Är dvärgkaniner bra husdjur?

Små kaniner är så söta. Människor attraheras av dvärg- och minikaninraser eftersom deras kompakta söthet gör dem så attraktiva. Du kanske också tror att minikaniner behöver mindre utrymme än större eftersom de är så små (men det är bara delvis sant).

Hur söta de än är, dvärgkaniner är vanligtvis kaninvärldens små djävlar i förklädnad. De är i allmänhet mer aktiva, skrämmande och aggressiva än större kaninraser. Det här är inte alltid en dålig sak. Du kan tydligt se deras personlighet, men det är något du bör tänka på innan du tar hem en liten kanin.

Dvärgkaniner är fantastiska husdjur för människor som är villiga att stå ut med en stimulerande kanin. Om du är villig att lägga mycket tid på att skydda ditt hem och se till att din kanin har gott om utrymme att röra sig på, kan de bli utmärkta, bedårande och mycket sällskapliga husdjur.

Innan jag går vidare vill jag upprepa att alla kaniner är individer. Jag kommer att diskutera några egenskaper som är gemensamma för de flesta dvärg- och minikaninraser jag har sett, men den specifika kanin du tar med dig hem kan ha en helt annan personlighet.

Till exempel, medan de flesta små kaniner har en lite hyperpersonlighet, har min syster en holländsk Lop, en av de mest avslappnade kaniner jag känner. I slutändan rekommenderar jag verkligen att gå till ett härbärge eller räddningscenter och träffa kaninerna för att hitta en som passar dig. Det kan dock fortfarande vara bra att ha en uppfattning om vilken personlighet olika typer av kaniner kan ha.

  • Lär dig mer om vad du kan förvänta dig av gigantiska kaninraser

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Är dvärgkaniner bra husdjur för barn?

Innan jag kommer in på ämnet dvärgkaniner i allmänhet vill jag prata om små kaniner som husdjur för barn. Det är inte ovanligt att folk vill köpa ett litet husdjur till sitt barn och tror att dvärgkaniner skulle passa dem.

Generellt rekommenderar jag inte alls kaniner som husdjur för barn, men minikaniner är ofta särskilt dåliga val.

Detta beror på att dvärg- och minikaninraser är känsligare än större raser. Det är mycket lättare för ett barn att av misstag skada en liten kanin. Dessutom tenderar mindre kaniner att vara mer självsäkra. De är mer benägna att attackera med sina klor eller tänder om de känner sig i ett hörn, vilket betyder att de också är mer benägna att skada ett barn som inte förstår hur man respekterar ett djurs gränser.

  • Lär dig mer om varför kaniner inte är bra husdjur för barn, och under vilka omständigheter de kan vara ett bra tillskott till familjen

Hur man avgör om dvärg- eller minikaninraser är bra husdjur för dig

Nu när det är ur vägen, låt oss prata om hur dvärg- och minikaniner beter sig som husdjur. Deras skötsel är mycket lik den för andra typer av kaniner, men det finns några generella skillnader som ofta ses hos mindre kaniner.

Se även  Hur ofta rengör man kattlådan för kaniner?

Tänk på att detta bara är ett allmänt beteende att förvänta sig. Det bästa sättet att veta hur din kanins personlighet kommer att vara är att gå till ett härbärge och träffa kaninen innan du adopterar honom.

1. Vad du kan förvänta dig av dvärg- och minikaninpersonligheter

I allmänhet är mindre kaniner mer energiska, självsäkra och skitsamma än större kaniner. De tenderar att zooma runt och röra sig mer, vilket är gulligt att titta på. Energin kan också leda till mer bråkmakarbeteende där de ägnar sig åt saker de inte borde göra. Alla kaniner gör detta till viss del, men minikaniner kan vara en större handfull att ha att göra med.

Dvärgkaniner är också mer benägna att vara aggressiva genom att bita och klia sig för att hävda sina gränser om kaninen känner sig i ett hörn eller helt enkelt inte vill ha folk omkring sig. Detta är ofta relaterat till överdrivet skyggt och rädsla beteende, vilket innebär att små kaniner är långsammare att lita på människor.

2. Dvärgkaniner gillar (oftast) att bli gosade mindre än andra kaniner

Tillsammans med deras mer energiska personligheter är tendensen att undvika långa mysessioner. Du kanske märker att din kanin kommer att sitta still i några minuter medan du klappar honom på golvet, men sedan kommer han att resa sig och hoppa ifrån dig eftersom han har haft tillräckligt med interaktion. De är också mindre benägna att vilja hoppa i ditt knä och sitta still medan du klappar dem.

Detta är en funktion som inte är vanlig med Allt dvärgkaniner. Det är många små kaniner jag har stött på som njuter av en god massage och myser på golvet eller i soffan. Det är dock mindre vanligt hos mindre kaniner än hos större kaniner.

3. Dvärgkaniner behöver fortfarande mycket utrymme

Du kanske tror att eftersom dvärgkaniner är små kan du komma undan med att ge dem mindre utrymme. Men eftersom dvärgkaniner är så aktiva är det mycket viktigt att de får gott om hopp- och träningsutrymme för att hålla dem mentalt stimulerade och allmänt friska.

