Är husdjursråttor dyra? Låt oss bryta ner det

Du kanske har hört att råttor är fantastiska husdjur (och det gör de) och nu undrar du om du har råd att skaffa dig några råttor? Om så är fallet har vi goda nyheter för dig: kostnaden för att äga en råtta är mycket låg, och vi kan bevisa det.

Det kostar cirka 14 USD i månaden, i genomsnitt 184 USD per år att äga sällskapsråttor. Detta kommer att täcka den initiala kostnaden för råttorna, buren, vattenflaskorna, leksakerna och sängen. Och vanliga kostnader som mat, sängkläder och strö. Husdjursråttor kostar lite mer att hålla än möss och hamstrar, men de är mycket billigare att äga än en katt eller hund.

Naturligtvis kan vi inte säga om det är ”dyrt” för dig eller inte, men vi kan visa dig hur vi kom fram till denna siffra så att du kan fatta ett beslut om att köpa ett par råttor till dig eller din familj.

Den här artikeln omfattar:

 • Kostnad för att köpa en råtta
 • Mat
 • Sängkläder/strö
 • Leksaker
 • Burar och storlekar alternativ
 • Vattenflaskor
 • Andra möjliga dolda kostnader

Kostnaden för att köpa råttor för att komma igång

Det bästa stället att börja med kostnaden för att hålla råttor är kostnaden för råttorna själva. När allt kommer omkring är alla andra utgifter omtvistade om du inte har spenderat tillräckligt med pengar för att faktiskt skaffa några råttor.

Varför råttor inte råttor? Nåväl, råttor är sociala djur. Även om det inte finns någon lag som kräver att du köper mer än en råtta om du börjar med råttor – om du inte gör det köp minst 2 råttordå kommer du att hitta dig själv med en väldigt deprimerad råtta på händerna.

En deprimerad råtta är mer benägen att utveckla hälsoproblem som kan leda till veterinärbesök och eventuellt en förkortad livslängd, och det kommer inte att kosta mycket mer att köpa två råttor i första hand.

En lämplig startbur på 30,5 x 18 x 30 tum för en råtta är idealisk för två råttor och kostnaden för att mata dem kommer att vara lite högre (du kommer inte ens att märka det) än något annat du måste tänka på när du matar dem med vatten flaskor delar, leksaker och sängar redan.

Som tur är har vi skrivit ytterligare en artikel om varför husdjursråttor ska leva ensamma, som du kan läsa här.

Det betyder att din råtta sannolikt inte kommer att bli gammal och du kommer snart att köpa en annan råtta ändå det är vettigt att köpa 2 eller fler råttor.

Ansedda uppfödare håller med

Det märker vi också en ansedd råttuppfödare kommer inte att sälja dig en enda råtta om du inte kan bevisa att du köper den för att hålla en ung och nyligen sörjande som sällskap. Även då kanske de föredrar att du köper 2 råttor och odlar din råttgemenskap hemma.

Den goda nyheten är att råttor inte är dyra att köpa. Ett par råttor bör inte kosta mer än $20 och en enda råtta inte mer än $ 15. Det betyder att dina grundläggande råttägandekostnader är mycket låga. Det finns inga renrasiga råttor i den här världen, vilket betyder att du inte behöver betala ut tusentals dollar för en specifik sällsynt ras heller.

Feeder Breeder Warning

De dåliga nyheterna är att det finns skrupelfria uppfödare som ofta kallas ”foderuppfödare” i råtthållningsvärlden. Dessa uppfödare är inte intresserade av deras råttors välbefinnande, särskilt eftersom de föder upp sina råttor som mat åt andra varelser.

Dessa uppfödare kommer sannolikt att sälja dig en ohälsosam, olycklig råttas och är mycket mer benägna att sälja dig en enda råtta än en etisk uppfödare. Du köper på egen risk av en foderuppfödare, de brukar ha råttorna i stora plasthinkar och de är inte väl socialiserade.

Det kan vara så att dessa råttor är extremt skrämmande eller extremt aggressiva och det finns en mycket god chans att de inte kommer att överleva hela sitt liv.

Vilket för oss till vår sista punkt.

Råttor kan förväntas leva 2-3 år. De är inte de längsta levande djuren som finns och det finns inte mycket du kan göra åt det, men du kommer att upptäcka att de lever längre om du köper dem från etiska uppfödare.

