Är husdjursråttor tillgivna? Råttkänslor förklarade

Du kanske är ny med sällskapsdjur eller funderar på att skaffa dem som husdjur och undrar om de är tillgivna husdjur. Jag har haft flera husdjursråttor genom åren, så här är vad jag upplevde.

Husdjursråttor kan vara mycket tillgivna husdjur. Råttor är sociala varelser som binder sig till sina ägare och kommer att behandla dem med samma kärleksfulla tillgivenhet som är reserverad för deras egen art. Studier har visat att husdjursråttor kan förstå ett brett spektrum av känslor (som empati) och göra utmärkta känslomässiga stöddjur.

Läs vidare för att lära dig mer om våra intet ont anande, gosiga husdjursråttor och rensa bort all kvardröjande nyfikenhet om deras karaktär.

Råttor är kanske ett av de mest autentiskt kärleksfulla husdjuren du någonsin kan hoppas på att hitta, och det är synd att dessa varelser har hållit på så länge utan att bli riktigt förstått. Det finns mycket vi kan lära oss om att dra slutsatser och bilda åsikter som inte är baserade på fakta när vi tittar på råttans historia.

Till att börja med är husdjursråttor inte bara tillgivna, utan de är också ganska intelligenta, lojala och lätta att träna. Förutom att ha färgglada personligheter och vara ganska utåtriktade är husdjursråttor billigare och mindre tidskrävande än en hund eller katt. De är också bättre lämpade för mindre utrymmen och lägenheter på grund av deras kompakta storlek, petiga och nästan tysta karaktär.

De domesticerade sällskapsråttor som vi adopterar idag är väldigt olika jämfört med de vilda råttor som springer omkring i avlopp. Dagens sorter av husdjursråttor har tämjts och avlats för att vara milda och kärleksfulla.

Inte bara det, utan domesticerade råttor har selektivt avlats för att minska deras förmåga att hysa farliga patogener och bakterier, vilket innebär att de är mindre benägna att introducera sjukdomar eller sjukdomar i ditt hem än din vanliga hund eller katt.

Förutom deras ökade tamhet och överlägsna hälsa, är tama råttor också mindre än sina vilda förfäder, och har vanligtvis mindre kroppar med skarpare ansiktsdrag.

Äntligen kommer våra små tama vänner i en mängd olika färger och pälstyper, med olika markeringar och även kroppstyper!

Umgås och anslut

Som tidigare nämnts är råttor varmhjärtade varelser som drar nytta av några vänner. Det är viktigt när man överväger att adoptera en råtta att adoptera en råtta istället par; de flesta ensamma råttor kommer att uppleva beteendeproblem när de blir isolerade och ensamma; de flesta djuraffärer eller uppfödare kommer antingen starkt att uppmuntra dig att adoptera ett par eller kommer absolut inte att tillåta en enda råtta att adopteras in i ett hem för att leva ensam.

Se även  17 saker du bör veta innan du äger råttor

Oroa dig inte, att adoptera ett par kommer inte att negativt påverka en råts förmåga att knyta an till sin mänskliga skötare heller. Genom att ge en kompis kommer båda råttorna att få ett friskare sinne och bättre kunna knyta an till sina ägare.

Rätt socialisering är nyckeln. Råttor som har hanterats mycket kommer att trivas bättre med människor, så det är viktigt att plocka upp dina råttor ofta och hantera dem på ett säkert sätt. Att försiktigt klappa deras päls och prata med dem i en lugnande ton kommer snabbt att få dina råttor att öppna sig för dig.

Till en början är det normalt att råttan verkar osäker på dessa aktiviteter, så bli inte avskräckt. Gör dessa behandlingssessioner till en rutin och dina råttor kommer snabbt att förstå vad du pratar om och att du inte vill skada dem.

Så småningom kommer de att kunna lita på dig. Med lite uthållighet har du hittat dig själv ett charmigt nytt par vänner.

Hur ser en glad råtta ut? En glad råtta kommer att ha avslappnade öron som hänger på vardera sidan av huvudet (lämnar mer utrymme mellan öronen) istället för att öronen är uppe. Råttor kommer också att bita ihop tänderna försiktigt under tider av belåtenhet, så kallade bruxenoch detta anses vara en råttas syn på spindlar.

Husdjursråttor är också kända för att vicka på svansen av upphetsning, ett beteende som är öppet hundlikt. Bekväma råttor kan ströva fritt i sin miljö, fria från den tvekan som finns i tider av osäkerhet.

Att vara öppen för att interagera med dig är ett tecken på att de utvecklar förtroende för dig. En säker, nyfiken attityd är tecknet på en glad, frisk råtta.

Hur visar husdjursråttor tillgivenhet?

Husdjursråttor visar tillgivenhet på en mängd olika sätt, vissa liknar hundar. På många sätt är husdjursråttor analoga med hundar när det gäller vänlighet och karaktär. De flesta sällskapsråttor älskar att få sina öron gnuggade och kan ställa sina magar för skakningar om de känner sig särskilt mysiga.

En studie publicerad i Vetenskap att råttor kan göra ett ”skrattrande” ljud när de kittlas, men att tonen är för hög för att det mänskliga örat ska kunna registreras.

Råttor är lekfulla, roliga varelser som söker sällskap; de är mer benägna att slicka dig än att bita dig! Det är faktiskt en ganska sällsynt händelse för en råtta att bita en människa! Ju mer kramar och klappar du ger dina råttor, desto mer kommer de sannolikt att be om det nästa gång de ser dig!

Se även  Varför lägger inte mina höns ägg än? Vad du behöver veta

Råttor är så motiverade av tanken på att få lite uppmärksamhet att de medvetet schemalägger sin dag för att vara vaken när du är hemma. Det är en bra idé att hälsa på dem på morgonen och kvällen när du kommer hem, eller när du har tid över, eftersom dina råttor kommer ihåg detta och i sin tur får tid för dig. Jag älskar att se våra pojkar (Rocky, Moet och Rosie) springa till deras burdörr för att hälsa på mig varje kväll när jag kommer hem från jobbet.

Genom att rutinmässigt erkänna dina råttor, lär du dem hur ditt schema ser ut och när du är som mest tillgänglig för att leka med dem. Detta kan hjälpa till att anpassa deras sömnmönster så att mer av deras vakna tid spenderas med dig. Husdjursråttor är nattaktiva, så de kommer att spendera mycket av sin tid med att sova medan du är borta på jobbet eller i skolan.

Husdjursråttor är också observanta, och det är deras stark känsla av empati och medkänsla som skiljer dem från de andra djuren vi håller som husdjur.

Råttor värdesätter sina vänner och har visat sig hålla ut och offra sig själva om det betyder att deras vänner inte behöver känna sig obekväma. Denna osjälviska egenskap är något att beundra, och desto större anledning att välkomna en eller två husdjursråtta till ditt hjärta och hem.

Du kan vara säker på att när ditt band är knutet och du har fått förtroende från dina råttor, kommer du att ha en permanent plats i deras hjärtan.

Varför hålla en husdjursråtta?

Förutom den tidigare nämnda tillgivenheten är husdjursråttor en förvånansvärt robust gnagare, en som är mycket mindre benägen att bita än en hamster och mer petig än ett marsvin.

De är lojala, oberoende djur som vill spendera lika mycket tid med dig som du gör med dem. Råttor är omtänksamma och observanta, något som gör dem till en god vän att se hemma varje dag.

Genom att interagera med dessa uppmärksamma husdjur kan du se deras personligheter; de är unika individer med sina egna egenskaper och udda egenheter, och att lära känna dina råttor kan vara fascinerande.

Inga två råttor kommer att ha samma personlighet, och detta faktum ger en ny charm till att föda upp som husdjur. När ditt förhållande utvecklas kommer du att börja se skillnaderna mellan dina råttor och känna igen dem för deras individuella egenskaper.

Se även  Detta är vad det betyder när en husdjursråtta slickar dig

Kanske är en råtta ganska skygg och föredrar mild bortskämd; slumra till i din hand, medan en annan råtta kan vara mycket mer stökig och bråkig; väljer att provocera fram lekslagsmål och springa runt.

Eftersom de är så smarta som de är, är råttor utmärkta underhållare och kan läras ut en myriad av knep som att komma när de blir kallade, sitta ner eller till och med spela apport!

Mental stimulans är avgörande för dina husdjursråttor, annars blir de uttråkade och ledsna. Det är en win-win att lära dina husdjursråttor tricken; inte bara får de värdefull kognitiv träning, utan du bidrar också till att öka det band du delar!

I slutändan får råttor inte den kredit de förtjänar. Förutom att vara mångsidiga husdjur är de också tillgivna och genuint omtänksamma! Personlig och insiktsfull, varje råtta har sin egen färgstarka personlighet som kommer att blomstra under din vård och uppmärksamhet.

Råttor drivs naturligt att söka sällskap, och deras förmåga att få vänner är mycket eftertraktad när man letar efter ett husdjur att dela sin tid med.

Så missförstådda som råttor har blivit (på grund av deras nedsmutsade och vilseledande förflutna), kan det ibland vara svårt för människor att se dem med ett nytt, opartiskt perspektiv; men detta är vad som måste göras, och det minsta vi kan göra för dessa fantastiska små varelser.

Förhoppningsvis har den här artikeln skingra vissa missuppfattningar om husdjursråttor. Långt ifrån den smutsiga, aggressiva ohyran som vi har lärt oss att misstro, är tama råttor kvicktänkta, älsklingar som bara väntar på att du ska ge dem en chans att vinna dig.

Om du letar efter ett husdjur med ett skarpt sinne, ett stort hjärta och en önskan att tillbringa din tid tillsammans… så leta inte längre än din ödmjuka husdjursråtta.

Relaterade frågor

Är husdjursråttor vänliga? Ja, husdjursråttor är otroligt vänliga djur och är fantastiska husdjur. Råttor är mycket sociala djur och denna egenskap sträcker sig även till deras ägare, förutsatt att de är ordentligt socialiserade.

Gillar husdjursråttor att gosa? Råttor kan vara väldigt gosiga, detta är ett vanligt drag hos råttor hanar som ofta gillar att umgås och sova mycket. Kvinnor kan vara mer energiska och lekfulla. Tänk på att varje råtta har sin egen personlighet, denna könsstereotyp bör inte tas för given.