Är kanin halal?

Alla muslimer är inte överens om huruvida kaninkött är halal.

Om du är en praktiserande muslim är chansen stor att dina familjetraditioner eller råden från din imam redan har format dina val i denna fråga.

Men om du föder upp köttkaniner för försäljning till allmänheten kan du dra nytta av en allmän förståelse för hur olika traditioner inom islam ser på kaninätande.

I den här artikeln kommer vi att använda hedersbetygelserna och terminologin du behöver behärska för att visa respekt för dina muslimska kunder och vänner.

Vi är inte islamiska lärda, och vi är verkligen inte islamiska myndigheter. Men vi kan beskriva den oro dina muslimska kunder och vänner kan ha när det gäller att äta kanin.

Är kaninkött halal?

Den goda nyheten är att kaninkött anses vara halal eftersom kaniner inte är rovdjur och inte jagar andra djur.

Detta gör dem till ett tillåtet val för muslimer att konsumera.

Det är viktigt att se till att kaninen slaktas enligt islamisk lag för att hålla köttet halal.

Men jag måste nämna här att vissa människor (från shia-sekten) betraktar kaninkött som haram.

Sunni syn på kaninkonsumtion

Sunnimuslimer, som utgör majoriteten av den muslimska befolkningen, följer fyra huvudinriktningar: Hanafi, Maliki, Shafi’i och Hanbali.

Konsensus bland dessa skolor är att kaninkött är halal och kan ätas.

Enligt t.ex IslamQAalla fyra skolor är överens om att kaninkött är halal. Många berättelser tyder på att profeten (frid vare med honom) godkände dess konsumtion.

Shia syn på kaninkonsumtion

Den shiitiska synen på kaninkonsumtion är inte enhetlig. Vissa shiaforskare tror att kaninkött är halal, medan andra anser att det haram (förbjudet).

En orsak bakom denna skillnad är bristen på ett tydligt uttalande om kaninkött i deras religiösa texter.

Därför, om du är shiamuslim, är det viktigt att konsultera din lokala religiösa myndighet för att avgöra om det är tillåtet att äta kaninkött.

Ett islamiskt argument för att äta kaniner

I Hanafi, en av de fyra lagskolor som erkänns inom sunnimuslimen, Kaninkött anses vara halal.

kaninkött är halal.

Myndigheten sa Imam al-Nawawi att det inte finns någon khilaf, ingen oenighet i denna fråga bland forskare inklusive Sa’ad bin Abu Waqqas, Ibn al-Munzir, Ibn al-Musayyib och Abu Sa’id al-Khudri, bland andra.

De hänvisar till en hadith (en förklaring av den heliga Koranen) berättad av Anas, en följeslagare till profeten som levde till 103 år gammal, och sa (återigen omskrivning, inte översatt):

”Vi väckte en kanin en gång när vi var i Narr-al-Zaharan. Människorna som var med oss ​​jagade den tills de tröttnade. Sedan fångade jag den. Abu Talha och skickade de feta bakbenen som en gåva till profeten, som tog emot det:

Om profeten (frid vare med honom) åt kaninkött, så är väl kaninkött halal, eller hur? Tja, det är inte hela historien.

Se även  Kan man placera en ny kanin med en gammal kanin?

Problemet med kaninkött för många muslimer

Många shiamuslimer tror att kaninen som nämns i hadithen kan ha varit halal, men en kanin i modern tid kanske inte.

Problemet är att kaniner äter sin egen bajs.

Kaniner extraherar allt näringsvärde från gräset och örterna de äter i en tvåstegsprocess. Under den första passagen av deras växtföda genom deras matsmältningskanal, extraheras en del kolhydrater.

Den blandar fibrerna i maten med probiotiska bakterier. De halvsmälta fibrerna lämnar kaninens matsmältningskanal som ”mjuk” bajs.

Bakterierna i den mjuka, fuktiga avföringen omvandlar fibrer till fettsyror, inklusive smörsyra, samma fettsyra som finns i smör.

Detta ger kaniner en källa till fett som de inte kan få från den obearbetade växten.

De kan bara få i sig det fett de behöver för långvarig energi och bekämpa svält i svåra tider genom att äta sin egen avföring.

Frågan blir då om den mjuka avföringen är najlis, ceremoniellt orena föremål.

I Hanafi-islam finns det väsentliga najis och icke-essentiella najis. Viktiga najis kan inte rengöras. Icke-nödvändiga najis kan rengöras.

Djur som främst äter najis och andra orena saker anses vara jahallah, orena djur som inte bör ätas.

Till exempel, grisar är jahallah.

Kaninavföring ”rensas” genom att passera genom kaninen en andra gång. Eller, vissa forskare hävdar, att kaninkött är halal eftersom det mesta av maten inte är najis.

Ytterligare andra forskare hävdar att om ett djur är al-jahallah eller inte beror på om dess kost påverkar köttet.

Kaninkött påverkas inte av maten som kaninen äter, så med detta resonemang är kaniner rena djur.

Vissa forskare påpekar också att kaniner inte har några tänder eller gift och inte livnär sig på kött, så deras relativt godartade natur gör dem hälsosamma att äta.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar vissa sunnitiska myndigheter från 2000-talet att man sätter kaninen i karantän ett tag, ger den rent gräs och färskt vatten och ser till att den inte äter sin egen avföring. Enligt dem förvandlar detta kaninköttet från markruh (haram) till halal.

Ett islamiskt argument mot att äta kaninkött

De flesta shia-myndigheter anser att kaninkött är haram. Det betyder att det inte ska ätas av observanta muslimer.

De kommer till denna slutsats från andra hadither som anses annorlunda av sunnitiska forskare.

Det finns tre skäl till varför shia-myndigheter anser kaniner haram:

Kaniner har genomgått en förvandling

Shahid Thani, den andre martyren, noterade att människor hade förvandlats till apor, elefanter, hundar, möss, vargar och kaniner. Eftersom dessa djur höll en mänsklig själ fången, är det därför otillåtet att äta dem.

Alla apor, elefanter, hundar, möss, vargar och kaniner var inte en gång människor, men eftersom det inte går att säga vilka de är, bör ingen ätas.

Se även  Beteende och skötsel av kaniner under och efter dräktighet

När Gud straffar människor genom att förvandla dem till djur, lever de enligt detta synsätt i bara tre dagar.

Att vänta tre dagar innan man äter en kanin verkar lösa detta problem, men det finns andra överväganden.

Kaniner har klor

Andra shia-myndigheter påpekar att kaniner, liksom katter och andra rovdjur, har klor.

Man kan inte äta djur som livnär sig på djurkött, som man känner igen på deras klor, så man kan inte äta kaniner heller.

Kaniner har blod som liknar mänskligt menstruationsblod

Vissa andra myndigheter hävdar att kaniner har blod som liknar mänskligt menstruationsblod.

Sheikh Hurr Ameli gör detta uttalande Wasailul-Shia, vol. 24, sid. 109. Moderna shia-kommentatorer noterar att detta är en märklig sak att ha skrivit, men de anser att det är gudomligt inspirerat, så de råder observanta muslimer att undvika kaninkött.

Betyder detta att man erbjuder kaninkött till sunnimuslimer?

Även om man marknadsför kaninkött till muslimer som anser att djuret är halal så måste det ändå slaktas halal.

Här är zahibah, reglerna, för slakt av kaniner:

 • Alla muslimer som har nått puberteten får döda djuret för att förbereda det för mat. Denna person måste dock vara i gott mentalt tillstånd och iaktta religion. Avfällingar får inte laga mat åt muslimer. Kaniner som slaktas av icke-muslimer är inte halal.
 • Muslimen som slaktar kaninen måste rikta kaninens ansikte mot Mecka. I vissa situationer kräver detta användning av en telefonapp som heter Mecca Seeker. Om slakten görs rutinmässigt kommer muslimen som arbetar i slakteriet vanligtvis att veta rätt riktning för att peka djuret.
 • Kniven måste vara mycket vass. Ojämna kanter är inte tillåtna. Kniven måste slipas i djurets närvaro för att säkerställa att slaktprocessen blir smärtfri.
 • Kaninen måste slaktas i Allahs namn, ära till Honom, den Upphöjde. Normalt skulle slaktaren säga ’Allahu akbar’.
 • Kaninen måste avlivas med ett enda drag av kniven över halsen och skära av halspulsådern, halsvenen och halsen (luftstrupen). Det bankande hjärtat tvingar ut blod (som inte bör ätas) ur djuret.
 • Kaninen måste tömmas på eventuellt kvarvarande blod innan ytterligare slakt. Till skillnad från kosherberedning behöver halalkött inte alltid (eller nästan alltid) saltas.

Kaniner måste vara vid liv vid tidpunkten för slakt.

Döda kaniner kan inte samlas in och ätas.

Kan man sälja kaninkött till muslimer?

Naturligtvis är det inte alla muslimer som ansluter sig till halal.

Men även de som inte vill det kanske inte vill vara för nära förknippade med en kaninköttsförsäljare (som en försäljare på en bondemarknad) som inte känner till och respekterar reglerna för halalmatlagning.

Var säker på att om du annonserar kaninkött som halal så är det faktiskt tillagat (åtminstone enligt sunnitiska regler) på ett halal-kompatibelt sätt.

Du kan inte slakta om du inte är muslim och kallar din produkt halal.

Se även  Hur ofta ska kaniner gå till veterinären?

Om du säljer stora mängder kaninkött till muslimska kunder kanske du till och med vill ha ett internationellt erkänd halal-certifiering.

Kan jag sälja kaniner till muslimer?

Det finns inga islamiska texter som förbjuder att hålla kaniner som husdjur.

Muslimer är dock skyldiga att behandla sina husdjur med vänlighet. De måste se till att alla kaniner är väl utfodrade, väl inhysta och behandlade med respekt.

Det finns en hänvisning i Sahih Muslim 2242 till en kvinna som höll en katt bunden tills den dog så att hon kastades i helvetet i livet efter detta.

Om du är muslim och skaffar en sällskapskanin måste du förmodligen se till att den sköts ordentligt.

Vad gör djur till halal eller haram?

Som någon som följer islamiska kostlagar kan du vara nyfiken på vilka djur som anses vara halal (tillåtet) eller haram (förbjudet).

Här är en snabbguide till de egenskaper som avgör om djur och deras kött kan konsumeras eller inte.

Betande djur och växtätare

Halaldjur är i allmänhet djur som anses vara ”rena” och är växtätare eller betande djur, vilket betyder att de bara äter växter. Några vanliga exempel är kor, får, getter och höns. Dessa djur är tillåtna för konsumtion inom islam eftersom de inte är kända för att vara skadliga för människors hälsa och inte anses vara smutsiga.

Rovdjur och köttätande djur

Å andra sidan inkluderar haramdjur rovdjur och köttätande djur.

Dessa djur har huggtänder eller klor och är kända för att jaga och konsumera andra djur.

Exempel på sådana djur är lejon, tigrar och fåglar med klor som örnar eller hökar.

Fisk anses dock vara halal även om de konsumerar andra djur eftersom de lever i vatten och är rena.

Islamisk lag och human behandling

En av de viktigaste principerna för att avgöra om ett djur är halal är hur det slaktas.

Enligt islamisk lag ska slakten utföras av en muslim i Allahs namn, och djuret ska behandlas humant.

Det är viktigt att se till att djuret inte lider under processen.

För att bättre förstå skillnaden mellan halal- och haramdjur, här är en förenklad tabell:

Halal djur Haram djur
Betande djur (växtätare) Rovdjur och köttätande djur
Djur slaktade enligt islamisk lag Djur som inte har slaktats enligt islamisk lag

Observera att även om kaniner anses vara växtätare, är deras klassificering som halal eller haram i islam inte så enkel.

Vissa forskare hävdar att kaninkött är halal, medan andra kanske inte håller med.

Profeten Muhammed (PBUH) sägs ha konsumerat kaninkött, vilket tyder på att detta kan ha varit tillåtet. Rådfråga alltid din lokala islamforskare om du har några tvivel i sådana frågor.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Är Rex-kaniner bra till kött?
 • Kan du äta kött från lejonhuvudkaniner?
 • Får man jaga kaniner utan tillstånd?
 • Vad dödar kaniner på natten?
 • Varför äter min kanin sina bebisar?