Är min råtta för tjock? En guide till rätt vikt och storlek

Om du inte har hållit råttor tidigare kan det vara svårt att avgöra om de har rätt vikt och storlek. Lyckligtvis är det inte så komplicerat att hålla ett öga på sina husdjur och hålla dem glada och friska. Den här guiden leder dig genom allt du behöver veta.

Är min råtta för tjock? En guide till rätt vikt och storlek inkluderar en undersökning av råttors olika tillstånd, från för mager till överviktiga. Därefter utforskar vi hur man kan hjälpa en överviktig råtta att gå ner i vikt genom diet och träning. Slutligen tittar vi mycket kort på råttor som också är för magra.

Hur vet du om din råtta är överviktig?

Det är helt korrekt som djurägare att vara orolig för att din råtta blir överviktig. Precis som hos människor kan fetma hos råttor vara ett verkligt problem.

Tro det eller ej, det finns en officiell kroppsvikt för råtta som hjälper dig att avgöra din råts tillstånd:

Råttans tillstånd Diagnostiskt tillvägagångssätt
Din råtta är utmärglad (det betyder att råttan är för mager) Ryggraden kommer att vara mycket framträdande eller till och med synlig genom pälsen. Det blir nästan inget kött över råttans ryggbäcken
Din råtta är underkonditionerad (det betyder att din råtta inte är tillräckligt vältränad) Ryggraden kommer att vara mycket framträdande eller till och med synlig genom pälsen. Köttet på ryggbäckenet kommer att vara tunt med nästan inget subkutant fett. De sakrala kotorna (de vid svansen) segmenteras lätt med lite tryck
Din råtta är precis som du vill att den ska vara ”välkonditionerad”. Kotan är väl segmenterad och inte synlig genom pälsen. Det finns en del subkutant fett ovanför bäckenet. Svanskotorna är inte segmenterade
Din råtta är överkonditionerad (inte fet men inte helt rätt heller) Kotorna kan segmenteras med lite tryck. Det finns mycket fett över bäckenet. Svanskotorna är täckta med ett tjockt lager av fett
Din råtta är överviktig (det är definitivt för fet) Ryggraden verkar vara en kontinuerlig pelare på grund av fettreserverna som ligger över den. Det finns en stor mängd fett ovanför bäckenet som inte kan kännas alls. Det finns en stor mängd fett över svanskotorna som inte kan kännas

Nu är det viktigt att notera det det är inte ditt fel om din råtta är fet. Det är faktiskt väldigt svårt att komma på en standardmetod för att mata råttor eftersom de, precis som människor, kan ha olika metabolism och olika potentiella storlekar. Han- och honråttor har också olika näringsbehov.

Den genomsnittliga husråttan är mellan 9″ och 11″ lång och medan 2″ inte låter som en stor skillnad – i det här fallet är det nästan 20% av en råttas totala längd.

För att uttrycka det i mänskliga termer, en fem fot lång person som åt samma diet som en sex fot lång person skulle förmodligen vara mycket fetare än den längre personen efter några månader.

Så, Var inte ledsen om du märker att din råtta är överviktig. Du måste dock vidta åtgärder för att hjälpa din råtta att gå ner i vikt.

Hur du hjälper din råtta att gå ner i vikt

Ge din råtta en mindre tallrik

Utländsk, detta är ett topptips för människor som också försöker banta. När du lägger maten på en mindre tallrik och all mat är borta kommer det ett visuellt meddelande till hjärnan att måltiden är över, vilket kan (eller kanske inte) framkalla känslan av ”full”.

Se även  Varför biter min katt mig på morgonen?

Så, Portionskontroll är en av de första sakerna du ska prova när du bantar din råtta. Skaffa en mindre matskål, lägg i en mindre mängd mat än vanligt och låt dem äta.

Precis nu se till att den nya skålen inte välter lätt (eftersom mat som spills över hela golvet är inte bra att äta) och försök att inte använda plastskålar eftersom råttor är kända för att tugga på det.

Det betyder inte att en fet råtta fortfarande inte kommer att vara lite hungrig efter en mindre måltid, men det är inte så viktigt – efter några måltider vänjer de sig vid tanken på mindre portioner och kommer inte att vara hungriga längre.

Maten du ger bör vara berikad

Om en råtta blir tjock är det en bra idé att se till att du ger dem den bästa möjliga kosten och att kosten alltid är en förstärkt specialdesignad råttmat. Nu är det inget fel med att ge en råtta med frisk vikt då och då, men om de blir överviktiga är det dags att sluta.

Berikat råttfoder är lätt att hitta i alla djuraffärer, på Amazoneller genom din lokala veterinär. De finns i pellets/fröform samt i block. Du kan kombinera de två för bästa resultat, om du vill.

Du borde ge dem inte mer än 3 matskedar under en 24-timmarsperiod för att hjälpa dem gå ner i vikt.

