Är kaniner bra husdjur för autister?

Jag är autist och under hela mitt liv har kaniner varit en av de bästa, positiva influenserna på min mentala hälsa. Min familj skaffade kaniner för första gången när jag var sju år gammal, och jag har fortsatt att ta hand om kaniner som husdjur och volontärarbeta på härbärget även i vuxen ålder. Mina kaniner har gett mig en djup nivå av sällskap och de håller mig lugn och i allmänhet mycket gladare.

Jag antar att det är allmänt känt att autister, som jag, ofta har en affinitet till djur. Om du (eller ditt barn) letar efter ett husdjur som de verkligen kan relatera till är kaniner ett utmärkt val.

Kaniner är bra husdjur för autister eftersom de är tysta och gillar att hålla ett schema lika mycket som vi gör. Kaniner är också sociala djur som tycker om mänskligt sällskap, men de är inte så påträngande att de kräver vår uppmärksamhet hela dagen.

Kaniner är också ganska skygga och tillbakadragna tills de lär känna dig. Då ser du deras sanna personlighet lysa. Även om jag verkligen inte kan tala för alla, kan jag verkligen relatera till detta, och jag tror att denna delade erfarenhet hjälper mig att binda djupare till kaniner än med andra djur. Kanske blir det samma för dig.

Varför kaniner blir bra sällskap om du är autist

Kaniner är mycket smartare än vad folk tror. De är väldigt sociala djur som kan lära sig att leva med människor som sällskap (liknande hur katter och hundar lever som sällskapsdjur snarare än husdjur i bur). Kaniner kan visa olika känslor och de kan också lära sig att förstå människor och våra känslor. För någon som jag som ofta har svårt att få kontakt med andra människor, har omsorgen om kaniner gett mig möjligheten att knyta an till en annan varelse som jag verkligen kan förstå och få kontakt med.

Här är några anledningar till varför kaniner kan göra utmärkta husdjur för autister:

 • Kaniner är tysta husdjur. Kaniner är utmärkta husdjur för alla som kan bli överväldigade av för mycket ljud. De har inga höga ljud (som skällande eller jamar). Kaniner kan dunka när de är upprörda, men det är inget som ska hända hela tiden. Du bör också ge dem ett tillräckligt stort hölje så att de inte skramlar med burstängerna hela natten.
  • Lär dig mer om kanins livsmiljöer
 • Kaniner gillar att hålla sig till ett schema. Kaniner är lyckligast när deras dagar är förutsägbara (precis som jag!). Det betyder att om du matar, städar, tränar och interagerar med din kanin vid samma tidpunkt varje dag, kommer din kanin att känna sig mer bekväm och trygg med dig.
 • De flesta kaniner älskar att bli klappade (och de är väldigt milda!). De flesta kaniner gillar inte att bli fasthållna, men de sitter gärna bredvid dig medan du klappar dem i timmar i sträck. Att klappa en mjuk kanin är en mycket trevlig, taktil aktivitet, speciellt om du kan se att kaninen tycker om det.
  • Läs mer om att klappa en kanin
 • Kaniner är sociala, men inte för påträngande. Kaniner är sociala djur. De tycker om att interagera med människor när de har lärt sig att lita på dig, men de tycker också om att umgås eller leka ensamma. De behöver inte social energi för att vara runt, men du kan fortfarande ha en social relation med dem.
 • Kaniner gillar inte heller ögonkontakt. Som de flesta andra byten föredrar kaniner det när du inte ser dem i ögonen. Detta gör att de känner sig hotade. Faktum är att det här är råd jag ofta ger till människor när jag har att göra med kaniner på djurhemmet där jag arbetar frivilligt. Om du tittar bort och till och med vänder ryggen till kaninen är det mer sannolikt att de litar på dig och kommer till dig.
 • Kaniner kan ströva fritt som katter och hundar. Du kan behandla kaniner som sällskapsdjur som hoppar runt i huset var de vill. Detta ger dig en bättre chans att umgås och interagera med din kanin under hela dagen. Se bara till att allt är kaninsäkert och att din kanin är pottränad innan du låter dem ströva fritt.
 • Kaniner har söta personligheter. Kaniner är i allmänhet ganska skygga när du först tar hem dem. Men om du ger dem lite tålamod kommer du att upptäcka att de har en fantastisk personlighet som de bara är alltför glada över att visa upp. Låter lite bekant, eller hur? Personligen tycker jag att kaniner är fantastiska husdjur för autister eftersom de faktiskt är väldigt lika oss.
Se även  Min kanin gillar inte att bli berörd! Hur man desensibiliserar din kanin

Varför kaniner kanske INTE är den bästa följeslagaren för dig

Lika mycket som jag älskar kaniner och tror att de var en stor bidragande orsak till min oförmåga att sluta under svåra dagar, så är kaniner inte rätt husdjur för alla. Om du är som jag och är en blyg och tyst person, är kaniner fantastiska husdjur som kan matcha den tysta energin i ditt hem. Men för att konstatera det uppenbara, alla som är autister är inte som jag. Om du föredrar ett husdjur som är mer aktivt, lite underhållsfritt, eller om du värdesätter renlighet i ditt hem, kanske du vill överväga att skaffa en kanin som husdjur.

 • Kaniner är husdjur med lågt underhåll. Det finns en missuppfattning att kaniner är nybörjare när de kräver nästan lika mycket arbete som att ta hand om en hund. Kaniner bör utfodras med en specialiserad diet, ges tillräckligt med utrymme och uppmärksamhet och tas till veterinären regelbundet. Du bör överväga hur mycket arbete och tid det tar att ta hand om en kanin innan du tar hem en.
  • Lär dig mer om varför kaniner är husdjur med lågt underhåll.
 • Kaniner är ganska stökiga (faller överallt, hö och bajs). Om du gillar att allt i huset är rent, så är en kanin inget för dig. Kaniner stinker inte, men de är väldigt bra på att göra oreda. Kaniner fäller som en pälstornado och du kan hitta hö (en kanins huvudsakliga föda) överallt. Det är också vanligt att ibland hitta små kaninbajs, även om din kanin är pottränad.
 • Kaniner kan slå ut om de känner sig hotade. Medan kaniner vanligtvis är ganska milda, har de också klor och tänder. Om en kanin känner sig inträngd i ett hörn eller känner att du inkräktar på dess territorium, kan den försöka klia eller bita. Du måste lära känna din kanin och dess personlighet för att se till att den inte blir aggressiv. (Att få en kanin kastrerad eller kastrerad hjälper också mot aggressivt beteende)
 • Kaniner blir snabbt sjuka. Vanligtvis är kaniner en lugnande närvaro och lindrar stress, men de kan också orsaka en topp i ångest om de blir sjuka. Problemet är att när kaniner blir sjuka kan deras tillstånd snabbt gå neråt. När de blir sjuka ska kaniner tas till veterinären så snart som möjligt så att de kan återhämta sig innan deras tillstånd förvärras.
  • Lär dig vanliga symtom på kaninsjukdomar
 • Kaniner är inte särskilt gosiga. Kaniner älskar att bli klappade, men de hatar vanligtvis att bli hållna eller kelade. Även om det förvisso finns undantag från denna regel, förlorar du vanligtvis din kanins förtroende om du försöker hålla eller kela om dem hela tiden.
Se även  Är kaninförsäkringen värd det?

Kaniner och autistiska barn

Generellt sett rekommenderar jag inte kaniner som husdjur för barn om inte barnet är väldigt lugnt och respekterar djur. Detta gäller för Allt barn, inte bara autistiska barn. Det betyder inte att kaniner kan vara i ett hem med barn, men föräldrarna eller vuxna ska alltid ta ansvar för husdjurens välmående. Kaninen ska behandlas som ett husdjur och inte ges direkt till barnet.

Det är okej att låta barn hjälpa till att ta hand om en familjekanin. De kan hjälpa till att mata och städa livsmiljön. Du bör också vara säker på att ditt barn är under uppsikt när du hanterar kaninen tills du kan lita på att hans beteende är skonsamt och respektfullt mot kaninen. Detta för att förhindra skador på någon av parterna, eftersom kaniner lätt kan skadas om de hanteras fel, men de har även klor och tänder som de kan använda om de är för rädda eller överstimulerade.

Generellt sett har större kaniner en lugnare natur och är lättare att komma överens med, men du kan också fråga personalen på ditt lokala djurhem vilka kaniner som är kända för att vara vänligare och fogligare och som har mer aggressiva tendenser.

När de väl kan umgås och knyta an till kaniner kan sällskapsdjur vara en stor tröst för autistiska barn. De flesta kaniner älskar att bli klappade och kommer att sitta bredvid någon under långa perioder.

 • Lär dig mer om hur en kanin kan vara ett emotionellt stöddjur (ESA).