Är din kyckling en kyckling eller en tupp? En checklista!

Om du vill föda upp kycklingar ordentligt måste du lära dig att skilja dem åt. Det kan vara väldigt förvirrande att ta reda på könet på dina kycklingar, men vem som helst kan lära sig att enkelt skilja vuxna kycklingar åt. Vi har till och med satt ihop en praktisk guide för att visa dig exakt hur. Du kommer att slakta kycklingar på nolltid!

Är din kyckling en kyckling eller en tupp? En checklista inkluderar att förstå de olika termerna för kycklingar och hur de förhåller sig till kön, hur man kontrollerar kön på kycklingar, hur man märker skillnaderna hos vuxna fåglar och till och med hur man skiljer dem åt när man lagar mat av fåglarna. Att lära sig att känna igen skillnaderna är väldigt enkelt om du vet hur.

De olika villkoren för enskilda kycklingar

Innan vi börjar särskilja kycklingar efter kön är det viktigt att inse att det finns en mängd olika termer som folk använder för att referera till kycklingar och att veta vilka termer som kan hjälpa till att sortera dina kycklingar.

Vad är en brud?

En brud är en kycklingunge av båda könen. Kycklingar ska vara det kycklingar till ca 12-16 veckors ålder när andra beteckningar tar över och de separeras i enskilda släkten.

En enskild höna kan lägga ägg i cirka 2-3 år och under den tiden, förutsatt att hon har tillgång till en tupp, kan hon få upp till 100 ungar! Det gör att kycklingar blir mycket mer produktiva mammor än du kanske trodde var möjligt.

Vad är ett fiskespö?

Pullets är honkycklingar. Det är ett uttryck som används för att beskriva en kyckling som ännu inte är ett år gammal, men som ännu inte har lagt ägg. förvirrande, en höna är inte en brud. Om en höna är mindre än 16 veckor gammal anses hon vara en fågelunge snarare än en unghöna.

När en unghöna är redo att värpa för första gången kan den kallas för en ”värphöna” vilket inte verkar tillföra så mycket till beskrivningen, men är den vanliga termen för dem.

En sak du kanske inte vet ännu höns är att de kan vara griniga och dåliga humör när de närmar sig för att leverera sina första ägg. De kan också avvisas av besättningen tills de lägger ägg.

Vad är en kyckling?

En kyckling är en honkyckling. Faktum är att termen ”höna” används ofta i alla fågelarter för att beteckna en honfågel. Som vi redan har sett blir en kyckling inte en kyckling förrän den har gått igenom två stadier: kyckling och höna.

När de väl börjar lägga ägg är kycklingar kycklingar. När de väl börjar värpa slutar hönsen i allmänhet inte förrän Moder Natur tvingar dem till det (detta är i medelåldern, ungefär 3-4 år). Förutsatt att de lämnas åt sig själva, kommer en höna vanligtvis att bli mellan 8 och 10 år gammal.

Vad är en tupp?

Snarare som höns, en tupp är inte ”alla hankycklingar”, utan snarare en hankyckling under könsmognadsåldern. Precis som med människor är kycklingvärldens hanar senblommande jämfört med damerna och man kan förvänta sig att en höna är en tupp tills de är ungefär ett år gammal.

De lär sig att gala när de är ungefär 16 veckor gamla (tänk på detta som motsvarigheten till att bryta en mans röst) och med tanke på det begränsade ordförrådet hos kycklingar (det ser ut som att de har cirka 20 ord totalt) mycket av det de säger är helt enkelt: ”Det här är mitt! Stanna ute!”

Tuppar kommer att börja dominansspela med andra tuppar tidigt för att komma så högt som möjligt i hackordningen, men om de provar detta med höns så skickas de lösa.

Se även  Råttor är smarta! 14 videor av husdjursråttor som visar upp sin IQ

Vad är en tupp?

En tupp är å andra sidan en vuxen hanfågel som har passerat könsmognadsåldern. En tupp kan prata storvilt men han lägger inte tid på att hålla hönsen varma, men en tupp handlar om att para sig och de kommer att para sig så mycket som möjligt.

Tuppar är konkurrenskraftiga.
De tävlar om hönsens tillgivenhet i sin egen besättning och försöker göra sin besättning så stor som möjligt. För att göra detta slåss de. Det är därför ”tuppfäktning” förblir en populär sport i utvecklingsländer – ställ två tuppar i samma rum och de lägger sig mot varandra med näbb, klo och sporrar på fötterna.

Om de inte slåss mot varandra, tuppar bekämpar också allt som verkar attackera flocken, som en katt eller en hund. Han kommer också att hålla utkik och varna flocken för förestående undergång. Dessutom ska han se till att hönsen har tillräckligt att äta.

Det finns bara en sexuellt aktiv tupp i en flock och om en tupp utmanas av en annan tupp och förlorar, får flocken en ny ledare och den gamla kommer normalt att dra sig tillbaka för att leva i flockens utkant eller till och med helt ensam.

