Är husdjursgrisar svåra att ta hand om?

Grisar blir mer och mer populära som husdjur, så många människor börjar undra hur svårt det egentligen är att ta hand om dem.

Hur svårt är det att ta hand om en gris? Grisar kan vara en utmaning att ta hand om, speciellt om det är första gången du skaffar ett husdjur. Men att ta hand om grisar kan också vara roligt. Den goda nyheten är att det finns sätt att förbereda sig för dessa utmaningar som kommer att göra det lättare att ta hand om en gris som husdjur på vägen.

För att förbereda dig för att ta hand om ditt nya husdjur bör du först känna till några grunder om grisar.

Vad ska man mata dem

Grisar bara älskar att äta! De äter allt och allt. Och eftersom de har ett fantastiskt luktsinne, kommer de att hitta vilken mat du än har i huset.

För att tillgodose en gris näringsbehov är det vanligt att mata den med 1/2 kopp per 25 lbs av dess vikt. Så om du har en gris på 75 pund betyder det att den behöver en och en halv kopp foder per dag. Dela bara upp det i två matningar och du är klar.

Vuxna grisar kräver normalt en diet med låg fetthalt, låg proteinhalt och fiberrik kost. Men det beror också på vilken typ av gris du har, såväl som dess allmänna hälsa.

Till exempel skulle di-grisar behöva mer protein. Växande grisar skulle också behöva mer protein.

Förutom fläskpellets kan du även ge dina grissnacks. Dessa godsaker ges vanligtvis under träning, men också för att förstärka ett gott beteende. Se bara till att inte ge dina grisar för många godsaker eftersom detta också kan rubba balansen i deras diet.

Vilka godsaker kan du ge till din gris? Allt från cheerios och popcorn till äpplen och morötter är okej.

Se bara till att inte överfodra din gris. Detta gör dem överviktiga och kan göra dem mycket sjuka.

Ett sätt att kontrollera om din gris har en optimal vikt är att kontrollera om fett rullar över grisens ögon. Undvik salt och fet mat så mycket som möjligt.

Glöm inte ditt grisvatten. De behöver lätt tillgång till dricksvatten hela tiden, särskilt under de varma årstiderna när de behöver hålla sig hydrerade mer än någonsin.

Erbjud en plats att bo

Låt oss nu prata om hur du ger din gris det skydd den behöver.

I motsats till vad du förmodligen har trott hela ditt liv, är grisar faktiskt några av de renaste djuren som finns. Så varnas nu att du kommer att behöva hålla din gris boyta trevlig och ren.

Välj deras sängkläder väl. Grisar är kända för att få allergier av vissa material som hö, så det är bättre att använda halm istället.

Grisar gillar faktiskt varma filtar, så det är ett annat alternativ för dig. Speciellt om du planerar att ha din gris i huset som husdjur, skulle de uppskatta mjuka filtar som håller dem sköna och bekväma medan de sover eller håller sig varma.

Du måste också se till att ditt grishus är byggt för att verkligen hålla dem inne, även när du inte letar. Eftersom grisar är väldigt nyfikna av naturen, kommer de att hitta sätt att fly från sin box i det ögonblick de finner minsta möjliga möjlighet att göra det.

Se även  Hur tar man hand om en gris som husdjur?

De är också väldigt beslutsamma, så om de lyckas fly en gång, vet att de kommer att försöka igen och igen. De kommer också att bli mer kreativa i sättet de planerar sin flykt, så underskatta dem inte.

Håll dem sysselsatta

Utöver att vara mycket intelligenta är grisar också mycket sociala varelser. De bara hatar att ha tråkigt! De brukar längta efter mental stimulans.

De goda nyheterna med att hålla grisar sysselsatta är att du egentligen inte behöver anstränga dig. Du kan justera vilken typ av aktiviteter du tillåter din gris att delta i baserat på hur mycket uppmärksamhet du kan ge dem vid varje given tidpunkt.

Att till exempel lära dem nya trick skulle vara ett bra sätt att underhålla dem samtidigt som de tillfredsställer deras behov av mentala utmaningar. Du kan reservera 30 minuter till en timme för detta varje dag. Se bara till att hålla den tiden konsekvent, eftersom grisar gillar fasta rutiner.