Köp inte den vanliga ”gnagarformeln”, utan leta efter berikad råttfoder, istället för. Standardformlerna kan ofta vara lite lätta på proteinhalten, vilket gör råttorna mer hungriga och därmed olyckligare när de försöker gå ner i vikt.

Dags att dra ner på godsakerna

Råttor dör inte utan godsaker. Det är helt rimligt att utelämna alla godsaker tills din råtta har en hälsosam vikt och om du bestämmer dig för att välja detta är det bra. Må inte dåligt över det, även om din råtta försöker snubbla upp dig genom skuldkänslor till att ändra dig.

Men om du behöver ge godsaker under denna tid. Håll dig till grönsaker som är både låga i fett och låga i socker. Du borde erbjuda inte mer än en enda matsked hackade grönsaker under en 24-timmarsperiod under en diet.

Du borde placera godsakerna i en annan behållare än standardmatbehållaren och du måste också rengöra den här skålen dagligen.

Ge aldrig din råtta klibbig mat som godistänk på jordnötssmör, eftersom dessa livsmedel kan vara en allvarlig kvävningsrisk för råttor.

En gång i veckan ska du ge en råtta en hård godbit, till exempel ett litet hundkext eftersom detta hjälper till att hålla sina tänder i ett hälsosamt skick.

Arbeta med din råttas naturliga cykel

Råttor är inga dagliga djur. Med tanke på valet skulle råttor faktiskt föredra att sova på dagen och vara aktiva på kvällen och natten. Vilda råttor är naturligtvis helt nattaktiva, men husdjursråttor är lite mer anpassningsbara. Du kan lära dig mer om husdjursråttors sömnvanor här.

Den bästa tiden att mata dina råttor är tidig kväll. Tänk på det som en människa som börjar dagen med en god frukost: du ger din råtta den bästa chansen att bränna alla kalorier den tar in.

Dessutom kommer din råtta att vara trevlig och pigg vid den här tiden på dygnet han kommer nog njuta mer av sin mat än om han halvsover mitt på dagen.

Se även  Ta reda på varför husdjursråttor fascineras av din mun

Om din råtta får för mycket mat kan den försöka gömma en del av den i hörnen av burenså se upp för dessa små gömmor och när du hittar dem bör du börja minska mängden mat du lägger ut till din råtta.

Vad du absolut inte bör göra är att försöka tvinga din råtta till intermittent fasta (t.ex. hoppa över några måltider) för även om detta kan fungera för människor, kommer det sannolikt att förvandla din råtta till en orolig deprimerad röra.

Håll saker rena och friska

En annan sak du bör göra för din råtta vid varje måltid är ge deras matskål en bra städning. Vi tror inte att det finns ett samband mellan fetma från gnagare och en smutsig matskål, men vi tror att du inte vill göra din råtta sjuk och ett sätt att säkerställa god hälsa för ditt husdjur är att vara uppmärksam på hygienen.

Helst borde du skrubba skålen helt ren med en rengöringssvamp eller till och med en stålborste. Använd endast varmt tvålvatten utan tillsatser för att rengöra skålen. Skölj sedan den noggrant för att ta bort alla tvålrester innan du låter den lufttorka.

När du sätter tillbaka matskålen till råttans bur rekommenderar vi att du placerar den på motsatt sida av buren från deras bo. Du skulle inte vilja äta på din toalett på grund av hälsoriskerna, så det är bäst att se till att din råtta inte gör det heller.

Ge din råtta en visuell/fysisk inspektion – viktökning beror inte alltid på att man äter för mycket

Innan du antar att din råtta är tjock för att han stoppar i sig för mycket mat i varje måltid eller för att han inte springer runt tillräckligt; du måste se till att det inte finns någon annan orsak till det plötsliga uppkomsten av fetma.

Till exempel är den främsta orsaken till en svullen buk hos honråttor inte att bli fet, utan att bli gravid. Du vill definitivt inte börja dra ner på vad du matar en gravid råtta, eftersom det kan skada bebisarna.

Tyvärr finns det några mindre lyckliga skäl till varför din råtta också kan vara uppblåst, och de inkluderar:

 • Tumörer i buken/buken. Det mesta av tumören kan göra att råttans buk börjar svälla, och det är möjligt för en tumör någon annanstans i matsmältningssystemet att hålla kvar vätska som sedan byggs upp och sväller ut ur buken också.
 • Sjukdomar i lever och njurar. Dessa kan orsaka vätskeretention i buken, vilket leder till ett svullet utseende.
 • megakolon. Detta är ett ovanligt tillstånd i råtts nervsystem. Nerverna i tjocktarmen sänder inte rätt budskap för att driva ut avföring från råttans system. Som du kanske förväntar dig – om en råtta inte bajsar kommer saker och ting tillbaka där och svullnad kommer att uppstå.
 • Blåsa/urinproblem. Om en råtta inte kan kissa kommer råttans blåsa att svälla som en obehaglig vattenballong och även detta kan leda till att magen ser fet ut.

Om du misstänker att din råtta har något av dessa problem, lägg den inte på en diet, ta med den till dig veterinär kirurg omedelbart eftersom råttor är så små kan små problem snabbt bli stora problem och man vill inte att de ska drabbas.

Undvik cancerframkallande livsmedel

Nu när vi vet att tumörer kan associeras med uppkomsten av fetma hos råttor, måste vi fråga: kan vi hjälpa till att förebygga tumörer hos råttor? Svaret på det är, Ja, typ.

Det finns naturligtvis inga garantier för att ett djur inte kommer att utveckla tumörer, precis som man inte kan garantera att en icke-rökare inte utvecklar lungcancer. Dock, du kan drastiskt minska risken för att din råtta får en tumör genom att ta bort cancerframkallande livsmedel från kosten dessa inkluderar:

 • Rödbetor
 • Selleri
 • Collards
 • Gurka
 • Torkad majs
 • Äggplanta
 • Sallad
 • Rädisa
 • Spenat
 • Rova gröna
 • All möglig eller bortskämd mat av något slag
Se även  Jag älskar min hund så mycket att det gör ont - varför?

Alla dessa livsmedel har kopplats till levercancer hos råttor. Få inte panik om din råtta har fått ett litet bett av någon av dessa saker tidigare, men försök se till att du inte matar dem till din råtta som kommer att gå vidare härifrån.

Låt din råtta träna för att komma i form

Ett annat sätt att hjälpa din råtta att tappa de extra kilona (eller vi, det här är trots allt en råtta) är att hjälpa honom en grundlig fysisk träning varje dag. Den goda nyheten är att din råtta definitivt inte kommer att klandra dig för detta (som större människor kan göra), eftersom de njuter av mental och fysisk stimulans.

Så se till att de har:

 • Tunnlar att gå igenområttor är glupska tunneller i det vilda och de älskar tunnlar
 • Rep och stegar att klättra på, råttor är också några av de bästa klättrarna i djurriket och ju mer de kan klättra desto bättre
 • Tugga leksakerråttor älskar att tugga på saker och om du ger något hårt som ett hundkex för detta kan det också hjälpa till att hålla tänderna rena och friska

Råttleksaker kostar inte en förmögenhet, även om vissa slits ut med tiden. Vi rekommenderar att du har en månatlig budget för leksaker för att hålla din råtta i rörelse och underhålla. De är mycket mindre benägna att svälla om de rör sig mycket.

Överväg att ge dem ett träningshjul

Vänligen köp inte en träningsboll. Dessa enheter hindrar råttan från att känna lukten av sin omgivning, vilket kan förvirra den och orsaka allvarlig ångest.

En motionscykel är dock öppen på alla sidor och är precis som ett löpband för människor. Se till att hjulet inte har några stegpinnar eller tvärstång som det kan fastna i, en plan yta är vad du behöver.

Tyvärr, vi kan inte garantera att din råtta kommer att älska träningshjulet – vissa kommer bara att sova på det.

Se till att du leker med din råtta varje dag

Du kan också ta ut din råtta ur buren dagligen och ge den tid att leka. Vi rekommenderar minst en timme om dagen medan du klappar den, låter den utforska, etc. Se bara till att din råtta inte kan lämna ditt rum medan den springer runt.

Gör några leksaker till din råtta

Du kan till och med göra dina egna leksaker av hushållsföremål som din råtta kan leka med, se bara till att de inte använder något som är farligt för råttor – kartong och PVC är bra material för råttor att leka med. Till exempel kan ett pappershandduksrör vara den perfekta provisoriska tunneln för din råtta.

Är min råtta för mager?

Om din råtta är utmärglad har du andra problem att oroa dig för. Kör diagnostiken högst upp på sidan och om du drar slutsatsen att din råtta är för smal bör du konsultera en veterinär.

Råttor är besatta av mat. Det är deras primära syfte i livet och om du inte matar dem tillräckligt (om alla deras mat är borta varje gång – prova att öka deras fodernivå något tills de går upp i vikt) då är chansen stor att om de är för smala så är de ur funktion.

Slutsats

Vi hoppas att ”Är min råtta för tjock? En guide till rätt vikt och storlek” har hjälpt dig, så att du nu kan avgöra om en råtta är överviktig eller underviktig. Den goda nyheten är att i de flesta fall kan en förändring i kost och träning hjälpa en överviktig råtta att gå ner i vikt.

Men om din råtta är utmärglad eller om din överviktiga råtta visar symtom på uppblåsthet istället för att äta för mycket, bör du kontakta din veterinär omedelbart för att få deras input och få slut på alla lidanden som din råtta kan utsättas för.

Relaterade frågor

Kan råttor äta kattmat, läs mer i denna andra artikel vi nyligen skrev om råttor som äter kattmat.