Är havre bra för kaniner?

Kaniner är små hyperaktiva djur som gör stora husdjur.

De flesta av oss har sett kaniner äta färska grönsaker, vilket får oss att undra om kaniner kan äta något annat. Vi skulle absolut inte vilja att våra kaniner skulle bli uttråkade av att äta samma mat varje dag!

Havre är en av de hälsosammaste livsmedel vi känner till, men är havre bra för kaniner också? Kan du mata havre till dina kaniner? Låt oss ta reda på det

Kan kaniner äta havre?

Ja, kaniner kan definitivt äta havre.

Havre är väldigt näringsrikt. De är höga i kalorier och är berikade med viktiga näringsämnen, inklusive fetter, fibrer, kolhydrater och vitaminer.

De innehåller också viktiga mineraler som koppar, fosfor, mangan, magnesium, zink och järn.

Alla dessa komponenter är viktiga för din kanins behov och därför är det ingen skada att mata dina kaniner med havre.

Detta betyder dock inte att du går för långt med att mata dina kaniner med havre eftersom de är så näringsrika och hälsosamma.

Även om det inte är någon skada att mata kaniner med havre med måtta, kan det göra dem mer skada än nytta att ge dem för mycket av denna mycket näringsrika mat.

Kaniner kan bara äta havre i små mängder. Havre är hälsosamt och näringsrikt för människor, men inte så för kaniner.

Vi menar inte att havre kan vara giftigt för kaniner. Havre innehåller inga giftiga ingredienser. Men havre innehåller extremt mycket komplexa näringsämnen.

Havre är rik på komplexa kolhydrater, fibrer, protein och andra näringsämnen som kan vara för tunga för en kanins lilla mage.

Det finns också olika typer av havre tillgängliga idag, och alla är inte säkra för kaniner.

Det är bättre att inte mata dina kaniner med havre, även om de inte kommer att skada kaninen i måttliga mängder. Bättre vara säker än ledsen, eller hur?

Se även  Hälsosamt (och ohälsosamt) självvårdsbeteende hos kaniner

Vilka är riskerna med att mata havre till kaniner?

I små mängder finns det inga risker med att mata havre som en godbit till kaniner. Att bara utfodra havre eller ge för mycket havre kan dock få allvarliga konsekvenser.

Kaniner vet inte när det är dags att sluta äta havre, och de kan överdriva godbiten.

Detta utsätter din kanin för risk för diarré och överdriven viktökning. Diarré kan göra din kanin dåsig och svag.

Viktökning kan ha långvariga hälsokomplikationer. Övervikt kan inte bara göra din kanin lat, utan det kan också leda till fettavlagringar runt deras inre organ som hjärtat.

Övervikt sätter för mycket press på kaninens knän och kan öka risken för artrit. Överviktiga kaniner löper också en högre risk att utveckla kardiovaskulära komplikationer.

Ett annat problem som överviktiga kaniner har är deras oförmåga att sköta sig ordentligt. Om de blir för feta kan de inte nå anusen för att rensa avföringen.

Detta har en direkt inverkan på kaninens hygien och i slutändan deras hälsa och välbefinnande.

Långsam och stadig viktökning är ett tecken på god hälsa, men havre kan leda till plötslig viktökning, vilket inte är bra för din kanins hälsa.

Vad gör havre olämplig för regelbunden utfodring av kaniner?

Som vi nämnde tidigare kan du ibland ge dina kaniner havre i små mängder. Men om du funderar på att mata din kaninhavre varje dag rekommenderar vi starkt att du gör något annat.

Vi har redan gått igenom vad det kan göra för att mata för många havre till dina kaniner. Frågan är vad som gör havre olämplig för vanlig matning till kaniner?

Havre innehåller stora mängder kolhydrater som kan överbelasta din kanins matsmältningssystem. Överskott av kolhydrater kan också få kaninen att utveckla enterit.

