Är din kanin ensam? 6 tecken som hjälper dig att ta reda på det

Kaniner är sociala varelser som lätt kan bli ensamma om de lämnas ensamma större delen av dagen. Tyvärr är ensamhet en bekant känsla bland kaniner som hålls ensamma i en bur och har lite tid att umgås med människor.

Ensamma kaniner kommer att uppvisa ett antal uppmärksamhetssökande beteenden som smäll, bitande och ihållande destruktiva tendenser. Om kaniner lämnas ensamma för ofta kan de till och med bli deprimerade och tillbakadragna. De kan visa aggressivt beteende eller ha en minskad aptit.

Även om din kanin för närvarande visar tecken på ensamhet, finns det fortfarande mycket du kan göra för att förbättra din kanins livsvillkor. Du kan göra en enorm skillnad i deras livskvalitet genom att bara spendera tid med dem. Du kan till och med överväga att skaffa en andra kanin för att hålla din första kanin sällskap.

Varför blir kaniner ensamma?

Kaniner är sociala varelser. I det vilda samsas de med en hel grupp kaniner som lever tillsammans i nätverk av tunnlar. De är fasta för att ha sociala behov och kan snabbt bli ensamma och till och med hamna i depression om dessa behov inte tillgodoses.

Det bästa sättet att hjälpa våra kaniner och möta deras behov är att binda dem till en annan kanin. Detta är dock inte alltid möjligt. Eftersom kaniner ofta slåss när de träffas första gången, är bindning en komplex process som kräver mycket tid och engagemang. Eftersom kaniner är så svåra att binda, bor många av dem hos oss som ensamstående husdjur.

Kaniner som ensamstående husdjur kan fortfarande vinna mycket på mänskligt sällskap. Problemet är att många människor inte inser hur sociala kaniner är. Även välmenande kaninskötare inser inte alltid hur mycket uppmärksamhet kaniner behöver och lämnar sina kaniner ensamma under större delen av dagen. Tyvärr betyder det att många sällskapskaniner är väldigt ensamma.

Tecken på ensamhet hos kaniner

Alla ensamma kaniner är inte ensamma. Om de kan tillbringa en bra del av dagen med dig eller resten av familjen kan ensamstående kaniner bli väldigt glada. Om din kanin konsekvent visar tecken på att han är glad, har du förmodligen inte en ensam kanin. Men om du märker många av följande beteenden kanske du vill leta efter sätt att spendera mer tid med din kanin eller introducera en andra kanin till hushållet.

1. Uppmärksamhetssökande beteende

När kaniner är ensamma kommer de först att försöka hitta sätt att få den uppmärksamhet de längtar efter. De kommer att engagera sig i ett antal olika uppmärksamhetssökande beteenden för att tvinga dig att uppmärksamma dem. Många av dessa beteenden är störande eller till och med destruktiva, så du kanske blir arg på din kanin för hans dåliga beteende när han egentligen bara försöker få din uppmärksamhet.

Se även  Vad händer om en kanin kliar dig?

Vanliga beteenden som kaniner använder för att få din uppmärksamhet inkluderar:

  • Bangar. Att slå kan betyda att en kanin är rädd, men om de lär sig att detta höga ljud kommer att få din uppmärksamhet, kommer de att börja banka målmedvetet när de känner sig ensamma.
  • Frätande. Kaniner som vill ha din uppmärksamhet direkt kan komma fram till dig och bita dig. Det är vanligtvis inte ett aggressivt beteende eftersom de inte vill skada dig, men det kommer definitivt att nypa lite.
  • Gräv på dig. En kanin som vill ha uppmärksamhet kan komma fram till dig, stå på bakbenen och gräva i dina ben med frambenen.
  • Destruktivt beteende. Kaniner kan lära sig att om de gräver i mattan eller tuggar på saker de inte borde, kommer du att stoppa dem. De kommer att börja uppvisa detta beteende mer bara för att få dig att komma över och interagera med dem.

Det finns också ett antal andra sätt som kaniner kan försöka få din uppmärksamhet. Vissa av dessa kommer att vara skonsamma, som att försiktigt knuffa dig att klappa. Andra kommer att verka obehagliga, som att göra ett ljud genom att skramla med sina stängselstänger.

2. Ihållande destruktivt beteende

Ihållande destruktivt beteende är inte bara uppmärksamhetssökande, utan kan också vara ett tecken på tristess och ångest som beror på att deras sociala behov inte tillgodoses. Kaniner som tvångsmässigt gräver ut sin kattlåda, tuggar möbelben eller ägnar sig åt andra liknande beteenden kan försöka hålla sig stimulerade med sin omgivning eftersom de inte har något sätt att kommunicera med någon.

Det är viktigt att konstatera att alla kaniner kommer att uppvisa en viss grad av destruktivt beteende. De har alla naturliga instinkter att gräva och tugga saker. Det är därför det är viktigt att ta sig tid att kaninsäkra ditt hem. Om detta är det enda tecknet på den här listan du ser, är det fullt möjligt att detta destruktiva beteende bara är din kanins personlighet och inte ett tecken på ensamhet.

3. En tillbakadragen personlighet

Kaniner som är för ensamma blir deprimerade. Deras personlighet kommer att vara mer tillbakadragen och de kommer att sluta visa sin naturliga kaninnyfikenhet i sin omgivning. I svåra fall kommer kaninen också att sluta svara när du interagerar med den. Istället för att koppla av när du klappar dem, sitter de bara där och ser griniga ut. De kommer också att vara mindre benägna att utforska eller bli upphetsade över något i sin miljö.

Se även  Varför kaniner nyser och när man ska oroa sig

Det är normalt att kaniner slappnar av och saktar ner när de blir äldre. Om din äldre kanin verkar mindre nyfiken och lekfull än som en ung kanin, betyder det inte nödvändigtvis att han är deprimerad eller ensam. Du bör dock fortfarande se tecken på social lust hos din kanin. De kommer fortfarande att njuta av att koppla av bredvid dig, bli klappade och sniffa fram en ny godis. De kommer helt enkelt inte att vara lika upphetsade som sina yngre jag.

4. Oförklarligt aggressivt beteende

Vissa kaniner blir aggressiva när de blir ensamma och deprimerade. De kommer att slå ut mot alla som kommer nära på grund av frustration och tristess. Detta aggressiva beteende verkar komma från ingenstans, utan någon uppmaning från dig.

I vissa fall kan oförklarat aggressivt beteende också vara ett tecken på en odiagnostiserad sjukdom. Om din kanin plötsligt visar aggressivitet när de brukade vara väldigt vänliga, kanske du vill få dem undersökt av en kaninveterinär.

5. Pälsdragning och överträning

Ensamma kaniner kan trösta sig själva genom att trimma sig själva. Det är normalt att kaniner putsar sig regelbundet under dagen, men beteendet bör inte leda till att pälsen tappas bort eller att pälsen tunnar ut. Det är då det har blivit ett oroligt beteende som kaninen deltar i för att lindra ångesten.

I svåra fall kan denna överskådning till och med leda till att pälsen dras, när kaninen medvetet plockar sin päls. Detta kan också vara ett tecken på falsk dräktighet hos kaninhonor som inte har kastrerats, så tänk på det om du märker att pälsen drar. (läs varför det är så viktigt att sterilisera din kanin)

6. Brist på aptit

De flesta kaniner blir väldigt exalterade över mat. De älskar godsaker, bladgrönsaker, pellets och tuggar till och med sitt hö. För mina kaniner är höjdpunkten på dagen frukosten när jag ger dem deras dagliga föda. Om din kanin tappar intresset för mat (de blir inte upphetsade eller de äter mindre), kan detta vara resultatet av depression och allmän ensamhet.

Självklart kan brist på aptit också vara resultatet av en rad kaninsjukdomar (som förvuxna tänder), så det är viktigt att hålla ett öga på din kanin. Om du märker en förändring i din kanins ätbeteende är det viktigt att få dem undersökt av en kvalificerad veterinär.

Om din kanin inte äter alls är detta en nödsituation. Kaninernas hälsa beror på den konstanta rörelsen i deras matsmältningssystem, så om de inte har ätit eller gjort avföring under de senaste 10-12 timmarna, ta din kanin till en akut veterinärklinik omedelbart.

Se även  Tror kaniner att deras ägare är andra kaniner?

Hur du hjälper din kanin att bli mindre ensam

Om din kanin är ensam finns det några enkla sätt du kan hjälpa din kanin att återhämta sig. Att ändra din kanins livsstil för att ge honom mer tid med dig eller andra familjemedlemmar kan göra honom till en gladare kanin på nolltid.

  1. Umgås med din kanin: Schemalägg tid varje dag för att interagera med din kanin. Under denna tid, ge din kanin all din uppmärksamhet så att du kan umgås så mycket som behövs.
  2. Låt din kanin springa fritt: Free-roaming är när en kanin kan hoppa runt i huset utan att hållas i en inhägnad. Det ger din kanin möjlighet att passivt umgås med dig och komma till dig för att få uppmärksamhet när de behöver det. (läs mer om att fritt ströva en kanin som husdjur)
  3. Har en andra kanin: Om du inte kan spendera mycket tid med din kanin, kanske du vill hitta en andra kanin att knyta an till. Bindning är sällan en enkel process, så jag rekommenderar att du läser så mycket du kan om bindningsprocessen innan du börjar med din kanin.

Kan kaniner binda sig till andra husdjur?

Det är möjligt för kaniner att knyta an till eller njuta av att umgås med andra husdjur i hushållet. Om din kanin inte kan knyta an till en annan kanin av medicinska skäl, eller om de bara är för territoriella, kan detta vara ett alternativ för dig.

Katter och kaniner kan faktiskt vara utmärkta sällskap, speciellt om du har en större kanin som inte ser katten som ett byte. Naturligtvis vill du fortfarande vara försiktig med de två djuren, eftersom de kanske inte har kompatibla personligheter. Det kan också vara användbart om katten har vuxit upp med kaninerna som kattunge, så att de inte ser kaniner som ett byte.

Hundar och kaniner tenderar att vara lite mer komplicerade. Kaniner och hundar är naturliga rovdjur, och även den mest milda hunden kan plötsligt gå in i jaktläge när de ser en kanin. Det betyder inte att kaniner och hundar inte kan njuta av varandras sällskap, men du måste vara mycket mer försiktig med hur de introduceras och deras livsmiljö.

Förr var det vanligt att kaniner och marsvin hölls tillsammans som husdjur, eftersom de båda är sociala arter som lättare binder sig till medlemmar av en annan art. Idag är detta ämne lite mer kontroversiellt. Kaniner kan överföra sjukdomar till marsvin och kaninen kan av misstag skada det mindre marsvinet.