Dock ibland en tupp kan komma tillbaka till flocken och utmana nykomlingenspeciellt om han har förlorat genom skada eller sjukdom och om han vinner får han tillbaka sin flock.

Tuppar lever inte lika länge som höns gör – de förväntas hålla mellan 5 och 8 år.

Vad är en kapong?

Termen kapon syftar på en kastrerad tupp eller en som har fått kvinnliga hormoner för att effektivt kastrera den kemiskt.

Effekten av denna kastrering är att minska tuppens aggressivitet. Det sägs gynna köttets smak och kvalitet.

Att göra kaponger är fortfarande populärt i Frankrike men av ett antal anledningar praktiseras det inte längre i större delen av resten av världen.

Hur kan du se skillnad på en han- och en honkyckling?

Det är mycket viktigt att försöka fastställa könet på dina kycklingar tidigtdet är för att du kommer att vilja att avliva dina mankycklingar.

Varför? För annars får du för många tuppar i kö sen. För många tuppar betyder för många slagsmål och hela din flock kan rensas i korselden.

Du har det bättre med höns, för ägg är nog bäst anledningen till varför du köpte kycklingar i första hand och tuppar kan inte lägga ägg.

Blöda könsbestämning

Könen på kycklingar är verkligen svårt. Faktum är att det är så svårt att de som könar kycklingar i kommersiell verksamhet tjänar en liten förmögenhet (det är ett mycket välbetalt jobb), men i gengäld måste de kunna könsbestämma hundratals fåglar om dagen.

De använder en process som kallas ”killesexing”.”. Det vill säga, de klämmer försiktigt ihop bruden tills det kommer ut lite bajs – då tittar de på kloakan och ser om det finns en penis eller inte. Detta måste dock göras mycket försiktigt, annars kan du skada fågeln allvarligt.

Och efter alla ansträngningar? Det är fortfarande inte en exakt vetenskap, en felfrekvens på 10 % eller mer är inte ovanligt när man könsbestämmer kycklingar.

Hur känner du igen skillnaden mellan en kyckling och en tupp?

Även om det är osannolikt att du kommer att bli expert på killsex. Vem som helst kan bli expert på kycklingsex när de når vuxen ålder.

Ju tidigare du lär dig att skilja dem åt, desto lättare blir det att dela upp dem i manliga och kvinnliga grupper. Igen, om du har för många tuppar blir avlivning ett nödvändigt ont.

Ju äldre de blir, desto mer aggressiva blir de och snart kommer dina söta brudar att ha vuxit till krigare som älskar att döda varandra.

Se även  Duck Mouth Open - De främsta orsakerna förklaras

Det finns fem huvudsakliga skillnader att leta efter för att se skillnaden mellan han- och honkycklingar:
fjädrar, fjäderdräkt, klackar och kammar, ben och sporrar och deras beteende.
Låt oss lista de viktigaste skillnaderna:

Fjädrar skiljer sig åt

Det kanske enklaste sättet att se skillnaden mellan två tonårsfåglar är att titta på nackfjädrarna:

  • Kvinna har höns avrundad halsfjädrar
  • Manlig har höns föräldralös halsfjädrar

Det här är inte så lätt som det låter och om du vill göra det rätt måste du göra det hålla en fågel under armen och sedan med andra handen, du använd en bit kraftig kartong (eller till och med en bit plast som är lika stor som ett kreditkort) och placera den under en rad med halsfjädrar.

Detta gör att du kan få en mycket tydlig uppfattning om formen på fjädrarna mot kortet – runda fjädrar och du håller förmodligen en kyckling; spetsig och du har en rooter i vardande.

Det är dock värt att notera att, liksom ventsex – denna metod är inte idiotsäker. Ibland får man ett överraskande resultat av detta.

En annan sak att titta efter är färgen på fjädrar. Hos arter som uppvisar en mängd olika färger, höns tenderar att vara enfärgad av fjädrar medan en tupp kommer sannolikt att visa många olika färger i sina fjädrar.

Skillnader i fjäderdräkt

Fjäderdräkten är den övergripande effekten av fjädrar. Det tjänade (och för vissa icke-tamfåglar tjänar fortfarande) ett evolutionärt syfte också kycklingar ser ofta väldigt annorlunda ut än tuppar
på grund av deras fjäderdräkt.

Från en kyckling jobb är att gömma sig från rovdjur i det vilda. Faktum är att kycklingar är mycket sårbara för predation när de lägger ägg, så deras fjäderdräkten har utvecklats för att fungera som en form av kamouflage.

En kyckling har matt bruna, benvita och gula toner för att hjälpa den att smälta in i bakgrunden och för att minska deras övergripande profil om den upptäcks av ett rovdjur. En mindre fågel är en mindre intressant måltid.