Du kan börja med några grundläggande färdigheter, som att svara på kommandon som sitta, stå, stanna eller krypa. Ge dem en godbit varje gång de får tricket rätt för att förstärka det beteendet.

När det gäller fysiska aktiviteter finns det många material du kan använda runt om i huset för att hålla dem sysselsatta. Barnpooler, vatten- och juiceflaskor, olika tyger och barnleksaker är alla acceptabla, så länge de är större än din gris mun och inte utgör en potentiell kvävningsrisk.

För idéer om aktiviteter som kan underhålla din gris med vardagliga föremål som finns i hemmet, här är en artikel som diskuterar det.

Lite kvalitetstid med din gris rekommenderas också starkt. Det är inte bara för deras underhållning, det är också för att hålla dem känslomässigt friska.

Grisar bara älskar att gnugga sin mage, men också att klia sig bakom öronen. Du bör dock bygga fart för att göra detta, speciellt om din gris fortfarande inte litar på dig.

Om din gris är ny i huset kan du börja med att köra händerna över grisens huvud och prata mjukt med den. Så småningom kommer du att upptäcka att din gris värms upp för dig. När du känner att din gris litar på dig helt och hållet kan du bli mer tillgiven mot den.

Se bara till att inte överdriva det! Vissa grisuppfödare gör misstaget att behandla sina grisar som spädbarn. Grisar gillar till exempel inte att bli burna. Slå heller aldrig din gris på ryggen eller på axlarna. Även om du bara menar det som ett skämt, kommer din gris att bli väldigt kränkt och lätt bli deprimerad som ett resultat.

Kastrering, sterilisering och andra hälsoproblem

Om du har gjort mycket grisforskning har du säkert hört talas om eländet med att inte sterilisera eller sterilisera din gris.

Kort sagt, grisar genomgår en enorm begåvningsförändring när de är ”i brunst”. Och även om de vanligtvis är fantastiskt rena husdjur (de hatar när deras vardagsrum är smutsigt eller illaluktande), när de når detta stadium försvinner all renlighet, god hygien och potträning.

Detta inträffar vanligtvis runt den 3:e till 5:e månaden, beroende på grisras.

Se även  Hur hittar grisar tryffel?

När en hangris är brunstig går den runt och hoppar allt i dess väg. Det lämnar också ett spår av illaluktande substans från hans penis. Detta gör det viktigt att kastrera dem innan detta händer.

En hongris kan å andra sidan visa tecken på PMS. Hongrisar kan utsätta sig för raserianfall och visa lynnigt beteende. De kommer också att kissa överallt oavsett om du har pottränat dem tidigare. De måste steriliseras innan de blir till besvär.

Bortsett från att rädda dig själv från raserianfall från en ostrerad eller ospaterad gris, kan du potentiellt rädda dem från möjligheten av tumörer och andra liknande sjukdomar som är vanliga hos ”ofixerade” grisar.

Vad gäller vaccinationer krävs de i allmänhet för grisar som bor nära grisområden eftersom de är mer benägna att drabbas av sjukdomar från andra grisar i området. Men om du vill vara på den säkra sidan kan du rådfråga din veterinär och ta reda på vilka injektioner som är lämpliga för din gris.

Tips för att ta hand om din husdjursgris

  • Sätt upp en rutin.

En anledning till att vissa grisföräldrar har svårt att ta hand om en gris är att de inte har etablerat en rutin. Utan en bra rutin skulle din gris så småningom tro att den kan göra vad som helst när den vill.

På grund av detta kommer du att ta dig ur din vanliga rutin.

När du har din gris som husdjur, schemalägg en bra tid för den att äta, leka och sova. På så sätt har du oftast full kontroll över vad som händer i din gris (och ditt) liv.

  • Börja träna dem så tidigt som möjligt.

Grisar är väldigt intelligenta och längtar efter mental stimulans. Deras hjärnor är också som svampar, speciellt när de är unga. De kan lätt plocka upp nya trick och färdigheter som de har lärt sig.

Även om äldre grisar fortfarande kunde lära sig några knep, skulle de redan ha sina egna metoder och rutiner. Därför bör utbildningen starta så tidigt som möjligt. Det är trots allt lättare för en gris att lära sig något nytt, snarare än att lära sig något som de redan kan.

Så vilken typ av träning ska du ge din gris?

Du kan börja med några grundläggande kommandon som sitta, stanna, krypa eller skaka hand. Det här är ett bra sätt att lära dem hur de ska bete sig ordentligt.

Eftersom vikten av att etablera en rutin redan har diskuterats är detta något som man också kan lära sig i träning.

  • Ge en utforskande miljö.

Grisar är nyfikna och nyfikna av naturen. De är trots allt naturliga samlare. Och om du inte ger dem en miljö som tillåter utforskning, blir de snabbt uttråkade och blir rastlösa och till slut destruktiva.

Att låta dina grisar utforska kommer också att hålla dem friska och glada.

Ge leksaker som utmanar din gris mentalt. Du kan använda hundpussel eftersom de spelar samma roll som för hundar.

Du kan också göra dina egna leksaker till din husdjursgris. Du kan till exempel använda en vattenkanna eller en juiceflaska, sticka några hål av lämplig storlek genom dem och sedan fylla dem med havregryn eller bitar av andra godsaker. Du kan låta din gris rulla dem runt på gården och låta godsakerna komma in.

Se även  Vad behöver grisar?

En barnpool skulle också vara praktiskt om du har en gris i närheten. Under de varma sommarmånaderna kan du flyta runt grönsaker och låta din gris jaga dem.

När årstiden blir kallare kan du göra om poolen till en bollgrop inomhus med godsaker och andra leksaker mellan bollarna.

  • Skapa rätt förväntningar.

En av anledningarna till att människor blir överväldigade av uppgiften att ta hand om en gris är att falska förväntningar skapades.

Många tror till exempel att bara för att de köpt en ”miniatyr” gris kommer de inte att växa sig större än de är nu. Men sanningen är att även en tekoppsgris kan nå cirka 300 lbs när den väl är fullvuxen.

Lär dig allt om grisar. Lita inte blint på vad grissäljaren säger.

Känna till deras gillar och ogillar och lär dig om deras naturliga instinkter. Att veta att de är naturliga samlare hjälper, eftersom det också gör att du kan grissäkra ditt hem (om du skulle välja att hålla det inomhus). Vet att den potentiellt kan tugga dina mattor, väggar och allt annat den ser.

Det är också viktigt att veta vilka näringsbehov din gris har. Läs mer om vaccinationer och se hur ofta du måste ta dem till veterinären.

  • Håll dem fysiskt, mentalt och känslomässigt friska.

Vet du vad som är den största utmaningen med att ta hand om en gris?

En ohälsosam gris.

När du planerar din gris träning, se till att inkludera inte bara mentala övningar utan även fysiska. Det är inte sant att grisar är lata! De tycker lika mycket om fysisk aktivitet som andra husdjur.

Håll alltid utkik efter tecken på att din gris inte är bekväm eller mår bra. Varje förändring i beteende eller utseende kan berätta för dig att något inte stämmer.

Var tillgiven mot dem. Prata lugnt med dem. Grisar är känslomässiga, så du vill alltid få dem att må bra.

Om din gris är frisk har du mindre att oroa dig för och din gris blir mycket lättare att ta hand om.

Relaterade frågor

Hur länge lever husdjursgrisar?

Om de hålls friska och glada, kan grisar leva i genomsnitt 12 till 18 år. Vissa grisar kan till och med bli 20 år gamla! Vildsvin, å andra sidan, är en helt annan historia. Eftersom de är utsatta för det vilda, lever de bara i genomsnitt 4 till 8 år.

Hur mycket ska jag mata min husdjursgris?

För vuxna grisar som inte avlar bör de utfodras med 1/2 kopp mat för varje 25 kg av deras vikt. Detta innebär att en gris på 75 kg helst bör utfodras med en och en halv kopp uppdelad på 2 måltider per dag. Grisar avsedda för avel bör utfodras mer och skulle behöva mer protein.

Hur stor är en vuxen miniatyrgris?

Även om den anses vara miniatyr, kan en fullvuxen miniatyrgris fortfarande väga allt från 250 till 300 lbs. Termen ”miniatyr” används bara för att jämfört med vanliga fullblod som växer till 700 lbs eller mer, är de fortfarande betydligt mindre.