Se även  Jag älskar min hund så mycket att det gör ont - varför?

Så låt oss först dela upp kostnaden för att köpa råttor:

Första utgåvan för råttor: $20 (2 råttor)

Motsvarande månadskostnad för ägande: 0,42 USD per råtta (förutsatt en förväntad livslängd på två år)

Motsvarande årliga ägandekostnad: 5 USD per råtta (förutsatt en förväntad livslängd på två år)

Den vanliga kostnaden för råttor

Men kostnaden i förväg för att äga en råtta är inte den enda kostnaden att överväga det är tre ganska regelbundna utgifter som råttägaren bör vara medveten om. De är mat, sängkläder och leksaker.

Den goda nyheten är att med tanke på att råttor inte precis är massiva varelser – dessa kostnader kommer sannolikt inte att sätta dig i konkurs. Faktum är att driftskostnaderna för att äga en råtta är mycket lägre än kostnaderna för att hålla hundar, katter eller till och med kaniner.

Så låt oss ta en närmare titt på var och en av dessa utgifter:

Mat

Många köper råttor och tror att de kan överleva på matrester från middagsbordet. När allt kommer omkring, letar inte råttor efter mat och äter praktiskt taget ingenting i det vilda?

Även om det är sant att den genomsnittliga vilda råtta och till och med den genomsnittliga domesticerade råttan är inte en särskilt kräsen ätare det gör inte idén att mata dem med ditt skräp bra.

Problemet är att din tamråtta är inte vild råtta. Den springer inte runt ute hela tiden. Det kommer inte att bekämpa rovdjur. Faktum är att om den sköts om på rätt sätt kan din husråtta leva till en mogen ålder av 3 år, medan en vild råtta skulle ha oerhört tur om den levde så länge som sin 2-årsdag innan något annat dödade den.

Så du måste mata din råttfoder designad för råttor att äta och det betyder att deras huvudsakliga diet bör vara råttfoder som köpts i butik.

Detta är inte speciellt dyrt. Du kan köpa små påsar med råttmat i djuraffärer som kostar cirka 6 USD per påse, men om du vill spara pengar och ge din råtta en mer balanserad kost kan du köpa råttmat av labbkvalitet på Amazon eller från en annan leverantör som Mazuri. Detta kostar cirka $20 för 25 pund mat!

Det räcker med pellets för att hålla 2 vuxna råttor i cirka 189 dagar eller drygt 6 månader! Det betyder att det är otroligt billigt att köpa råttfoder av hög kvalitet.

Så låt oss gå tillbaka till vår prisprognos för våra råttor:

Första utgiften för mat för 2 råttor: $20 (för 6 månaders mat)

Månadskostnad per råtta: $1,67

Årlig kostnad per råtta: 10 USD

Sängkläder

Det finns fyra typer av sängkläder som anses allmänt acceptabla för användning med husdjursråttor och de är:

 1. Sängkläder av papperspellet. Dessa är otroligt billiga och är fantastiska sängkläder för dina råttor. Deras enda nackdel är att de blir lite mosiga efter att råttorna kissar på dem (vilket de kommer), men så länge du byter sängkläder regelbundet (vilket du borde) borde du inte tycka att det byggs upp tillräckligt för att göra ditt hus att göra. luktar råttkiss.
 2. Halmkornsströ. Om du föredrar något mindre bearbetat kan du skippa papperssängkläderna och satsa på halm istället. Halm är helt giftfritt och råttor verkar gilla det väldigt mycket. Det är också väldigt billigt.
 3. Ark av strimlad kartong. Om du inte hittar sängkläder i pelletsstil kan du satsa på strimlad kartong. Det är inte lika snyggt eller lätt att rengöra, men det är lika säkert och kostnadseffektivt som papperspellets, även om det har exakt samma nackdelar som papperspellets.
 4. Sängkläder i tyg. Om du har gott om extra tyg finns det ingen anledning att inte ge din råtta en tygbädd, eller om din råtta verkar vara allergisk mot andra sängkläder du har köpt kan du använda tyg. Det bör dock vara en hel bit tyg, eftersom strimlor och rester kan fastna runt din råts lemmar och orsaka olyckor.
Se även  Vad ska man göra om man har en råtta kvar? Coyote gick bort

Du måste vara försiktig när du väljer rätt sängkläder för dina råttor eftersom vissa kan vara giftiga. För den kompletta guiden till sängkläder, läs vår artikel här 14 bästa sängalternativ.

Du bör kunna köpa en påse sängkläder för cirka 7 USD och det ska hålla i en månad.

Så, för våra priser:

Initiala utgifter för strö för 2 råttor: $7

Månadskostnad per råtta: 3,50 USD

Årlig kostnad per råtta: 42 USD

Avfall

Vilken kattsand ska jag använda?

Oavsett vilket material som används i kattlåda skall inte används på burgolvet; detta kan leda till förvirring om var kattlådans gränser slutar och resten av buren börjar.

 1. Pelletsängkläder: Det finns många typer på marknaden. Pelletsströ är tillverkat av 100 % återvunnet papper, cellulosafiber eller komprimerade ugnstorkade träfibrer som expanderar vid kontakt och absorberar fukt.
 2. Strimlat papper: Detta material kommer att behöva bytas ut regelbundet eftersom det tenderar att förvandlas till en gröt när det är blött. Arter som finns i djuraffärer är vanligtvis 100 % återvunnet material som är dammfritt, men var noga med att läsa etiketten (viktigt för att undvika att irritera luftvägarna hos våra husdjursråttor).

Du borde kunna köpa en påse med sopor för cirka 10 dollar och det ska hålla i 3 månader.

Så, för våra priser:

Initiala utgifter för strö för 2 råttor: 10 USD

Månadskostnad per råtta: $1,66

Årlig kostnad per råtta: 20 USD

Leksaker

Du behöver inte köpa leksaker till dina råttor varje månadmen du kommer att behöva byta ut dem med tiden eftersom ingenting varar för evigt, speciellt när det tuggas och klor av en råtta.

Råttor behöver leksaker eftersom de är smarta varelser med en aktiv lust att leka. Om du inte ger dem leksaker att leka med kommer de att bli uttråkade och deprimerade förr eller senare.

Nu, om du har en supersnäv budget kan du göra leksaker till dem. De gillar tunnlar att gå igenom, hjul att leka på (men inte träningsbollar som hindrar en råtta från att känna lukten av sin omgivning och orsaka stress och förvirring när de placeras i dem), klätterleksaker, strimla leksaker, skjuta leksaker, bära leksaker och leta leksaker .

Men förutsatt att du inte är gör-det-själv- vi rekommenderar att du spenderar ungefär samma summa varje månad på leksaker som du gör på sängkläder. Det är $7.

Första leksakssläppet för 2 råttor: $7

Månadskostnad per råtta: 3,50 USD

Årlig kostnad per råtta: 42 USD

Engångskostnaderna för att hålla råttor

Det tillkommer förstås en del engångskostnader när det kommer till att äga råttor och de två viktigaste är buren och deras utfodringsutrustning.

Bur

Kaytee 30 x 18 x 30 tum Multilevel Exotics

Om du ska hålla råttor bör du köpa en bur avsedd för att hysa en råtta. Vi skrev nyligen en artikel om varför detta inte borde vara ett akvarium eller akvarium utan ett äkta metallbur för råttor.

Om du vill ha snittet och dragkraften av den biten – akvarier ger inte tillräcklig ventilation för råttor att vara glada och kan till och med förgifta dina råttor med en ansamling av ammoniak från deras urin. Det är också tydligt att en råttbur är billigare än ett akvarium.

Så om du har ett akvarium och funderar på att hålla råttor i det. Låt bli. Sälj akvariet och köp en bra bur med intäkterna.

Burar är bättre utformade för att låta råttor klättra och leka under dagen, och ger också tillräckligt med golvyta för att säkerställa att dina råttor är glada och väl socialiserade.

Du behöver inte spendera en förmögenhet på en bur och absolut inte mer än $100 men för några råttor? Du kan enkelt köpa en tillräckligt stor 30 x 18 30 tums bur för cirka $60.

Du kan se det senaste priset här på Amazon för Kaytee 30 x 18 x 30 tums bur.

Initial release för 2 råttor: 100 USD

Månadskostnad per råtta (avskrivs över en 2-årig livslängd för 2 råttor): 2,08 USD

Årlig kostnad per råtta (avskrivs över en 2-årig livslängd för 2 råttor): 25 USD

Se även  Jag väser men vill bli klappad - varför?

Naturligtvis ska en bur hålla i stort sett för evigt, så om du köper fler råttor efter de första 2, så blir kostnaden för buren $0.

Vattenflaskor och matskålar

Du behöver också en vattenflaska och en matskål. Dessa bör rengöras och bytas ut minst dagligen om du vill att dina råttor ska hålla sig friska.

Du kommer inte spendera en förmögenhet här. Du bör spendera lätt $20 eller mindre för dessa två föremål och du kanske redan har en passande skål hemma.

Initial release för 2 råttor: 20 USD

Månadskostnad per råtta (avskrivs över en 2-årig livslängd för 2 råttor): 0,42 USD

Årlig kostnad per råtta (avskrivs över en 2-årig livslängd för 2 råttor): 5 USD

Återigen, dessa föremål bör hålla för evigt – så när du har fler råttor, sjunker denna kostnad till $0.

De potentiella stora dolda kostnaderna för att hålla råttor

Den goda nyheten är att det finns inte många dolda kostnader för att äga råttor. De är inte som människor och kommer inte plötsligt att kräva bättre förmåner eller tillgång till din tjänstebil.

Men precis som människor finns det en sak som oväntat kan lura runt hörnet från råttan och det är sjukdom och vid den tiden, du kan behöva ringa en veterinär.

Veterinärräkningar

Den kanske dyraste aspekten av att äga ett husdjur är en resa till veterinären. Ett grundläggande besök kostar mellan $30 och $50 och det förutsätter att inga röntgenstrålar eller kirurgiska ingrepp krävs.

Om din råtta utvecklar en tumör kan det kosta så mycket som $150 att ta bort. Om du vill få din råtta steriliserad för att förhindra att den får barnråttor, varnas att det kommer att kosta minst 50 USD och ofta så mycket som 100 USD.

Den goda nyheten är att du kanske aldrig behöver träffa en veterinär i din råttas liv och om du gör det är det förmodligen bara en eller två gånger. I allmänhet är råttor tåliga varelser som inte kräver mycket läkarvård.

De har också tyvärr en ganska kort förväntad livslängd, vilket minskar sannolikheten att de också behöver regelbunden behandling.

Så, vi kommer att markera detta som en kostnad på 0 USD eftersom du inte kan boka veterinärbesök.

Den totala kostnaden för att hålla råttor

OK, nu när vi har sett hur mycket det kostar för varje enskild utgift. Låt oss sätta ihop dem och se vad den totala ägandekostnaden för varje råtta kommer att bli under dess livscykel.

Artikel Initial release (för 2 råttor) Månadskostnad (per råtta) Årlig kostnad (per råtta)
Råttor 20 USD $1,67 10 USD
Mat 20 USD $1,67 10 USD
Leksaker $7 3,50 USD 42 USD
Sängkläder $7 3,50 USD 42 USD
Avfall 10 USD $1,66 20 USD
Bur 100 USD 2,08 USD 25 USD
Vattenflaskor + skålar 20 USD 0,42 USD 5 USD
Total $184 14,50 USD 154 USD

Det betyder att du kommer att spendera $154 per råtta och år Och med 2 råttor kommer du att spendera totalt $308 per år och $616 under en 2-årig ”livstid”.

Du måste spendera $184 av dessa $616 i förskott se till att alla föremål du behöver för att ta hand om dina råttor finns i ditt hem. Efter det tappar du inte mycket alls varje månad.

Det betyder Att äga råttor är otroligt billigt jämfört med kostnaden för, säg, en katt ($40 i månaden i genomsnitt) eller en hund ($125-$824 i genomsnitt i månaden).

Den dyraste råttan i historien

Men bara för att råttor är billiga husdjur, det betyder inte att en råtta inte kan bli en dyr affär.

Den dyraste råttan i historien var en olycklig vildråtta som smög in på en hot pot-restaurang i Hong Kong och drunknade i buljongen.

En kund tog ett foto och läckte det på sociala medier. Resultatet? $På en dag raderades 190 miljoner av bolagets aktiekurs ut.

Så, denna anonyma vilda råtta blev den dyraste råttan i historienoch det var inte ens turen att vara någons husdjur.

Slutsats

Är husdjursråttor dyra? Nej det är de inte. Faktum är att de för $154 per år per råtta är otroligt sparsamma husdjur. Tyvärr kommer de inte att leva för evigt, men dina investeringar i en bur och vattenflaskor och skålar kommer att hålla för många fler råttor i framtiden och det betyder att om du förblir råttägare kan kostnaden för att äga en råtta bli ännu lägre!