Är min kanin blind? Hur man vet!

Blindhet är inte ovanligt hos äldre kaniner. Och ett av de bästa sätten att förhindra blindhet är att se till att din kanin får ett obegränsat utbud av sin naturliga favoritmat.

I den här artikeln förklarar jag hur du kan se om din kanin är blind.

Därefter kommer vi att diskutera den vanligaste orsaken till blindhet hos kaniner och vad du kan göra för att förhindra det. Till sist kommer vi att ge dig några råd om att leva med en blind kanin.

Hur vet du om din kanin är blind?

På vissa sätt kan kaniner med normal syn se bättre än sina ägare.

Kaniner är framsynta. Det är en naturlig anpassning som gör att de kan se rovdjur som kommer långväga ifrån.

En frisk kanin har en nästan 360° synfält. Din kanins ögon är på sidorna av hans huvud, så han kan titta upp, ner och åt sidorna. I begränsad utsträckning kan din kanin se föremål och djur närma sig bakifrån.

Det finns bara två sätt att friska kaniner inte har bra syn:

 • Kaniner har fler stavar än kottar på näthinnan. Detta gör att de kan se bra i mörker, men inte se den röda färgen. För att kompensera för denna oförmåga har de en mycket angelägen förmåga att urskilja nyanser av grönt i växterna de äter. De kan också urskilja nyanser av blått.
 • Kaniner kan inte se föremål mitt framför näsan. Det beror på att deras ögon är på sidorna av huvudet. Det finns förstås en god chans att din kanin nappar på något precis framför munnen, så att den kan känna igen föremål på nära håll genom lukt, känsla och smak. Om du försöker krypa ihop till din kanins ansikte eller ge honom en buk på huvudet, kommer han bara att ha en kornig bild av dig tills du är cirka sex tum ifrån honom, och då kommer han inte att kunna se dig kl. alla. se mer.

Vikten av att känna till begränsningarna för normal syn hos kaniner är att inse att din kanin ser på saker från sidan av huvudet.

Om din kanin tittar kärleksfullt på dig, så tittar han inte på dig. Den vänder sin sida mot dig. Att inte titta rakt fram är inte ett tecken på att din kanin är blind.

Det finns andra indikationer på att synförlust kan vara ett problem.

 • Din kanin stöter på saker. Allt som inte är på sin vanliga plats blir ett hinder. Din kanin kanske inte kan hitta sin kattlåda när du flyttar den.
 • Din kanin kommer att utforska sitt lekområde runt väggarna. Den kan använda morrhåren för att känna sin väg framåt.
 • Plötsliga höga ljud blir särskilt skrämmande för din kanin. Din kanin kan springa iväg in i ett hörn eller gömställe mycket snabbare än tidigare.
 • Din kanins ögon ser grumliga ut. Eller så ser de röda ut, disigt eller molnigt. Det kan finnas slemflytningar. Din kanin kan klia sig i ögonen om de kliar eller gör ont. Att repa kan leda till infektioner.
Se även  Hur tar man bort tovig kaninpäls?

I sällsynta fall kan kaniner förlora synen efter en skada.

Att bli blind är förmodligen en långsam process. Det finns ett tillstånd som berövar kaniner deras syn mer än någon annan.

Den outtalbara vanligaste orsaken till blindhet hos kaniner

De flesta fall av blindhet hos kaniner är resultatet av ett tillstånd som kallas dacryocystit.

Det uttalas da-cro-cys-ti-tis.

Men oroa dig inte för uttalet. Tillståndet kallas också ett gråtöga.

Vad är dacryocystit?

Dacryocystit är ett tillstånd av inflammation i tårkanalerna i kaninens ögon. Det kan förekomma i ett öga eller båda ögonen.

Tårkanalerna som leder till en kanins ögon är långa och slingrande. De ligger nära kaninens nos och tänder.

Eventuella infektioner i tänderna, tandköttet eller näsgångarna kan lätt spridas till tårkanalerna, där de kan orsaka konjunktivit och andra infektioner i ögonen.

Detta tillstånd kan börja när ett mycket litet främmande föremål fastnar i en tårkanal.

Detta kan vara slutet på ett grässtrå, ett frö eller en liten insekt. Revor kan ibland bilda ett slam som blockerar tårkanalen.

