Är min råtta blind? Så här berättar du

Orolig för att din råtta inte längre ser världen som den en gång gjorde? Det kan vara lite oroande att tro att din råtta håller på att bli blind. Men hur löser man det? Tja, den goda nyheten är att det finns två enkla tester du kan ta för att ta reda på det. Vi går igenom dem båda och hur du tar hand om din råtta när de blir blinda.

Är min råtta blind? Så här berättar du: du kan fingertesta deras bur eller så kan du fingertesta när de försöker fokusera på något annat. Vi går igenom båda testerna på en minut. Det enda avgörande sättet att avgöra om en råtta är blind är dock att söka råd från en veterinär kirurg.

Men innan vi kommer till testerna, låt oss titta på en råts syn, om råttor kan bli blinda och vad som kan påverka deras syn. Slutligen tittar vi på vad du ska göra om ditt husdjur är blind.

Råttor har inte den bästa synen

Det är värt att notera att råttor inte är som vissa andra djur, de har inte vad du skulle kalla 20/20 vision i första hand. Om du kunde se genom ögonen på en råtta, skulle du se att de ser världen genom en disig oskärpa.

De kan inte se mycket längre än några meter i bästa fall och är mycket närsynta varelserså om din råtta inte svarar på din närvaro i ett stort rum är det för att de inte kan se dig, men det betyder inte att de tappar synen, det var bara inte så bra från början.

Råttor har mycket bättre hörselså om du hostar, eller öppnar en dörr, eller kliar dina skor på mattan – kommer de att svara, men det är till ljudet av dig och inte för att de magiskt återställt sina visuella krafter.

Sanningen är att råttor är designade för att fungera i nästan mörker, även på nära håll är deras syn inte optimal och på avstånd är den obefintlig. Så innan du börjar oroa dig för att en råtta ska bli blind, är det viktigt att komma ihåg att din råtta inte är särskilt beroende av sin syn ändå.

Se även  Dregglar din kyckling? Bör du vara orolig?

Råttor är också färgblinda (jämfört med oss)

Råttor ser i ett annat ljusfrekvensområde än människor. Så, de ser inte hela spektrat av olika färger, men de kan också se ultraviolettvad vi inte kan.

Det mesta som en råtta ser är förmodligen svart och vitt (med en touch av grått och lite färg men hur mycket är inte säkert).

Så en sak är säker: du kan inte testa en råttas syn med ett färgbaserat test eftersom de garanterat misslyckas även om de har utmärkt syn, för en råtta.

Kan råttor bli blinda?

Ja, alla djur med ögon kan bli blinda. Råttor verkar vara särskilt benägna att bli blinda, vilket förmodligen är relaterat till det faktum att deras syn inte var bra från början. Det finns dock några märkliga myter förknippade med blindhet hos råttor (av vilka vissa till och med innehåller en liten mängd sanning).

Spelar en råttas ögonfärg någon roll?

Ja, det verkar det som. Råttor med röda eller rosa ögon är kända för att ha särskilt dålig syn jämfört med råttor med ögon av andra färger. De med röda ögon visar också mycket mer ljuskänslighet (det vill säga deras ögon reagerar extremt snabbt på ljus) än andra råttor.

Dessa råttor verkar kämpa med ”skärpedjup” vilket är en term som oftast används inom fotografering och syftar på det område i fokus som är i fokus.

Så, man kan ofta se en rödögd råtta som hela tiden rör på huvudet när den försöker ta reda på vad den ser, flyttar den objektet genom skärpedjupet för råttan att fokusera på.

Vissa människor hävdar att rödögda råttor ser bättre i mörker i utbyte mot detta handikapp. Tyvärr är detta inte sant. Som du kan förvänta dig – kan inte se på platser utan ljus och dessa råttor ser inte bättre i svagt ljus än sina jämnåriga.

Albinoråttor och blindhet

Råttor som har rosa ögon för att de är albino har faktiskt en nackdel när det är lite ljus – de ser klart sämre än sina jämnåriga.

Detta har en vetenskaplig förklaring: råttor med rosa och röda ögon på grund av albinism utvecklar inte samma antal stavformade receptorer i ögat. Varför? Jo, eftersom dessa celler bara utvecklas i närvaro av melanin (färgpigmentet i ögonen).

