Är husdjursråttor vänliga? (Allt du behöver veta)

Råttor i allmänhet har ett ganska dåligt rykte, de framställs normalt inte som vänliga djur, oftare än inte förknippas de med illvilliga, sjukdomsdrabbade skadedjur som finns i mörka snurriga avlopp och tunnelbanor.

Detta kunde dock inte vara längre från sanningen när det kommer till sällskapsråttor, men hur vänliga är råttor och gör bra sällskapsdjur, se till att läsa vidare, så kan du ta reda på hur det är att ha en sällskapsråtta.

Är husdjursråttor vänliga? Ja, husdjursråttor är extremt vänliga, de är naturligt intelligenta sociala djur som har domesticerats (ungefär som en genomsnittlig katt eller hund) och tämjts genom selektiv avel i fångenskap under hundratals generationer. Husdjursråttor är rena, vänliga djur och kommer att bilda starka band med sina ägare om de hanteras och tas om hand på rätt sätt.

Det finns så många vanliga missuppfattningar när det gäller att hålla råttor som husdjur, men de skapar faktiskt otroligt underbara husdjur, inte bara för vuxna utan även för barn. Fortsätt läsa så att du förstår hur husdjursråttor kan förändra ditt liv när jag bryter ner dessa vanliga missuppfattningar.

Är husdjursråttor vänliga?

Husdjursråttan (fantastisk råtta) har tämjts sedan 1800-talet från den vilda brunråttan, som ursprungligen fångades av råttfångare och föddes upp för blodsporter på 1700- och 1800-talen. Det var en av dessa män (Royal Rat Catcher Jack Black) som stötte på dessa unikt färgade råttor på jobbet, han bestämde sig för att behålla och föda upp dessa råttor för att sälja som husdjur. Den domesticerade husdjursråttan finns nu i en mängd olika pälsfärger, mönster och typer.

Modern råttor har avlats selektivt i hundratals generationer för att vara lugna och fogliga djur, vilket gör dem till vänliga och tillgivna husdjur perfekt för vuxna och barn, Att jämföra den tama råttan med sin vilda kusin är som att jämföra en hund med en varg eller tamkatt med en vildkatt.

Husdjursråttor är extremt sociala djur, de måste leva i par eller grupper, så du bör aldrig köpa en enda råtta för att leva på egen hand. Råttor är mycket intelligenta, deras sociala natur sträcker sig till deras mänskliga ägare eftersom de kommer att välkomna din uppmärksamhet och interaktion med dem. En råttägare kommer att berätta hur lätt det är att skapa ett vänligt, lekfullt band med din råtta.

Råttor gillar att bli klappade och gnidade bakom öronen och axlarna, vilket är områden de inte kan nå själva. Vissa råttor rullar till och med över på ryggen så att du kan gnugga deras mage. Din råtta kanske tycker om att trimma dig då och då, mina råttor tycker om att putsa mina händer och armar, de är tillgivna djur och deras beteende liknar hundarnas.

Råttor är mycket intelligenta, komplexa, sociala djur som kan uppleva ett brett spektrum av känslor. Råttor är de mest intelligenta av alla gnagare, de kan lära sig knep, lösa pussel och de kommer också att svara på deras namn.

Se även  Hur man hanterar en falsk graviditet hos en hund

De behöver också minst en timmes lektid utanför sin bur för att ströva fritt, vilket ger den nödvändiga träningen, mentala stimulansen och bindningstid med dig för att säkerställa en glad och frisk råtta. Se till att ditt rum är råttsäkert för att förhindra att din råtta flyr genom små öppningar i möbler eller golvbrädor.

Råttor är lekfulla och nyfikna djur, de gillar att leka med andra råttor, leksaker och deras ägare. När du väl har byggt upp ett starkt band med dina råttor kommer de att känna sig bekväma med att spela spel som kika-a-boo, spela slagsmål och dragkamp, ​​vilket gör dem till riktigt bra vänliga husdjur.

Husdjursråttor är bra för mindre barn eftersom de är större än andra gnagare, vilket gör dem lättare att hantera. De gillar verkligen att hanteras och lekas med av sina mänskliga följeslagare, men se till att du alltid övervakar yngre barn för deras säkerhet och din råttas säkerhet, de är trots allt små, känsliga djur.

Träna din råtta och lära dem tricks

Jag har redan nämnt att råttor är intelligenta, lekfulla och nyfikna djur, men visste du att du kan träna dina råttor att använda en kattlåda, lära sig deras namn och lära dem coola trick också? Tja, de kan göra alla dessa saker och mer…

Några av de vanligaste knep du kommer att se som är ganska lätta att lära sig är:

 • Spela apport
 • Kurragömma
 • Basketboll
 • Rulla som en hund
 • Erbjud en tass att skaka
 • Stående på bakbenen
Här är några bra exempel på hur smarta råttor faktiskt är.

Det här är inte en uttömmande lista, det kan tyckas lite långsökt, men din råtta kan lära sig dessa knep ganska snabbt eftersom de är ivriga att lära sig och extremt motiverade att arbeta för mat. Det enklaste sättet att lära din råtta nya trick är genom positiv förstärkning genom att erbjuda dem belöningar (deras favoritmat).

Hur man leker och knyter an med sin råtta

Lektiden är en viktig tid för dig och din råtta att knyta an. Det är väldigt roligt att lära känna dina råttors personlighetsdrag och hur intelligenta de verkligen är.

Din råtta kommer att tigga att komma ut ur sin bur för att springa runt och ha kul utanför sin bur, vilket ger välbehövlig mental stimulans och interaktion med dig också.

Råttor kommer att njuta av enkla spel med sina ägare, här är några idéer att prova:

 1. Göm några godsaker runt om i rummet eller i dina fickor så att de kan hitta dem.
 2. Leka kurragömma.
 3. Bråka med dem (var försiktig och titta på deras skylt eftersom de kanske inte tycker om det längre).
 4. Bygg en enkel provisorisk labyrint.
 5. Skapa en hinderbana.
 6. Ärtfisk.

Dina råttor kommer att tillbringa det mesta av sin tid i sin bur så se till att du köper en bur som är tillräckligt stor, större desto bättre med tillräckligt hög höjd för att du ska kunna skapa flera nivåer. Det rekommenderas generellt att du baserar din burstorleksberäkning på 2 kubikfot per råtta. Råttor gillar att klättra och vara höga, därför gillar de att åka på sina ägare.

Se även  Refer a Friend Program – $10 presentkort för varje vän du bjuder in

Deras bur ska ha massor av intressanta föremål, leksaker och nivåer som de kan utforska och stimulera i sin bur för att underhålla dem. Här är en lista med några bra idéer för din feta råtta:

 • Stort hjul (minst 11 tum) för dem att gå på, detta bör vara ett robust hjul eftersom metallekrade hjul kan skada dina råttors fötter eller ben.
 • Söka leksaker så att de kan arbeta för sina godsaker.
 • Massor av nivåer för dem att klättra, du kan regelbundet arrangera om deras bur för att stimulera deras sinnen och se dem nyfiket utforska sin nya omgivning.
 • Grävskopa (om din bur är tillräckligt stor kan du tillhandahålla en grävskopa, råttor älskar att gräva eftersom detta tar fram deras naturliga instinkter.
 • Skapa en labyrint eller tunnlar.

Skillnader mellan manligt och kvinnligt temperamentär den ena vänligare än den andra?

Manliga och kvinnliga råttor har olika personligheter, tänk på att varje råtta är en individ, så personligheter kommer att skilja sig från råtta till råtta, så inte varje råtta kommer att bete sig enligt vår könsstereotyp, så låt oss se vad dessa skillnader är.

Hanråttor är något större och vanligtvis ganska fogliga, lata och mer gosiga när de är mogna (1 år gamla) eftersom de i allmänhet gillar att sova och leka, detta tenderar att vara en utmärkt knäråtta och idealisk för mindre barn.

Men deras kvinnliga motsvarigheter är mindre, mer energiska och lekfulla, när de är mogna kommer de att njuta av att utforska, springa runt och spela spel när de är ute ur sin bur istället för att slappa. Som sagt, både hanar och honor är utmärkta vänliga husdjur, jag har haft nöjet att äga båda genom åren.

Biter husdjursråttor?

En annan vanlig missuppfattning om råttor är att de är vildsinta, elaka djur som kommer att bita av din hand med sina stora gula tänder. Detta är dock inte alls sant för den genomsnittliga husdjursråttan, de är faktiskt tama, milda och tillgivna små djur som älskar mänskligt sällskap.

En välsocialiserad husdjursråtta kommer faktiskt inte att bita dig (och med att bita menar jag verkligen att bita tillräckligt hårt för att bryta huden) såvida de inte känner sig hotade, men de kommer att knapra ditt finger lite då och då.

Råttor har dålig syn, särskilt råttor med rosa eller rubiniga ögon. De använder sitt utmärkta luktsinne, ljud, morrhår och munnar för att utforska omvärlden precis som en bebis eller en valp. Så de kommer att använda sina tänder för att känna efter mat, flytta föremål och till och med leka som katter och hundar, men de är vanligtvis milda.

Husdjursråttor tycker också om att slåss mot sina ägare. Den här brottningsmatchen kan leda till lite mild bitning, men de kan bli lite för upphetsade, så se till att du låter dem veta om de är lite grova.

Se även  Kyckling åt en cigarett? Här är vad du ska göra

Att knapra är också ett tecken på tillgivenhet, din råtta kommer ofta att försöka få in din hand i buren genom att knapra fingret så att du kan klappa, klappa eller leka med.

Var alltid försiktig när du först tar hem din nya råtta, oavsett om den kommer från en uppfödare, djuraffär eller räddningstjänst. I det vilda är råttor bytesdjur, så deras naturliga instinkt är att vara försiktig med rovdjur. Om de känner sig hotade, särskilt i en främmande ny miljö, kommer de att försöka försvara sig, vilket kan leda till ett bra bett.

Vän dem alltid vid sitt nya hem, när de är lugna låt dem nosa och utforska din hand i en icke-hotande position och låt dem komma till dig.

Att umgås med din råtta är ett helt eget ämne och belöningarna är väl värda det, ett starkt, evigt band kommer att bildas med din råtta.

Socialisera din råtta

Råttor är rena?

Trots sitt dåliga rykte är råttor faktiskt väldigt rena djur, likt katter kommer de att sköta sig själva och varandra många gånger om dagen. Om en råtta får något på pälsen börjar den genast rengöra sin päls, och de rengör sig också regelbundet efter att du har rört vid dem.

De gillar att hålla sitt hem organiserat och rent, din råtta kommer med största sannolikhet att välja ett hörn av sin bur att använda som toalett och detta gör det faktiskt väldigt enkelt att skräpa dem.

Husdjursråttor älskar också att putsa sina ägare, det är ett tecken på tillgivenhet, du kommer att upptäcka att de nappar på dina naglar och kammar igenom hårstrån på din hand och armar.

Råttor måste leva med sin egen sort

Husdjursråttor bör alltid hållas i par eller grupper (oftast av samma kön för att förhindra reproduktion), de är sociala djur som lever i stora grupper i det vilda, de bildar komplexa hierarkier inom dessa grupper genom dominans.

Att hålla dina husdjursråttor i par eller grupper kommer att ge en mer naturlig miljö för dem att leka och interagera med, vilket ger dem den nödvändiga sällskap och interaktion de behöver. Detta gör att de kan leva ett lyckligare och därför hälsosammare liv istället för att leva ensamma.

Råttor jagar runt varandra i sina burar, spelar slagsmål, spelar dragkamp med mat och sover tillsammans, man kommer ofta se dem alla, även om det är en stor grupp som tränger sig in i ett litet hus för att sova tillsammans.

Relaterade frågor

Hur länge lever råttor?

Var noga med att spendera så mycket tid som möjligt med dina husdjursråttor eftersom de verkligen är fantastiska små husdjur. Den enda nackdelen med att äga en sällskapsråtta är att de bara lever ett relativt kort liv, de kan leva cirka 2 till 4 år om de hålls friska. familjens husdjur.