Är kaniner lågunderhållsdjur?

För allmänheten ses kaniner ofta som lätta husdjur för nybörjare. Det är vanligt att människor förväntar sig att kunna ta hand om en kanin på samma sätt som de tar hand om en gerbil eller hamster, bara för att bli helt överväldigad när de äntligen tar hem en kanin. En vanlig anledning till att kaniner överlämnas till djurhemmet jag är volontär på är att de bara är för mycket arbete. Deras kanin var inte det lätta husdjur de förväntade sig.

Kaniner är husdjur med lågt underhåll som kräver en specialiserad kost, gott om tid för träning och dagliga hälsokontroller. Kaniner har också destruktiva vanor, som att tugga på sladdar, och du bör ta dig tid att helt kaninsäkra ditt hem innan du lämnar en kanin utan tillsyn.

Huruvida en kanin är hög eller lågt underhåll beror verkligen på din kanins personlighet och mängden erfarenhet du har av kaninvård. Någon som har haft husdjurskaniner i flera år kommer att ha en fast rutin för att göra det mycket lättare att ta hand om sina kaniner. Men om du är ny på kaninskötsel kan jag nästan garantera att en sällskapskanin är mycket svårare att ta hand om än du förväntar dig.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Är kaniner husdjur med lite underhåll?

Jag tänker på kaniner som husdjur med högt underhåll. Men eftersom högt och lågt underhåll är subjektiva termer och har olika betydelser för olika människor, tycker jag att det är mycket användbart att jämföra kaninvård med andra vanliga husdjur. Detta ger dig den bästa uppfattningen om vad du kan förvänta dig när du skaffar en kanin som husdjur.

På den mest grundläggande nivån kan du förvänta dig att skötseln av kanin ligger någonstans mellan kattens och hundens. De behöver inte tas med på dagliga promenader som hundar gör, och de behöver inte mycket träning för att hjälpa dem att bete sig runt människor. Kaniner kan pottränas, men processen är lite svårare än katter, och kaniner har tugg- och grävbeteenden som kan göra dem mer destruktiva i hemmet än katter.

Jämfört med andra smådjur, som hamstrar och gerbiler, är kaniner mycket jobb. Kaniner behöver mer utrymme i sitt hölje, mer tid för träning, mer uppmärksamhet och till och med en mer specialiserad kost. Jämfört med dessa andra smådjur är kaniner högt underhåll. Men om du är van vid att ta hand om hästar så är jag säker på att en kanin kommer att vara en promenad i parken för dig.

Kaninsäkra ditt hem

Kaniner har några naturliga instinkter som kan vara ganska destruktiva för ditt hem. De gillar att tugga på allt och allt. Som grävkaniner har de också en instinkt att gräva ner sig i golvet, vilket gör dem benägna att förstöra mattor och skada trägolv. Medan vissa katter gillar att skrapa möbler med sina klor, är det vanligtvis mycket lättare att få ett hem redo för en ny katt än för en ny kanin.

För att förhindra att kaniner är destruktiva i ditt hem, ta dig tid att bli kaninsäkra. För att göra detta, tänk på din kanin som ett litet barn och gå igenom ditt hus för att se till att inget farligt är utom räckhåll för din kanin och täck områden där din kanin potentiellt kan vara destruktiv. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt exponerade ledningar (kaniner gillar att tugga på dessa) och hörnen i rummen. För mer information om hur du kaninsäkra ditt hem, läs min Rabbit Proof 101-artikel.

Se även  Vilken typ av hö är bäst för kaniner?

När du väl har tagit dig tid att kaninsäkra ditt hem kommer installationen inte att kräva mycket dagligt underhåll. Däremot kan kaniner vara knepiga och hitta sätt att komma in i saker du aldrig trodde att de skulle kunna, så viss vaksamhet kommer alltid att behövas för att se till att din kanin inte använder sina destruktiva vanor i ditt hem.

Leksaker för kaniner

Bara för att du hindrar din kanin från att vara destruktiv i ditt hem betyder det inte att deras gräv- och tugginstinkter försvinner. Kaniner faktiskt behöver har föremål att tugga på. Deras tänder växer kontinuerligt (som fingernaglar), och tuggleksaker hjälper till att förhindra att kanintänderna växer över.

