Är husdjursråttor rena, hur är det att äga en?

Jag hör ofta detta ”men råttor är inte smutsiga”. Detta är ofta den första frågan som kommer att tänka på när du pratar om en sällskapsråtta. Det skulle visa sig att råttor är ett ofta missförstått husdjur.

Är husdjursråttor rena? Ja, husdjursråttor är väldigt rena djur, de sägs vara lika rena katter. De kommer att tillbringa en stor del av sin dag med att ta hand om sitt hus, organisera sitt hus och tenderar också att använda ett utvalt hörn av sitt hus bur som badrummet.

Husdjursråttor är väldigt rena djur, men vad rengör dem och hur kan du hjälpa till att förbättra deras hem (bur) hygien. Som tur är har jag lite intressant information och tips till dig.

Domesticerade husdjursråttor är rena

Domesticerade råttor är ett av de renaste husdjuren du kan adoptera. Långt ifrån de skadedjur vi föreställer oss lurar i avloppen, de är varelser som stoltserar med personlig hygien.

En stor del av en råttas dag ägnas åt att bara putsa sin päls! Denna vårdrutin är så viktig att råttor använder social grooming som en metod för att knyta an och bygga förtroende inom sitt samhälle. Faktum är att råttor har visat sig vara mycket sociala, empatiska varelser som är extremt lojala mot vem de än delar ett band med.

Råttan besitter mycket av samma älskvärda hängivenhet till sin ägare som vi ser hos hundar. Om så är fallet, börjar råttor bli utropade som de älskvärda husdjur de är på grund av deras intelligenta interaktivitet och nyfikna sinnen.

Förutom att bibehålla en fräsch, glänsande päls, är råttor kända för att uppföra sig på ett sätt som bibehåller övergripande renlighet. Till exempel föredrar råttor vanligtvis att bara använda en del av sin bur som det avsedda badrummet, därför kan råttor tränas att använda kattlådan ganska enkelt.

De blir också irriterade om något fastnar i deras päls och de går genast igång med att ta bort det. En glad råtta är en med en fläckfri päls, en obefläckad sådan burljusa ögon och ett hjärta mycket större än du kanske tror.

Läs vidare för fler intressanta saker om våra små vänners hygienvanor!

Att hålla din råtta ren

Som nämnts tidigare behöver råttor inte mycket uppmuntran för att vara rena små djur. Det finns dock några saker du kan göra för att hålla din råtta fräschare och längre, och vi är säkra på att de skulle uppskatta det mycket. Precis som med råttor kan du låta dem leda vägen; de vet hur man håller sig rena och behöver inte bli kära.

Se även  Varför flyttar ekorrar sina bebisar?

Lär din råtta att använda kattlådan

Den första punkten på vår lista verkar vara den mest uppenbara: låt din råtta använda kattlådan. Detta är en ganska enkel process. När din råtta börjar välja ett eller flera områden beroende på burstorlekplacera kattlådan i samma rum.

Att regelbundet placera missat bajs i kattlådan kan hjälpa till att förmedla budskapet.

Bästa tips: Använd ett annat substrat i din kattråttas kattlåda än sängkläderna. jag använder en papperspellets sängkläder som kan användas som kattsand och ett mjukt återvunnet dammfritt papper för sängkläder.

Så småningom kommer detta att bli normen och du kommer att få en pottränad råtta!

Ett annat bra sätt att förbättra kattlådans träning och få din råtta att kissa i kattlådan är att använda en slät, glänsande sten. Råttor gillar att kissa på hala ytor av någon anledning, detta kommer att uppmuntra dem att använda kattlådan.

Se till att rengöra kattlådan regelbundet varje vecka

Medan de flesta råttor kommer att göra det till en punkt att skapa ett särskilt toalettområde i sin bur, finns det bara så många att en enstaka punktrengöring kommer att göra. Om du märker en lukt av sängkläder eller sängkläderkan det vara dags att material för färska saker.

Rengör din råttas bur regelbundet

Din råtta kommer att kräva att du rengör hans bur minst en gång var 7:e till 10:e dag, jag rengör min råttbur varje fredag ​​för att hålla koll på saker och ting. En djuprengöring kan göras en gång i månaden. Råttor är territoriella, de luktar märken för att låta andra råttor veta vilka de är. Att rengöra sin bur för mycket kan leda till att de kissar överallt eftersom det verkar som en ny miljö.

Håll ett öga på deras svans

Utom synhåll utom sinne. Kanske gäller det de få råttor som verkar glömma svansspetsen vid tvätt. I allmänhet gillar råttor inte att ta tag i svansen, så det kommer inte att vara deras favorit grooming session om det visar sig nödvändigt.

Du kan försiktigt tvätta svansen med lite varmt vatten, en fuktig trasa eller till och med en husdjursservett. Var försiktig och fortsätt med försiktighet! Råttsvansar är väldigt känsliga!

Se även  Refer a Friend Program – $10 presentkort för varje vän du bjuder in

Spetssäkra rätter

Vi har alla sett våra lurviga vänner bli lite galna då och då. Råttor kan vara en häftig röra, så att ha tunga porslin för att hålla sin färska mat kan hjälpa till att hålla dem från att tippa ofta.

Bredbottnade rätter är oftast bäst och fungerar som den största avskräckningen mot att bli rörd. Dessa diskar bör rengöras regelbundet, oavsett om de bara har använts för att servera torrfoder eller inte.

Att ta bort överbliven färsk mat från sin bur hjälper också till att hålla sin bur ren och minskar sannolikheten för obehagliga/oönskade lukter.

Bada eller inte

Kanske har din råtta sugit in sig i klibbig smuts och behöver ett bra bad, eller så tar du hand om ett speciellt behov. Vid något tillfälle kan du behöva ge din råtta ett bad.

Även om det är ganska ovanligt, finns det några anledningar till varför ett bad kan vara en bättre idé.

Vissa råttor är fysiskt handikappade och kanske inte kan utföra nödvändiga rengöringsmanövrar. Andra kan ha lite extra vikt och finner sig inte kunna nå områden där de brukade vara. Detta är det bästa sättet att hantera det oavsett situation.

Testa vattnet

Innan du doppa råtthuvudet först i en skål med vatten, är det en bra idé att se hur de kommer att reagera på det i första hand.

Skaffa en behållare och häll en grund pöl i den så att din råtta kan rota runt. Att hålla vattnets djup lågt kommer till en början att förhindra att din råtta får panik eftersom de inte kan komma in i det över huvudet. När de verkar nöjda med att leka runt i en vattenpöl, ge dem chansen att simma i en djupare vattenpöl.

För varmt, för kallt, lagom

Testa vattnets temperatur först innan du ger din råtta fria händer i deras miniatyrvattenpark. Ett bra sätt att göra detta är att lägga några droppar på insidan av handleden; huden här är mycket känslig och kommer att varna dig om vattnet kan bränna din råtta. Det som verkar varmt för oss kan vara väldigt varmt för våra råttor, så var noga med att hitta den perfekta temperaturen.

Försök att hålla för stora mängder vatten borta från deras ögon och öron! När badtiden är över, kontrollera om det finns extra fukt i hörselgången, eftersom det kan leda till infektion om den inte torkar. Om dessa öron behöver torka lite, försök inte göra det genom att trycka in något (som en bomullstuss) i råttans öra.

Se även  Var bor råttor utanför?

Bara klappa och tryck försiktigt på örat för att tömma överflödig fukt.

Mindre är mer

Det finns tillfällen då du inte helt kan bada din råtta. Lyckligtvis finns det husdjursservetter, som snabbt och enkelt kan fungera som ett svampbad för din gnagarvän.

Se bara till att dubbelkolla att de är säkra (vanligtvis är de det) innan du använder dem. Om du är orolig för eventuell hudkänslighet kan du alltid testa en liten hudfläck för att se till att din råtta inte visar en dålig reaktion.

Överdriv inte

Normalt sett behöver en husdjursråtta inte hjälp med skötseln, precis som en katt vanligtvis behöver hjälp med att rengöra sin päls. Mänskligt ingripande kan till och med avskräcka dem från att sköta sig själva, alla produkter som används i vattnet kan göra att deras päls smakar konstigt eller till och med göra din råtta sjuk.

Precis som vår hud producerar råtthud oljor som är nödvändiga för att behålla fukten och skydda mot uttorkning. På grund av deras känsliga hud kan det vara en mycket obehaglig tid för både dig och din råtta om den blir för uttorkad eller irriterad.

Råttor är fantastiska husdjur av många anledningar, varav en är att de hålls pålitligt. De är inte bara naturliga kattlådor, utan de strävar efter att upprätthålla denna renhet och kommer aktivt att söka upp andra råttor för att också försöka förbättra deras förhållanden.

Vår uppfattning om råttor har inte förändrats tillräckligt när det kommer till att ge krediter där krediter är skyldiga. Myter och missuppfattningar har följt dem genom åldrarna när det kommer till deras elaka rykten, men vi börjar förstå att vi kanske alla hade fel.

Relaterade frågor

Luktar husdjursråttor? Råttor är väldigt rena djur som tar hand om sin egen hygien och miljö. Din råtta kommer normalt att ha en lite söt mysk lukt, men den borde inte lukta, men se till att dina råttor bur får en bra städning en gång i veckan – det är bara ett litet område där de äter, sover och du vet vad som finns i det.