Som en allmän regel rekommenderar jag att köpa en träningspenna för husdjur som din kanins inhägnad, istället för en vanlig kaninbur (som vanligtvis är alldeles för liten). Du bör också se till att din kanin har gott om tid (flera timmar per dag) utanför hägnet så att den kan utforska och surra runt ett större område, särskilt på morgonen och kvällen när kaninerna är som mest aktiva.

Om du klarar utmaningen kan du också prova att låta din kanin ströva fritt genom att ge honom fri tillgång till huset (eller ett rum i huset). Det är dock ganska vanligt att små kaniner är stora bråkmakare, så du vill se till att allt är ordentligt kaninsäkert innan du tar det här steget (liknar att barnsäkra ett hus).

  • Läs mer om hur du kaninsäkra ditt hem
Se även  Hur man tränar kaniner att hoppa hinder

4. Dvärgkaniner har generellt en (något) längre livslängd

Medellivslängden för kaniner är i allmänhet cirka 8 till 12 år. Vanligtvis är större kaniner i den kortare änden av detta spektrum, medan mindre kaniner är på den längre änden av spektrumet. Detta beror naturligtvis på den övergripande vården och hälsan för din specifika kanin, men du kommer att vilja vara beredd att ta hand om din kanin under lång tid.

5. Dvärgkaniner är mer mottagliga för tandproblem

De flesta dvärgkaninraser är uppfödda med något kortare ansikten än medelstora och större raser. Det är inte alltid ett problem, men ibland gör det att kaninens över- och underkäke är felinriktade (särskilt framtänderna och framtänderna).

Detta är ett problem eftersom kanintänder fortsätter att växa under hela livet. Den fiberrika maten de äter sliter naturligt på tänderna, så detta brukar inte vara ett problem. Men om deras tänder är felinriktade, blir de felaktigt slitna och orsakar så småningom malocklusioner (övervuxna tänder). I värsta fall kan detta göra att kaninen slutar äta helt.

Om din kanin utvecklar malocklusioner på grund av sin genetik, är det troligt att framtänderna kommer att behöva trimmas regelbundet av veterinären eller till och med tas bort helt.

6. Dvärgkaniner är mycket svåra att fånga

De flesta kaniner gillar inte att bli fasthållna, men minikaniner är särskilt bra på att undvika människors händer och undvika att bli plockade upp. Det beror åtminstone delvis på att kaninerna är så små att det är svårt att fånga dem när de springer iväg. Den skrämmande naturen hos många små kaniner gör också att de är mer benägna att undvika.

Som sagt, jag tror att det är viktigt att behandla våra husdjur som de vill bli behandlade. Om din kanin inte gillar att hållas fast, kommer den att misstro dig om du ständigt plockar upp den. För de flesta dvärgkaniner innebär det att man endast ska plocka upp dem när det är nödvändigt av säkerhetsskäl, medicinska skäl eller för att trimma (nagelklippning etc.). Om detta är en dealbreaker kanske en dvärgkanin inte är det bästa husdjuret för dig.

7. Dvärgkaniner kan ta sig igenom små utrymmen och hoppa över staket

När jag var tonåring hade min familj en holländsk dvärgkanin, Frankie, som alltid gick till platser som han inte skulle åka till. Vi försökte alltid hitta nya sätt att stänga av områden han inte var tänkt att gå till, men på något sätt hittade Frankie alltid sätt att klämma sig igenom de minsta hålen.

Dvärgkaniner är notoriskt svåra att hålla på platser där du inte vill att de ska gå. Om de inte klämmer sig genom små hål kommer de att hoppa över staket som du trodde var omöjliga. Ett trefotsstängsel skulle förmodligen utan problem innehålla en stor kanin, men för en liten kanin behöver du förmodligen ett staket som är minst fyra fot högt.

Se även  Kan kaniner få anfall?

Ju mindre din kanin är, desto större bör dina staket vara och desto mindre hål i dina block.

8. Dvärgkaniner förblir små för alltid (men de kanske inte är så små som du tror)

Det är sant, dvärgkaniner är små och söta, och de förblir så för alltid. Men när jag tänker på en liten kanin kan det vara annorlunda än du tror. Jag kan inte räkna antalet gånger någon kom för att se kaninen på skyddet eller min familjs minikaniner och utbrast hur stora de är när de bara väger 3 till 4 pund (lite för stora för att få plats i fickan).

De flesta tror att kaninerna vi ser utanför (cottontails i större delen av Amerika) är indikativa för den genomsnittliga kaninstorleken. Detta är dock en annan art än tamkaniner och är ganska liten (vanligtvis bara cirka 2 pund). En medelstor kanin väger cirka 5 till 8 pund när den är fullvuxen, och vissa kaniner kan till och med väga mer än 10 pund.

Så för mig, någon som har erfarenhet av många olika kaniner, verkar 3 pund ganska litet. Men om du bara är van vid att se vilda bomullssvansar kan din dvärgkanin verka ganska stor.

Jag tror inte att det är så viktigt. Kaniner är utmärkta husdjur, både stora och små. Men det är en bra idé att hålla dina förväntningar i schack när det kommer till din kanins storlek.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.