Är gräsgödsel säkert för kycklingar? Måste det vara ekologiskt?

Att ta hand om kycklingar är hårt arbete och det kan vara överväldigande att ha koll på allt när man först börjar föda upp kycklingar. Många gillar att se sina kycklingar springa fria på sin gräsmatta, men sedan börjar de bli oroliga: Kommer gödselmedlet jag använder på min gräsmatta att ha någon effekt på mina kycklingars hälsa?

Är gräsgödsel säkert för kycklingar? Ja, bara om det är organiskt gödningsmedel innehåller gödselmedel kemikalier som är skadliga för kycklingar och kan påverka äggen som läggs under denna tid och bör inte ätas.

Det är dock värt att notera att det bästa gräsgödselmedlet av alla kan vara kycklingspillning som definitivt inte kommer att skada dina höns eller deras ägg.

Gräsgödsel och effekterna på kycklingar

Det är förmodligen en dålig idé att använda gödsel överallt där kycklingar betar. Även om det är osannolikt att de kommer att konsumera tillräckligt med gödselmedel för att uppleva negativa effekter, varför riskera det? Vi har inte kunnat spåra några fall av gödselförgiftning hos kycklingar, men vi tror att det är möjligt.

De bästa alternativen är SROF (Slow Release Organic Fertilizers) som inte innehåller annat än naturliga ingredienser och är helt giftfria för din besättning. Vissa av dessa innehåller spillning från andra fjäderfän men är helt pastöriserade så det finns ingen risk att drabbas av några sjukdomar av dem. En produkt jag gillar att använda är MicroLife 6-2-4 eller 8-4-6.

Se upp för äggen

Det finns en verklig risk för kycklingar som använder syntetiska gödningsmedel, skulle vi vara mycket mer försiktiga med att äta ägg som producerats av fåglar som har konsumerat dessa gödselmedel – det är troligt att eventuellt gödselmedel som finns i blodet kommer att hamna i äggen, och med tiden kan alla som äter dessa ägg få i sig tillräckligt med gifter för att göra skada.

Tänk på att detta är ren spekulation, men det är baserat på den typiska omfördelningen av andra gifter när kycklingar konsumerar dem. Igen, det finns inga kända fall av gödselförgiftning hos människor från att konsumera ägg, men återigen, varför riskera det??

Är kycklingar bra för gräsmattan?

Kycklingar kan ha både positiva och negativa effekter på din gräsmatta och det är viktigt att förstå detta innan du bestämmer dig för hur du ska ge dina kycklingar tillgång till din gräsmatta.

Kommer kycklingar att döda gräs?

Denna fråga är inte så lätt att besvara eftersom den beror på storleken på gräset/gården dina kycklingar har tillgång till.

Se även  Går katter och höns överens? Du kanske blir förvånad

Kycklingar kommer naturligt att söka föda och gräva genom jorden för att hitta insekter, ogräs, frön, maskar etc. på din gräsmatta. Blir de kvar på samma område, som inte är speciellt stort, kommer de snart att bilda en brun fläck i din trädgård.

Detta kan hanteras genom att ge tillgång till specifika områden, helt enkelt fästa hönsnät på trästolpar för att definiera en del av området.

Genom att hantera dina kycklingar kan du använda deras naturliga instinkter till din fördel eftersom de äter oönskade skadeinsekter och även vänder och gödslar din jord med sin spillning. Dessa aktiviteter är alla bra för din trädgård och kan minska mängden klippning och användning av herbicider och/eller bekämpningsmedel.

Det bästa gödselmedlet är gjord av kyckling

Kycklingbajs eller hönsgödsel är ett mycket bra gödningsmedel
och kan användas för att behandla din gräsmatta (och faktiskt alla grönsaksträdgårdar du kan ha). Om du vill använda den i stora mängder är det bäst att lägga den på en komposthög och låta den brytas ner helt, för som det visar sig kan högkoncentrerad kycklingbajs skada din gräsmatta.

Mest dock några få kycklingar som springer runt en gräsmatta kommer att kunna göra avföring fritt och deras gödsel kommer helt enkelt att fungera som gödningsmedel.

Kycklingar och våta gräsmattor: en varning

Dina kycklingar behöver vatten och det behöver din gräsmatta också. Dock, de ska inte vattnas samtidigt. Att få dina kycklingar blöta utsätter dem för infektionsrisk och det är inte heller särskilt bra för deras allmänna välbefinnande – blöta kycklingar är vanligtvis olyckliga kycklingar.

Att vattna en gräsmatta liknar kraftiga regn och även de mest tåliga kycklingarna gömmer sig från kraftigt regn. Om dina fåglar behöver vatten, ge dem lite att dricka, men spraya det inte på dem och på gräset. Faktiskt, det är bäst om du håller kycklingarna borta från gräset medan det är blött.

Den verkliga faran för kycklingar – herbicider

Ogräsmedel och andra ogräsmedel är ingen bra kombination med kycklingar. De är vanligtvis mycket giftiga och kan absorberas genom kycklingens hud eller lungor, liksom om de äter något på din trädgård.