Se även  Har kaniner ett agg? (beteendetecken)

Även om havre är mycket näringsrikt, är det också högt i kalorier, vilket kan göra din kanin fet.

Havre innehåller också svårsmälta fibrer. Kaninerna kan inte smälta dessa fibrer. Osmältbara fibrer i havre kan orsaka problem som GI-stas och cekal kolikdöd.

För att hålla det enkelt och kort, kan havre vara mycket hårt för kaninernas matsmältningssystem och bör inte matas rutinmässigt. Havre är bara gott som godis för kaniner!

Hur mycket havre kan kaniner äta?

Även om du ibland ger havre till dina kaniner som en godbit, är det viktigt att se till att du inte övermatar dem.

Du bör bara mata dina kaniner med havre ibland, och det också, bara 1 tesked för varje 2 pund av din kanins vikt.

Om din kanin väger 5 pund bör du bara mata lite över 1 tsk havre. Allt mer än detta kan orsaka diarré och andra gastrointestinala komplikationer för din kanin.

Vilken mat är bra för kaniner om inte havre?

Det är bara förståeligt att fråga vilken mat du kan mata dina kaniner för att möta deras dagliga näringsbehov, om inte havre.

Huvudkällan till näringsämnen för kaniner bör vara hö. Du kan ge din kanin hö regelbundet. Hö täcker det mesta av din kanins dagliga näringsbehov.

Inte bara det, utan hö skyddar också en kanins kropp från uppbyggnad av bakterier i tarmen, vilket kan leda till hälsokomplikationer hos kaniner.

Hö är en stapelvara i en kanins diet. Den bästa formen av hö för kaniner är gräshö. Det finns olika typer av gräshö tillgängliga.

Du kan välja en eller mata din kanin med en blandning av flera sorters gräshö. Kontrollera bara gräshöet för damm eller mögel, vilket kan göra din kanin väldigt sjuk.

Grönsaker

Kaniner kärlek grönsaker. De flesta av de gröna grönsakerna som finns på marknaden är säkra för kaniner med några få undantag.

Se även  Hur man borstar en kanin (en steg-för-steg-guide)

Även om kaniner älskar grönsaker och de är väldigt näringsrika och säkra för dem, bör du inte mata en vuxen kanin mer än 2 koppar färska grönsaker per dag.

Dvärgsorter av kaniner som väger mindre än 5 pund bör matas med en kopp färska grönsaker per dag.

Du kan blanda 2 till 3 sorters grönsaker för varje måltid.

Se upp för tecken på diarré när du introducerar en ny grönsak så att du vet vilka grönsaker som inte är lämpliga för din kanins ömtåliga mage.

Några grönsaker som du kan mata din kanin varje dag inkluderar morotstoppar, gurka, fänkål, zucchini, paprika och okrablad. mycket andra.

Några grönsaker som du inte bör mata din kanin dagligen är hela morötter, broccoliblad och stjälkar, spenat, grönkål, mangold och maskrosgrönt.

Majs, potatis, bönor och frön är svårsmälta för kaniner, så mata dem inte alls till dina kaniner.

Frukter

Du kan också ge dina kaniner frukt.

Frukter som banan, apelsin, cantaloupe, vindruvor, vattenmelon, ananas och persika är utmärkta matkällor för kaniner och kan ges till kaniner en eller två gånger i veckan.

Sista kommentaren

Havre är gott som godis, och det också ibland. Om du är orolig för att du inte uppfyller din kanins dagliga näringsbehov genom att inte mata dem med havre, oroa dig inte.

Det finns så många andra matalternativ som du kan mata din kanin. Erbjud din kanin en mängd olika livsmedel och frukter så att han får allt han behöver för att hålla sig frisk och aktiv!

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner äta bröd?
  • Kan kaniner äta saltade solrosfrön?
  • Kan kaniner äta groblad?
  • Vilka grönsaker är bra för kaniner?
  • Kan kaniner äta rotselleri?
  • Kan kaniner äta riskakor?