Svingel
 • Orchard gräs
 • Timothy gräs
 • Havregräs

Kan kaniner äta vått gräs?

Jag är inte riktigt säker på var denna myt kommer ifrån, men du kommer att se många ställen på nätet som råder dig att inte mata vått gräs (och andra våta grönsaker) till kaniner eftersom detta kommer att orsaka magbesvär eller lös avföring. Som ett resultat kommer kaninskötare inte att mata sina kaningräs med någon mängd regndroppar eller dagg på bladen, och kommer att se till att alla färska grönsaker som ges till deras kaniner torkas ordentligt.

Se även  Kan kaniner ha halsband? För-och nackdelar!

Detta är helt enkelt inte nödvändigt. Extra vatten på gräs och bladgrönt är bara extra vatten. Det kan till och med hjälpa kaniner att hålla sig bättre hydrerade, särskilt under de varma sommarmånaderna. Oroa dig inte för dagg på gräs eller droppar som finns kvar efter tvätt. Det är fortfarande säkert och till och med hälsosamt för din kanin att äta.

Den enda möjliga källan jag kan hitta till denna myt är att blöta grönsaker kommer att jäsa om de får stå i vatten under en längre tid. Detta skulle vara en försiktighetsåtgärd du kan behöva vidta om du letar efter lummiga grönsaker runt en sjö eller flod, men i allmänhet behöver du inte oroa dig för det om du matar din kanin med färskt gräs från din gräsmatta.

Unga kaniner (mindre än 6 månader gamla) är också mer benägna att få matsmältningsproblem om de utfodras med mycket färsk mat på en gång. Detta beror dock på ett matsmältningssystem som fortfarande utvecklas och inte har något att göra med tillsatta vattendroppar på färska greener eller gräs.

Kan kaniner äta gräsfrö?

Gräsfrö är normalt inte något jag skulle mata kaniner som en godbit, men en liten mängd skulle inte skada. För mycket gräsfrö kan leda till viktökning eller obalans i matsmältningskanalen, så det är bäst att undvika eller hålla det till ett minimum.

Om du är orolig för att din kanin ska försöka gräva upp och äta gräsfrö som du precis har planterat, kan du försöka markera av området tills gräset har hunnit växa. Många kaniner gräver och äter gärna frön eller nya skott, vilket gör det svårt att odla gräs i ett område som din kanin har tillgång till. Det är också en bra idé att köpa obelagda eller obehandlade frön ifall din kanin kan ta upp dem och äta dem.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.

Källor

 1. Marie Mead med Teresa Bradley Bays DVM, ”Dental Disorders in Rabbits.” Föreningshuskaniner. 21 januari 2013. https://rabbit.org/dental-disorders-in-rabbits.
 2. Moore, Lucille. Kanin näring och näringsläkning. 3:e upplagan. 2017, s. 77, 106-107.
 3. ”Ny i kaniner.” Kanins välfärdsförening och fond. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbit-care-advice/ownership/new-to-rabbits.
 4. ”Typer av kaninhö och gräs.” Kaninräddning och opinionsbildning i Vancouver. https://www.vrra.org/wp-beta1/wp-content/uploads/bunphotos/Types-of-Rabbit-Hay.pdf.
 5. ”Vad är en hälsosam kost för kaniner?” RSPCA. https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/rabbits/diet.