Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret

Som de två mest populära husdjuren i världen är det omöjligt att inte jämföra katter och hundar. Vi pratar om vilken art som är den bästa sällskapet och vilken som är den bästa kelen, och det finns också den urgamla debatten om vilket djur som är smartare.

Medan hundmänniskor alltid kommer att hänvisa till hundars träningsförmåga, kan vi inte ignorera en katts självständighet och problemlösningsförmåga.

Djurägare kan tillbringa hela dagen med att argumentera om fördelarna med varje art, men tack och lov har forskare också anslutit sig till debatten. Studier som fokuserar på intelligensen hos katter kontra hundar är inte så utbredda som vi skulle vilja att de ska vara, men de ger oss en riktning för att slutligen svara på frågan: är katter smartare än hundar?

Medan mänsklig intelligens kan mätas med ett IQ-test, finns det inget svartvitt sätt att utvärdera ett djurs totala intelligens.

Katthjärnor vs hundhjärnor

Det ultimata svaret på vilken domesticerad art som är smartare är inte så enkelt som det låter. Medan mänsklig intelligens kan mätas med ett IQ-test, finns det inget svartvitt sätt att utvärdera ett djurs totala intelligens. Samtidigt kan vi jämföra mänsklig intelligens med andra djurs, men jämförelser mellan djur och djur är svårare.

Läs också: Fakta om kattens intelligens

Brian Hare från Duke University förklarar det bra och säger: ”Att fråga vilken art som är smartare är som att fråga om en hammare är ett bättre verktyg än en skruvmejsel. Varje verktyg är designat för ett specifikt problem, så det beror naturligtvis på vilket problem vi försöker lösa.”

Både katter och hundar utvecklades olika baserat på vad de behövde göra för att anpassa sig och överleva. Med olika fysiska förmågor och behov utstod varje art specifika prövningar och övervann dessa utmaningar med specifika lösningar. Dagens katter och hundar är produkter av den problemlösningen.

Se även  Varför lutar katter med huvudet?

Läs också: 6 överraskande likheter mellan katter och hundar

Vi kan inte säga att en art i sig är smartare än den andra utan att ta hänsyn till alla aspekter av intelligens och sätta allt på lika villkor. Hittills har forskare inte hittat ett perfekt sätt att göra det. Eftersom intelligens bedöms ur ett mänskligt perspektiv är det omöjligt att ge katter och hundar ett rättvist test.

Som sagt, det finns studier som pekar på specifika typer av intelligens samtidigt som de ger en allmän uppfattning om vilket djur som får bäst poäng i termer av kognitiv förmåga.

Forskare tror att genom att uppskatta det totala antalet neuroner kan de rangordna arter utifrån kognitiv förmåga.

Att räkna neuroner som ett mått på intelligens

Ett sätt som forskare har försökt att subjektivt mäta djurs intelligens är genom att jämföra antalet neuroner i hjärnans hjärnbark. Denna del av hjärnan är känd för att vara ansvarig för många av de högre kognitiva processerna, inklusive minne, tankar och beslutsfattande. Forskare tror att genom att uppskatta det totala antalet neuroner kan de rangordna arter utifrån kognitiv förmåga. Neurolog Suzana Herculano-Houzel förklarade: ”Neuroner är de grundläggande informationsbehandlingsenheterna. Ju fler enheter du hittar i hjärnan, desto mer kognitivt kapabel är djuret.”

Läs också: 10 fascinerande fakta om katthjärnor

För att räkna neuroner, genomförde Herculano-Houzel ett experiment genom att räkna antalet suspenderade neuronceller i den flytande hjärnan från olika arter. Djuren som användes i experimentet dog alla av naturliga orsaker och deras kroppar donerades till vetenskapen. Herculano-Houzel tittade på hjärnans materia hos olika arter. Hennes experiment inkluderade en katt, en golden retriever och en liten blandrashund.

Resultaten visade att av husdjuren hade Golden Retriever flest neuroner på 623 miljoner. Den lilla hundrasen var nästa, och kattens hjärna kom på tredje plats med 250 miljoner neuroner.

Se även  Har katter tidskänsla?

Dessa siffror tyder på att hundar har bättre kognitiva förmågor, men det finns andra faktorer att ta hänsyn till. För det första är det oklart hur hjärnstorleken påverkar intelligensen.

Tidigare studier tyder på att ju större hjärnan är, desto fler neuroner finns och därmed desto smartare är djuret. Detta koncept visade sig sant i en studie från 2014 som tittade på ett djurs förmåga till självkontroll. Katter ingick inte i det experimentet, men slutsatserna tyder på att hjärnans storlek är relativt till självkontroll och därmed till kognitiv funktion.

Men Herculano-Houzel-experimentet visar att stora djur med större hjärnor, som brunbjörnen, har färre neuroner än mindre djur. Forskare säger att fler studier behövs för att avgöra exakt hur eller om hjärnstorleken spelar en roll för intelligens.

En annan punkt att tänka på är att experimentet bara räknar neuroner, det bevisar inte att alla neuroner används. Till exempel har en Golden Retriever cirka 623 neuroner till sitt förfogande, men den berättar inte om de når sin fulla potential eller inte.

Medan antalet neuroner för varje typ av hund kan ge fördelen, tyder andra studier på att katter har övertaget.

Lös problem och hitta mat

Medan antalet neuroner för varje typ av hund kan ge fördelen, tyder andra studier på att katter har övertaget. En studie från Ungern från 2006 visade till exempel att katter är mer benägna att ha svåra matpussel.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

Hundar och katter var tvungna att manipulera pusslen med sina tassar och näsor för att släppa ut mat. Båda arterna var kapabla att lyckas, men studien fann att hundar var mer benägna att ge upp och förvänta sig mänsklig hjälp. Katter, å andra sidan, föredrog att lösa problemet själva.

Se även  Hur man tar bort mattor från en katts päls

Detta experiment involverar även katter och hundar i det vilda. Att hitta mat är kanske den viktigaste färdigheten ett djur måste ha. Utan det skulle hundar och katter ha dött ut innan de hade en chans att bli domesticerade. När det gäller jaktrelaterad intelligens är katter de klara vinnarna.

Läs också: Är katter smartare än hundar Reddit

De är skickliga rovdjur och är perfekt kapabla att hitta sin egen mat (om de tvingas till). Hundar, å andra sidan, kan vara jägare, men de har inte samma smygsamhet, flexibilitet och naturliga instinkter som katter.

Detta varierar givetvis beroende på hundras, men i allmänhet är katter bättre på att jaga än den genomsnittliga hunden. Så om du bedömde djurens intelligens utifrån vilken art som skulle överleva på egen hand, skulle katter vinna.

Många huskatter är lika sociala som hundar och förlitar sig på mänsklig interaktion för både mental och fysisk hälsa.

Den sociala faktorn

Katter kunde hitta sin egen mat utan mänsklig hjälp, men vissa forskare menar att sällskaplighet är en indikator på intelligens. Social intelligens inkluderar hur ett husdjur anpassar sig till att leva med människor. Hundar anses generellt vara mer sällskapliga, men du kan inte utelämna katter i denna kategori.

Många huskatter är lika sociala som hundar och förlitar sig på mänsklig interaktion för både mental och fysisk hälsa. Det är till och med orättvist att säga att hundar är lättare att träna än katter. Med rätt strategi kan katter lära sig beteenden och knep.

I hemlighetens stora system har hundar levt tillsammans med människor mycket längre än katter. Bör dessa århundraden inkluderas i bestämning av social intelligens? Hur som helst, det är också skillnad på hur djurägare behandlar katter kontra hundar.

Medan valpar går i lydnadsskola och går till parken för att leka, ger de flesta inte sina katter samma sociala möjligheter.

I allmänhet finns det flera kategorier att ta hänsyn till när man mäter intelligensen hos katter kontra hundar. Medan en art utmärker sig inom ett område, vacklar den i nästa. Vi kan inte med säkerhet säga att katter är smartare än hundar. Däremot kan vi säga att katter har en oöverträffad intelligens som är imponerande på sitt sätt.

Visa resurser