Ge din kanin massor av leksaker att välja mellan så att han kan trimma sina tänder utan att tugga på dina möbler eller golvlister. Mina kaniner favoritleksaker kommer från en webbutik som heter Small Pet Select som är specialiserad på högkvalitativa hö- och smådjursleksaker. jag rekomenderar en mängd olika tillgängliga leksaker så att du kan ta reda på vilka leksaker din kanin föredrar att leka med, eftersom vissa kaniner kan vara ganska kräsna med sina favoritleksaker.

Städning efter kaniner

Även om kaniner inte luktar mycket, kan de göra en hel röra. De får hö överallt och kan lämna spillning och urinfläckar för att markera sitt revir. Något som ingen kommer att berätta för dig förrän du skaffar en kanin är att de bajsar massor! Kaniner kan lika gärna vara små bajsmaskiner. Även om din kanin är pottränad, kommer du oundvikligen att hitta hans bajs på platser där den borde vara. De enda goda nyheterna jag har här är att kaninbajs inte sprider sjukdomar och är den minst grova typen av djurbajs jag någonsin har hanterat.

Om du inte har något emot lite rörigt runt huset, särskilt runt hölådan, kanske du bara behöver ge kaninområdet en djup rengöring med några veckors mellanrum. Men om du föredrar ett fläckfritt hus är det dagligt underhåll inblandat.

Arbetet som krävs för att rengöra ett kaninhägn beror till stor del på din kanins städvanor och vilken typ av hägn du har. Jag har upptäckt att de traditionella burarna som marknadsförs för kaniner vanligtvis inte är de lättaste att rengöra. För att rengöra dem helt måste du ta isär buren nästan helt. Dessa kan kräva mer veckounderhåll än en ex-penna, vilket är min favorittyp av kaninhägn.

För dessa hundhus är allt du behöver göra att skjuta grinden åt sidan, sopa upp de större höbitarna och köra dammsugaren. Det är mer jobb än en katt, men det behöver inte vara en otroligt krävande del av kaninvården om inte din kanin inte är pottränad.

Träning för kaninbo

Kaniner kan pottränas, men det kräver ofta lite mer arbete och tålamod än katter. Medan de flesta kaniner är rena nog att välja specifika områden för att lindra sig själva, kan det ta lite övertalning för att övertyga dem att använda kattlådan. Kaniner som inte har kastrerats eller kastrerats är särskilt svåra att träna.

Men i det långa loppet kommer kaniner som använder sin kattlåda bra att vara mycket lättare att ta hand om och kräva mindre underhåll än en kanin som inte är pottränad. För att potträna en kanin måste du starta dem på ett litet utrymme och övervaka dem medan de lär sig. Se till att placera kattlådor var som helst din kanin börjar använda som toalett. Läs den här artikeln för att lära dig mer om potträning av din kanin.

Se även  Kaninår till mänskliga år

Kanindieten

Kaninernas matsmältningssystem är mycket känsligt, så de behöver en specialiserad kost för att hålla sitt system i balans. Du kan inte bara mata din kanin en skål torrfoder varje dag och förvänta dig att den ska vara frisk i längden. Istället kommer det sannolikt att leda till fetma, tandproblem och allvarliga matsmältningsbesvär. Faktum är att upprätthålla en hälsosam kost för din kanin är kanske den mest tidskrävande delen av att ha husdjurskaniner.

Den viktigaste delen av en kanins kost är hö. De bör ha ett obegränsat utbud av timotejhö tillgängligt för dem att tugga på hela dagen. Det höga fiberinnehållet i detta hö är nödvändigt för att hålla din kanins matsmältning igång och frisk. Hö spelar också en stor roll för att hålla en kanins tänder friska.

Kaniner bör också matas 1-2 koppar färska bladgrönsaker dagligen. Dessa grönsaker ger kaniner de näringsämnen de behöver för att hålla sig friska och uppmuntra bättre hydrering. Kaniner behöver bara cirka ¼ kopp till ½ kopp torrfoderpellets varje dag. Detta kan tyckas vara en mycket liten mängd om du är van att mata din kanin med en hel skål med foder, men det är mycket hälsosammare för din kanin att mata hö än matfodral.

Godis, inklusive morötter, bör endast ges med måtta. Dessa söta frukter och grönsaker har ett högt innehåll av socker och stärkelse. I stora mängder kan de skapa en obalans i din kanins tarm och göra dem mer mottagliga för sjukdomar, såsom GI Stasis.

Besök Rabbit Diet 101 för mer information om hur du matar din kanin med en hälsosam kost.