Ett gråtande öga kan också följa:

 • Tandtillstånd, såsom en abscess eller tandköttssjukdom.
 • Bakteriell infektion, speciellt med Pasteurella. Denna infektion får också kaninen att luta huvudet åt sidan. Det är vanligare hos större kaniner. Dvärgkaniner brukar inte få det Pasteurella.
 • Sår på ögonlocken. Dessa kan vara resultatet av repor från andra djur eller för att kaninen stöter mot en tagg.
 • Luftvägsinfektioner. Varje infektion som får din kanin att nysa eller hosta kan också orsaka rinnande ögon.

Symtom på dacryocystit hos kaniner

Tårkanaler transporterar tårar från ögonen till näsgångarna.

Om tårkanalerna blir inflammerade eller blockerade kommer tårarna att rinna ner för kaninens ansikte. I de tidigare stadierna av dacryocystit kan du märka:

 • Blöt hud runt ögonen och i hela ansiktet.
 • Svullnad runt eller under ögonen.
 • Rivfläckar på pälsen i kaninens ansikte.
 • Matt päls eller gula skorpor runt det eller de drabbade ögat.
 • Gula, gröna, vita eller grå flytningar från ögat.
 • Mindre intresse för att leka, dra sig undan från andra kaniner, inte intresserad av att bli klappad.
 • Mer tid gömd.
 • Minskad aptit, viktminskning och slöhet.
 • Röda och/eller svullna ögon.
 • Dra sig undan i smärta när man berör ansiktet.

Behandling och förebyggande av dacryocystit

Om du märker symptomen på ett gråtande öga, ta din kanin till veterinären omedelbart.

Bakteriella infektioner i tårkanalerna kan ofta behandlas med bredspektrumantibiotika som din veterinär kan ordinera. Enkel antibiotikabehandling kan ofta rädda din kanins syn.

Eller ännu bättre, följ dessa enkla steg för att förhindra rinnande ögon.

 • Se till att din kanin har tillräckligt med fiberrikt, torrt och rent timotejhö att knapra på i 12 till 14 timmar om dagen. Den vanliga rekommendationen är att mata din kanin en mängd timotejhö som är lika stor som dess kropp. Att tugga fibrerna i höet håller din kanins tänder kortare (så att de inte växer in i ansiktet) och renare (så att tandsjukdomar är mindre sannolika). Tuggrörelser hjälper också tårarna att rinna.
 • Var uppmärksam på din kanins ögon och ansikte. Om du ser ovanlig vätska runt ögonen eller i ansiktet, eller röda, inflammerade ögon eller svullnad runt ögonen, ta din kanin till veterinären omedelbart. Det är inte akut, men det kommer att behöva behandling inom några dagar.
 • Håll ett öga på din kanins vikt. Oförklarad viktminskning kan tyda på svårigheter att hitta mat. Din veterinär kan fastställa den exakta orsaken till problemet.
Se även  Hur du tränar din kanin att sitta i ditt knä

Andra orsaker till blindhet hos kaniner

Dacryocystit är den vanligaste orsaken till blindhet hos kaniner, men det är absolut inte den enda orsaken till blindhet hos kaniner.

Här är en titt på andra orsaker till varför kaniner tappar synen.

Grå starr

Katarakt är en grumling av ögats lins. Det uppstår när proteiner i linsen kopplas samman för att förvränga eller blockera ljus när det passerar genom linsen.

Kaniner kan födas med grå starr. även om grå starr är sällsynt hos kaniner under 36 månaders ålder. Linsen kan bilda grå starr efter en infektion eller skada.

Vissa kaninraser, som t.ex Nya Zeeland vita, har en genetisk risk för grå starr. Grå starr är vanligare hos renrasiga kaniner än hos blandraskaniner.

Det är faktiskt möjligt att ge en kanin samma typ av linsbytesoperation som används för att behandla grå starr hos människor, men väldigt få veterinärer vet hur man gör detta.

Mer information om operation för grå starr på kanin finns på hemsidan Ovanliga veterinärer.

Glaukom

Glaukom är ett tillstånd av högt tryck i ögongloben. Det förstör gradvis synnerven.

Liksom grå starr är det vanligare Nya Zeeland vita, och raser som härrör från det, såsom kanelkaniner. Kaniner kan födas med glaukom, men det kan också utvecklas när kaninen åldras.

Tecken på glaukom inkluderar utbuktande ögonglober. Din veterinär kanske kan ordinera ögondroppar som hjälper om tillståndet diagnostiseras i tid.

Encephalitozoon cuniculi

Encephalitozoon cuniculi, även känd som E. cuniculi, är en parasitisk infektion. Det kan överföras från mamma till kattunge under födseln, eller när kaninen stöter på luftburna sporer.

Handla om 42 procent av alla kaniner har denna infektion. Vanligtvis kan kaninens immunförsvar besegra den, men parasiten kan orsaka blindhet och förlamning hos kaniner under stress.

Din veterinär kanske kan behandla det med ett läkemedel som heter albendazol, men det är viktigt att påbörja behandlingen så snart som möjligt.

Blindhet hos kaniner kan uppstå om andra ögoninfektioner inte behandlas. Snabb intervention från din veterinär hjälper till att rädda synen.

Hur kan du bedöma din kanins syn?

Ett effektivt sätt att bedöma din kanins syn är att utföra ett djupperceptionstest.

Du kan göra detta genom att placera ett föremål, som en låda eller leksak, i deras väg och observera hur de reagerar.

Om din kanin kan se föremålet kommer han sannolikt att hoppa över eller manövrera runt det.

Men om de har synproblem kan de stöta på föremålet eller ha svårt att navigera i sin omgivning. Detta kan vara en indikation på synnedsättning, såsom blindhet eller partiell blindhet.

Att leva med en blind kanin

Det viktigaste att komma ihåg när man bor med en blind kanin är att inte flytta på saker.

Blinda kaniner kan lära sig att hitta sin mat, sitt vatten, sin kattlåda och till och med sina leksaker om dessa föremål alltid är på samma plats.

Se även  Att välja den säkraste bäraren för din husdjurskanin

Även blinda kaniner behöver lektid. Av säkerhetsskäl, låt dem inte ströva fritt i din bakgård. Se till att de bara leker i ett skyddat, lugnt område.

Ta även hänsyn till:

 • Blinda kaniner litar på sitt luktsinne. Undvik att bära starka parfymer eller cologne runt en blind kanin. Håll lukten av hushållsrengöringsmedel till ett minimum.
 • En blind kanin kommer att utforska sin värld genom att tugga. Se till att din kanins miljö är fri från elektriska sladdar och möbler som kan skadas av tuggning.
 • När du rengör din kanins hydda, bur eller kattlåda, lämna några föremål med en välbekant doft så att han kan hitta runt. Leksaker, filtar och kuddar hjälper dem att navigera på golvet.
 • Gör lite ljud när du närmar dig din kanin så att han inte skrämmer. Prata med din kanin, eller blanda dina fötter.
 • Plocka inte upp din kanin om han inte gillar att bli plockad upp. Gå ner till din kanins nivå för att klappa honom eller kontrollera hans tillstånd.
 • Om din kanin har en lekhage, rada upp den med bumpers för babysängar. Detta förhindrar att de skadar sig om de träffar en vägg.
 • Upprätthåll en rutin med en blind kanin. Mata honom vid samma tidpunkt varje dag. Lek med den vid samma tidpunkt varje dag. Inför eventuella ändringar av rutinen långsamt.

Vanliga frågor

Vilka är vanliga tecken på blindhet hos kaniner?

Tecken på blindhet hos kaniner kan inkludera: att ständigt stöta på föremål, att bli skrämd av normala ljud, långsamma rörelser, fördröjda reaktioner på stimulering, nervositet och olika ögonrelaterade problem som en vikande ögonglob, utvidgad pupill, rodnad, svullna ögon eller ett grumligt utseende i öga källa.

Blir kaniner blinda när de blir äldre?

Ja, kaniner, precis som andra djur, kan uppleva synförlust på grund av åldersrelaterade förändringar. Detta är dock inte alltid den enda orsaken till synförlust eftersom andra faktorer som genetik, sjukdomar eller skador också kan bidra.

Vilka sjukdomar kan orsaka blindhet hos kaniner?

Sjukdomar som kan orsaka blindhet hos kaniner inkluderar grå starr, glaukom, uveit och infektioner som påverkar ögonen eller synnerven. Veterinärvård i rätt tid kan hjälpa till att förhindra permanent skada och bevara din kanins syn.

Kan kaniner anpassa sig till livet med blindhet?

Ja, kaniner är motståndskraftiga djur och de kan anpassa sig till ett liv med blindhet. De förlitar sig på sina luktsinne, hörsel och känsel för att navigera i sin miljö. Att förse din blinda eller synskadade kanin med en stabil, säker och familjär miljö hjälper dem att trivas.

Föds kaniner med synproblem eller utvecklas de med tiden?

Kaniner kan födas med synproblem eller utveckla dem när de åldras på grund av faktorer som genetik, sjukdomar eller skador. Regelbundna veterinärkontroller är avgörande för att upprätthålla din kanins allmänna hälsa och identifiera eventuella synproblem tidigt.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Hur behandlar man kaninskador?
 • Hur tar du hand om äldre kaniner?