Är det säkert att låta inomhuskaniner leka i snön?

Det finns så många roliga videor på nätet där kaniner leker lyckligt i snön. Vi vill ge våra kaniner chansen att ha kul och leka glatt i snön, men allt du ser online är inte riktigt säkert för våra älskade kaniner. Lyckligtvis går det bra att ge dem lite lektid i snön i det här fallet, så länge du är noga med att begränsa hur lång tid din kanin vistas ute.

Det är säkert att låta inomhuskaniner leka i snön när temperaturen är över fryspunkten (32ºF). Lämna bara din kanin ute i 10-20 minuter åt gången för att förhindra att kaninen blir hypotermisk. Under denna tid bör du övervaka din kanins beteende och ta med honom inomhus när han inte längre spelar aktivt.

Kaniner som är vana vid utomhusväder kommer att växa tyngre pälsar för att klara vintertemperaturerna. Dock har tamkaniner vanligtvis inte så mycket skydd så vi måste vara mycket mer försiktiga när vi introducerar dem i kalla miljöer. Att hålla din kanin från att bli för blöt och att hålla den inomhus när det är för kallt är båda viktiga för att förhindra hypotermi under den snöiga årstiden.

Kan kaniner leka i snön?

De flesta kaniner gillar verkligen att leka i snön. Det är ett bra sätt för en nyfiken kanin att upptäcka något nytt, och kaniner kan använda sina imponerande grävförmåga för att göra tunnlar i snön. Så länge du begränsar den tid som din kanin tillbringar i snön till bara 10-20 minuter, behöver du inte oroa dig för att utsätta din kanin för fara.

Naturligtvis vill du vara mycket uppmärksam på din kanins beteende så att du kan ta in dem när de inte längre är aktiva. Det är bäst om din kanin förblir aktiv så länge den är ute. När de väl sätter sig eller kryper ihop är det dags att ta in din kanin igen.

Medan de leker ute vill du också se till att kaninen har tillgång till ett inomhus eller varmt område. Det kan vara genom att lämna dörren öppen så att din kanin kan komma in igen om det är kallt, eller genom att hålla en bärare på golvet med varma handdukar i. Så fort din kanin går tillbaka in i bäraren vet du att det är dags att ta med den till ditt varma hem.

Se även  Daglig skötsel för kaniner

Om din kanin leker i snön, vill du ha honom i ett område med nysnö. Undvik någon plats där föroreningar från vägen eller urin från närliggande hundar eller andra djur kan finnas, eftersom detta kan göra en kanin sjuk.

Leker med snö inomhus

Beroende på förhållandena utanför kan det vara säkrare att ta med lite snö till din kanin, så lek med den istället. Detta är idealiskt om temperaturen ute är under fryspunkten, eller om du inte kan hålla ett öga på din kanin. Det förhindrar också möjligheten att din kanin blir hypotermisk eftersom den fortfarande kommer att vara ute i kalla temperaturer.

Det enklaste sättet att få dina kaniner att leka inomhus är att skotta ner lite snö i en stor plastbehållare eller en extra kattlåda till din kanin. Placera sedan lådan där din nyfikna kanin kan titta på och utforska. De kommer förmodligen till och med att ta sig över det och börja gräva i snön. När de är klara kan din kanin enkelt hoppa upp ur snön och mysa utan att någonsin bli för kall.

Symtom på hypotermi

Om din kanin blir för kall kan den bli hypotermisk. Den normala kroppstemperaturen för kaniner är mellan 101-103°F. Om deras temperatur sjunker under 100 ° F, är de i de tidiga stadierna av hypotermi.

Hypotermi är särskilt ett problem om din kanins päls blir genomvåt när den leker i snön. Medan deras ytterpäls tål fukt till viss del, om deras underull blir blöt, tar det väldigt lång tid för pälsen att torka. Om de blir blöta kommer din kanin att fångas i iskallt blöt päls under längre perioder, vilket vanligtvis är orsaken till hypotermi.

Om din kanin bara är ute under en kort tid är det osannolikt att han blir hypotermisk. Det är dock fortfarande bäst att vara medveten om symtomen så att du kan vidta åtgärder vid behov.

