Är kaniner bra husdjur för människor som arbetar heltid?

Många människor är förståeligt nog ovilliga att ta hem ett nytt husdjur om de vet att de kommer att vara borta från hemmet i åtta timmar varje dag. Du vill inte känna skuld över att lämna ditt nya husdjur hem hela dagen, undrar om de kommer att vara ensamma. Så hur är det med kaniner?

Om du har ett typiskt 9 till 5 heltidsjobb, är kaniner fantastiska husdjur som kommer att fungera med ditt schema. Kaniner sover oftast mitt på dagen när du är ute och är aktiva på morgonen och kvällen när du är hemma så att du kan interagera med dem.

Men kaniner är sociala och aktiva varelser som behöver tid för att interagera med människor och flera timmars motion varje dag. Om du ofta reser i affärer eller tenderar att vara ute till långt in på natten, kanske du inte kan ge en kanin den vård den behöver. Så även om en kanins naturliga livsstil kommer att fungera utmärkt med ett heltidsarbete, bör du undersöka alla aspekter av din livsstil innan du väljer att ta med en kanin hem.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Kaniner för heltidsarbetande

Kaniner kan definitivt vara bra husdjur för människor som arbetar heltid, men det beror på vilken typ av jobb du har och hur lång tid du tillbringar hemifrån för semester, affärsresor och umgänge. Innan du adopterar en kanin, ställ dig själv dessa frågor för att avgöra om en husdjurskanin är rätt för dig.

1. Vilka timmar arbetar du?

Det viktigaste att ta hänsyn till är de timmar du arbetar. Om du är hemifrån mitt på dagen är ditt kaninschema mycket lättare att hänga med än om du är ute hela morgonen och lägger dig tidigt på kvällen.

Kaniner är skymningsdjur, vilket betyder att de är mest aktiva på morgonen och kvällen och tenderar att sova mitt på dagen och mitt i natten. Vanligtvis är kaniner mest aktiva på morgonen från cirka 06.00 till 10.00 och blir aktiva igen på kvällen efter 17.00.

Se även  Kan kaniner ha halsband? För-och nackdelar!

Om du har ett typiskt heltidsschema med att arbeta 9 till 5, kommer du fortfarande att vara hemma för det mesta när kaninen är aktiv. Du har fortfarande tid att interagera med dem och se till att de tränar vid den perfekta tiden på dagen.

Men om du har ett sådant schema där du kommer till jobbet innan solen går upp och du går och lägger dig tidigt på kvällen (eller vice versa och du sover till sent på morgonen), så kommer du förmodligen inte vara hemma och vaken när din kanin är aktiv. Så i dessa fall är en kanin kanske inte det ideala husdjuret.

2. Reser du regelbundet i affärer?

Kaniner behöver daglig socialisering och bör inte lämnas ensamma för länge. Vissa kaniner kan inte bara bli sjuka lätt, utan de kan också bli deprimerade om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Om du bor med en partner eller till och med rumskamrater kan du be dem ta hand om och interagera med din kanin medan du är borta. Men om du bor ensam och ofta är borta kanske en kanin inte är det bästa husdjuret för dig.

Om du har en tillfällig affärsresa är det helt okej. Du kan ordna så att någon kommer och tar hand om kaninen medan du är borta. Men att åka på en affärsresa mer än en gång i månaden är vanligtvis inte en idealisk situation för kaninen.

3. Vad har du för socialt liv?

Den andra viktiga frågan att ställa dig själv är om du realistiskt kan vara hemma för din kanin. Jag säger inte att du helt och hållet ska ge upp ditt sociala liv om du skaffar en sällskapskanin, men om du är borta från hemmet varje kväll kommer din kanin sannolikt att bli ensam och uttråkad.

4. Har du ett lugnt hem?

Även om det beror på kaninens personlighet blir de flesta kaniner rädda och oroliga i bullriga och hektiska hem. Om man ofta har stora kompisgäng över på fester och samvaro kan det bli en stressig miljö för kaninen. Så i det här fallet kan en annan typ av husdjur vara bättre för dig om du inte kan hitta en mer självsäker kanin som inte har något emot att vara runt många människor.

Se även  Emotionellt stöd Kaniner: Vad du behöver veta

Hur länge kan husdjurskaniner lämnas ifred?

Som en allmän regel bör du inte lämna en husdjurskanin ensam i mer än 24 timmar. Jag rekommenderar inte att åka iväg över helgen och inte ordna så att någon kommer och tar hand om kaninen.

Det beror främst på att kaniner kan bli sjuka ganska snabbt. Kaniner tenderar att dölja symtom på sjukdom. I det vilda skulle detta ha hindrat dem från att pekas ut som en svag länk, men som husdjur betyder det att vi oftast inte ens vet att våra kaniner är sjuka förrän de är mycket sjuka och inte längre kan dölja symptomen.

När detta händer bör du ta din kanin till veterinären så snart som möjligt, eftersom kaninens tillstånd kan ta en skarp sväng mycket snabbt. Tillstånd som GI Stasis är ganska vanliga hos kaniner och kan vara dödliga inom 24 timmar. Om du råkar vara hemifrån en helg kommer du inte ens se tecken på sjukdom innan du åker.

  • Läs mer om tecken på sjukdom hos kaniner

Vilken vård behöver kaniner?

Varför spelar det någon roll hur mycket tid du kan spendera med din kanin? Detta beror på kaninernas sociala behov och motionskrav. Den vanliga missuppfattningen är att kaniner är små burdjur när kaniner i verkligheten är aktiva och sociala. De behandlas mycket bättre som ett sällskapsdjur, liknande en katt eller hund.

När du tar hand om en kanin som husdjur bör du tänka på följande:

  • Socialisering för kaniner. Kaniner behöver flera timmars socialisering varje dag. Det här är precis som att spendera tid i samma rum med din kanin när den strövar omkring och klappar dem eller leker med dem när din kanin kommer fram och ber om uppmärksamhet.
  • Träningstid för kaniner. Helst bör kaniner vara utanför sitt inhägnad i 4-5 timmar varje dag för att träna. Det är bäst om denna tid är på morgonen och kvällen när kaniner är aktiva.
  • Plats för kaninhägn. En kanin behöver gott om utrymme att hoppa runt lite, även om den inte har ”övningstid”. Jag rekommenderar att få en husdjurslåda istället för en bur eftersom detta ger din kanin mycket mer utrymme.
  • Näringsbehov hos kaniner. Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem. De behöver obegränsad tillgång till hö, med en till två koppar bladgrönt varje dag. Kaniner bör också matas med torrfoderpellets, men endast en liten mängd. Läs mer om en hälsosam kanindiet.
Se även  Hur man gör en formel för akut krisvård för kanin

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.