Det betyder vi skulle undvika alla gräsdödare i trädgården om möjligt, låt dina kycklingar äta frön från ogräset och gräv upp allt ogräs när de dyker upp. Men vi vet att det ibland inte kommer att vara möjligt.

Se även  Hur man tar hand om kycklingar: Tips för att ta hand om kycklingar

Så om du behöver använda en ogräsmedel:

  • Använd inte pellets. Pellets ogräsmedel kan dröja i flera dagar efter att ha använts och är mer benägna att konsumeras av dina kycklingar.
  • Använd sprayer. En spray ogräsmedel kommer vanligtvis att vara fri från rester efter cirka 24-48 timmar.
  • Stängsla av områden du besprutat.
    Vi skulle säga 3 dagar eller tills det första kraftiga regnet bara för säkerhets skull.
  • Om du måste spraya, försök att göra en punkt i taget. Det betyder att du fortfarande kan låta dina kycklingar ströva fritt i större delen av din gräsmatta.

Ett recept på naturliga ogräsmedel

Innan du vänder dig till kemiska ogräsmedel och oroar dig för att hålla dina kycklingar inomhus, kanske du vill prova en ofarlig hemgjord ogräsdödare. Den kommer inte att ha mycket tur med en gigantisk ogräsfläck som har byggts upp under åren, men den kan döda mindre fläckar.

Men kom ihåg detta är inte en selektiv produkt och den kan inte se skillnad på ogräs och andra växter, den kommer nästan säkert att döda alla växter i området där den används oN. Så var försiktig med det.

Receptet är enkelt:

  • 1 x liter vit vinäger
  • 1 x kopp salt (det är NaCl och använd inte iodiserade saker)
  • 1 x matsked diskmedel

Detta borde vara placeras i en sprayflaska och sedan sprayas över bladverket (det vill säga bladen, stjälkarna, etc.) och helst, även på rötterna.

När ogräset dör, vänd på jorden och ta sedan bort och kassera ogräset och vattna rikligt. Om du upptäcker att jorden är för sur (ett potentiellt problem när du sprutar vinäger på jord), kan du lägga till lite kalk för att öka PH tillbaka till det normala.

Det bästa sättet att skydda din gräsmatta och trädgård från kycklingar

Okej, vi har tittat på hur konstgödsel och herbicider påverkar kycklingar och hur kycklingar kan göra det bästa gödselmedlet, men vi måste också diskutera hur du kan förhindra att dina kycklingar skadar ditt gräs också.

Håll föroreningar borta

Som vi redan har nämnt kan kycklingbajs vara ett mycket effektivt gräsgödsel, men det är värt att notera att du inte bara kan använda din gräsmatta som en kycklingtoalett. Färsk kycklingbajs innehåller mycket kväve och kan i stora mängder vara giftigt för gräset. Om för mycket bajs samlas på din trädgård kan det orsaka kemiska brännskador på ditt gräs.

Se även  Hur du behandlar din katt mot loppor

Men så länge du inte låter bajsen hopa sig och inte låter dina kycklingar ströva omkring på din gård, kommer det att fungera som gödningsmedel. Om du märker att det byggs upp kan du plocka upp föroreningarna eller om du känner dig lite kluven över det här – du kan tvätta ner den med en slang.

Hålla antalet kycklingar under kontroll

Du borde tänk noga på hur många kycklingar din gräsmatta klarar av. Medan gårdsbarn kommer att berätta för dig att de kan hålla kycklingar ute på obestämd tid, kommer de att försumma att nämna att detta land sällan är grönt och gräsbevuxet, utan mer lerigt brunt.

Om du får för många kycklingar kommer du att få för mycket kycklingbajs på din gräsmatta och som vi precis såg kan detta vara giftigt för gräs. Så håll siffrorna vettiga och se till att städa efter dina kycklingar regelbundet om du vill att din gräsmatta ska trivas.

Låt din gräsmatta växa

Kort gräs är mer mottagligt för kvävebränning än högre gräs, så om du är orolig för att det kommer för mycket kycklingbajs från dina kycklingar som gräsmattan inte kan hantera, kanske du vill lös problemet genom att låta gräset växa lite längre än vad du normalt skulle göra.

Det skulle vi också rekommendera när du klipper trädgården lämnar du klippet. Kycklingar tuggar glatt på klippet och undviker det levande gräset, vilket kan hjälpa till att hålla kycklingarna från att skada rötterna på ditt gräs.

Slutsats

Är gräsgödsel säkert för kycklingar? Ja det finns. Vi rekommenderar dock starkt att undvika syntetiska gödselmedel, speciellt om du äter de ägg som dina höns producerar. Glöm inte att kycklingbajs i sig är ett utmärkt gräsgödselmedel.

Ogräsmedel, å andra sidan, är inte lika säkert för kycklingar och du bör undvika att använda det om det alls är möjligt och om du måste använda det, vidta förnuftiga försiktighetsåtgärder för att skydda dina kycklingar.

Du kan också vidta åtgärder för att skydda din gräsmatta från dina kycklingar, som att hålla deras bajs från att samlas, hålla antalet rimliga och låta ditt gräs växa lite längre än det gjorde innan du fick kycklingar.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: