Är husdjursråttor nattaktiva? En råttas sömnvanor

Strumpor ser superbekväma ut i hängmattan

Så du funderar på att skaffa en råtta som husdjur för första gången, och du undrar om råttor är nattdjur. Jag har haft husdjursråttor i många år och i den här artikeln delar jag med mig av min kunskap och erfarenhet om husdjursråttors sömnvanor.

Råttor är nattaktiva av naturen och är mest aktiva på natten. Råttor är bytesdjur, så det är vettigt att göra sitt bete i mörkret för att undvika potentiella rovdjur. Råttor kan anpassa sina sömnvanor för att vara mer aktiva när du är i närheten och kommer att försöka vara vaken under de timmar på dygnet när du är tillgänglig för att klappa dem.

Husdjursråttor är otroligt sociala varelser och de gillar att få din uppmärksamhet.

Trots en råts ovan nämnda flexibilitet kommer deras instinkter inte bara att försvinna. De kommer antagligen att ha en del jobb och lek att göra när ni alla ligger i sängen. Att städa upp ett bo, leta efter läckra godsaker eller snusa runt för att få lite motion är alla uppgifter som står på råttors nattatt göra-lista.

Läs vidare för mer sömnrelaterad information om våra söta, luddiga vänner och ta reda på vad du kan göra för att få ut det mesta av läggdags för dina råttor!

Varför är råttor nattaktiva?

I det vilda vaknar råttor för att ströva omkring på natten eftersom de kan gå osynliga för potentiella rovdjur. Om de behöver gömma sig kan de göra det mer framgångsrikt.

Råttor är mycket beroende av sina morrhår för att hjälpa dem att navigera i mörkret, eftersom deras syn är notoriskt dålig, även i starkt dagsljus. Det är mycket lättare för dem att springa runt med mörkret som täcke än att pröva lyckan i dagsljus.

Rolig fakta:
Morrhår från råttor är en viktig del av deras navigeringsverktyg och är därför extremt känsliga. Råttor kan indikera rörelseriktningen, samt hur långt varje morrhår rör sig. Denna information skickas direkt till deras hjärna där den sedan används för att manövrera genom deras miljö.

Hur mycket sömn behöver en råtta?

SONY DSC

Husdjursråttor kanske kan sova 14-15 timmar om dagen! Det betyder dock inte att du aldrig kommer att se dem. De uppnår detta genom att ta små power naps under dagen, eller ta en och annan tupplur på 3-4 timmar. Att gå upp ibland för att ansa sig själva eller sina burkamrater, tugga mat eller få din uppmärksamhet är alla saker som blir en prioritet när de är vakna.

Mina 3 råttor Moet, Rocky och Rosie (han är en pojke, men min 3-åriga flicka hette honom Rosie – jag är säker på att han inte har något emot det) är alltid aktiva runt soluppgången och tidigt på kvällen runt solnedgången.

Korta energiskurar ses ofta mellan dessa tupplurar och blir oftare och längre på natten.

Se även  Allt du behöver veta om att träna din hund

Är husdjursråttor bullriga på natten?

Alla djur som anses vara nattaktiva har potential att vara bullriga på natten, och råttor är inget undantag. Råttor kanske inte kan skälla, men de kan vara små ljudbildare i sin egen rätt. Deras behov av att tugga kan orsaka bråk på natten, liksom deras sporadiska energiutbrott som får dem att springa i hjulen under småtimmarna på morgonen.

Även om de kan vara små, kanske det inte är tillrådligt att placera sin bur i ett sovrum eftersom de säkert kan störa din sömn! Som sagt, jag har hört att vissa råttägare inte kan somna utan att höra sina små lurviga vänner rota runt.

Trots detta är råttor ganska tysta jämfört med många andra husdjur. De flesta bullerföroreningar kommer från burtillbehör som hjulet eller vattenflaskan, och båda har ”tysta” alternativ att köpa.

Växlar husdjursråttor sina sömnvanor till människor?

Det har föreslagits att tama råttor är mer crepuskulära (aktiva under skymningen som kaniner) i naturen, snarare än strikt nattaktiva. Det beror förmodligen på att de anpassar sig efter våra scheman.

En råtta som får uppmärksamhet på morgonen när du först vaknar kommer förmodligen ihåg det och se till att de är vakna för att samla mer tillgivenhet. Om du gör det till en punkt att ge husdjur till din råtta när du är vaken, kommer de att lära sig ditt schema och när det är mer troligt att du kommer att titta på dem.

Detta kommer att variera från en råtta till en annan, eftersom varje råtta har sin egen personlighet och egenheter. I grund och botten, ju mer tid du spenderar med dina råttor, desto mer kan de låta dig vara en del av deras liv.

Kommer husdjursråttor att sova tillsammans?

Förutsatt att de kommer överens, ja. Råttor är exceptionellt sociala varelser och strävar efter att spendera så mycket tid som möjligt med andra. Även när de sover.

Det är inte bara det tillrådligt att hålla råttor i par eller grupper, men du kommer också att upptäcka att de är mer aktiva när de har lekkamrater. Det är mycket mer troligt att en enda råtta tillbringar mycket tid med att sova helt enkelt på grund av tristess.

Om dina husdjursråttor plötsligt börjar sova separat kan det vara ett tecken på att någon av dem har blivit sjuk. Vid sällsynta tillfällen föredrar vissa råttor att sova helt ensamma, men det kan helt enkelt bero på att de behöver vila från gruppen.

Nattliga nödvändigheter

Råttor gillar att sova där de känner sig tryggast: undangömt som en liten hemlighet. Det är en bra idé att förse din råtta med några burmöbler som de kan krypa under för en snabb tupplur.

Se även  Hur man behandlar öronkvalster hos katter

Precis som många gnagararter behöver råttor gnaga på saker för att hålla tänderna i schack, så stoppa inte in något i sin bur som de av misstag kan svälja.

Tänk på att en råttbur bör hållas borta från högtrafikerade områden, eller platser som blir för högljudda under dagen, så att de har en plats att sova bra. Att placera buren i ett tyst, svagt upplyst rum är ett bra sätt att säkerställa att din råtta sover gott. Beroende på personlighet kan starkt ljus stressa din råtta eller skada deras syn.

Hjälp dina råttor att anpassa sin sömnrutin

Att flytta till en ny plats är alltid lite stressande, och första gången du tar med din råtta hem kommer inte att vara något undantag. Vi har diskuterat mycket om ins och outs i en råts snooze-schema.

Det finns mycket att veta, så hänvisa gärna till denna enkla lista, här är några saker du kan prova för att hjälpa dem att komma till sina nya hem.

Undvik trånga eller bullriga rum

Tung trafik och buller är inte idealiska och bör undvikas, men att placera buren i ett sällan använt rum kommer att få dina råttor att känna sig ensamma. Leta efter ett lyckligt medium, en plats där dina råttor kommer att se dig varje dag, men där de fortfarande kan vila och koppla av.

Sovrum är inte idealiska, eftersom regelbundna nattaktiviteter kan orsaka problem för dig och råttor kan känna sig försummade om de lämnas ensamma i ett sovrum.

Ljust upplysta rum eller direkt solljus är ett nej, nej

Vi skulle inte tycka att det är lätt (eller vilsamt) att försöka sova i ett ultraljust rum. Råttor är inte annorlunda. I själva verket kan starkt ljus till och med orsaka stress och skador på deras syn, särskilt råttor av albinotyp med rosa/rubinfärgade ögon. Mjuk stämningsbelysning är bäst, med inget för nära råttans bur.

Punktliga matningstider

Att mata dina råttor ökar inte bara bandet mellan er två, utan det lär också din råtta när du kommer över med mat. Om du är punktlig och håller dig till samma matningstider kommer du att upptäcka att dina råttor alltid är vakna och redo.

Matningsrutiner kan hjälpa en råtta att lära sig när de vill vara vaken och vilken tid på dagen som är tillräckligt långsam för att du lika gärna kan sova bort den.

Vi håller vår matningstid till cirka 18 eller 19, du kan alltid räkna med att våra 3 pojkar väntar tålmodigt vid deras burdörr för att möta oss för mat och en lek.

Säkra gömställen

Precis som nästan alla andra när de sover behöver råttor känna sig trygga och skyddade. Att tillhandahålla ett hus, tunnel eller något annat för dem att krypa under är mycket uppskattat.

Se även  Djur som illrar är släkt med - Komplett lista

Skräm inte dina råttor

Det kan vara väldigt lockande att sträcka ut handen och försiktigt stryka pälsen på en sovande råtta. Men ur råttans perspektiv har något okänt väckt dem från deras dvala.

Som du kanske förväntar dig kan detta vara ganska skrämmande och kan leda till ett bett om du skrämmer råttan. Att bita människor är inte något som råttor är kända för att göra utan anledning, så det här är något du förmodligen bara kommer att se om du lyckas skrämma stackaren.

Sovande vänner

Som vi nu vet är råttor otroligt sociala varelser som värdesätter tid med sina vänner. Råttor behöver mycket mental stimulans och kan ha stor nytta av en kompis. De gillar att sova i stora buntar, det ser ganska obekvämt och klämt ut, men oroa dig inte, de är helt nöjda.

Topptips: Se till att du köper hus och skydd som är tillräckligt stora för att alla dina råttor ska passa in, oavsett om det är 3 eller 10 råttor, jag kan garantera att de alla kommer att försöka sova tillsammans.

Det kan vara så att med bara en råtta kommer råttan att sova mycket mer jämfört med andra råttor som hålls hos vänner.

Den ensamma råttan kommer att göra detta av ren ensamhet och trötthet, vilket är ganska sorgligt. Att få råttor att samarbeta hindrar dem från att känna sig bortglömda och ger dem mer att göra under deras vakna perioder.

Husdjursråttor är fantastiska husdjur trots att de är nattaktiva

Trots att de är nattaktiva är råttor fortfarande utmärkta husdjur som är mycket tystare än de flesta andra sällskapsdjur. Ju mer du integrerar dem i ditt liv, desto mer kommer de att integrera dig i sitt liv.

De flesta husdjursråttor sover hela dagen under de timmar du är på jobbet eller i skolan och blir mer aktiva när du kommer hem.

Ju starkare band du har med din råtta, desto mer tid kommer råttan att vilja spendera vid din sida och anpassa sitt schema därefter (även om det bara kommer att gå så långt – de är fortfarande betraktas som nattaktiva trots allt).

Relaterade frågor

Sover husdjursråttor på natten? Råttor är nattaktiva, vilket betyder att de sover på dagen och är vakna på natten. Som sagt, de kommer att anpassa sin sömnrutin till din och tenderar att vara vaken i skymningen och gryningen.

Sover hanråttor mer? Hanråttor är generellt latare och sover mycket mer än honråttor, detta börjar runt vuxen ålder när din råtta är ca 1 år gammal. Honråttor är mer energiska och lekfulla under hela livet.

Hur länge sover husdjursråttor? Råttor kan sova i upp till 15 timmar dag och natt.