Se även  3 steg att ta om din kanins nagel går sönder eller faller av

Symtom att se efter inkluderar:

 • Sitt utan att röra dig, eller rör dig mycket långsamt.
 • Öron och fötter som känns kalla eller ser bleka ut.
 • Lätt andning.
 • Svagt hjärtslag.
 • Svarar inte, eller rör sig eller svarar dig inte när du försöker kommunicera med dem.

Om du tror att din kanin har hypotermi är det viktigt att kontakta din kanins veterinär för att ordna en akut tid. Under tiden vill du inte vänta innan du börjar få tillbaka din kanins kroppstemperatur till det normala. Vid det här laget vill du börja värma kaninen externt:

 • Slå in dem i en handduk.
 • Flytta din kanin till en varmare del av huset.
 • Se till att din kanin är helt torr.
 • Placera din kanin på en värmedyna (på lägsta inställningen) eller bredvid en varmvattenflaska.
 • Ge din kanin ljummet vatten

Förebyggande av hypotermi hos kaniner i snön

Som de säger, ett uns av förebyggande är värt ett halvt kilo botemedel. Det är mycket bättre att planera i förväg och se till att din kanin kan leka i snön samtidigt som du är försiktig så att vi kan undvika farliga symptom på hypotermi.

Hur kallt är för kallt?

Mitt första råd för förebyggande är att se till att du bara tar ut din kanin när det inte är för kallt. För en inomhuskanin vill du undvika temperaturer under fryspunkten, dvs 0ºC eller 32ºF. Lite varmare än så är bäst, men även inomhuskaniner har päls så att de klarar kalla temperaturer under korta stunder.

Du vill också se till att det inte finns någon kraftig vindkyla. Starka vindar kan göra att temperaturen känns mycket kallare än vad den faktiskt är, så tänk på det när du avgör om det är för kallt för att ta din kanin ut.

Tänk också på inomhustemperaturerna

Extrema temperaturfluktuationer kan vara stressande för kaniner. Istället för att ta din kanin direkt från ett 70ºF eller varmare hus till de låga temperaturerna utanför, kan det vara bättre att låta huset svalna lite först. Alternativt kan du hålla kaninrummet vid en lägre temperatur än resten av huset. Kaniner klarar sig faktiskt bäst i temperaturer runt 50ºF – 68ºF. De flesta tycker att det är ganska coolt, men kaniner älskar det!

Se även  Kan kaniner simma? Gillar kaniner att simma?

Undvik att vara utomhus under långa perioder

Håll din kanins lektid i snön till bara 10-20 minuter. Detta kommer att förhindra att deras päls blir helt genomblöt och hindrar dem från att vara ute i kylan för länge. Under denna tid vill du se till att din kanin också är ganska aktiv. De kommer att bli kalla när de slutar röra sig, så det är bäst att ta in dem så fort din kanin har lekt klart.

Torka av din kanin

När du tar in din kanin, se till att du torkar av den så mycket som möjligt så att deras päls inte håller för mycket fukt. En kanin med våt päls kan bli hypotermisk även efter att ha flyttat till en varmare plats, så det är bäst att torka av dem så mycket som möjligt. Fortsätt att övervaka dem i några timmar efter att de kommit in för att se till att de inte visar några symtom på hypotermi.

Kan kaniner äta snö?

Medan din kanin leker i snön kommer den oundvikligen att äta lite. Det är precis så kaniner utforskar världen, eftersom de inte har fingrar och händer som vi har. Oroa dig inte om din kanin äter lite snö medan du spelar.

Men om din kanin börjar äta snöbitar och agera som om det är en godbit, kanske du vill få honom ur snön. Även om det är sant att snö bara är en form av vatten, kan frystemperaturen potentiellt leda till problem i matsmältningssystemet om de äts i stora mängder.

Källor

 1. ”Inomhuskaniner som går ute på vintern.” Kanins välfärdsförening och fond. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbit-care-advice/rabbit-housing/indoor-rabbits-going-outside-in-winter.
 2. ”Vintervårdsråd för kanin.” RSPCA. http://wabbitwiki.com/images/0/06/Rabbit_Winter_Care_Advice.pdf.