Är husdjursråttor tillgivna? 7 skäl att äga råttor

Funderar du på att skaffa en sällskapsråtta (eller helst råttor)? Men orolig för att de kanske inte är lika tillgivna som en katt eller en hund? Vi tror inte att du har mycket att oroa dig för i detta avseende. Vi har tittat länge och noggrant på om råttor är tillgivna, och vi har några goda nyheter till dig. Här är vad vi lärde oss.

Råttägare är helt säkra på att deras husdjur visar tillgivenhet och många andra önskvärda egenskaper också. Råttor är sociala varelser och även om människan kanske inte är ”en annan råtta” i sitt liv, är det ganska uppenbart att de har kommit att uppskatta och njuta av sina människors sällskap också.

Låt oss ta en närmare titt på det.

Råttor är sociala djur

Under lång tid trodde man att råttor inte var särskilt sociala djur. Forskning som gick så långt tillbaka som 1957 tycktes tyda på att råttor inte var förtjusta i varandra och att slagsmål var en vanlig del av råttlivet.

I ett experiment av SA Barnett 1957Även om studien inte publicerades förrän 1958, verkade implikationen att även om råttor kunde vara socialt begränsade inom sin egen grupp, skulle det vara dödligt att introducera en annan råtta, särskilt en hanråtta.

Men den senaste forskningen målar upp en helt annan bild. I en forskningsartikel från 2019 publicerad i Canadian Psychology Mogil upptäckte att råttor var kapabla till många sociala beteenden som en gång ansågs vara människans enda domän, inklusive metakognition, empati och ja, till och med personlighet.

Forskaren inser riskerna med att detta tolkas som antropomorfism men noterar ändå att bevisen tyder på att råttor trots allt uppvisar detta beteende.

I en bok”Cambridge Handbook of Animal Cognitionpublicerad i år, 2020, på Cambridge University Press MK Schweinfurth beskriver vad råttor är kapabla till ett annat socialt beteende som en gång ansågs vara människans exklusiva domän – ömsesidighet!

Ja, en råtta kan känna tacksamhet för att ha fått något och känna bördan av att betala tillbaka den skulden. Det verkar väldigt socialt för oss.

Sidanteckning: antropomorfism

Den stora frågan när det kommer till djurens sällskaplighet är om vi ägnar oss åt antropomorfism eller inte?

Antropomorfism är tanken att vi tillskriver ett djur en mänsklig egenskap utan att djuret faktiskt har den egenskapen.

Se även  Vad man ska göra med en sällskapskyckling när den dör: en praktisk guide

Naturligtvis är det omöjligt för oss att intervjua en råtta eller en hund eller en delfin, för den delen, och såär det möjligt att vi ser beteendet och sedan översätter det genom vår egen erfarenhetslins för att uppfatta det beteendet som ”mänskligt” när det i själva verket inte är det.

Problemet med tanken på antropomorfism är att det inte kan bevisas eller motbevisas. Såvida vi inte en dag utvecklar förmågan att prata med djur (och detta verkar mycket osannolikt från våra 21st sekelsynpunkt) kommer vi aldrig att kunna ta reda på från ”hästmunnen”, så att säga.

Det här spelar nog inte så stor roll som många tror – den mänskliga erfarenheten är den enda vi har. Om vi ​​får tillgivenhet från ett djur, spelar det någon roll om djurets motiv inte är precis det vi uppfattar?

Skulle det få oss att känna oss mindre älskade? Vi misstänker att svaret här är ett kategoriskt ”nej”. Så medans vi uppskattar argumenten från antropomorfismen, vi tycker inte att de är en viktig del av argumentet om råtts sällskaplighet eller.

Men är råttor sociala och tillgivna med människor?

Det är bra för oss att säga att råttor är sociala med varandra. Och även om vi kanske undrar varför tidig forskning visade att råttor var asociala och nyare forskning visade motsatsen? (Vi borde inte – det var allt i den experimentella designen; de tidiga experimenten var nästan alla designade så att de inblandade råttorna levde konstgjorda och onaturliga liv – det skulle också göra dig galen och mindre än social om du var tvungen att leva det ).

Det är inte särskilt relevant för om råttor kommer att vara tillgivna med sina ägare.

Glada råttor är sociala råttor

För det första anser vi att det är nödvändigt att betona det om du vill att dina råttor ska vara tillgivna måste du se till att de är glada.

Om du är stressad och olycklig, är chansen stor att du inte känner dig särskilt social och detsamma verkar vara sant för råttor. Om du tvivlar på detta, tänk bara tillbaka på de tidiga experimentella designerna för råttor och sällskaplighet.

Se även  Bästa kycklingrasen för ägg: och andra faktorer att ta hänsyn till

Det betyder att du vill ha det hålla mer än en råtta eftersom råttor behöver andra råttors sällskap. Du måste se till att deras miljö är ren och hälsosam och att du håller dem fria från sjukdomar, parasiter etc.

Om dessa villkor är uppfyllda, råttor kommer att umgås bra med varandra. De kommer att lära sig att nosa och leka och göra alla fantastiska saker som råttor gör. Detta gör dem mer intressanta husdjur.

Om du bara har en råtta kvar eftersom hans burkompis tyvärr har gått bort, läs en av våra andra artiklar. Vad du ska göra om du bara har en råtta kvar.

Råttsex och sällskap

Det är värt att notera vid det här laget honråttor är generellt sett mer sociala, energiska och lekfulla än hanråttor.

Detta är ganska normalt hos alla typer av djur och inte bara råttor. Det beror på att hanråttor är tävlingsdjur – de måste vara i toppen för att locka till sig en partner och fortsätta sin genetiska linje.

Detta betyder inte att en råtta hane inte kan vara ett bra husdjur, det kan de mycket väl. Dock, om du vill öka chansen till ett riktigt energiskt och lekfullt husdjur, då är honråttor är som en generell regel mer samarbetsvilliga och omtänksamma (även om det, som med alla varelser, alltid finns undantag).

Hanråttor tenderar att bli lata och fogliga när de blir äldre, det är ganska vanligt att din råtta av hankön njuter av att slappa på din axel eller knä, vilket alltid är en fantastisk upplevelse. Återigen, kom ihåg att inte alla hanråttor är knäråttor.

Glada råttor och människor

Så nu är dina råttor glada och väl socialiserade. Hur får du dem att vara tillgivna och engagerade i dig, människan i deras liv?

Bra, regelbunden exponering hjälper till att bestämma din plats i råttans liv. Ju mer involverad en råttägare är, desto mer sannolikt kommer deras husdjur att uppskatta deras närvaro.

Vi har skrivit en utmärkt artikel om hur du kan knyta an till dina husdjursråttor som du kan läsa här.

Det borde du se med tiden kommer dina råttor att börja känna igen dig och att de är glada att se dig när du kommer i närheten.

Se även  Är husdjursråttor vänliga? 8 utmärkta skäl att äga en råtta

Du bör kunna hantera dem med ett minimum av krångel och ge slag, massage och repor bakom öronen.

Du kanske till och med tycker det de börjar ge tillbaka tjänsten och ger ”grooming” till sina människor.

Du kan också knyta an till dina råttor genom att leka med dem, de är mycket intelligenta djur och verkligen njuta av den mentala stimulansen. Det är också mycket givande för dig som djurägare. Varför inte läsa vår senaste artikel 22 sätt att underhålla din råtta.

Biter inte detta?

Den andra huvudsakliga Oron människor har för råttor är att de kan bli bitna.

Enligt vår erfarenhet, råttor är inte särskilt benägna att bita människor om inte den människan skadar råttan.

Så, om du vill vara säker på att ”inte bita” då handlar det inte så mycket om att binda sig till din råtta som det är om att hålla den rätt.

Du borde aldrig klämma en råtta – du är mycket större än vad den är och det är ett väldigt känsligt djur, du kan verkligen skada råttan och de kommer troligen att slå ut i det ögonblick de känner sig hotade.

Slutsats

Ja råttor och tillgiven och gör för utmärkta husdjur, vi har en fullständig artikel här. Även om det är omöjligt för oss att intervjua en råtta och få ett rakt svar från dem om vad en råtta kan mena med ”tillgivenhet för en människa”, är det väldigt tydligt för oss och andra råttägare att råttor är kapabla att vara tillgivna. som vi tenderar att definiera det i relation till ett husdjur och deras mänskliga följeslagare.

Om detta gör oss skyldiga till antropomorfism, så är det så. Råttor är mycket sociala varelser, och det betyder att de visar tillgivenhet mot andra råttor och det verkar därför troligt att de kan känna liknande tillgivenhet som andra djur runt omkring, inklusive människor. Det finns till och med några bra videor på YouTube av råttor som binder sig till andra djur som hjälper till att stärka fallet.