Tuppar har däremot fjäderdräkt för ett helt annat syftee. Det är där för att låta damerna veta att de är här och det tenderar att vara starkt färgat och spännande för ögat. Det också hjälper till att distrahera rovdjur av damerna och en tupp är bättre rustad att avvärja hot mot sin flock eftersom han inte lägger ägg.

Skillnader i wattlar och kammar

Om du inte har hört ordet förut en wattle är den röda vävnaden som fungerar som en del av kycklingens naturliga värmeregleringssystem. Det dinglar ner under kycklingens näbb.

Kammen, å andra sidan, är vävnaden som finns på huvudet på en kyckling och ser ut som en riktig kam för någons hår.

Kycklingar har inte klackar och kammar i början. De börjar växa när de är ca 3 veckor gamla. Ju tidigare kammarna dyker upp, desto mer sannolikt är det att ungen kommer att vara hane och växa till en tupp.

Hungornas klackar börjar ändra färg när de börjar lägga sig. Detta är vanligtvis mycket märkbart och den slutliga färgen ska vara ljust rosa eller klarröd.

Kycklingar är kräsna med vadtlar. En tupp som inte har snygga kycklingar kommer inte att ha lätt för att få honorna att älska honom och det kan vara en bra idé att avliva hankycklingar med skadade kycklingar.

Det är också värt att notera varje förändring i färgen på slingor är vanligtvis ett tecken på sjukdom och höns kommer att avvisa tuppar som de tror är sjuka och detsamma kan vara sant vice versa.

Ben och sporrar skiljer sig åt

När tuppar slåss gör de det med sporrarna på fötterna och som du kan förvänta dig har Moder Natur sett till att de är redo för strid.

Se även  Hur mycket utrymme behöver husdjurskycklingar?

En tupp har längre, tjockare och kraftigare ben än höns av samma ras och de är mer benägna att ha en vass sporre (ben ovanför tårna).

Tyvärr är det närvaron av dessa spår och dramatiken med två tuppar som slåss som gör tuppfäktningssporten så attraktiv för många. I många utvecklade länder är denna praxis olaglig och om du misstänker att det händer i ditt område kanske du vill prata med polisen.

Det anses dock fortfarande vara en helt normal sport i andra delar av världen.

Beteendeskillnader

I sin ungdom tenderar kycklingar att undvika människor och beter sig som nervösa ninnies. Tuppar, å andra sidan, är ganska glada över att vara vänliga mot människorna som bryr sig om dem.

Med tiden vänder dock detta mönster. Kycklingar tenderar att värma upp för människorna som bryr sig om dem och kan vara ganska tillgivna. Tuppar drar sig tillbaka från den tidigare vänskapen och kan bli motbjudande och till och med aggressiva mot sina ägare.

Kycklingar av båda könen är ganska glada att slåss men det är tuppar som blir riktigt våldsamma av det.

Du kan också se en tuppen dansar för att imponera på hönsen som han vill para sig med.

Kycklingar tenderar också att gemenskap och söker trygghet i antal. Medan en tupp, när den inte parar sig, normalt är ute på egen hand för att hålla utkik efter rovdjur och andra tuppar som går förbi.

Klockor/kråkor skiljer sig åt

Kycklingar galer inte som tuppar. De har en röst och har varit kända för att bli riktigt högljudda när ett ägg har kommit (detta kallas ibland för en ”kycklinglåt” men det är inte som något du lyssnar på på YouTube och mycket mer som ”back-up” backbaaaaak’ ljud av kycklingar i tecknade serier).

Det tros vara syftet med en kycklingsång:

  • Låt besättningen veta var hon är
  • För att hjälpa tuppen att komma över och para sig igen
  • Att skryta om sina nya ägg
  • För att distrahera eller skrämma ett rovdjur

En tupp kan klocka som en höna. De har ett ganska begränsat ordförråd men kan kommunicera fara, aggression och oro.

De galar också. De galar före gryningen för att låta hönsen veta att det börjar bli ljust, att de kanske vill äta och att de bättre kan se eventuella rovdjur.

Kan du se skillnad på kycklingar och tuppar när du äter dem?

Vissa människor kommer att hävda att de kan se skillnad på de två, men sanningen är att skillnaderna är minimalaoch vi antar att det kan ta år av erfarenhet att bryta isär dem.

Kycklingar har mer fett än tuppar. Det betyder lite mer än en lite fetare stek. Tuppar är större än kycklingar men när väl fjädrarna är borta märks inte heller detta speciellt.

När du äter kyckling är det mycket mer sannolikt att du ser skillnaden i olika foder (vilket har ett enormt inflytande på smaken) än den avlidna fågelns kön.

Slutsats

Vi hoppas du’Är din kyckling en kyckling eller en tupp? En checklista” en praktisk guide för att särskilja de två könen hos kycklingar. Det är inte alltid en lätt uppgift, men det är viktigt om du vill ta hand om din flocks välbefinnande och göra det så enkelt som möjligt att föda upp kycklingar..

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: