Är kaniner bra husdjur för barn?

Kaniner är så söta och fluffiga, med sina stora öron och ryckningar i näsan. Och vad du har hört är kaniner skonsamma och lätta att ta hand om, eller hur? En kanin kan vara ett bra första husdjur för ditt barn.

Kaniner är inte bra husdjur för små barn. De har en skrämmande natur och kan vara aggressiva mot barn som vill gosa med sitt husdjur. Kaniner är också svårare att ta hand om än vad folk förväntar sig. Istället är det bättre att ha en kanin som husdjur. Barn kan vara medhjälpare när de lär sig att respektera det lilla djurets gränser.

Kaniner är faktiskt husdjur med mycket underhåll. De kräver mycket uppmärksamhet och utrymme och har mycket specifika näringsbehov. Samtidigt är kaniner inte alls så gosiga som folk tror. De hatar vanligtvis att bli fasthållna och kommer inte att vara rädda för att använda sina klor och tänder för att undkomma ditt grepp. Kaniner är lika underhållna som en hund, och de flesta barn är inte redo för den typen av ansvar.

Varför kaniner inte är ett bra husdjur för barn

Medan en ansvarsfull tonåring förmodligen kan ta väl hand om en kanin, är det ett stort ansvar att förvänta sig av ett yngre barn. Kaniner är mycket jobb. Deras kattlådor måste rengöras varje dag (och du måste potträna dem), och deras känsliga matsmältningssystem betyder att de behöver en mycket specifik och konsekvent diet. Kaniner ska inte behandlas som barnleksaker som lätt kan glömmas bort.

Kaniner gillar inte att bli fasthållna

Kaniner är inte heller gosedjur. De är bytesdjur, vilket betyder att kaniner har överlevt genom att springa snabbt och gömma sig från stora rovdjur så att de inte blir uppätna. Även om tamkaniner föddes upp för att vara vänligare än sina vilda förfäder, har de fortfarande en instinkt att springa och gömma sig när de känner fara.

Det gör att kaniner alltid gillar att ha fötterna på jorden. Om de hålls fast kan de inte fly och de känner sig inte trygga. De kan ha svårt att komma ur barnets grepp, vilket kan orsaka skada.

Nästa gång ett barn går och hämtar kaninen, kommer de att komma ihåg det och springa eller slå ut. Om barnet inte förstår kaninens kroppsspråk kan det lätt skadas av att det blir kliat eller bitit av kaninen.

Se även  Beteende och skötsel av kaniner under och efter dräktighet

Små barn kan behandla ett barn som ett älskat gosedjur snarare än en levande varelse. Kaniner har en känslig benstruktur och kan lätt skadas av ett barn som klämmer för hårt eller tar upp dem på ett olämpligt sätt.

Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem

Kaniner har ett extremt känsligt matsmältningssystem och kan lätt drabbas av en dålig eller inkonsekvent kost. De behöver en konstant, obegränsad tillgång på timotejhö och färska bladgrönsaker dagligen. För många småbitar eller sötsaker kan göra att kaninen blir överviktig och har många hälsokomplikationer.

Eller ännu värre, om ett barn glömmer att mata kaninen en dag kan det bli ett fatalt misstag inom 24 timmar. En kanins hälsa beror på att dess matsmältningssystem kontinuerligt fungerar. De måste tugga hela dagen. Om de inte äter, stängs matsmältningskanalen av och de kan gå in i GI-stas. Om de inte tas till en akut veterinär i tid är det sannolikt dödligt.

Det är svårt att säga när kaniner är sjuka

Eftersom kaniner är bytesdjur kommer de att dölja sina symtom om de blir sjuka. Detta är en försvarsmekanism eftersom i naturen är det mer sannolikt att ett rovdjur går efter ett djur som visar tecken på svaghet.

Som kaninskötare betyder det att vi måste vara mycket uppmärksamma på vår kanins vanor och kroppsspråk. Vi vill upptäcka eventuella sjukdomstecken tidigt. Men dessa förändringar i kaninbeteende är så subtila att du inte förväntar dig att ett barn ska ta upp dem.

Barnet ska ständigt övervaka hur mycket kaninen äter och gör avföring, och hur mycket energi den har på daglig basis. Det är helt enkelt för mycket ansvar att förvänta sig att ett barn tar på sig.

Kaniner gillar inte snabba rörelser och höga ljud

Kaniner kan också vara väldigt skitiga. De blir rädda och ogillar höga ljud och snabba rörelser. Tyvärr är barn ofta källan till många av dessa ljud. Många barn är mycket högljudda och aktiva av naturen. Dessa barn är i allmänhet inte lämpade för kaninägande. Deras naturliga barnsliga beteende kan vara en stor källa till oro och stress för kaninen.

Kaniner behöver mycket utrymme och uppmärksamhet

Kaniner behöver också mycket utrymme och motionstid. Det är inte djuren i bur som får oss att tro. Kaniner som tillbringar hela dagen i en bur blir uttråkade och deprimerade. De kommer att bli mer destruktiva under den korta tiden de släpps ut för att träna, eller så blir de sjuka och stressade.

Se även  10 sätt att leka med din kanin

Det bättre alternativet: husdjurskaniner

Som vuxen i familjen måste du ta huvudansvaret för alla kaniner i familjen. Det betyder att när du tar med dig en kanin hem måste du vara beredd att vårda kaninen under hela dess liv, som kan vara upp till 10 år eller mer.

Under mina dagar som volontär på djurhemmet ser jag ett antal kaniner som mår dåligt för att de har getts till ett barn och inte tagits om ordentligt. De har ofta smutsig och tovig päls över hela rumpan eftersom burarna aldrig har städats. Kaninerna tvingades sitta i smutsen och fick urinbrännskador och utslag av de orena förhållandena, och deras muskler är ofta underutvecklade på grund av bristen på motion.

Det var ett mycket tråkigt fall där kaninen var allvarligt underviktig. Barnet glömde hela tiden att mata kaninen och hans föräldrar kontrollerade aldrig att kaninen var omhändertagen. Lyckligtvis blev den söta kaninen så småningom helt återställd. Men det är tider som dessa som övertygar mig om att vuxna måste ta ansvar och vara den primära skötaren av alla djur i hemmet.

Om du eller någon annan vuxen i familjen inte kan ta hand om en kanin med dina fullspäckade scheman, så ska du inte skaffa en kanin. Men om du har tid och tålamod och är villig att lära dig om den grundläggande vård en kanin behöver, kan de vara ett bra komplement till din familj.

Barn är hjälpare

Istället för att vara primärvårdare av kaniner bör barn vara medhjälpare. Om de visar att de är ansvariga kan föräldrarna tillåta dem att ta hand om kaninen. Du kan till exempel låta barnet hjälpa till att städa kattlådan varje dag. Eller så kan de vara den som ger kaninen sin kibbit på morgonen.

Så länge du som vuxen är kaninens primära skötare går det bra att låta barnet hjälpa till. Men kom ihåg att det är ditt ansvar att varje dag kontrollera att ditt barn har slutfört sin uppgift. Om de glömde, så är det så din ansvar att se till att kaninen tas om hand.

Större kaninraser

Större kaninraser, som väger 8 pund eller mer, är ofta bättre för familjer med små barn. Dessa kaniner är i allmänhet lugnare och mildare och mindre rädda än många av de små dvärgkaninraserna. Större kaniner har också ofta en fastare benstomme. Ett barn är mindre benäget att försöka plocka upp och klämma en stor kanin, vilket gör skador mindre vanliga.

Se även  Är kaniner bra husdjur för människor som arbetar heltid?

Lär barn att respektera kaniner

Att ha en kanin som husdjur ger dig möjlighet att lära ditt barn att respektera små djur. Eftersom barnet interagerar med kaninen medan vuxna övervakar kan du enkelt visa dem hur man försiktigt klappar och hanterar kaninen på golvet istället för att plocka upp den.

Du kan också lära ditt barn att förstå grundläggande kaninkroppsspråk. Barnet kan lära sig att inte jaga en kanin när den går, och att sluta göra något om kaninen är rädd. Du kan också lära barnet att veta när en kanin är glad eller avslappnad så att den kan bete sig positivt och lära sig att leva i harmoni med kaninen.

Mer familjesocialisering

Kaniner är sociala varelser, så det är bra om de har mer tid att umgås med familjen. Om de hålls som husdjur i familjeområdet är det mer sannolikt att de får mycket socialisering. Kaninen beror inte enbart på uppmärksamheten från ett barn, som kanske redan är uttråkad med sitt nya husdjur.

Släpp inte en husdjurskanin utomhus!

Om du redan har en kanin till ditt barn och inser misstaget, släpp inte kaninen lös utanför. Tamkaniner kommer inte att överleva länge i naturen. Om du inte kan ta hand om kaninen, hitta ett lokalt skydd eller djurhem som tar emot smådjur istället. På så sätt får kaninerna den vård de behöver medan de väntar på att en ny familj ska ta in dem.

Relaterade frågor:

Hur länge lever husdjurskaniner?

Medellivslängden för en kanin är cirka 10 år. Detta antal kan variera mycket beroende på ras, levnadsförhållanden och om kaninen har kastrerats eller inte.

Ska man sterilisera eller kastrera en kanin som husdjur?

Du bör alltid kastrera eller kastrera din kanin så fort den når vuxen ålder. Oförändrade kaniner kommer ofta att ha beteendeproblem som gör dem mer aggressiva. Dessutom har kaniner som inte är fasthållna en hög risk att utveckla reproduktionscancer.

källor:

  1. Howcast. ”Är kaniner bra husdjur för barn? | Kaniner som husdjur.” Youtube. Kommentar av Mary Cotter. 2 december 2013. www.youtube.com/watch?v=EZOvUKyeR6A.
  2. Mixon, Carolyn. ”Barn och kaniner.” Föreningshuskaniner10 juli 2011, rabbit.org/faq-children-and-rabbits.