Se även  10 djur som låter som skrikande barn

Detta innebär att ungefär 1/3 av deras stavceller bildas inte ordentligt. Detta ger din albinoråtta en klar nackdel sett till synen.

tyvärr, albinoråttor blir ofta handikappade bara några veckor in i livet. De flesta albinoråttor som når vuxen ålder blir blinda eller nästan blinda.

Ljusexponering kan vara ett problem för råttor med rosa + röda ögon

Det är svårt att vara säker på detta utan att genomföra några ganska brutala experiment, men det verkar rimligt att misstänka det gnagare med dessa ljusa ögon kommer att uppleva att långvarig exponering för solljus eller starkt ljus är skadligt för deras ögon.

Så om du vill hjälpa dem kan du:

  • Se till att din bur inte är placerad i närheten av stark belysning
  • Se till att hålla gardinerna stängda om det inte är en molnig dag
  • Överväg att använda fönsterpaneler som har en mörkläggningseffekt (det kan vara bra att välja borttagbara paneler som du kan flytta om du vill flytta runt dina råttor i huset)

Vad mer kan göra en råtta blind?

Råttor är lite som människor i det avseendet. De kan bli blinda av alla möjliga skäl. De kan födas blinda, de kan bli sjuka och förlora synen, de kan bli blinda av näringsbrister, de kan till och med bli blinda eftersom deras genetik dikterade att de skulle göra det.

En sak du borde göra se upp om din råtta får en infektion i ögat. Om det inte behandlas omedelbart (leta efter tecken på svullnad och/eller utbuktning av ögat och inflammation i vävnaden runt det), kan det leda till blindhet.

Råttor slåss mycket och det är fullt möjligt för en råtta att tappa ögat i en kamp. Deras klor är mycket vassa och deras ögonglober är mycket känsliga.

Även om du inte kan förhindra alla former av blindhet hos dina råttor, du kan se till att de får rätt mat och inte blir blinda av en dålig kost. Du kanske till och med vill lägga till multivitaminer i maten (även om vitaminer naturligtvis är designade för råttor och inte människor).

Kommer mina råttor att se bättre på natten?

Ja, i teorin eftersom råttor är designade för att interagera med en nattlig värld. I verkligheten kommer mycket av en råttas verkliga interaktion med världen från lukt och hörsel. Det är inte så att de inte ser bättre på natten – det är att de fortfarande inte är särskilt visuella varelser.

Se även  Hund som bara står och rör sig inte - möjliga orsaker

De är mycket mer benägna att se ett rovdjur komma mot dem än att se det. Det finns också färre rovdjur som strövar runt i världen på natten, varför de föredrar att jaga i mörker.

Hur vet du om din råtta blir blind?

Det finns två enkla tester för att se om din råtta blir blind. Men om du vill ha absolut bekräftelse bör du konsultera en veterinär, det finns inget diagnostiskt kit för hemblindhet för råttor:

  1. Fingertestet. Se till att dina händer är noggrant tvättade innan du försöker detta, annars kommer de att reagera på lukten av mat snarare än på synen av ditt finger. Håll fingret cirka 3 tum från kanten av deras bur och flytta det sedan fram och tillbaka genom deras synfält. Om de kan följa fingret kan de se. Om inte, vill du upprepa detta test några gånger innan du oroar dig för att han ska bli blind. Ibland vill råttor helt enkelt inte samarbeta med detta test.
  2. Det lömska fingertestet. Om din råtta fortsätter att röra på huvudet och ser ut som om den försöker koncentrera sig. Flytta fingret åt sidan, men utan att göra ett ljud. Om råttan inte ser det direkt kan de bli blinda.

Vad ska man göra om din råtta är blind?

Den goda nyheten är att en blind husdjursråtta kan leva ett långt och lyckligt liv, precis som en blind kan. Du behöver bara vara medveten om att förändring av rummet de är i kan orsaka ångest och de kommer att ta längre tid att göra vissa saker än en seende råtta. Försök inte flytta runt saker i sin bur eftersom det kan leda till förvirring.

Slutsats

Är min råtta blind? Så här berättar du det: du kan göra fingertestet och/eller smygfingertestet och om du misstänker att din råtta är blind kan du prata med din veterinär för att få detta bekräftat. Men oroa dig inte, en blind råtta kan fortfarande leva ett lyckligt och tillfredsställande liv, du måste bara göra livet så enkelt som möjligt för dem.