Träning för kaniner

Även om kaniner inte behöver promeneras varje dag, behöver de mycket motion. Kaniner är naturligt aktiva varelser. För att förbli nöjda behöver de tid och utrymme utanför sin inhägnad för att zooma runt i rummet. Kaniner som inte får tillräckligt med motion löper risk att hamna i depression.

Problemet är att kaniner är som sprinters och inte långdistanslöpare. När de tränar tenderar de att utforska och hoppa runt i kanske en halvtimme och sedan vila en stund innan de hoppar runt igen. Det betyder att du måste ge dem lång tid för att se till att de får tillräckligt med motion. Du kommer att behöva spendera mycket tid hemma med din kanin och övervaka under träningstiden om du inte tar dig tid att ströva fritt med din kanin.

När kaniner blir sjuka

En av de svåraste delarna av kaninvården är att kunna upptäcka när en kanin är sjuk. Som bytesdjur har kaniner en instinkt att dölja symtom på sjukdom. I det vilda skulle detta hindra dem från att plockas upp av ett rovdjur, men som husdjur betyder det att det är svårt att veta att en kanin är sjuk förrän den är fruktansvärt sjuka och i akut behov av vård. Subtila tecken som en förändring i energinivå och en förändring i storleken på deras bajs kan vara symtom på mycket större sjukdomar.

Jag anser att denna del av det som gör kaniner till husdjur med lite underhåll, eftersom det kräver daglig observation av din kanins beteende. Du bör alltid övervaka din kanin och se upp för brist på energi eller brist på aptit så att du kan vidta snabba åtgärder för att ge din kanin akutvård.

Se även  Är kanin halal?

Du kommer också ha svårare att åka på semester. Eftersom en kanins tillstånd kan gå nerför mycket snabbt, bör alla djurvakter du får vara bekanta med kaninbeteende så att de vet vilka symtom de ska titta efter. De kan inte vänta på att du kommer hem från semestern.

Dessutom ska man inte ta kaniner till veterinären bara sådär. Kaninernas anatomi skiljer sig mycket från katters och hundars, så de bör gå till specialistveterinärer med erfarenhet av kaninmedicin. Detta kan göra deras veterinärvård dyrare, trots att de är mindre djur.

Socialisering

Kaniner är också väldigt sociala varelser. Liksom människor behöver de social interaktion. Utan denna uppmärksamhet kommer kaniner sannolikt att bli uttråkade och deprimerade med tiden. Det betyder att du behöver ta dig tid varje dag för att interagera med din kanin. Generellt sett är kaniner inte lika socialt behövande som hundar. Men de kräver viss uppmärksamhet.

Om du har två eller flera kaniner behöver du inte oroa dig för detta. Kaninerna kan hålla varandra sällskap, så det finns inget extra arbete du behöver göra för att hålla din kanin glad och frisk. Klart man vill spendera mycket tid med sina kaniner ändå!

Terapi

Kaniner är inte de lättaste husdjuren att hantera. De är inte de gosiga husdjur folk förväntar sig och kommer ofta att klia och bita när de försöker fly dina armar. Detta kan göra det svårt att trimma din kanins naglar och utföra hälsokontroller vid behov. Det betyder också att kaniner vanligtvis inte är bra husdjur för små barn som förväntar sig att kunna hålla och gosa sitt husdjur.

Det är också viktigt att notera att kaniner har en finare kroppsstruktur än katter och hundar. De har mycket starka bakben med en relativt svag rygg. Det betyder att om du håller dem fel kan kaninen sparka ut ryggen och bli förlamad. Se alltid till att en kanins fram- och baksida får stöd när du hanterar honom för att undvika detta.

Livslängd för en kanin

Många människor som inte är bekanta med kaniner inser inte hur länge en kanin kan leva. Den förväntade livslängden för husdjurskaniner är allt från 8 till 12 år, beroende på ras. Även om denna livslängd inte nödvändigtvis betyder att kaninvård är högt underhåll, är det verkligen något att tänka på när man bestämmer sig för att skaffa en kanin som husdjur. Dessa husdjur är ett långsiktigt engagemang.

Många kaniner kommer också att behöva mer specialiserad vård när de blir äldre. Äldre kaniner blir ofta blinda eller behöver daglig artritmedicin. Vissa kaniner blir till och med förlamade i bakbenen när de blir gamla, vilket kräver mycket mer underhåll än en yngre kanin. I dessa fall kan du behöva hjälpa dem att hålla pälsen välvårdad och skinkorna ren från urinfläckar och kaninspillning.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA